Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση στη σύσταση


Recommended Posts

διάβασε αυτό

 

ΑΠΛΗ ΚΑΘΕΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Απλή είναι η κάθετη ιδιοκτησία (συνιδιοκτησία), όταν καθένα από τα περισσότερα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί ή προβλέπεται από σχετική πράξη σύστασης να ανεγερθούν στο ίδιο γεωτεμάχιο αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, η οποία ανήκει ή θα ανήκει σε έναν ή περισσότερους από τους συγκυρίους του όλου γεωτεμαχίου.

Συνήθης είναι και η περίπτωση όπου αδόμητο γεωτεμάχιο «διαιρείται» με σχετική πράξη, μεταξύ των συνιδιοκτητών, σε επί μέρους σαφώς καθορισμένα τμήματα, σε καθένα από τα οποία, ο αντίστοιχος συνιδιοκτήτης επί του όλου γεωτεμαχίου, έχει αποκλειστική χρήση και δικαίωμα οικοδομικής εκμετάλλευσης ή έχει αποκλειστική χρήση σε ήδη υφιστάμενο κτίσμα που διαχωρίζεται από τα τυχόν υπάρχοντα άλλα κτίσματα του αυτού ενιαίου γεωτεμαχίου καθέτως. Στη σύσταση καθορίζεται το ποσοστό επί της συνολικής επιτρεπομένης εκμετάλλευσης, που ο κάθε συνιδιοκτήτης δικαιούται για το τμήμα του, προσδιορισμένο, δηλαδή, κατά θέση και μέγεθος. Στην ίδια πράξη, συνήθως, καθορίζονται και άλλα θέματα σχετικά με π.χ. την εξασφάλιση προσπέλασης στα επί μέρους τμήματα του όλου γεωτεμαχίου.

Υπογραμμίζεται, ότι η αντίστοιχη πράξη σύστασης απλής κάθετης ιδιοκτησίας ρυθμίζει τις μεταξύ των συνιδιοκτητών σχέσεις και δεν επηρεάζει την ενιαία νομική υπόσταση του γεωτεμαχίου ως προς τα ισχύοντα κατά την Πολεοδομική νομοθεσία για την εκμετάλλευσή του (ποσοστό κάλυψης, συντελεστής δόμησης κτλ.).

Σημειώνεται εδώ ότι στους σχετικούς τίτλους συνήθως δεν αναφέρεται ο όρος «απλή κάθετη ιδιοκτησία», αλλά μπορεί να αναφέρεται ως κάθετη ιδιοκτησία ή και χωρίς κάποιο προσδιορισμό, αλλά με περιγραφή των στοιχείων που συνιστούν αυτό το είδος ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ασφαλως και ειναι αυθαιρετο.. Και η προταση δειχνω τα νομιμα και κρυβω τα παρανομα παρουσιαζει τον κινδυνο πιθανης αυτοψιας, με οτι αυτο συνεπαγεται.. Τελικα νομιζω οτι το προβλημα που περιγραφεται σε αυτο το θεμα αλλα και αλλου απαιτει ερωτημα στο ΤΕΕ και στο υπουργειο για διευκρινισεις...

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και υπάρχει αυθαιρεσία συνάδελφοι, απλώς αυτό που μου ήρθε σαν σκέψη τώρα και θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει είναι το εξής: εάν υπάρχει μια τέτοια αυθαιρεσία, η πολεοδομία επεμβαίνει ως είθισται σε περιπτώσεις αυθαιρέτων ή πρέπει να δομήσουν όλοι και να διαπιστωθεί υπέρβαση συνολικά στη δόμηση του οικοπέδου για να επέμβει? Σε τέτοια περίπτωση είναι θέμα πολεοδομίας ή νομικό θέμα μεταξύ των ιδιοκτητών?

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως οι πολεοδομίες τα τελευταία χρόνια, ζητάνε και τα συμβόλαια κτήσης και κάνουν έλεγχο σε σχέση με το ποσοστό που μπορεί να δομήσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος.

Επίσης ο Σ.Δ και Π.Κ ελέγχονται με το % συνιδιοκτησίας του και τα σχέδια στην άδεια δόμησης είναι συμβατά με αυτό.

Οπότε εάν υπάρχει υπέρβαση στη δόμηση που μπορούσε να έχει κάποιος βάσει του ποσοστού, τα υπερβαίνοντα (άσχετα εάν είναι λιγότερα της δυναμικότητας του οικοπέδου-γηπέδου) είναι.........αυθαίρετα.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το θέμα είναι το ιδιο σ' αυτό το thread, διάβασε από τη σελίδα 1 και θα καταλάβεις .... ότι οι απόψεις διίστανται.

Link to comment
Share on other sites

1. Τα τμ που κατασκευάζονται επιπλέον των max τμ που προβλέπονται στην κάθετη αποτελούν αυθαίρετη κατασκευή η οποία:

α) εφόσον δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο οικόπεδο παραβιάζει τις πολεοδομικές διατάξεις και είναι κατεδαφιστέα,

β) εφόσον υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο συνολο του οικοπέδου δεν παραβιάζει τις πολεοδομικές διατάξεις και θεωρητικά μπορεί να νομιμοποιηθεί. Σ΄ αυτή την περίπτωση έχω τον εξής προβληματισμό: Ο έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας από τις πολεοδομίες γίνεται όχι για την εξακρίβωση των δικαιωμάτων αλλά για τον έλεγχο της αρτιότητας. Μ΄ αυτό το σκεπτικό αμφισβητήσεις ή διεκδικήσεις εμπράγματων δικαιωμάτων δεν επηρεάζουν την έκδοση της άδειας...(εγκ 93/81, -ισχύει?) Αν λοιπόν έχουμε ένα άρτιο κατά κανόνα οικόπεδο, ο υπάλληλος μπορεί να απαιτήσει να προσκομιστεί τίτλος; Και αν προσκομιστεί πιστ. ιδιοκτησίας όπου τυχόν αναφέρεται το ποσοστιαίο δικαίωμα και όχι το επιτρεπόμενο μέγεθος οικοδομής είναι υποχρεωμένος ο υπάλληλος σε περαιτέρω έλεγχο;Κι αν το ελέγξει κάνει υπέρβαση αρμοδιοτήτων; ή είναι στη διακριτική του ευχέρεια; Πάντως, αν ισχύει η παραπάνω εγκ, η γνώμη μου είναι ότι κάνει υπέρβαση αρμοδιοτήτων (σύμφωνα με το νόμο)

2. Τι εννοείτε όταν συζητάτε για "νόμιμα" και "παράνομα" στις υλοποιημένες άδειες των συνιδιοκτητών; Πώς τα ξεχωρίζετε; Κάνετε αντιπαραβολή εγκεκριμένων σχεδίων και υπάρχουσας κατάστασης; Σας αφήνουν και μετράτε; Ή κάνετε μακροσκοπική εκτίμηση; Πού ξέρετε πχ αν στη μέση του όγκου του διπλανού σπιτιού υπάρχει κάποιο αίθριο; Πού ξέρετε αν το μισό σπίτι έχει πατάρια; Πού ξέρετε αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει δεσμεύσει για χώρο στάθμευσης (δλδ εκτός σδ) όλο το ισόγειο; -λέμε τώρα, αν.... Άρα, αυτά που έχουν χτίσει οι συνιδιοκτήτες μας είναι πάντα αυτά που προβλέπει η νόμιμη άδειά τους μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

3. Στην περίπτωση όμως που το άθροισμα των τμ όλων των νόμιμων αδειών των συνιδιοκτητών έχει εξαντλήσει τον συνολικό σδ του οικοπέδου, ενημερώνουμε τον πελάτη μας ότι ατύχησε, -και μαζί του κι εμείς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.