Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λαμπτήρες πυράκτωσης τέλος


GeorgeS

Recommended Posts

(από το site του συναδέλφου Γ. Σαρρή)

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαιτήσει τον καθορισμό μίνιμουμ ορίων οικονομικότητας των λαμπτήρων οικιακής χρήσης.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση των από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρώτη φάση θα αρχίσει να ισχύει κιόλας από την 1 Σεπτεμβρίου 2009:

Από αυτήν την ημερομηνία αυτή και μετά δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται πλέον οι ματ λάμπες πυράκτωσης σε όλα τα μεγέθη. Επίσης από τότε θα πρέπει να σταματήσει η διάθεση των διαφανών λαμπτήρων με ισχύ από 100 W και άνω.

Χρόνο με τον χρόνο μέχρι το 2012 θα καταργηθούν και άλλοι τύποι λαμπτήρων πυράκτωσης.

Το 2013 έχει προγραμματιστεί να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια οικονομικότητας για όλα τα είδη των λαμπτήρων συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το 2016 θα λήξει και η χρήση των λαμπτήρων/σποτ αλογόνου της κατηγορίας οικονομικότητας C.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κάτσε να δούμε μήπως τελικά δοθούν τμηματικά κάποιες παρατάσεις, γενικά η Ε.Ε είναι επιρεπής στο να δίνει παρατάσεις... (βλέπε υποχρεώσεις της Ελλάδας χεχε)

Link to comment
Share on other sites

Καλά ναι, δεν έχεις κι άδικο. Άλλωστε έχω μια αίσθηση ότι είναι τόσο τεράστιο το στοκ των λαμπτήρων πυράκτωσης/αλογόνου αλλά και τόσο μεγάλες οι γραμμές παραγωγής που το 2009 και το 2011 μου φαίνονται πολυυυυυ αισιόδοξα. Εκτός αν τα έχουν συμφωνήσει και οι μεγαλοκατασκευαστές.

Link to comment
Share on other sites

Καλά είναι όλα αυτά, και σύμφωνα με την νέα περιβαλλοντική πολιτική, που θα τη νιώθουμε όλο και περισσότερο από εδώ και πέρα. Αλλά με την φωτεινότητα τι γίνεται; Με την ποιότητα του φωτός των ενεργειακών λαμπτήρων τι γίνεται; Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι δεν είναι και τόσο καλή... Υπάρχει κάποια βελτίωση σε αυτόν τον τομέα ή θα στραβωθούμε όλοι τα επόμενα χρόνια;

Δεν έχω ενημερωθεί σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

A να ένα ωραίο ερώτημα. Μέχρι σήμερα τα βιβλία έγραφαν ότι οι λαμπτήρες πυράκτωσης επιτύγχαναν την καλύτερη χρωματική απόδοση. Αυτό βέβαια φαίνεται να έχει αλλάξει καθώς οι νέοι λαμπτήρες φθορισμού επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα όπως λένε οι κατασκευαστές. Τώρα οι συμπαγείς λαμπτήρες cfl ειδικά αυτοί που βάζουμε σπίτια μας είναι ένα θέμα τι ποιότητα φωτός βγάζουν. Για να είμαστε πιο σωστοί νομίζω ότι δεν πρόκειται για ποιότητα φωτός αλλά για τη χρωματική απόδοση που έχουν. Επίσης το φως από λαμπτήρες φθορισμού έχει την τάση να είναι σχετικά ψυχρό με θερμοκρασία χρώματος άνω των 4000 k. Παρ όλα αυτά έχουν βγει και λαμπτήρες με πιο θερμό χρώμα όπως λένε οι κατασκευαστές. Εγώ πάντως δεν έχω δει λαμπτήρα φθορισμού που να δημιουργεί την αίσθηση ενός λαμπτήρα πυράκτωσης. Είναι ψυχολογικό ? είναι η κατανομή της φωτεινής ροής ? δεν ξέρω, πάντως για κάποιον λόγο, ακόμα κι αν οι δύο λαμπτήρες (πυράκτωσης και φθορισμού) έχουν την ίδια θερμοκρασία χρώματος δεν δημιουργούν την ίδια αίσθηση.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS

Πολύ καλά τα λες. Φαίνεται να έχει αλλάξει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές. Το αν έχει όντως αλλάξει, ούτε εγώ το ξέρω. Αν βρεις κάτι καλό, ενημέρωσε και εμάς τους υπόλοιπους.

 

Σαν προσωπική κατάθεση έχω να πω πως οι οικονομικοί λαμπτήρες που έχω σπίτι δεν έχουν και την καλύτερη χρωματική απόδοση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκλύουν οι λαμπτήρες φθορισμού τι λέει η Ε.Ε.;

Συνάδελφοι, έχω βρεί στο διαδίκτυο το πιο κάτω κείμενο -ζητώ συγνώμη για το αν είναι πολύ μεγάλο- και πραγματικά θα ήθελα τη γνώμη σας για το εαν ολα τα πιο κάτω είναι τεκμηριωμένα και ισχύουν, γιατί αν είναι έτσι, το θέμα είναι πολύ πολύ σοβαρό:

---«ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!

Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

Εν'όψη της ημερίδας που διοργανώνουν οι Ενεργοί Πολίτες στις 20/2 , σας εφιστώ την προσοχή για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που τόσο επίμονα πλασάρει ο Σκάι και σας λέω οτι:

Έχει αποδειχτεί οτι οι λάμπες αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον!

Περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο και εκπέμπουν ακτινοβολία!

Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα υγείας (ζαλάδες, πονοκέφαλοι) σε άτομα που στο χώρο τους υπάρχουν τέτοιες λάμπες!

Το επίσης σημαντικό είναι οτι αυτές οι λάμπες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ διά ροπάλου να πετιούνται στα σκουπίδια και πρέπει να ανακυκλώνονται.

Δεν υπάρχει όμως έως αυτή τη στιγμή η ανάλογη υποδομή.

Σας ερωτώ:

- Γιατί αφού το θέμα των παρενεργειών είναι γνωστό από πέρυσι, οι δικοί μας συνεχίζουν να τις προωθούν ως πανάκεια?

- Ποιοι -εκτος από την εταιρία που τις παράγει- και πόσα χρήματα καρπώνεται για να τις προωθήσει?

- Το γνωρίζουν το θέμα οι ενεργοί πολίτες και τι σκοπεύουν να κάνουν γι'αυτό στην ημερίδα τους?

Η καμπάνια της εταιρίας PHILIPS που κατασκευάζει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, καλά κρατεί.

Ήδη βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων του σταθμού πόσο ανταποκρίνονται οι Δήμοι- ή καλύτερα οι δήμιοι - της χώρας και αντικαθιστούν τις παλιές 'ενεργειοβόρες» λάμπες με αυτές της PHILIPS.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι πλέον αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος κι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν στη «διάσωση του πλανήτη».

Η διάφορες εταιρίες από τη μεριά τους επίσης πολύ ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον (? ) και φυσικά για την τσέπη τους, δημιούργησαν ένα προϊόν το οποίο πλασάρουν ως πανάκεια και ως ακόμη μια 'μοναδική' λύση η οποία θα σώσει τον πλανήτη. Πολύ συγκινητικά όλα αυτά αλλά στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένα 'αλλά'. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε - ή καλύτερα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε- από τι υλικά είναι φτιαγμένοι αυτοί οι λαμπτήρες?

Προς τα παρόν, η καμπάνια είναι βασισμένη στην φοβερή ιδιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λαμπτήρες έχουν διπλάσια μεν τιμή ΑΛΛΑ , έχουν 80% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και διπλάσιο χρόνο ζωής. Πραγματικά προκλητικά τα κίνητρα!

Δείτε τώρα μερικά στοιχεία που αφορούν στους λαμπτήρες αυτούς και για τα οποία κανείς δεν κάνει λόγο και ακόμη περισσότερο , κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες.

- Είναι φτιαγμένοι από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα.

- Ο σωλήνας χαλαζία του λαμπτήρα, όταν λειτουργεί δημιουργεί φως παράγοντας ένα σεβαστό ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας!

Πόση υπεριώδης ακτινοβολία περνάει από το γυαλί του λαμπτήρα και ποια είναι τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται σε όσους εκτίθενται σε αυτή?

- Εάν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί να προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

- Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Τέτοια υποδομή όμως όπως ξέρουμε δεν υπάρχει! Στα κουτιά του προϊόντος, δυστυχώς δεν αναφέρεται το ποσοστό των τοξικών που περιέχονται.

Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με τους νέους λαμπτήρες και το όφελος που έχουν στο περιβάλλον, είναι υπό αμφισβήτηση.

Η έλλειψη ανακύκλωσης έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση νερού και εδάφους από αυτό το ΤΟΞΙΚΟ τελικά προϊόν.

- Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει. Πως λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πως θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου?

Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η έκθεση του Υδράργυρου στον αέρα!

Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.

- Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.

- Όλοι- συμπεριλαμβανομένων και των ζώων- πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.

- Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!

Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρενέργειες σε σχέση με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων. Πολλά άτομα υπέφεραν από ζαλάδες και πονοκεφάλους μέχρι τη στιγμή που τους κατήργησαν και τοποθέτησαν και πάλι συμβατικούς λαμπτήρες. Πόσοι καταναλωτές τα γνωρίζουν αυτά? Τα κουτιά των λαμπτήρων δεν αναγράφουν καμία από τις επικίνδυνες 'δράσεις' τους , δεν προφυλάσσουν τον καταναλωτή και δεν γράφουν καν ότι οι χαλασμένοι λαμπτήρες πρέπει απαραιτήτως να τοποθετούνται σε κιβώτια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σπάσουν πριν την απόρριψή τους στην ανακύκλωση. Κατά τα άλλα, με πρωτοστάτη τον Νομπελίστα πλέον Al Gore, η εξάπλωση της προώθησης αυτών των λαμπτήρων γίνεται όλο και πιο έντονη.

Στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά η ανεπάρκεια των ειδημόνων μας εκθέτει σε κινδύνους οι οποίοι ενώ δεν είναι άγνωστοι, παραμένουν κρυμμένοι!

Οι αρμόδιο ετοιμάζονται να απαγορεύσουν οριστικά τη χρήση των συμβατικών λαμπτήρων και να επιβάλλουν σταδιακά τη χρήση των καινούριων.

Το ερώτημα είναι: ΓΙΑΤΙ?

Γιατί ενώ γνωρίζουν, ειδικά οι κατασκευάστριες εταιρίες, δεν ανακοινώνουν στους πολίτες όλες τις πληροφορίες ώστε να προφυλαχτούμε?

Γιατί για ακόμη μια φορά γινόμαστε εμείς πειραματόζωα για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι?

ΑΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Link to comment
Share on other sites

Στο παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας:

http://samos.wordpress.com/page/5/

Link to comment
Share on other sites

Το φως από τα δύο είδη λαμπτήρων είναι εντελώς διαφορετικό. Έχω στο ίδιο δωμάτιο μία λάμπα πυρακτώσεως και η δεύτερη επειδή κάηκε προσφάτως αντικαταστάθηκε με χαμηλής κατανάλωσης. Το φως της χαμηλής κατανάλωσης είναι πιο λευκό (το λέω όπως το αισθάνομαι ασχέτως αν είναι σωστό σαν ορολογία).

Πάντως, κουράστηκα πολύ να βρω λάμπα που να κάνει στο ντουί μου (δεν έψαχνα να βρω βιδωτή λάμπα αλλά από τις άλλες). Έφτασα να πιστεύω ότι οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης υπάρχουν μόνο για βιδωτά ντουί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.