Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισοδύναμα με μάστερ τα πτυχία από Πολυτεχνείο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο


Didonis

Recommended Posts

Ας μην συγχεουμε τα επαγγελματικα δικαιωματα με τις ακαδημαικες βαθμιδες, αυτο ειναι μονο για να απροπροσανατολισμο.

 

Εαν το δεχτουμε σαν ε.δ τοτε δικαιως τα ΑΕΙ θα θελουν παραπανω ε.δ. τι γινεται ομως στην περιπτωση που εχεις κατοχο ΤΕΙ και master ή Ph.D τοτε τι κανεις (?).

 

Λαμβανοντας υποψιν οτι στις περισσοτερες εαν οχι ολες τις χωρες ισχυει

 

B.Eng<M.Eng< M.Sc< M.Phil (M.Res) <Ph.D

 

καταλαβαινετε οτι στην Ελλαδα και μονο στην Ελλαδα εχουμε ενα τρομακτικο παραδοξο. Anyways πιστευω για το παρον οτι τα ε.δ ΔΕΝ θα πρεπει να τα μπλεκουμε με τα ακαδημαικα θεματα

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω και ούτε είμαι ειδικός να εκφέρω γνώμη για ποια θα ήταν η σωστή διαφοροποίηση μεταξύ ΤΕΙ-ΑΕΙ. Θα προσπαθήσω όμως μια περιγραφή των γεγονότων.

Από την στιγμή που το κράτος επιλέγει να έχει δύο διαφορετικούς τύπους πανεπιστημίων, λογικό είναι να υπάρχουν και διαφορές.
Αν είναι τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ να δίνουν ακριβώς τους ίδιους τίτλους, δεν βλέπω λόγο να τα ξεχωρίζουμε.

Μπορεί να φανεί υπεροπτικό αλλά όπως και να το κάνουμε τα πολυτεχνεία παρέχουν, εκ των πραγμάτων, ένα χρόνο σπουδών παραπάνω απο τα ΤΕΙ. Άρα προφανώς και ο νομοθέτης θέλησε να δημιουργήσει κάποια διαφορά ανάμεσα στα δύο με τα πολυτεχνεία να είναι κατα κάποιο τρόπο ανώτερα απο τα ΤΕΙ.

Παρόμοια ιδρύματα υπάρχουν σε παρα πολλές χώρες με τον όρο Technological Universities, Vοcational Universities, Universities of Applied sciences κλπ.

Κατά κανόνα αν κάποιος θέλει PhD δεν πάει σε vocational university. Και επίσης είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες των ίδιων των ιδρυμάτων να προσφέρουν τίτλο PhD.
Επίσης υπάρχουν και σε άλλες χώρες (όχι τόσες πολλές) πτυχία αντίστοιχα του Διπλώματος. To γερμανικό Diplom είναι παρόμοιο με το δικό μας και τα πανεπιστήμια εκδίδουν ισοδυναμία μάστερ κατόπιν αιτήματος.

Ουσιαστικά δεν είναι μοναδική περίπτωση η ιδιομορφία της Ελλάδας στον τομέα των πανεπιστημιακών σπουδών.
Αυτό που είναι μοναδικό είναι η αδιαφορία του κράτους να καταφέρει να διαμορφώσει ένα σύστημα που θα είναι ξεκάθαρο.
Και αυτό γίνεται γιατί δεν θέλει να στεναχωρήσει κανένα.
 

Link to comment
Share on other sites

σωστα Ηρωνα, ομως να αναφερω τα vocational δεν ειναι στην πανεπιστημιακη κλαση. Στην Ελλαδα λοιπον το σιγουρο ειναι ενα σαν πανεπιστημιακα ιδρυματα, λογω μαθηματων και τελικος ECTS εχουμε Πολυτεχνεια, ΑΕΙ, ΑΤΕΙ πες τε τα οπως θελετε. Εν ετη λοιπον 2016 αυτα απονειμουν τιτλους πανεπιστημικης εκπαιδευσης.

 

Δυστυχως πρεπει να δυσαρεστησουμε πολλους, αλλα πιστευω οτι μια σοβαρη συζητηση για την αναβαθμιση ολων των πανεπιστημιακων θεμων πρεπει να γινει καποια στιγμη στην Ελλαδα. Ειδαλλως, μπορει να μαλωνουμε ωρες για ανουσια πραγματα. Στοχος πρεπει να ειναι η ουσιαστικη αναβαθμιση, γιατι εχουμε μεινει πισω, κ ο υπολοιπος κοσμος και οι επιχειρησεις τρεχουν 

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι Γιώργο. Και δεν μπαίνω καν στο ζήτημα του αριθμού των σχολών και του αριθμού των εισακτέων που έχουμε.
Που για μένα είναι αδικαιολόγητα μεγάλοι.

Και αν μέσα σε όλα βάλεις και την μηδενική σχέση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας έχεις μια μηχανή παραγωγή αχρησιμοποίητων και υποβαθμισμένων πτυχιούχων.

Απλά εκπαιδεύουμε την νεολαία για να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό ή αν δουλεύει στο εσωτερικό, αξιοποιεί το πολύ ένα 10% των πραγμάτων που διδάχθηκε.

Και επομένως το κράτος χάνει την επένδυση που κάνει στον τομέα της παιδείας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι μονο ο αριθμος εισακτεων, αλλα και η προσεγγιση διδασκαλιας και τελικου "προιοντος". Τα Ελληνικα ακαδημαικα ιδρυματα, εχουν την δυνατοτητα αν δημιουργησουν τις βασεις για βιομηχανιες. πρεπει επιτελους το Ελληνικο συστημα να εκσυχρονιστει και να παρει μια αναβαθμιση, εαν πρεπει να κλεισουν ΑΕΙ-ΤΕ-Πολυτεχνεια, ας ειναι. Αλλα εαν ειναι να γινει κατι για να βελτιωθει θα πρεπει να γινει, αμεσα και με στοχο την αξιοκρατια.

 

Δυνατοτητες υπαρχουν, δεν θα γινουμε φυσικα ισοι με χωρες που εχουν παραδοση σε ερευνα, αλλα σιγουρα υπαρχουν τομεις που ειμαστε ηδη δυνατοι κ μπορουν να αξιοποιηθουν.

Μεσα απο ολα αυτα ενα μεγαλο positive θα ειναι επιτελους οι αποφοιτοι των Ελληνικων πανεπιστημιων να ανεβασουν ταχυτητα και να ειναι αμεσα και ταχυτατα, ικανοι να πρωταγωνιστουν σε παγκοσμιο επιπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Το είχα ξαναθέσει το ερώτημα και παλαιότερα και φυσικά δε πήρα απάντηση. Ας το ξαναπώ λοιπόν μπας και βρεθεί καμία. Μπορεί ένας ΗΜΜΥ πολυτεχνείου που πήρε ενεργειακή κατεύθυνση να βρεθεί με MSc και να θεωρείται τυπικά & ακαδημαϊκά ανώτερος από έναν απόφοιτο πανεπιστημίου πληροφορικής στο αντικείμενο της πληροφορικής;

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Το είχα ξαναθέσει το ερώτημα και παλαιότερα και φυσικά δε πήρα απάντηση. Ας το ξαναπώ λοιπόν μπας και βρεθεί καμία. Μπορεί ένας ΗΜΜΥ πολυτεχνείου που πήρε ενεργειακή ροή να βρεθεί με MSc και να θεωρείται τυπικά & ακαδημαϊκά ανώτερος από έναν απόφοιτο πανεπιστημίου πληροφορικής στο αντικείμενο της πληροφορικής;

Είναι πολύ γενικό αυτό που ρωτάς, για να πάρεις καθοριστική απάντηση.

 

Το "ακαδημαϊκά ανώτερος" έχει πολλές ερμηνείες. Γενικά αν ο ένας έχει MSc και ο άλλος όχι, ναι μπορείς να τον πεις ανώτερο. Αλλά όταν μιλάμε ακαδημαϊκά θα πρέπει να προσδιοριστεί ο τομέας εξειδίκευσης του καθένα, τι πτυχία έχει και μετά τι έρευνα και δημοσιεύσεις έχει κάνει.

Τώρα αν θες να το συνδέσεις με την αγορά εργασίας και οι δύο έχουν τα ίδια δικαιώματα στον τομέα της πληροφορικής νομίζω (μπορεί να κάνω λάθος εδώ), άρα παίζει ρόλο η εμπειρία αν βρεθούν να ανταγωνίζονται για την ίδια θέση.

 

Πάντως δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην ερώτηση σου, είναι αδύνατο να σου πει κάποιος ναι ή οχι αν δεν προσδιοριστούν και άλλες λεπτομέρειες.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είναι μία χαρά αν θέλει κάποιος να το απαντήσει. Για εσένα που θέλεις πιο συγκεκριμένο το ερώτημα: 2 δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν την ίδια θέση προϊστάμενου σε υπηρεσία πληροφορικής. Ειναι λογικό ο ΗΜΜΥ με ενεργειακή κατεύθυνση πάρει τη θέση από τα επιπλέον μόρια λόγω μεταπτυχιακού από ένα απόφοιτο πανεπιστημίου πληροφορικής;

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Τώρα το έκανες πιο συγκεκριμένο συνάδελφε, αλλα εν ξέρω να σου απαντήσω.

Καταρχάς μιλάμε για επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή θέση.
Δεν έχω ιδέα τι μαθήματα κορμού σχετικά με πληροφορική μπορεί να έχει ο ΗΜΜΥ και τι μαθήματα έχει ο απόφοιτος πληροφορικής. Επίσης δεν γνωρίζω πως ορίζονται τα μόρια, καθώς υποθέτω πως είναι άλλο η ισοδυναμία μάστερ και άλλο η κατοχή ξεχωριστού μεταπτυχιακού. Μπορεί να υπάρχει κάποια πρόνοια για την σχετικότητα του πτυχίου ή των μαθημάτων που έχει ολοκληρώσει κάποιος.

Οπότε ό,τι και να σου πως θα είναι λόγια του αέρα. Ελπίζω κάποιος πιο σχετικός να απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο είναι όντως επαγγελματικό που βασίζεται όμως σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Νομίζω το να δεις τα μαθήματα κορμού πληροφορικής των ΗΜΜΥ ΕΜΠ είναι 5 λεπτά υπόθεση. Μην νομίζεις πως είναι και πολλά. Ορίστε και το link για να μην παιδεύεσαι: http://www.ece.ntua.gr/media/154/Odigos%20SHMMY%20Final%20LD.pdf  σελ 33

 

Θα έχω απάντηση τώρα;

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.