Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδειξη παλαιότητας σε αυθαίρετη κατασκευή


panapara1

Recommended Posts

Η αδεία ανεγέρσεως εφόσον υπάρχει μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό για υπόγειο χώρο που δν υπήρχε  Ομώς στην περίπτωση η αδεία εχεί ημερομηνία κοντά 17/2/1975. Μπορώ να πω οτι το κτήριο υφίσταται πριν 9/6/1975 ώστε να το εντάξω στην κατηγορία 1?

 

Ευχαρίστω

Link to comment
Share on other sites

Ναι....Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι εφόσον δν το βάλω κατηγορία 1 που θεωρούσα ότι είναι ευμενέστερη για το υπολογισμό του προστίμου και το βάλω άλλη κατηγορία 4-5 για παράδειγμα με παλαιότητα πριν του 1975 το πρόστιμο κατεβαίνει διότι υπάρχουν και υπόστεγα τα οποία τα δηλώνω με αναλυτικό με μια λοιπη παράβαση. Ενώ το πρόστιμο στην περίπτωση της κατηγορίας 1 πάει 500 για την κατοικία και 500 για την λοιπή παράβαση στην άλλη περίπτωση πάει 500. Κάποιος μου είπε ότι μετά θα υπάρξει πρόβλημα στην υπαγωγή διότι κάποιες κατηγορίες δν συνδυάζονται ή κάποια άλλα στοιχειά...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Μισό λεπτό να τα πάρουμε από την αρχή γιατί μάλλον ή κάπου μπερδεύεσαι ή εγώ μπερδεύτηκα.

 

Λες καταρχάς ότι έχεις άδεια οικοδομής που εκδόθηκε το 1975. Δεδομένου ότι η λογική σειρά είναι πρώτα να εκδίδεται η άδεια και μετά να κατασκευάζεται το κτίριο πως θα θεωρήσεις σαν αποδεικτικό παλαιότητας την άδεια και θα το βάλεις κατηγορία 1 η οποία λέει: ¨αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με χρήση κατοικία που υφίστανται πρό του έτους 1975";

Φυσικά ήταν σύνηθες παλιά να χτίζουν ένα κτίριο και μετά να βγάζουν και μια άδεια για να υπάρχει. Αν όμως αυτό συνέβη και το γνωρίζεις τότε θα πρέπει να αναζητήσεις αεροφωτογραφίες που να το αποδεικνύουν. Με δεδομένο μόνο την άδεια θεωρώ πως δεν μπορείς να το βάλεις κατηγορία 1.

 

Όσον αφορά τα πρόστιμα. Μιλάς για αναλυτικό οπότε υποθέτω ότι οι αυθαιρεσίες σου γενικά είναι κάποια υπέρβαση δόμησης στο κτίριο και κάποιες λοιπές παραβάσεις. Το ερώτημα είναι ποιά χρονολογία υλοποιήθηκαν αυτές οι παραβάσεις??

Υπάρχουν λοιπόν οι εξής περιπτώσεις:

 

1.Αποδεδειγμένα δόμηση και λοιπές έγιναν όλα πριν το 1975

-> Κατηγορία 1, όλα σε 1 φύλλο καταγραφής. Πληρώνεις μόνο παράβολο 500 ευρώ.

2.Αποδεδειγμένα δόμηση πριν το 1975 και λοιπές μεταγενέστερα

-> Κατηγορία 1 για τη δόμηση και ->Κατηγορία 2 (για πριν το 1983) ή 4 (για μετά το 1983 με άδεια) ή 5 (για μετά το 1983 χωρίς άδεια) μια λοιπή παράβαση. Πληρώνεις 500+500=1000 ευρω

3.Δόμηση και λοιπές πρίν το 83

->κατηγορία 2. Πληρώνεις 500 ευρώ τη λοιπή + το πρόστιμο που προκύπτει από την υπέρβαση δόμησης

4.Δόμηση ή λοιπές μετά το 1983

->κατηγορία 4 ή 5 (ανάλογα με τα ποσοστά υπέρβασης). Το πρόστιμο ομοίως με παραπάνω

 

Αυτό που διαπιστώνεις  μάλλον είναι ότι η περίπτωση 3 & 4 μπορεί να είναι συμφερότερη από τη 2 αν η υπέρβαση δόμησης είναι μικρή και λόγω παλαιότητας το πρόστιμο της προκύπτει μικρότερο από 500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως το συμφερότερο απ όλα θα ήταν αν μπορούσες να τα βάλεις όλα κατηγορία 1.

Link to comment
Share on other sites

Οι λοιπές παραβάσεις δν φαίνονται σε τοπογραφικό που έγινε το 1989 άρα δν μπορώ να τα βάλω και αυτά κατηγορία 1. Το παράδοξο όπως το βλέπω είναι εφόσον έχω μια λοιπή παράβαση είναι οτι βάζοντας τις παράβασεις δόμησης(συγκεκριμένα υπόγειο που έγινε κατοικία και προσθήκη κατοικίας κατηγορία 4-5) μην αλλάζοντας την παλαιότητα( πριν το 75) δν υπολογίζει πρόστιμο κυρίων χώρων και χώρων με μειωτικό συντελεστή ..Φαντάζομαι να έγινα πιο κατανοητός τώρα και αν θέλετε δοκιμάστε το στο σύστημα για να το διαπιστώσετε και μονή σας....

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς το ποστ είναι σε εντελώς λάθος κατηγορία και καλό είναι να μην ποστάρουμε όπου να ναι για να βρίσκει ο καθένας μετά σωστές πληροφορίες.

 

Από εκεί και πέρα. Άντε να πούμε ότι με μία άδεια αποδεικνύεται η ύπαρξη ενός υπογείου. Αλλά νομίζω στην άδεια μετράει η ημερομηνία τελικής ρευματοδότησης και όχι έκδοσης. Η χρήση του υπογείου ΔΕΝ αποδεικνύεται όμως. Πως ξέρεις ότι είναι σπίτι από το 1975 και όχι αποθήκη ? Υπάρχει κάποια απόδειξη ? Ακόμη και αν το βάλεις προ 75 θα το βάλεις σαν αποθήκη. Και επειδή θα πας με κατηγορία 2 ή 4 ή 5 θα βάλεις μ2 και δεν ξέρω αν μπορείς να βάλεις και τον μειωτικό συντελεστή καθώς δεν υπήρχε υπόγειο....δημιουργήθηκε. Άρα με λίγα λόγια το πρόστιμο ΔΕΝ θα σου βγει μικρό. Έτσι όπως τα λες εγώ θεωρώ παλαιότητα μετά το 2004, κατηγορία 4 ή 5 και χωρίς μειωτικό (χωρίς να είμαι σίγουρος για τον μειωτικό).

 

Υ.Γ.  Ναι, είναι πιθανό για μικρούς χώρους το πρόστιμο με παλαιότητα προ 75 να βγει κάτω από 500 ευρώ και να συμφέρει σε σχέση με την κατηγορία 4 π.χ. αλλά η κατηγορία 1 είναι με διαφορά καλύτερη καθώς παίρνει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση και θέλει και ελάχιστα δικαιολογητικά. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.