Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πληροφορίες για το νέο «εξοικονομώ»: υποχρεωτική η αναβάθμιση κατ’ ελάχιστον στη Β’ ενεργειακή κλάση, αναλόγως εισοδήματος


panos-vicious

Recommended Posts

Να θυμίσω πως το προηγούμενο εξοικονομω έλεγε μία κατηγορία η 30% του Κ.Α. κοινώς ήταν πανεύκολο να πιαστεί....τώρα πήγαμε στο άλλο άκρο. Αν δεν γίνουν μαΙμουδιές ελάχιστοι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.

 

Εγώ προσωπικά αν επικρατήσει το Β (το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό) δεν πρόκειται να ασχοληθώ αφού το τυπικό σενάριο θα είναι:

Ενδιαφέρομαι για εξοικονομώ.

Ναι ξέρετε θα πρέπει να κάνετε αρκετές αλλαγές.

Ναι θα τις κάνω.

 

Πας μετράς του λες τι πρέπει να κάνει δεν βγαίνουν τα κουκιά και στην καλύτερη μένεις με ένα χαρτζιλίκι για τον κόπο σου.

 

Γιατί όποιος νομίζει πως από το τηλέφωνο θα πει σε ενδιαφερόμενο του εξοικονομώ πως εγώ για να έρθω θέλω 2€/μ  για αν έρθω προχωρήσετε δεν προχωρήσετε και θα του πει ο άλλος ναι παιδί μου έλα μάλλον κινείται σε πολύ διαφορετικό χώρο από αυτόν που κινούμαι εγώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ας περιμένουμε.....!!! Μην βιάζεστε και μην απελπίζεστε. Από το πρόγραμμα μόνο θετικά μπορούμε να έχουμε. 

 

Προσωπικά μου φαίνεται παράλογο να τεθεί υποχρέωση κατηγορίας Β για τα παλιά κτίρια αφού και δύσκολο είναι και ουσιαστικά ορίζει στον άλλο πόσα λεφτά να ξοδέψει αφού θα πρέπει να ξοδέψει μπόλικα. 

 

Ίσως μπει το Β για κτίρια π.χ. μετά το 2000 λέω εγώ τώρα ίσως μην μπει και καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Ενταξει ρε παιδια... εγω 2 ΥΔ εχω. Αν πας σε μονοκατοικια προφανως δεν ειναι και οπτικα και πρακτικα δυνατο να εχει 5 ή 6 κρεμασμενα. Με τα ιδια χρηματα βαζει 1 κεντρικη μοναδα δικτυο διανομης και καλο αυτοματισμο. Δεν λεω αυτο.

 

Σε μελετη τετοιας περιπτωσης που λες σε συμφερει η περιπτωση ενδοδαπεδιας με αντλια χαμηλων θ με μεσο το νερο και στην ψυξη fancoil. Πολλα ηταν διαμερισματα ομως στο εξοικονομω. Δηλαδη αδυναμια πχ ενδοδαπεδιας ή δυσκολες παρεμβασεις σε δικτυα. Προτεινεις ευκολες παρεμβασεις.

 

Επειδη μηχανικοι ειμαστε συγκρινουμε τωρα σε διαμερισμα λεβητα με n=0.93 (Στην καλυτερη σε υφισταμενο) και αντλια με cop=4.5; Δοκιμαστε σε οποιοδηποτε xml.

 

*olga* το μπανιο το θερμαινω με ενα μαρμαρινο πομπο 0.5kw και φτανει.

Εχω και 1 ηλιακο με 2 καθρεφτες για το 85-90% ο οποιος δεν εχει σημερα πανω απο 1000αρικο και η 4αρα αντισταση αναβει μονο δεκ-ιαν. Το τζαμι ειναι 2πλο με 24χιλ διακενο και η σκεπη μονωμενη. Ο τοιχος ειναι αμονωτος. Τα συστηματα εχουν κατω απο 6χιλ.

Ειναι Β.

 

Ολα τα φωτα ειναι led, το ψυγειο inverter με σοβαρο συμπιεστη γιατι ειναι συσκευη που καιει ολη μερα. Δεν παω σ αυτα γιατι δεν παιζουν κανενα ρολο στο xml.

 

Καιει 50€ το μηνα πραγματικα. Αυτο δε θελουμε;

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

 

Να θυμίσω πως το προηγούμενο εξοικονομω έλεγε μία κατηγορία η 30% του Κ.Α. κοινώς ήταν πανεύκολο να πιαστεί....τώρα πήγαμε στο άλλο άκρο. Αν δεν γίνουν μαΙμουδιές ελάχιστοι θα μπορέσουν να τα καταφερουν

 

Ειναι οντως στο αλλο ακρο. Δεν μπορει να ισχυσει για ολα το Β. Πρεπει να παρει και τις 25χιλ. και στοχευμενα αλλα και με "στενοτητα" να εκτελεσει πραγματικα σοβαρες παρεμβασεις.

Link to comment
Share on other sites

Μαύρα μαντάτα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές... Άντε τώρα να πάει κατοικία του 70-80' Β κατηγορία... Θα πρέπει να αλλάξει τα πάντα που σημαίνει ότι θα τα σκάσει χοντρά. Ποιος θα είναι αυτός την σημερινή εποχή; Και για πιο λόγο στην τελική; Από Η σε Β αν δεν πειράξεις κέλυφος δεν πας που να χτυπιέσαι όποτε άκυρο.. Μια ελπίδα υπήρχε πάει και αυτή

Στο προηγούμενο οι περισσότεροι άλλαζαν κουφώματα για αισθητικούς λόγους πιο πολύ άντε βάζανε και έναν ηλιακό που τον είχανε σταμπάρει καιρό (και αν υπήρχε ο χώρος) τώρα θα πρέπει να κάνουν ανακαίνιση

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Επειδη μηχανικοι ειμαστε συγκρινουμε τωρα σε διαμερισμα λεβητα με n=0.93 (Στην καλυτερη σε υφισταμενο) και αντλια με cop=4.5; Δοκιμαστε σε οποιοδηποτε xml.

 

*olga* το μπανιο το θερμαινω με ενα μαρμαρινο πομπο 0.5kw και φτανει.

 

 

 

Καιει 50€ το μηνα πραγματικα. Αυτο δε θελουμε;

Όπως έγραψα παραπάνω δεν έχει σημασία μόνο η κατανάλωση αλλά κ η άνεση. Με τα κλιματιστικά άνεση στην θέρμανση δεν πετυχαίνεις. Κ αν δεν βάλουμε σύστημα θέρμανσης, δεν θα ξοδεψουμε τίποτα.. Για τον θερμοπομπό δεν θα το σχολιάσω. Μιλάμε για πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ίκαρε αυτό που αναφέρεις ότι οι  περισσότεροι κάνανε μόνο κουφώματα, το ξέρεις όντως ή το εικάζεις? Στις δικιές μου περιπτώσεις  πάντως η πλειοψηφία έκανε όλες τις παρεμβάσεις. Καλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ακόμη δεν γνωρίζουν τα οφέλη της θερμομόνωσης, οπότε δεν θα έρθουν να σου πούνε θέλω να κάνω θερμομόνωση. Αν τους εξηγήσεις όμως τι έχουν να κερδίσουν, και υπάρχει και η επιδότηση στη μέση πίστεψε με θα την κάνουν.

Edited by *olga*
Link to comment
Share on other sites

Δεν εικάζω έκανα προσωπικά τέτοιες παρεμβάσεις με γνώμονα τα θέλω του πελάτη όσο και αν προσπάθησα για παραπάνω.. Σε δυο που ήθελαν εξωτερική θερμομόνωση προχωρήσαμε αλλα τα έβαλαν από την τσέπη τους ακόμη περιμένουν... Σε μονοκατοικία που ήθελε αντλία θερμότητας το παράτησε γιατί αργούσε το προγραμμα.. Κουφώματα άλλαξα σε άλλους 3 που ήθελε η σύζυγος καινούργια. Πάλι καλά που ανέβαζαν κατηγορία

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

O coop δεν είναι απαραίτητα σπλιτ. Δεν ξέρω βέβαια τι εννοεί ο φίλος αλλά μάλλον για αντλία αέρα - αέρα με κανάλια μιλάει και όχι σπλιτ. Αν μπούνε και τα σπλιτ στο εξοικονομώ....ας μπούνε και οι ανεμιστήρες και τα αερόθερμα. 

 

Η θερμομόνωση όντως είναι το παν ! Αλλά μιλάμε για άλλες ιστορίες.

 

Τέλος πάντων κρέμεστε όλοι από μία δήλωση. Γιατί δεν περιμένουμε ? Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχουν μπει πολλά συμφέροντα μέσα. Μήπως π.χ. λέω εγώ πιέζουν οι μονωσάδες για το "Β" ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν θελω να μπλεξουμε σε μια ατερμονη κουβεντα αν σου αρεσει η θερμανση με αερα η αν εμενα με υγρο μεσο. Αλλο ειναι το θεμα εδω. Αν μπορουμε να πιασουμε Β εφοσον το βαλει ως απαιτηση.

 

Συγκρινεις 2 συστηματα:

1.Ως προς το βαθμο αποδοσης-επιδοσης μοναδας παραγωγης δεν πιανεται καινουργια αντλια με τιποτα σε σχεση με λεβητα που 1 δινεις και 0.935 σου αποδιδει.

2.Ως προς το βαθμο αποδοσης στο δικτυο επισης γιατι ποτε δεν θα εχεις 1. Οι τοπικες ειναι αμεσα συστηματα και εχουν 100%.

3.Ως προς τις τερματικες θα εχεις παντα εως 0.89 σε υψηλες θ. Σε χαμηλες θες ενδοδαπεδιο. Fancoil εχουν οσο και το ΚΑ 0.93.

4.Βοηθητικα δεν εχουν οι τοπικες. Προσμετραται ο συμπιεστης στην ιδια μοναδα. Ο λεβητας εχει παντα κυκλοφορητη.

 

5. Ως προς την απαιτηση σε θερμανση παντα 20οC θα τους πιασεις και με τα 2 αν εχεις κανει σωστη μελετη.

 

6. Ως προς τον ετεροχρονισμο παντα οταν θα σβηνεις το λεβητα θα κραταει αλλη 1 ωρα αλλα θα περιμενεις και αλλη 1 ωρα για να θερμανεις. Και εκει δεν διαφωνω οτι σου φαινεται καλυτερο.

 

7. Ως προς το κοστος ο λεβητας σε αναγκαζει σε 2ο συστημα για ψυξη και δεν συζητω καν για δικτυα, λεβητοστασια κ.λπ. αυτοματισμους.

 

3 ερωτησεις:

Αν βγαλεις δηλαδη πιστοποιητικο σε διαμερισμα με μονο συστημα ac θα βγαλεις το τικ απο τη θερμικη ανεση γιατι θερμαινεται με αερα;

 

Αν το προβλημα ειναι το w.c. τι προτεινεις σαν συστημα; Με οτι εξοικονονησα με το "κακης" θερμανσης ac (με cop 4.5) στα υπολοιπα τ.μ. θα το βαλω εκει. 5τμ βοηθητικος ειναι.

 

Ποσο καις συνολικα με λεβητα και ρευμα;

 

Δεν θελω να ερχομαστε σε αντιπαραθεση, ειμαι πολυ ευθης. Δεν μου αρεσε το σχολιο μηχανικοι ειμαστε.

Εχω εξοικονομησει προσωπικα και εγω και πελατες μου αρκετα με τετοια συστηματα και τα προτεινα σαν τεχνικοοικονομικη λυση ως μηχανικος γιατι εχουν μικρο κοστος,ευκολη εφαρμογη, μεγαλο βαθμο επιδοσης και μικρες συντηρησεις (1 φορα το εξαμηνο καθαριζεις τα φιλτρα) αντιθετα με αλλα.

 

Η αποψη μου ειναι οτι σε σπιτι 100τμ, 3m υψος, κατηγορια Η, οχι βαθια Η, και 25.000€ φτανεις Β στο κελυφος εκτος λίγων εξαιρεσεων με:

 

50*100τμ=5000€ μονωση στο δωμα

300*15τμ=4500€ ανοιγματα

1500€ ηλιακοι

50*120τμ=6000€ μονωση παραπλευρης

Περισσευουν 8χιλ.

Με τα 8 πρεπει σε θερμανση και ψυξη να εισαι επισης πανω απο το ΚΑ. Αν τα χρησιμοποιησεις στο λεβητα τι θα κανεις στην ψυξη; θα πεις εχω θεωρητικο και επιασα Β;

Με τετοιους βαθμους επιδοσης που εχουν τα καινουργια πιανεις σιγουρα το Κ.Α.

Link to comment
Share on other sites

 

O coop δεν είναι απαραίτητα σπλιτ. Δεν ξέρω βέβαια τι εννοεί ο φίλος αλλά μάλλον για αντλία αέρα - αέρα με κανάλια μιλάει και όχι σπλιτ.

 

Το split της daikin δινει seer 5.6 για 3.4kw και scop 4-4.5 για 3.2kw (αναλογως μοντελου).

 

Οι επιλεξιμες αντλιες του εξοικονομω scop ειχαν πχ αεροψυκτες γυρω στο 4-4.2 οι 16αρες αναλογα το μοντελο και την εταιρια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.