Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή επιβλέποντος μηχανικού


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Προτού ανοίξω καινούριο θέμα, έψαξα στο forum για παρόμοιο, όμως ή ήταν αρκετά παλιό ή οι απαντήσεις δεν ήταν "εύστοχες"

Οπότε το ανοίγω και ελπίζω να μην γίνω κουραστικός.

 

Έχει εκδοθεί μια άδεια (και είναι εν ισχύει) από ένα μηχανικό και όλα είναι (ήταν?) καλά.

Ικανοποιημένος εγώ, πληρωμένος-τακτοποιημένος ο μηχανικός.

Όταν εκδόθηκε ή άδεια, τα δεδομένα μου (οικονομικά κατά κύριο λόγο) ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να δικαιολογήσουν την κατασκευή ενός εξοχικού 200τμ.

Με την παρούσα κατάσταση, δεν δύναται η κατασκευή πλέον τέτοιου εξοχικού και μετέβη στον μηχανικό να κάνουμε αναθεώρηση της υφιστάμενης αδείας, με δημιουργία εκ νέου νέας κατοικίας, αρκετά μικρότερης, ώστε να μπορέσω να την κατασκευάσω εν τέλει.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν έχω πήρα την νέα προσφορά του ήδη επιβλέπων μηχανικού (που έχει υπογράψει την ισχύων οικοδομική άδεια) η οποία την βρήκα εξωφρενικά υψηλή και εμ πάσει περιπτώσει, απέχει παρασάγγας από αυτά που διαθέτω. 

Επειδή όμως θέλω να είμαι δίκαιος και να επιχειρηματολογώ σε ότι λέω, ζήτησα και προσφορά από άλλους δυο μηχανικούς και μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.

Τι αμοιβή θέλει να πάρει κάθε επαγγελματίας για την δουλειά του, δικαίωμά του, δεν θα τον κρίνω εγώ, δικαίωμά μου όμως και εμένα, σε μια ελεύθερη αγορά (?) να επιλέξω που με συμφέρει να δώσω τα χρήματα μου/την δουλειά.

 

Ρωτώ λοιπόν, μπορώ να επιλέξω άλλον μηχανικό από αυτόν που ήδη έχει εκδώσει την πρώτη άδεια ?

Σημειωτέων, ότι δεν υπάρχει καμία αψιμαχία, καμία διάθεση για εκνευρισμούς και τσακωμούς, αμφότεροι, απλά ο εν λόγω κύριος ΔΕΝ διατίθεται να την κάνει την δουλεία φθηνότερα, όπως και εγώ (αφού έχω καλύτερες προσφορές) δεν διατίθεμαι να την κάνω ακριβότερα. Τι γίνεται τώρα ???   

 

Συγνώμη για το μακροσκελές post και αναμένω εναγωνίως τις απαντήσεις σας.

 

Ευχαριστώ,

Α.  

     

   

 

  

Link to comment
Share on other sites

Να αρχίσουμε από εδώ

Στο ίδιο ερώτημα 

τι σου απάντησαν οι άλλοι 2 (φθηνότεροι) μηχανικοί?

 

Μπορείς ή δεν μπορείς να αλλάξεις μηχανικό!

Link to comment
Share on other sites

Να αρχίσουμε από εδώ

Στο ίδιο ερώτημα

τι σου απάντησαν οι άλλοι 2 (φθηνότεροι) μηχανικοί?

 

Μπορείς ή δεν μπορείς να αλλάξεις μηχανικό!

Ρωτάς κάτι που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις την απάντηση...
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι μηχανικός , αλλά όταν είχα κάνει μια επίσκεψη μου είχαν πει ότι η άδεια κοστίζει 200€ περίπου , όλα τα άλλα είναι αμοιβή του μηχανικου.

Οπότε πληρώνεις την μελέτη και την επίβλεψη .

 

 

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει πληρωθεί προκαταβολικά η επίβλεψη, πρέπει να συμφωνήσει ο μηχανικός να στην επιστρέψει.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται παραίτηση του μηχανικού, ανάθεση της νέας μελέτης/αναθεώρησης σε άλλον μηχανικό και επίβλεψη (συνήθως) από τον νέο μηχανικό.

 

Οι αμοιβές (για να απαντήσω στον φίλο jery) είναι καθορισμένες (νόμιμες) από το κράτος. Επομένως ανεξαρτήτως της σύμβασης-συμφωνίας που θα έχουν οι δύο συμβαλλόμενοι, το ΤΕΕ και το κράτος κατ' επέκταση απαιτεί την πληρωμή κάποιοων κρατήσεων βάσει της νόμιμης αμοιβής και επίσης μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον μηχανικό αν η συμφωνειθήσα αμοιβή είναι χαμηλότερη (ή πολύ χαμηλότερη) από την νόμιμη. Κάποια παράβολα επί του Δήμου κλπ, όντως είναι πολύ μικρό ποσό...

Να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί φορολογούνται με 24% ΦΠΑ για την "συμφωνειθήσα" αμοιβή και πληρώνουν φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος. Επίσης πληρώνουν υποχρεωτική ασφάλιση που μέχρι πρότεινος ήταν περίπου 350€ τον μήνα είτε έχεις είτε δεν έχεις δουλειά...(τα περί ΕΦΚΑ ακόμα δεν τα έχω καταλάβει καλά). Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση: πολλά για τον πολίτη, λίγα για τον μηχανικό και όλοι δυσαρεστημένοι....:)

Ελπίζω να βοήθησα...

Link to comment
Share on other sites

να προσθέσω 

ότι αν

1. δεν άρχισαν οι εργασίες και

2. αν πληρώθηκε τη μελέτη ο προηγούμενος μηχανικός σου

μπορείς να κάνεις "αναθεώρηση της Ο.Α ....ως προς τις μελέτες και  ως προς τον μελετητή και επιβλέποντα μηχανικό"

χωρίς να έχεις υποχρέωση  ούτε καν να τον ρωτήσεις

γιατί  αυτά δηλ

1. το να τροποποιείς (και όχι να  εκδίδεις όσες Ο,Α θέλεις για το ίδιο οικόπεδο) και

2. το να αλλάζεις μηχανικούς (αφού τους πληρώσεις) πριν την έναρξη εργασιών (όπως και μετά από την έναρξη αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις) 

 

είναι  απόλυτο δικαίωμά σου

 

υ.γ σχετική νομοθεσία αρθ 6 Ν 4030/11

5. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται κατά το χρόνο ισχύος της αν αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από:

α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, στην οποία περιέχεται η περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου,

β) δήλωση του μηχανικού, που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου.

6. Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας.

7. Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ..

Αν ο επιβλέπων μηχανικός απέχει χωρίς την παραπάνω δήλωση, η Υ.ΔΟΜ. μετά από αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της αμοιβής. Στο διάστημα μέχρι τη χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών η αρμόδια υπηρεσία δόμησης εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών, το οποίο γνωστοποιείται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία το κοινοποιεί.

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι αλλαγή επιβλέποντα μόνο. Είναι κατ'αρχήν αλλαγή μελέτης από ότι λέει ο άνθρωπος.

Δεν μας έχεις πει όμως αν η οικονομική διαφορά οφείλεται στην αμοιβή μελέτης ή στην αμοιβή επίβλεψης.
Γιατί μπορεί να το λέμε "αναθεώρηση" αλλά πρόκειται για μια νέα μελέτη στην πραγματικότητα.

 

Οπως και να έχει το πράγμα , από την στιγμή που ΔΕΝ έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες  μπορεί να αναθεωρήσει και την μελέτη και τον επιβλέποντα να αλλάξει εύκολα.

Αυτό που με βάζει όμως σε σκέψεις είναι το
"ζήτησα και προσφορά από άλλους δυο μηχανικούς και μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος"

Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως θα κάνουν επίβλεψη από διαφορετικές περιοχές και μάλιστα με σκοτωμένη τιμή: "To φτηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά " λέει  η παροιμία.

Θα ήθελα πολύ να μάθω πάντως για πόση διαφορά τιμής μιλάμε.

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές είναι ελεύθερες πλέον , δεν υπάρχουν νόμιμες αμοιβές . Ρώτησα 2 γραφεία. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που γίνεται υπολογισμός ,αλλά δεν κ;ι υποχρεωτικό . εννωειται ότι ο πελάτης πληρώνει και το ΦΠΑ.

Σίγουρα οι τιμές έχουν πέσει πολύ σε σχέση με πριν την κρίση , που όλα ήταν υπερκοστολογημενα , θα έλεγα ότι έγιναν φισιολογικες για μια υγιή οικονομία , αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετό , ουτε ο κόσμος έχει για να χτισει.

Αν δώσεις και μαύρα μια χαρά ευχαριστημένος είναι και ο μηχανικός.

6000€ δεν είναι και λίγα για μελέτη επίβλεψη , χωρίς θεμέλια , για προσθήκη οροφου .

Άλλοι δουλευουν 6 μήνες για να τα βγάλουν. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ευθύνη υπογραφής , αλλά πριν την κρίση αυτό το ποσό ήταν χ3 χ4.

 

Τι να λέμε ότι διαμέρισμα 70τμ στην Ηλιούπολη έφτασε να πωλείται 300 χικιαρικα ,χωρίς να έχει και θέα , χωρίς να είναι και στη περιοχή των αστυνομικών που θεωρειται από τις πιο ακριβές ....

 

Κάτι άλλο κακό που έφερε η κρίση νομίζω είναι ότι οι νέοι μηχανικοί δεν έχουν την εμπειρία των κατασκευών, αφού τα έργα είναι λιγοστά πλέον .

Edited by jery
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.