Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΕΙ ή ξαναδίνω;


Recommended Posts

Ειμαι νεος στον φορουμ σας και θα ηθελα να εκθεσω τον προβληματισμο μου πανω σε καποια θεματα. Αρχικα θελω να δηλωσω οτι εχω τρελα με οτι εχει κινητηρα μεσα του (επιστημονικη ορολογια) και οτι πιστευω πως εχω κλιση πανω σε μηχανολογικης φυσεως θεματα και επιλυσης προβληματων (εννοειται οτιδηποτε αφορα τον τομεα της μηχανικης). Απο μικρος εχω σχεση με συνεργεια και ετσι αρχισα να ασχολουμαι με μοτοσυκλετες ενω ταυτοχρονα "μελετουσα" θεματα επιστημονικης φυσεως πανω στους κινητηρες, γενικα μπορω να πω πως με τραβαει οτι εχει σχεση με σχεδιαση/μελετη πανω σε οχηματα (αυτοκινητα, αεροπλανα, πλοια, μοτοσυκλετες κα). Δυστυχως φετος λογω της ξεροκεφαλιας μου και τις αντιδραστικης φυσης του εφηβου δεν μπηκα στην διαδικασια του συστηματικου διαβασματος απο την αρχη της χρονιας και κατεληξα να διαβαζω σαν παλαβος τους 2 τελευταιους μηνες χωρις αυτο να εχει καποιο ιδιαιτερο αποτελεσμα. Επισης οπως εχετε ακουσει φετος τα θεματα των μαθηματικων ηταν εξεφτελιστικα δυσκολα και λιγοι απο εμας μπορεσαν να γραψουν καλα χωρις εγω να ειμαι ενας απο αυτους, ετσι κατεληξα να εχω γραψει σχεδον 13500 μορια. Ειμαι σε θεση να ξαναδωσω και χθες πληροφοροθικα για ενα ΤΕΙ στην Αθηνα το λεγομενο των μηχανικων ναυπηγων, να σημειωσω πως ο πατερας μου ειναι τεχνικος σκαφων και κατεχω αρκετα πραγματα και απο πλωτα. Σκεφτομουν πως ισως μπορεσω να εργαστω σε καποια επιχειρηση συντηρησης σκαφων (απο jaht ως βαρκουλες) οπου ευτυχως υπαρχουν ακομα στον Ελλαδικο χωρο και γιατι οχι μελλοντικα ισως με την παραγωγη κατι πιο ξεχωριστου. Δεν μπορω να αποφασισω ομως, αξιζει να ξαναδωσω (εχω δυνατοτητες να γραψω καλα και ειμαι αποφασισμενος να διαβασω οπως πρεπει), αν παω στο τει θα μπορεσω να ασχολιθω καποτε με το σχεδιο και αν γινεται ειμαι προθυμος να ακολουθισω την διαδικασια; Αν ηθελα να φυγω απο την Ελλαδα σιγουρα θα ξαναεδινα και θα πηγαινα για μηχανολογος μηχανικος καθως εχω συγγενεις στο εξωτερικο και θα μπορουσα να ασχολιθω με κατι πανω στον τομεα μου αλλα δεν θελω να αφησω τον τοπο μου και τοπια του. Ευχαριστω οποιον εφτασε μεχρι εδω, αναμενω τις απαντησεις σας.

Edited by propapias
Link to comment
Share on other sites

Δε σε εμποδίζει τίποτα να γραφτείς στη σχολή που σου αρέσει και αν θες του χρόνου να το προσπαθήσεις για ναυπηγός στο πολυτεχνείο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σαν ωρομίσθιος στο τει αθηνων γνωρίζω πολλά για το τμήμα..ειναι πολυ δυνατό και με δύσκολα εργαστήρια..Απο ΕΔ υπάρχει το γνωστό πρόβλημα στην χώρα μας..

Για μένα κάνε την εγγραφή να είσαι καλυμμένος , ξεκίνα να δείς αν σ αρέσει και μετά αν θές ξαναδίνεις. Παντως γενικα με την φιλοσοφία του Ναυπηγού Μηχ. του πολυτεχνείου που έχεις να κάνεις ολόκληρη μελετη πλοίου στο τέλος και με τα απεριόριστα ΕΔ του μηχανολογου-ηλεκτρολόγου που πέρνουν στο πολυτεχνειο , έχει διαφορές..

Link to comment
Share on other sites

Το πόσο θα εμβαθύνεις σε ότι μάθεις, είτε στο ΤΕΙ είτε στο Πολυτεχνείο είναι έως ένα βαθμό στο χέρι σου.

 

Υπάρχει κόσμος που μπήκε σε ΤΕΙ μηχανολογίας με τη νοοτροπία να "τουρμπίσει το παπί του", πήρε πτυχίο και είναι ακόμα στην ίδια νοοτροπία. Δεν τον ενδιέφερε η θερμοδυναμική γιατί νόμιζε ότι δεν θα την χρειαζόταν για να τουρμπίσει το παπί του. 

 

Υπάρχει κόσμος που μπήκε σε πολυτεχνείο με τη νοοτροπία να "τουρμπίσει το παπί του", πήρε πτυχίο και είναι ακόμα στην ίδια νοοτροπία. Δεν τον ενδιέφερε η μηχανική ρευστών γιατί νόμιζε ότι δεν θα την χρειαζόταν για να τουρμπίσει το παπί του.

 

Στον αντίποδα, υπάρχει κόσμος που μπήκε σε ΤΕΙ από τεχνικό λύκειο, χωρίς γνώσεις μαθηματικών γενικού λυκείου, και πριν δύο χρονια τελείωσε το διδακτορικό του στην Αγγλία.

 

Είναι στο χέρι σου το πόσο μακρυά θα το πας.

 

Εφόσον πιστεύεις στις δυνατότητές σου όμως και πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα τότε να ξαναδώσεις. Να έχεις υπόψη σου ότι ίσως να είναι πιο δύσκολο χωρίς να έχεις την καθημερινή επικοινωνία με το σχολείο, τους συμμαθητές και τους καθηγητές σου. Ενδεχωμένως να πρεπει να κάνεις ιδιαίτερα. Εαν είσαι αποφασισμένος όμως πιστεύω ότι θα πετύχεις. Δεν σε ξέρω προσωπικά αλλά από ότι διάβασα έχεις καταλάβει το "λάθος" σου και δεν θα το επαναλάβεις.

 

Σε κάθε περίπτωση, τώρα να γραφτείς στο ΤΕΙ που σε ενδιαφέρει και φυσικά να δηλώσεις και άλλα ΤΕΙ Μηχανολογίας.

 

Εάν δεν τα καταφέρεις ούτε του χρόνου για πολυτεχνείο αλλά καταφέρεις να περάσεις π.χ. στο ΤΕΙ Πειραιά μηχανολόγων να μην απογοητευτείς, είναι πολύ καλή σχολή. Παρακολούθησε κανονικά και εφόσον έχεις τη δυνατότητα από ότι μας λες να πας εξωτερικό για μεταπτυχιακό, να το κάνεις. Όταν τελειώσεις το μεταπτυχιακό σου βλέπεις αν σου αρέσει έξω ή θέλεις να ξαναγυρίσεις Ελλάδα. Η Ελλάδα και τα τοπία της δεν συγκρίνονται με της Αγγλίας ή της Γερμανίας. Από την άλλη και αυτές οι χώρες έχουν ομορφιές διαφορετικές από της Ελλάδας που θα πρέπει να ανακαλύψεις, ίσως να σου αρέσει.

 

Καλή σου τύχη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

Αν θα ξαναδωσω θα συνεχισω φροντιστηρια και απο οτι φαινεται θα εχω αρκετους φιλους μου στην πολη μου (Δραμα) καθως υπηρξαν πολλες αποτυχιες. Πως ομως μπορεις να δεις αν σου αρεσει η σχολη χωρις να κανεις "ζημια" στην προετοιμασια σου για τις πανελληνιες, ποσο καιρο παιρνει μεχρι να καταλαβεις τι παιζει; Και σιγουρα θα ασχολιθω σοβαρα με την σχολη οποια και να ειναι αυτη διοτι οντως τον αγαπαω αυτον τον τομεα και θελω να κανω κατι.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σχολή που θα πας. Στην Δράμα έχει τίποτα που σ'ενδιαφέρει? Στην Καβάλα? (νομίζω έχει μηχανολογία). Επιπλέον ισχύει ακόμα αυτό στα ΤΕΙ ότι μπορεί να περάσεις για εγγραφή από Σεπτέμβριο ή από Φεβρουάριο? Παίζει κι αυτό ρόλο για να έχεις χρόνο μπροστά σου. Γενικά όπως καταλαβαίνεις η απόφαση είναι στα χέρια σου! Μην αφήσεις εγγραφή σε καμιά περίπτωση και κατά την γνώμη μου χτύπα (στο μηχανογραφικό) και την καλύτερη σχολή που μπορεί να σ'ενδιαφέρει και ας είναι στην Αθήνα... Αν χρειαστεί πχ να μείνεις ένα χρόνο στην Αθήνα να παρακολουθείς το ΤΕΙ και παράλληλα να διαβάζεις θα το κάνεις....

Πρόσεξε, οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές για την υπόλοιπη ζωή σου γι'αυτό θέλουν καλό ζύγισμα! Μην σκεφτείς όμως: ή θα διαβάζεις ή θα παρακολουθείς ΤΕΙ. Ξέφυγε λίγο από αυτή την λογική και σκέψου πλέον ως φοιτητής και όχι ως μαθητής. Όλα μπορείς να τα κάνεις αν πραγματικά το θέλεις και αν πράγματι το αγαπάς! Και επιπλέον: Ένας χρόνος στο ΤΕΙ μπορεί να φανεί πολύ σημαντική εμπειρία στην μετέπειτα πορεία σου...

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη σχολή έχει πολλές διεξόδους, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Λάβε υπόψη σου ότι υπάρχει μόνο ένα αντίστοιχο πολυτεχνικό τμήμα, ενώ στον κλάδο της μηχανολογίας γενικότερα στην Ελλάδα, οι σχολές είναι καμιά 15αριά.

Link to comment
Share on other sites

Στην Καβάλα? (νομίζω έχει μηχανολογία).

Έχει μηχανολογία (αυτό το ΤΕΙ τελείωσα). Το ΤΕΙ ονομάζεται Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πλέον.

 

Η φοίτηση είναι κλασσικά 4 χρόνια αλλά άν θέλεις με ένα χρόνο φοίτησης επιπλέον παίρνεις και το πτυχίο του Τεχνολόγου Πετρελαίου. Στα χαρτιά συμφέρει μιας και έχεις δύο πτυχία και σου ανοίγει διεξόδους για μεταπτυχιακά με θέμα το Oil&Gas Engineering στο εξωτερικό (Manchester, Robert Gordon, Glasgow έχουν καλή φήμη στο Oil&Gas engineering).

 

Στην πραγματικότητα έχω ακούσει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές, πράγμα που δεν είναι καλό. Κάποιοι αξιόλογοι καθηγητές που είχα (ήταν έκτακτοι-ωρομήσθιοι) δεν είναι πλέον εκεί γιατί οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

Κάνε μία την εγγραφή σου όπου περάσεις τώρα και μετά βλέπεις.

 

Προσωπική μου άποψη

 

(χωρίς να θέλω να θίξω απόφοιτους ΤΕΙ)

 

Μην ασχολείσαι με ΤΕΙ. Κάνε μία προσπάθεια μέσω πανελληνίων να μπεις στους Ναυπηγούς του ΕΜΠ. Όσους ναυπηγούς γνωρίζω έχουν πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση (είναι και λίγοι, ένα τμήμα σε όλη την Ελλάδα με λίγους εισακτέους) + το οτι έχουν ΕΔ μηχανολόγου μηχανικού. Αν δεν τα καταφέρεις καλύτερα να σπουδάσεις έξω, σε κάποια χώρα χωρίς δίδακτρα. Και πιο πιθανό είναι να τελειώσεις στην ώρα σου και ανάλογα την πόλη μπορεί να σου βγει και πιο φθηνά το συνολικό κόστος σπουδών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.