Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Pavlos33 Στο οικόπεδο είναι κατασκευασμένα 2 κτίρια, το ένα είναι προ '55 και το άλλο είναι κατασκευασμένο με άδεια του 1985 η οποία όμως δεν προέβλεπε υπόγειο ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει. Οι υπόλοιπες προδιαγραφές του άρθρου 112 τηρούνται, οπότε θεωρώ ότι πρέπει να πάω με το Άρθρο 112 (για την υπαγωγή του υπογείου και κάποιων Η-Χ και στεγάστρων του κτιρίου με την οικοδομική άδεια του 1985).

Edited by cvck
  • Απαντήσεις 507
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Άνετα εφαρμόζεις το άρθρο 112. Μειωμένο πρόστιμο και οριστική εξαίρεση. Το προ 55 νομίμως υφιστάμενο δεν το υπάγεις. Αποτυπώνεται βεβαίως μαζί με τα υπόλοιπα. 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 ευχαριστώ πολύ. Ως προς τον έλεγχο υπέρβασης του 40% στης επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης όμως που έχω θέμα και οδηγούμε κατηγορία 5 θεωρώντας ως όρους δόμησης αυτούς του ΦΕΚ 588/Δ/23-12-1982 ,θα μπορούσα εναλλακτικά να τακτοποιήσω με τους όρους δόμησης του ΦΕΚ 138/Δ/1981, με τους οποίους οδηγούμε σε κατηγορία 4 λόγω διπλάσιας επιτρεπόμενης δόμησης (400 την έναντι 200 τμ);

Δημοσιεύτηκε

@cvck Kαλημέρα. Η γνώμη μου είναι ότι η υπαγωγή στο άρθρο 112 είναι μια ειδική περίπτωση του νόμου και δεν θα ελέγξεις με τα μεγέθη 40-40-20. Αυτό διότι στην διατύπωση του άρθρου αναφέρεται ότι Αυθαίρετες  κατασκευές  σε  κτίρια  με  αποκλειστική  χρήση  κατοικία,  που  ευρίσκονται  εντός  στάσιμων  οικισμών,  όπως  αυτοί ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.1337/1983, με την προϋπόθεση ότι οι στάσιμοι οικισμοί ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη 
των 2000 μ. από τη θάλασσα ή από χιονοδρομικά κέντρα και εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν συντελεσθεί μετά το έτος 
1983 και μπορεί να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος
, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του 
αναλογούντος παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με το Παράρτημα Α, μειωμένου κατά 30%. Για την 
υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε και ζ του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων 
του  κτιρίου  ή  της  ιδιοκτησίας.  Αν  έχει  συσταθεί  οριζόντια  ή  κάθετη  ιδιοκτησία,  για  την  υπαγωγή  τα  πιο  πάνω  στοιχεία 
υποβάλλονται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. 

Άρα μας λέει ότι για αποκλειστική χρήση κατοικία (παραπέμπει ξεκάθαρα στους όρους βάσει του 588/δ/82) και λόγω του ότι εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μας παραπέμπει στην κατηγορία 4 (ύπαρξη άδειας μετά το 83). Φυσικά θα έπρεπε να έχει διατυπωθεί με σαφήνεια, αλλά στα αυθαίρετα ελάχιστα είναι σαφή. Για το αν μπορείς να κάνεις χρήση όρων δόμησης προ 23 τμήματος του οικισμού η απάντηση είναι αρνητική, όπως δεν θα μπορούσες να κάνεις αν εξέδιδες μια Ο.Α. Η περίπτωση κατά την οποία υποχρεωτικά θα εφήρμοζες όρους δόμησης του 138/δ/81 (προ 23) είναι αν είχες μικτή χρήση με το ακίνητο εντός του συνεκτικού προ 23 τμήματος. Στην τελευταία περίπτωση όμως, δεν θα μπορούσες να ενταχθείς στο άρθρο 112.

  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 Κατάλαβα ναι, οπότε το πιο λογικό φαίνεται να είναι το άρθρο 112. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, ήταν πολύ σημαντική.

Δημοσιεύτηκε
On 30/6/2025 at 12:32 ΜΜ, folampa said:

Καλημέρα σας.

Σε οικόπεδο εντός οικισμού στην Πελασγία Φθιώτιδας (Αδιάφορος, Συνεκτικός, Δυναμικός, Μεγάλος, ούτε περιαστικός, ούτε παραλιακός, τουριστικός), με προϋπάρχουσα ισόγεια κατοικία προ του 1955, εκδόθηκε οικοδομική άδεια κατ' επέκταση, το 1999, για διώροφο κτήριο με στέγη και περιτοίχιση, με χρήση, κυρίως, κατοικίας, και εν μέρει κλειστού χώρου στάθμευσης, συνολικής δόμησης (μαζί με το προϋπάρχον κτίσμα) 224 τ.μ. (max επιτρ. δόμηση = 400 τ.μ. και max επιτρ. ύψος = 7,50 μ.+2,50 μ. στέγη). Το δάπεδο του Ισογείου ορόφου, λόγω κλίσης του εδάφους, ανατολικά είναι στην ίδια στάθμη με το φυσικό έδαφος, και Δυτικά σε ύψος 1 μ. από αυτό. Αντ' αυτών  έχει υλοποιηθεί:

Τριώροφο κτήριο με συνολική δόμηση (μαζί με το προϋπάρχον κτίσμα) 340 τ.μ., κάλυψη λίγο μικρότερη από εκείνη της οικ. άδειας και ύψος 8,70 μ. Ο επιπλέον εξ ολοκλήρου αυθαίρετος όροφος είναι ο υλοποιηθείς Ισόγειος όροφος, με καθαρό ύψος 2,00 μ. και μικτό ύψος 2,30 μ., του οποίου το δάπεδο στην ανατολική πλευρά είναι 1 μ. υπό το φυσικό έδαφος και στην δυτική πλευρά στην ίδια στάθμη με αυτό. Είναι ένας ενιαίος χώρος με γκαραζόπορτα από την δυτική πλευρά, με κουζίνα, με μπάνιο, θερμαινόμενος με σώματα καλοριφέρ, ενώ επικοινωνεί και με εσωτερική σκάλα με τους άλλους ορόφους. 

- Η υπέρβαση δόμησης, δλδ, είναι 340-224=116 τ.μ., μικρότερη από το 40% της μέγιστης επιτρεπόμενης δομησης (400 τ.μ.) κατά τον χρόνο έκδοσης της οικ. άδειας (το 2011 με ΠΔ μειώθηκε η μέγιστη επιτρ. δόμηση σε 240 τ.μ.). 

- Η υπέρβαση ύψους είναι (8,70/7,50=1,16) 16% μεγαλύτερη από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

Οι ερωτήσεις μου είναι:

1. Πρώτα απ' όλα, μπορεί, κατά τη γνώμη σας να υπαχθεί στον ν.4495, και ειδικά στην κατ.4, ή υπάρχει κάποια διάταξη, που δεν μπορώ να βρω, που απαγορεύει επιπλέον ορόφους σε οικισμούς, και επιπλέον ύψος?

2. Αν μπορεί να υπαχθεί στον ν.4495, πως αντιμετωπίζεται ο παραπάνω Ισόγειος όροφος με το συγκεκριμένο ελεύθερο και μικτό ύψος που έχει?

3. Μπορεί ο Ισόγειος όροφος, παρότι δεν έχει εσωτερικά χωρίσματα, εκτός από το μπάνιο, να χαρακτηριστεί σε ένα τμήμα του Υπόγειο?

4. Ποια είναι η τιμή ζώνης στον συγκεκριμένο οικισμό? (Το ξέρω ότι η ερώτηση ανήκει σε άλλη κατηγορία του forum. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση αυτή, πείτε μου να την υποβάλλω στην κατηγορία των τιμών ζώνης).

Ευχαριστώ.

Καλησπέρα σας.

Δεν έχω λάβει απάντηση για το παραπάνω θέμα.

Θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει;

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Σε στάσιμο οικισμο  έχω ενα κτίριο δηλώνεται στο Ε9 ως προ του 1950 και εχει εκδοθεί  άδεια μικρής κλίμακας 2009 για επισκευή και τότε έγινε και αυθ. προσθήκη κατ'επεκταση .Αν το δηλώσω όλο ως κατ .1 το παλιό κτιριο και κατ.4 την προσθήκη πως θα αποφυγω την μη ύπαρξη οικ.αδείας που  θα με παει  κατ.5;

 

 

Δημοσιεύτηκε

@janna Καλησπέρα. Θα δηλώσεις την αυθαίρετη επέκταση στο άρθρο 112, διότι είναι μεταγενέστερη του 1983 και το ακίνητο βρίσκεται σε στάσιμο οικισμό. Λόγω του Α 112 θα λάβει οριστική εξαίρεση. Αν θέλεις να δηλωθεί και το υφιστάμενο-προ 55- για κάποιο λόγο, αυτό θα το υπάγεις εκτός άρθρου 112 (κατηγορία 1) καθώς δεν εμπίπτει σε αυτό λόγω του ότι είναι προ 83. Άρα θα πρέπει να κάνεις δυο Φ.Κ. Ένα για το υπάρχον (εφόσον για κάποιο λόγο θέλεις να δηλωθεί) και ένα για την προσθήκη στο άρθρο 112.

  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.