Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

@mixalislionakis Καλησπέρα.

1. Κανένα πρόβλημα. Έχει διευκρινιστεί το θέμα από την εγκύκλιο 3 Ν. 4178/13 και δεν υποχρεούσαι να αναφέρεις κάτι σχετικά με το ύψος του υπογείου διαμερίσματος.

2. Εφόσον δεν έχεις συνδεση με υποκείμενο όροφο δεν θα λάβει μειωτικό 0,3, αλλά 0,5 (χώρος σε υπόγεια στάθμη).

Για την κατηγορία, δες σχόλιο εδώ για παρεμφερή περίπτωση.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλημέρα,

Χρειάζομαι τη βοήθεια σας στη παρακάτω υπόθεση ώστε να εξετάσω εάν είμαι Κατ. 5 (που μάλλον είμαι...)

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου με οικ. άδεια του 1988 και επιτρεπόμενο ύψος 7.5 m, κατασκευάστηκε στο δώμα του Α' ορόφου αποθήκη ύψους 2.88 m.
Αυτή, ξεπερνάει κατά 66 εκατοστά το μέγιστο ύψος της περιοχής * 20%, καθώς είναι 9.66 > 7.5 * 1.20 = 9 m

Είμαι Κατηγορία 5; Μου διαφεύγει κάποιος τρόπος ώστε να τη γλιτώσω;

image.thumb.png.4ab0a6c3e5871d4fa5a45b6316ad2e4b.png

Δημοσιεύτηκε

@giwrgos192 Καλημέρα. Υπάρχει Υ.Υ κατά 2,88-0,70=2,18 μ πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος (7,50 μ). Επειδή έχεις και Υ.Δ λόγω αυθαίρετης αποθήκης, αναγκαστικά πας με ποσοστό υπέρβασης: (2,18/7,50)*100%=29,07%>20%. Άρα, κατηγορία 5. Θα μπορούσε να την γλιτώσει αν πληρούσε κριτήρια ένταξης στην κατηγορία 3, αλλά φαίνεται ότι και με βάση το μέσο ύψος (ακόμη και αν έχει επιφάνεια έως και 15 τ.μ) δεν πληροί το κριτήριο μέγιστου μέσου ύψους 2,50 μέτρων. Μάλλον καθαίρεση αν βιάζονται να μεταβιβάσουν. 

Υ.Γ Μήπως υπάρχει αλλαγή στους όρους δόμησης της περιοχής και υφίσταται διαφορετικό-μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος; (σπάνιο μεν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε
On 26/2/2026 at 11:49 ΠΜ, Pavlos33 said:

@giwrgos192 Καλημέρα. Υπάρχει Υ.Υ κατά 2,88-0,70=2,18 μ πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος (7,50 μ). Επειδή έχεις και Υ.Δ λόγω αυθαίρετης αποθήκης, αναγκαστικά πας με ποσοστό υπέρβασης: (2,18/7,50)*100%=29,07%>20%. Άρα, κατηγορία 5. Θα μπορούσε να την γλιτώσει αν πληρούσε κριτήρια ένταξης στην κατηγορία 3, αλλά φαίνεται ότι και με βάση το μέσο ύψος (ακόμη και αν έχει επιφάνεια έως και 15 τ.μ) δεν πληροί το κριτήριο μέγιστου μέσου ύψους 2,50 μέτρων. Μάλλον καθαίρεση αν βιάζονται να μεταβιβάσουν. 

Υ.Γ Μήπως υπάρχει αλλαγή στους όρους δόμησης της περιοχής και υφίσταται διαφορετικό-μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος; (σπάνιο μεν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

Παύλο σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Δυστυχώς οι όροι δόμησης δεν έχουν αλλάξει και το μέγιστο ύψος είναι 7.5 m. Στη καθαίρεση προσανατολίζομαι και εγώ.
Όντως δεν έχει μέσο ύψος μικρότερο από 2.5 m, όμως ακόμα και να είχε, δεν θα έπρεπε να είναι ισόγεια η αποθήκη σύμφωνα με το παρακάτω;
image.thumb.jpeg.a2279bc12320b690b0f82b993d420593.jpeg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.