Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος μηχανικός με ΤΕΒΕ


newby

Recommended Posts

Γεια σας,

ειμαι νεος ηλ/γος μηχανικος τε και μου ζητησαν να κανω εναρξη επαγγελματος στην εταιρεία που δουλεύω ώστε να ασφαλιστώ (επιτέλους). Όμως δεν έχω ιδεα τι να κανω, τι πρέπει να κοβω (τιμολογια; αποδειξεις; ) και έχω πελαγωσει. κοιταξα λιγο προηγουμενα δημοσιευματα αλλα μιλανε κυριως για μηχανικους πολυτεχνείου & τσμεδε κ δεν νομιζω να ταιριαζει στη περιπτωση μου. Θα ηθελα λοιπον μια βοηθεια στα βασικα. Ας μου πει ότι μπορεί ο καθενας γιατι οι δικοι μου ειναι υπαλληλοι κ ουτε αυτοι ξέρουν απο αυτα,

 

Ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Βρισκεις λογιστή, κάνεις έναρξη στην εφορία θεωρείς απυ και τιμολόγιο εφόσον κάνεις εργα και μετά είσαι οκ..

Στην εταιρεία θα σε εχουν με παροχής υηρεσιών>?

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή είσαι άνεργος και θέλεις να ξεκινήσεις ελεύθερο επάγγελμα; Η εργάζεσαι ήδη σε κάποια εταιρεία (όπως καταλαβαίνω από τα γραφόμενα) και δεν σε έχουν ασφαλίσει; Αν είναι έτσι, πως πληρώνεσαι αυτή τη στιγμή;

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρων.

Δεν είμαι άνεργος tek. με "προσέλαβε" μια εταιρεία Η/Μ έργων. Στην εταιρεία αυτή δουλεύω 1 μήνα+ "δοκιμαστικά" κ φυσικά πληρώνομαι μαύρα. Τώρα όμως θέλουν να με βάλουν στο ΤΕΒΕ κ όχι στο ΙΚΑ που τα πράγματα είναι απλά για μένα. Στην εταιρεία θα εργάζομαι στο γραφείο στη μελέτη και σχεδίαση εγκαταστάσεων αλλά και σε κατασκευή, δηλαδή στο εργοταξιο. Και όπως καταλαβαίνετε μου έχουν δημιουργηθεί 1000+ απορίες.

gliout ετσι ακριβως οπως τα λες, με παροχής υπηρεσιών. Αλλά ήδη είπες 1 προταση και δεν καταλαβαινω βασικά πράγματα. Που θα κοβω απυ κ που τιμολογιο; Εννοείται ότι θα παω σε λογιστη αλλα θα ειναι τυπου φιλου->φιλης->να σε εξυπηρετήσουμε γιατι οπως καταλαβαινετε δεν εχω κ πολλα λεφτα για να εχω πληρη υποστηριξη. Και επειδη ο λογιστης ασχολειται με μαναβηδες κ περιπτεραδες φοβαμε μηπως δε μπορει να με κατατοπισει σωστα με βαση το επαγγελμα μου, που ειναι πιο ιδιαιτερο και φυσικα δεν μπορω να εχω και απαιτησεις επειδη ειναι "εξυπηρετηση".

 

Ξερω οτι μεσα απο το forum δε γινετε να παρω μια ολοκληρωμενη ενημερωση αλλα οτι θεωρει σημαντικο ο καθενας ας μου το πει ωστε τουλαχιστον να πονηρευτω κ να να μην με στελνει στο γκρεμο ο λογιστης κ εγω προχωραω στα τυφλα...

 

Ξαναευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

προφανώς θα εργάζεσαι με σύμβαση έργου και θα κόβεις α.π.υ κάθε μήνα για να πληρώνεσαι. γι' αυτό το λόγο σου υπέδειξαν να ασφαλιστείς στο τεβε. αυτό βέβαια σημαίνει οτι δέν θα δικαιούσαι ότι θα έπαιρνες σάν υπάλληλος της εταιρείας ασφαλισμένος στο ικα, δηλ δώρα - επιδόματα κτλ. γι' αυτό πρόσεχε τη συμφωνία που θα κάνεις - άν τελικά δεχτείς να εργαστείς μ' αυτούς τους όρους - και φυσικά μήν ξεχάσεις να ρωτήσεις ποιός θα επιβαρύνεται το τεβε το οποίο είναι ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Link to comment
Share on other sites

newby καλώς ήρθες... Πράγματι, καλά τα λέει η KLEIO, το ΤΕΒΕ είναι μεγάλος βραχνάς και μεγαλώνει απότομα καθώς ανεβαίνεις κατηγορίες με τα χρόνια. Ενας λογιστής είναι νομίζω απαραίτητος.

 

Πάντως καλό ξεκίνημα και καλή τύχη στη νέα σου δουλειά. Αφού είσαι ηλεκτρολόγος σε περιμένουμε όποτε θες και για ότι απορία έχεις στη σχετική κατηγορία (των ηλεκτρολόγων) εδώ στο φορουμ.

Link to comment
Share on other sites

Ας τα παρουμε απο την αρχή για να ξεμπερδευτείς!!!!

1ον. Η εατιρεια δεν σε θελει σαν υπαλληλο με ΙΚΑ γιατι του κοστιζεις ακριβά (μεγαλύτερες εισφορές στην ασφάλησή σου και επιδόματα-δώρα), Οπότε σε προσλαμβάνει με παροχή υπηρεσίας και ΤΕΒΕ.

 

2ον. για την έναρξη χρειάζεται να αγοράσεις απο ένα βιβλιοπωλείο κανα δυο μπλόκ Αποδείξη παροχής υπηρεσιών.

Στην συνέχεια πρώτα να πάς στο ΤΕΒΕ και να σου δώσουν χαρτί για να πας εφορία για έναρξη επεγγέλματος.Θα σου ζητήσουν τους ΚΑΔ που πρέπει να βάλεις στην έναρξη τους οποίους θα τους βρείς μέσα απο ένα βιβλίο στην Εφορία (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικες μελετες, ηλεκτολογος μηχανικος, ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις, επίβλψη ηλεκτρολογικών εφαρμογών..........και ότι άλλο θεωρείς ότι μπορεί να κάνεις.Για τους ΚΑΔ ρώτα και τον φίλο σου τον λογιστή).Στην συνέχεια με το χαρτί της έναρξης ξαναπάς στο ΤΕΒΕ για να τους δώσεις σε φωτοτυπία την έναρξη.Τώρα δεν θυμάμαι αν για την αποδειξη παροχής υπηρεσιών πρέπει να πας στον κώδικα για να συ τρυπήσουν το μπλόκ, οπότε εκέι ρώτα αν χρειάζεται θεώρηση το μπλόκ παροχής.

 

3ον. πρόσεξε αυτό που είπε η kleio. Δηλαδή τη συμφωνία που θα κάνεις.Πες τους το ΤΕΒΕ ποιός θα το πληρώνει και ζήτα τους κανονικά ότι επίδομα θα έπερνε ένας υπάλληλος του ΙΚΑ.δώρο χριστουγέννων , άδειες και τα λοιπά.οκ?σε φίλους μου που δουλεύουν με Α.Π.Υ. στην εγνατία το ζήτησαν και τους τα έδωσαν.οκ?Το ότι είσαι με Α.Π.Υ. δεν λέει τίποτα.Δικαιούσε ως υπάλληλός τους τα πάντα!

Αυτά απο εμένα!Ελπίζω να σε βοήθησα!

Link to comment
Share on other sites

Να στε καλα ρε παιδια! Σιγα σιγα ξεκαθαριζει η κατασταση στο μυαλο μου. Απλα μου ήρθε απότομο κ πανικοβληθηκα. Παντως προβλεπω να ταλαιπωρηθώ πολύ. Ελπίζω αυτός ο λογιστης να ξέρει τι του γίνεται γιατί ένα μαθαίνω, δέκα απορίες αποκτώ.

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπα 1 μαθαίνω 10 αποριές αποκτάω. Μάλλον σε forum λογιστων πρέπει να απευθυνθώ κ όχι σε συνάδελφους μηχανικούς. Όπως κ να έχει σας ευχαριστώ πολύ. Τουλάχιστον ξέρω πως να κινηθώ στην αρχή...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.