Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώην μηχανικός της Google θέλει να αναπτύξει μια θεότητα τεχνητής νοημοσύνης...


basgoud

Recommended Posts

Ήταν θέμα χρόνου κάποιος να το σκεφθεί. Αφού οι άνθρωποι και οι θεοί τους δεν τα έχουν καταφέρει έως τώρα να δημιουργήσουν έναν παράδεισο επί της Γης, μήπως θα ήταν πιο έξυπνο να «ποντάρουν» σε έναν από μηχανής θεό;

 

Αυτό ακριβώς σκέφθηκε ο πρώην μηχανικός της Google 'Αντονι Λεβαντόφσκι, ο οποίος ίδρυσε τη θρησκευτική ομάδα -αίρεση θα την έλεγαν παλαιότερα - «Η Οδός του Μέλλοντος» (Way of the Future), που θέλει να δημιουργήσει μια θεότητα τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να αναλάβει αυτή τη βελτίωση της κοινωνίας.

 

Έτσι, μπορεί κάποιοι, όπως ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ της Tesla και της Space X, να φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη όπως ο διάολος το λιβάνι, κάποιοι άλλοι όμως όπως ο Λεβαντόφσκι τη θεοποιούν.

 

Η αποστολή της νέας τεχνο-αίρεσης όπως αναγράφεται στο ιδρυτικό καταστατικό της, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», είναι «να αναπτύξει και να προωθήσει μια θεότητα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και, μέσω της κατανόησης και της λατρείας αυτής της θεότητας, να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας».

 

Ο Λεβαντόφσκι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην Uber και στη θυγατρική Waymo της Google. Ο ίδιος υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης Otto, που εξαγοράσθηκε από την Uber το 2016. Στη συνέχεια απολύθηκε από την τελευταία, εν μέσω κατηγοριών ότι είχε κλέψει εμπορικά μυστικά από τη Google για να αναπτύξει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Otto.

 

Παρόλες αυτές τις περιπέτειές του - ή ίσως ακριβώς εξαιτίας αυτών- βρήκε χρόνο και τη δέουσα αφοσίωση για να ιδρύσει την ομάδα «Η Οδός του Μέλλοντος».

 

Πάντως, η μελέτη της ιστορίας δείχνει ότι η ανάδυση νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ανακαλύψεων στην ιστορία της ανθρωπότητας όντως είχε «παρενέργειες» στις κατά τόπους θρησκείες, συχνά εξαφανίζοντας τους παλαιούς θεούς προς όφελος κάποιων πιο σύγχρονων. Γι' αυτό, άλλωστε, ο ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι -συγγραφέας του μεταφρασμένου και στα ελληνικά παγκόσμιου μπεστ-σέλερ "Homo sapiens"- θεωρεί πολύ πιθανό ότι στον 21ο αιώνα οι επαναστατικές τεχνολογίες θα «γεννήσουν» νέα θρησκευτικά κινήματα.

 

Ήδη, διάφορα «μυαλά» της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, της κοιτίδας των νέων καινοτομιών, θεωρούν θέμα χρόνου την εμφάνιση μιας οριακής στιγμής στην ιστορία, της λεγόμενης «μοναδικότητας» (singularity), όταν οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν πια τους ανθρώπους σε νοητικές ικανότητες.

 

Μπορεί ο Μασκ να προειδοποιεί ότι «με την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά επικαλούμαστε τον δαίμονα», όμως οι τεχνο-ουτοπιστές οραματίζονται ότι οι άνθρωποι θα κατακτήσουν επιτέλους την (ψηφιακή) αθανασία, «φορτώνοντας» ένα αντίγραφο του εγκεφάλου και του νου τους σε μια μηχανή.

Ορισμένοι -συνήθως προτεστάντες- χριστιανοί θεολόγοι προτιμούν να βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη με θετικό μάτι, απλώς ως μια ακόμη τεχνολογία που οι άνθρωποι εφηύραν υπό την αιώνια καθοδήγηση του Θεού.

 

Μερικοί άλλοι όμως, όπως ο Λεβαντόφσκι, οι οποίοι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις «επιδόσεις» ούτε του Θεού ούτε της ανθρωπότητας (με τόσους κακούς και αμαρτωλούς τριγύρω μας), θεωρούν πιο ελκυστική ιδέα την πίστη σε μια νέα θεότητα πιο ορθολογική και ικανή να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Κάπως έτσι, με ένα μικρό νοητικό και ψυχολογικό άλμα, μπορεί κανείς να προσδώσει θεϊκές ιδιότητες στην υπερανθρώπινη μηχανική νοημοσύνη - και να προσεύχεται στην πανταχού παρουσία της και στην άπειρη σοφία της...

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Η θεότητα αυτή πρέπει να έιναι παγκόσμια ή εθνική;  Εμείς θέλουμε τουλάχιστον δυο θεούς ο καθένας ως λαός.

Link to comment
Share on other sites

ώρες να ανοίξουμε και θεολογική συζήτηση

 

δουλειά δεν έχουμε...

 

ωστόσο

σχολιάζοντας αυτό που οι οραματιστές του θεωρούν θετικό

"όμως οι τεχνο-ουτοπιστές οραματίζονται ότι οι άνθρωποι θα κατακτήσουν επιτέλους την (ψηφιακή) αθανασία, «φορτώνοντας» ένα αντίγραφο του εγκεφάλου και του νου τους σε μια μηχανή"

εγώ το αντιλαμβάνομαι -αρνητικά- ως κάποιου είδους κλωνοποίηση

και εκεί είναι προφανές και το ποιοί θα μπορούν να την κάνουν (αγοράσουν) καθώς και το ποιοί θα επιλεγούν για να την υποστούν

 

κι επειδή μετά η αναπαραγωγή θα είναι περιττή...  ζήτω το σεξ στα σπήλαια

Link to comment
Share on other sites

Το χρήμα είναι (σχεδόν) θεός, (σχεδόν) παγκόσμια.
Για τον Από Μηχανής Θεό πρέπει να γίνει οικουμενική σύνοδος για να καθοριστεί ή ειδικότητά του.

Αντί για ιερά χειρόγραφα θα έχουμε kindle και tablet, η θεία λειτουργία θα είναι webinar σε παράθυρο και app.

Εγώ σαν aMHxaNos προσφέρομαι να αναλάβω τα οικονομικά.

 

Και άλλο θέμα για μεταφορά στη χαλαρή, εδώ μας βλέπουν οι επισκέπτες.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

το βασικό ερώτημα είναι αν θα δικαιούται να υπογράφει τοπογραφικά

ώστε να μπορεί να είναι πανταχού παρών και κατά ΕΓΣΑ

 

το θέμα πάντως είναι ήδη στη χαλαρή

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

κι επειδή μετά η αναπαραγωγή θα είναι περιττή...  ζήτω το σεξ στα σπήλαια

 

Όχι μακρυά στο μέλλον θα το δούμε.  Δηλαδή η παραγωγή νέων ανθρώπων θα είναι κατα παραγγελία με προδιαγραφές (αναπαραγωγή είδους) από επαγγελματίες,  Δηλαδή θα έχουμε επιλογή ωαρίων,  σπερματοζωαρίων μετά τεχνικτή γονιμοποίηση ακολούθως παρένθετη μητέρα ή ακόμα καλύτερα μηχανή. Φυσικά η επιλογές γίνονται όλες από υπερυπολογιστές.

Άρα θέλοντας και μη οι υπολογιστές θα εξελιχθούν σε "θεούς"

 

Τότε σεξ θα είναι μόνο για διασκέδαση ή να το ξεχάσουμε.

 

το βασικό ερώτημα είναι αν θα δικαιούται να υπογράφει τοπογραφικά ώστε να μπορεί να είναι πανταχού παρών και κατά ΕΓΣΑ

 

Μόνο παγκόσμιο WGS84 το ΕΓΣΑ ως ανθρώπινη πεθένει μαζί μας και περνά στην γνώση των θεών υπερυπολογιστών.

Link to comment
Share on other sites

οι υπολογιστές, με πρόθεμα υπό- ή υπερ-, έχουν άπειρα μειονεκτήματα και όχι μόνον τεχνικά.
"θεοί" είναι εδώ και 10ετίες, αν θα εξελιχθούν και σε θεούς τότε εμείς ας γίνουμε hacker ή ιερείς για να μεταφέρουμε στον κόσμο τι είπε ο υπερυπολογιστής.

Αν δεν μπορούμε ή δεν μας αφήνουν τότε είμαστε άθεοι και εικονομάχοι μέχρι να εφεύρουμε δικό μας θεό και να πουλήσουμε.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

οι υπολογιστές, με πρόθεμα υπό- ή υπερ-, έχουν άπειρα μειονεκτήματα και όχι μόνον τεχνικά.

"θεοί" είναι εδώ και 10ετίες, αν θα εξελιχθούν και σε θεούς τότε εμείς ας γίνουμε hacker ή ιερείς για να μεταφέρουμε στον κόσμο τι είπε ο υπερυπολογιστής.

Αν δεν μπορούμε ή δεν μας αφήνουν τότε είμαστε άθεοι και εικονομάχοι μέχρι να εφεύρουμε δικό μας θεό και να πουλήσουμε.

 

Να κάνουμε την σύγχρονη έκδοση του δωδεκάθεου με τα παρελκόμενα του, για να καλύψουμε όλα τα γούστα.

Κάτι ήκεραν οι αρχαίοι πρόγονοι μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.