Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρευνα: Τα δέντρα στα αστικά πάρκα «απορροφούν» περισσότερο άνθρακα από ό,τι των δεντροστοιχιών


Engineer

Recommended Posts

Η επίκληση γίνεται για να υπενθυμίσω ότι μιλάμε στο πλαίσιο μιας επιστήμης και όχι σε υποκειμενικό επίπεδο απόψεων.
Όπως αν του πω εγώ πως μπορώ να χτίσω ουρανοξύστη με κουλα υλικά που ποτέ δεν έχει γίνει, θα περιμένει να του δείξω στατικές μελέτες κλπ έτσι και γω περιμένω τις αντίστοιχες αποδείξεις για τα λεγόμενα του.

Και κάνεις λάθος πως  Καμία από τις δύο θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής δεν είναι ακόμα εντελώς σίγουρη.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη και επαληθευμένη. Προφανώς και υπάρχουν λάθη/διορθώσεις κλπ το ίδιο γίνεται με όλες τις θεωρίες. Και η θεωρία της παγκόσμιας βαρύτητας έχει υποστεί διορθώσεις, και η θεωρία της εξέλιξης και και και.
Το γεγονός ότι κάποιος δεν γνωρίζει ότι τα στοιχεία είναι τόσο ατράνταχτα, δεν του δίνει άλλοθι ώστε να λέει ό,τι θέλει.
Και το ξαναλέω σε προηγούμενες συνομιλίες έχω παραθέσεις πάνω απο 50 παραπομπές και επιστημονικά άρθρα και έχω δείξει πως με διαφορετικούς και ανεξάρτητους μεταξύ τους τρόπους είμαστε σίγουροι πως ο άνθρωπος είναι ο κυριότερος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής.
Επιγραμματικά να αναφέρω τα ισότοπα άνθρακα 12/13, τον λόγο συγκεντρωσης διοξειδίου/οξυγόνου, την όξυνση των ωκεανών, της ψύχρανση της ανώτερης ατμόσφαιρας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τον ρυθμό άυξησης της θερμοκρασίας, την απουσία φυσικών παραγόντων θέρμανσης (τις τελευταίες δεκαετίες η επίδραση του ήλιου, των ηφαιστείων και η θέση του άξονα της γης έχουν ως αποτέλεσμα την ψύχρανση και όχι την θέρμανση) και τέλος απλά ισοζύγια μάζας και ενέργειας.

Το ξαναλέω δεν φταίω εγώ αν κάποιος δεν είναι σωστα ενημερωμένως. Οι πληροφορίες είναι εκεί έξω (και εδώ όπου τις έχω παραθέσει) ας τις βρει.
Πολιτικά ή άλλα υποκειμενικά μπλογκ δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή. Προφανώς αν κάποιος διαβάζει μόνο πληροφορίες απο τη μία μεριά θα έχει και την αντίστοιχη άποψη.


 

Edited by Ήρωνας
Link to comment
Share on other sites

Ήρωνας,
δεν αμφσβητούμε ότι ο άνθρωπος αφανίζει/καταστρέφει τον πλανήτη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το CO2 (και όχι μόνον, φυτοφάρμακα, νερά, έδαφος, υπέδαφος, βαρέα μεταλλα, τροφικές αλυσίδες, μόλυνση γενικά) είναι ένας παράγοντας που βλάπτει.
Αυτό που πειράζει είναι ότι το climate change και το global warming έχουν εξελιχθεί σε global μπίζνα, θυμίζει διαιτησία και στημένο στο ποδόσφαιρο.

 

Επίσης ένα καύσιμο φυτρώνει στην χώρα μου και αυτό οι άχρηστοι μου τόχουν βγάλει άχρηστο, ουστ από δω ρε.
Ξέρω ξέρω, δεν ειναι καλός ο λιγνίτης.

Link to comment
Share on other sites

Ασχέτως της επιστημονικής αλήθειας, τη στιγμή που υπάρχει μια καινούρια μπίζνα, εσύ γιατί επιμένεις να καις κάρβουνο? 

 

Ήρων, δεν αμφισβητούμε την έννοια του θερμοκηπίου, αλλά το βαθμό στον οποίο συμβαίνει και το αν οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι σταματάμε να δουλεύουμε πάνω στο κόνσεπτ. Απλά κάποιες φορές καταντάει και λίγο γραφικό! 

Link to comment
Share on other sites

Αμήχανε και ΓΙώργο μην κρίνειτε απο τον εαυτό σας.

Υπάρχουν άτομα εδω μέσα που ΝΑΙ θεωρούν την κλιματική αλλαγή απάτη/αρπαχτή/συνωμοσία/ψέμμα/υστερία ή ότι άλλο θες.

Ακόμη και το γεγονός ότι "έχει εξελιχθεί σε global μπίζνα" αποτελεί ανούσια πρόταση για μένα.
 

Απο την στιγμή που δέχεσαι ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, αυτομάτως πρέπει να κάνουμε και κάτι για αυτό.
Όταν λοιπόν έχεις μπροστά σου ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα της ανθρωπότητας και χρειάζεται να αλλάξεις πολλά πράγματα για να το αντιμετωπίσεις ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ένα σεβαστό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα ασχοληθεί με αυτό.

 

Και ναι το καύσιμο μας είναι κακής ποιότητας. Τόσο κακής που οι νέοι σταθμοί χρειάζονται να εισάγουν λιγνίτη απο Βουλγαρία που είναι ανώτερης ποιότητας, για να μην χαλάσουν οι τουρμπίνες.

 

Επισης η κλιματική αλλαγή είναι πρόβλημα που περιέχει ή περιέχεται στα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.
Λειψυδρία, υπερπλυθησμός, υπερκαταναλωτισμός και βιωσιμότητα.
 

Τέλος η κλιματική αλλαγή λειτουργεί με possitive feedback δηλαδή το φαινόμενο αυτο-ενισχύεται.
Όσο πιο πολύ αργούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποτρέψουμε τις συνέπειες και τόσο πιο δραστικά μέτρα θα χρειαστούν.
Και όλοι όσοι συνεχίζουν να στηρίζουν τις απόψεις τους σε μη επιστημονικά επιχειρήματα, δεν βοηθούν καθόλου.
 

Edited by Ήρωνας
Link to comment
Share on other sites

Ασχέτως της επιστημονικής αλήθειας, τη στιγμή που υπάρχει μια καινούρια μπίζνα, εσύ γιατί επιμένεις να καις κάρβουνο? ...

γιατί είναι στη χώρα μου και τζάμπα και είναι το μόνο που καίνε τα καζάνια μου.

.

... Απο την στιγμή που δέχεσαι ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, αυτομάτως πρέπει να κάνουμε και κάτι για αυτό. ...

σιγά μάστορα, δε σε φτάνω.

να κάνουν οι άλλοι, αυτοί που ξέρναγαν για 10ετίες στην ατμόσφαιρα τ' άντερά τους και τώρα κλαίγονται για όξινες βροχές και κλίματα και περιβάλλοντα.

Δεν πειράζει, αρκεί να μην μας βάζουν να αγοράζουμε τα καινούργια καζάνια τους. Εχουμε ήδη χρεωκοπήσει.

Εμείς τσομπάνηδες και αγρότες και ψαράδες είμασταν, δεν φταίμε.

.

Ηταν στραβό το κλίμα, τόφαγε και ο καπιταλισμός.

 

 

PS: νομίζω ότι το έργο τόχουμε ξαναδεί με την τρύπα του όζοντος, που έπρεπε να αγοράζουμε τα proprietary και καραπατενταρισμένα ψυκτικά αμερικανοπολυεθνικών, δεν θυμάμαι τι έγινε στο τέλος, κάτι έγινε (αν έγινε) και τους έβαλαν φρένο.

Ηρωνα για πες.

Link to comment
Share on other sites

Τι να έγινε; Μια χαρά επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια για την "τρύπα" του όζοντος.
Πλεόν έχουμε σταθερό πάχος στο στρατοσφαιρικό όζον και σιγά σιγά τις επόμενες δεκαετίες θα επανέλθει.
Φυσικά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις 2 περιπτώσεις αλλά και πάλι καταλαβαίνω την αναλογία σου, δεν βρίσκω όμως κάτι αρνητικό.
Άσε που κανείς δεν σε ανάγκασε να αλλάξεις το ψυγείο σου αν είχε παλιό ψυκτικό, απλά απαγορεύτηκε η πώληση νέων και όσα παλιά πετούνται πρέπει να περνάνε απο συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Όσο για το ποιός θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, η απάντηση είναι ΟΛΟΙ. Γι'αυτό και οι στόχοι είναι σε ποσοστό και όχι σε ποσότητα. Άσε που πολλές χώρες ρυπαίνουν για λογαριασμό όλου του πλανήτη (πχ. η ρύπανση στην Κίνα θα ήταν μικρότερη αν κάποιοι στο δυτικό κόσμο σταματούσαν να αγοράζουν νέο κινητό κάθε χρόνο).

Επιπρόσθετα επειδή ακριβώς κάποιες χώρες είναι πιο πλούσιες έχει προβλεφθεί επιδότηση για τις φτωχοτερες. Όπως επίσης υπάρχουν εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να ρυπαίνουν περισσότερο οι φτωχές χώρες για ένα χρονικό διαστημα.

Πχ στην Ελλάδα γίνεται επιστροφή των χρηματων που πληρώνουμε για τις άδειες ρυπων ώστε να επενδυθούν σε ΑΠΕ ή βελτιώση της απόδοσης των συμβατικών (φυσικά δεν βλέπω καμια ιδιαίτερη δραστηριότητα απο την ΔΕΗ) ενώ αντίστοιχα υπάρχει και δωρεάν παροχή αδειών.
Τέλος όσο πιο γρήγορα αποδεχθούμαι το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι ΑΠΕ είναι το μέλλον (είτε λόγω κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω σταδιακής αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων) τόσο πιο καλό είναι για εμάς. Όσο εμείς το συζητάμε αν όντως υπάρχη κλιματκή αλλαγή, αν όντως υπάρχει κάποια συνωμοσία αν όντως πρέπει να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μοντέλο, οι υπόλοιποι απο κτούν εμπειρία και τεχνογνωσία. Και δεν είμαστε και τόσο ασήμαντοι όσο νομίζεις. Προ κρίσης είχαμε αντίστοιχη τιμή εκπομπών CO2/κάτοικο με την Γερμανία, την Ιαπωνία και το Η.Β.  και μεγαλύτερη τιμή απο Ιταλία και Ισπανία χωρίς την τεράστια βιομηχανία που έχουν αυτές οι χώρες.

 

Έχουν περάσει 20 χρόνια από το Κυότο και πέρα απο την παράδοση των ΑΠΕ σε μεγαλοεργολάβους για να μπορεσουμε να πιάσουμε τους στόχους του μείγματος μέχρι το 2020, η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτε άλλο. Βλέπουμε το φορτηγό να έρχεται κατα πάνω μας και ό ένας λέει όχι δεν είναι φορτηγό είναι ψέμα, ο άλλος λέει είναι όχημα αλλα είναι μηχανάκι και άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, ο άλλος λέει είναι φορτηγό αλλά φταίει ο οδηγός άρα εγω γιατί να κουνηθώ κλπ κλπ.
 

 

Και το ακόμη πιο αστείο της υπόθεσης είναι πως η αλλαγή προς μια πιο βιωσιμη οικονομία παρουσιάζει τεράστια πλεονεκτήματα ασχέτως αν υπάρχει κλιματική αλλαγή η όχι.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομη σε μεγαλύτερο ποσοστό, να εξάγει ενέργεια, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο πολλών περιοχών και να ασταματήσει να εξαρτάται και να πληρώνει για εισαγωγή καυσίμων.

 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω μάντεψες σωστά.
Και αγαπημενο μου τραγούδι είναι το Τουμπα, Τουμπα παραραμ (όχι κωλοτούμπα, αυτά είναι για τους πολιτικούς).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.