Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλοτρίωση γηπέδου εντός δικτύου natura 2000


Recommended Posts

κατ' αρχας επρεπε να βαλεις ολο το αρθρο, όπου αναφερονται τα περι απαλλοτριωσεων ειδικα αυτο

γ) 'Αρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεων διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγουμένων περιπτώσεων α και β. [αρα να δεις τι οριζουν οι περιπτωσεις α και β]

 

προσφατη συζητηση εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/16113-όροι-δόμησης-σε-εκτός-σχεδίου-γήπεδο/?do=findComment&comment=1006749

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το γ) επομενως ειναι αυτο που  εννοει και μελλοντικες απαλλοτριωσεις?  Αν και δεν το γραφει τοσο ξεκαθαρα κατα τη γνωμη μου. Αλλα εφοσον οι πολεοδομιες το εφαρμοζουν ετσι τοσα χρονια, εαν υπηρχε θεμα θα ειχε εμφανιστει. Θα ειχαν ανακληθει αδειες. 

Στην περιπτωση που δεν εχουμε δρομο αλλα παραλια και δεν εντασσεται σε καμια απο τις επανω περιπτωσεις α και β τι γινεται?

Συγκεκριμενα σε αγροτεμαχιο 6000μ2, χωρις προσωπο σε δρομο,  αρτιο και οικοδομησιμο ως προυπαρχον του 2003 γινεται οριοθετηση γραμμης αιγιαλου και παραλιας μεταγενεστερα του 2003.   Στην πλευρα του ακινητου που βρισκεται η παραλια υπαρχει και δασικη εκταση. Μετα την κυρωση των δασικων χαρτων ο ιδιοκτητης πουλαει το τμημα του ακινητου που βρισκεται εκτος παραλιας και δασικης εκτασης ως αρτιο και οικοδομησιμο εφοσον εχει 4500μ2, χωρις να εχει γινει Απαλλοτριωση του τμηματος μεταξυ παραλιας και αιγιαλου. Τωρα ο νεος ιδιοκτητης θελει  να οικοδομησει και προβληματιζομαι, εαν ειναι οντως αρτιο και οικοδομησιμο εφοσον δεν εχει προσωπο σε δρομο. Δεν μπορω να το ενταξω σε καποια απο τις περιπτωσεις πιο πανω.

Εντωμεταξυ εαν δεν ειχε αποκοψει το τμημα πριν τη γραμμη απαλλοτριωσης κατι γινοταν. Αλλα και παλι η γραμμη παραλιας ειναι ρυμοτομικη γραμμη και οριζει κατατμηση απο μονη της.

Επισης στο   τοπογραφικο του προσφατου  συμβολαιου δεν αναφερεται καθολου το τμημα εντος της παραλιας σαν δικο του και παρουσιαζει το ακινητο εως τη γραμμη αυτη. Οτι δυτικα συνορευει με παραλια και δασικη εκταση. 

Κατα τη γνωμη μου δεν ειναι αρτιο και οικοδμησιμο, ειναι ενα ακινητο που εχει δημιουργηθει προσφατα,  μεταγενεστερα του 2003 και δεν εχει προσωπο σε κοινοχρηστο δρομο. 

  Σας παρακαλω τη βοηθεια σας. 

Edited by feim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"Τωρα ο νεος ιδιοκτητης θελει  να οικοδομησει και προβληματιζομαι, εαν ειναι οντως αρτιο και οικοδομησιμο εφοσον δεν εχει προσωπο σε δρομο. Δεν μπορω να το ενταξω σε καποια απο τις περιπτωσεις πιο πανω. "

"Κατα τη γνωμη μου δεν ειναι αρτιο και οικοδμησιμο, ειναι ενα ακινητο που εχει δημιουργηθει προσφατα,  μεταγενεστερα του 2003 και δεν εχει προσωπο σε κοινοχρηστο δρομο.  "

Οταν μιλαει για απαλλοτριωσεις, το αρθρο ειναι σαφες οτι αφορα σε γήπεδα που απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεων διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών,

Αρα, ξαναδες το ...Ο ιδιοκτητης ειχε ό,τι -έλεγε- οτι ειχε, αλλα στην πραγματικοτητα "δεν ειχε"

Του πηρανε τα οσα δεν του ανηκαν και εμειναν τα  4.500 τμ. αρτια και οικοδομησιμα

ως ηταν εξ αρχης πριν καταλαβει αιγιαλους και δαση...

ΔΕν εκανε καμμια  πραξη κατατμησης...

Αυτη ειναι η γνωμη μου

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Έλεγε ότι είχε, ενώ δεν είχε, (σωστο!!!)   ισχύει όμως,  μόνο  για τη δασική έκταση και τον αιγιαλό. Όχι για την έκταση από  τον αιγιαλό έως  τη γραμμή παραλίας καθώς είναι ρυμοτομούμενη περιοχή προς απαλλοτρίωση και  εξακολουθεί να ανήκει στον ιδιοκτήτη έως την αποζημίωση. 

 

Βέβαια εντός σχεδίου κάποιος μπορεί να πουλήσει το καθαρό τμήμα και το ρυμοτομούμενο να το κρατήσει για μελλοντική αποζημίωση.

Το είχα προτείνει σε μια περίπτωση παλιά και τελικά δεν είχαμε πρόβλημα στην πολεοδομία. Αλλά  για εντός σχεδίου και για οικόπεδο που είχε πρόσωπο σε άλλες πλευρές. 

Αν και γιαυτό πρόσφατα σχετικά έχει βγει απόφαση του ΣΤΕ, με ανάκληση αδείας, νομίζω. 

Edited by feim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

υποθετω οτι,

για αυτα τα "ιδιωτικα δικαιωματα" του αρθρου 7 του ν. 2971,

στο συμβολαιο μεταβιβασης εχει γινει καποια αναφορα για το τμημα αυτο και οτι "διακρατει" τα δικαιωματα του.,,,,

Και : Οπως προειπα, δεν εχεις εφαρμογη των διαταξεων του Δ 270 διοτι δεν εχεις διανοιξη δρομων,

ούτε "κατατμηση" σε κατω απο τα επιτρεπομενα 4000 τμ.

καλη συνεχεια

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι, υπήρχε ενα αγροτεμάχιο 8 στρεμμάτων (χρόνος δημιουργίας προ του 1977). Το 2008 εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση για διάνοιξη επαρχιακής οδού, και κατατμήθηκε σε 2 κομματια 2.500μ2 και 3.500μ2.

Είναι εντός natura.

Είναι τα 2 αυτά κομμάτια που απέμειναν, αρτια και οικοδομησιμα?

Με πρόσωπο/βάθος και αποστάσεις απο την επαρχιακή οδό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Με προβληματίζει απλώς το εμβαδόν, μιας και δεν πληρούται το όριο των 4 στρεμμάτων λόγω natura.

Από την άλλη, υπάρχει και αυτό:

άρ. 33 4759/2020

Παράθεση

5. Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000 τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ..

 

Link to comment
Share on other sites

Η κατάτμηση οφείλεται σε ανωτέρα βία, άρα δεν υπάρχει προβλημα με NATURA. Αλλιώς, θα πρέπει να αποζημιωθεί όλο το γήπεδο

Σπεύσε όμως, διότι εμπίπτεις στις παρεκκλίσεις

Edited by tetris
διόρθωση
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ! Σε ποιες παρεκκλίσεις αναφέρεσαι? Το όριο των 4 στρεμμάτων λόγω natura δεν είναι απαραίτητο?

Edited by analysis
Link to comment
Share on other sites

Στο τεθεν ερωτημα  εχουμε ΝΑΤΟΥΡΑ και απαλλοτριωση προς διανοιξη οδου.

ο ν 3937/11 με αρθρο 9

καταργει ολες τις παρεκκλίσεις, πλην τα 4 στρ.

2. α) Στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ ή Ζ.Ε.Π., το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ., εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά, όπως ισχύει της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. της 24−31.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ΄). Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.

β) Το πιο πάνω καθοριζόμενο ελάχιστο εμβαδόν γηπέδων δεν ισχύει για την ανόρυξη φρεάτων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων, μικρών γεωργικών αποθηκών και υδατοδε ξαμενών και την εγκατάσταση συνοδών έργων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) Ειδικότερες υφιστάμενες διατάξεις ρύθμισης του χώρου, οι οποίες προβλέπουν μεγαλύτερα όρια αρτιότητας ή περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, διατηρούνται σε ισχύ.

 Ο Χατζηδακης ηθελε να καταργησει και τις υπόλοιπες  παρεκκλισεις του Δ 270.

Τελικα, επεισθη να τις "μισοκαταργησει",  δινοντας τους "παραταση" για 2 χρονια κλπκλπ.

Προφανως δεν ηταν στις προθεσεις του να επαναφερει τις παρεκκλισεις και για τις ΝΑΤΟΥΡΑ.

Για δε  τις παρεκκλισεις, σε μη ΝΑΤΟΥΡΑ, ισχυουν τα εξης μπερδεμενα.

ν 4759 αρθρο 33

5. Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000 τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ..

 ν 4759 αρθρο 40

1. Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος χορηγηθεί προέγκριση οικονομικής άδειας, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία:

α) κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν: αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12η.11.1962, ημέρα δημοσίευσης του από 24.10.1962 βασιλικού διατάγματος (Δ΄ 142), ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα, ελάχιστο βάθος: δεκαπέντε (15) μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν: επτακόσια πενήντα 750 τ.μ.,

αβ) υφίστανται κατά την 12η.9.1964, ημέρα έναρξης ισχύος του από 21.7.1964 βασιλικού διατάγματος (Δ΄ 141), ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μέτρα, ελάχιστο βάθος: τριάντα πέντε (35) μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.,

β) έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, ημέρα έναρξης ισχύος του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 538), και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ.,

γ) έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ.,

δ) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 133), και ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ.,

ε) είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων της περ. δ΄,

στ) σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων της περ. δ΄,

ζ) έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ., όταν επ’ αυτών ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστασειες.

Επομενως:

- ο ν. 3937 καταργησε ολες τις παρεκκλισεις στις  ΝΑΤΟΥΡΑ, πλην των 4 στρ.

- ο ν. 4759 "αποδεχθηκα"  τις παρεκκλίσεις του Δ270/85 υπο τους ορους

- του αρθρου 33 παρ. 5

-και του αρθρου 40 παρ. ε'  [που παραπεμπει μονον στην παρ. δ]

Δεν βλεπω στον 4759 καμμια αλλαγη ως προς τις ισχυουσες διαταξεις περι ΝΑΤΟΥΡΑ.

 

συμπληρωματικα

στην αναλυση απο Αθ. Παυλου και Ν. Μαντζαβινο

εδω

http://www.orthometriki.gr/news/εκτός-σχεδίου-δόμηση-σχόλια-και-προτά

και επι πλεον εδω

και εδω

https://news.b2green.gr/5960/βαρυχειμωνιά-επικρατεί-στις-συναλ

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.