Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα όρια γραμμής αιγιαλού


Recommended Posts

Καλημέρα! Υπάρχει ένα οικόπεδο, με 2όροφη οικοδομή, που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται ανάμεσα στη γραμμή παραλίας και στη γραμμή αιγιαλού. Οι ιδιοκτήτες έχουν μια βεβαίωση προσωρινής εξαίρεσης από κατεδάφιση. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν κάποια οριστική βεβαίωση?

Link to comment
Share on other sites

συναδέλφισα

όπως εχει εκτενώς συζητηθεί στο φόρουμ η κυριότητα του αιγιαλού ανήκει στο δημόσιο και αποτελεί κοινόχρηστο πράγμα, η παραλία είναι ουσιαστικά λωρίδα που προσαυξάνει τον αιγιαλό και αποτελεί συνέχειά του

επιπλέον η παραλία θεωρείται ως παραλιακή οδός η πρασιά

η απαλλοτρίωση για τη δημιουργία ζώνης γίνεται με τις κοινές διατάξεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση

μιάς ομως και αναφέρεις για οικόπεδο με βάση το αρ 15 παρ 1 του Ν2344/1940 όπου υφίσταται ρυμοτομικό σχέδιο η εσωτερική οριογραμμή (αιγιαλού και παραλίας) δεν μπορεί να ξεπεράσει την οικοδομική γραμμή

σε πόλεις και οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν το 1923 η έχουν πληθυσμό κάτω απο 2000 κατοίκους και στους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει την διαμορφωμένη γραμμή δόμησης που νόμιμα έχει δημιουργηθεί

όπου εχει καθορισθεί ζώνη παραλίας με το καθεστώς του 2344/1940 μπορεί να επανακαθορισθούν τα όριά της σύμφωνα με τα παραπάνω αρκεί να μην έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση.

η πράξη της Διοίκησης για καθορισμό παραλίας δεν είναι ικανή για μεταβολή της κυριότητας του καταλαμβανόμενου ιδιωτικού κτήματος-ακινήτου την μεταβολή επιφέρει μόνο η απαλλοτριωτική διαδικασία καθώς δεν δικαιολογείται αφαίρεση ιδιοκτησίας χωρίς απαλλοτρίωση και αποζημίωση

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ρε παιδιά δεν έχω καταλάβει το εξής:

Οικόπεδο με πρόσοψη σε αιγιαλό, έχει καθορισμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας.

Το εμβαδόν του μέχρι ποια γραμμή μετριέται? Μέχρι τη γραμμή παραλίας ή μέχρι τη γραμμή αιγιαλού?

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά μέχρι τη γραμμή παραλίας, μιας και εκεί θα καταλήξει όταν (αν και ποτέ) γίνει η πράξη αναλογισμού για τη διάνοιξη της παράλιας ζώνης.

Είναι κάτι σαν να έχεις από ένα οικόπεδο το ρυμοτομούμενο τμήμα και το απομένον.

Έως όμως της συντελέσεως και της διάνοιξης έχεις όλο το εμβαδό.

Link to comment
Share on other sites

σημαντικό είναι αυτό που αναφέρει ο συνάδελφος περί νομιμότητας του κτιρίου και πότε έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια(αν και εφόσον υπάρχει ως νόμιμο). θεωρητικά αν κτίστηκε πρώτα το κτίριο νόμιμα και στη συνέχεια έγινε ο καθορισμός του αιγιαλού και παραλίας, τότε κακώς χαράχθηκε ο αιγιαλός και δεν περιέλαβε το κτίσμα. αν από την άλλη μεριά έγινε το αντίστροφο τότε υπάρχει πρόβλημα καθώς το κτίριο έχει μάλλον κατασκευαστεί αυθαίρετα και σύμφωνα με τις διατάξεις κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς.

Link to comment
Share on other sites

@ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ και SURVEYOR_NB

Η απάντηση στο ερώτημα του χρόνου κατασκευής του αυθαίρετου (γιατί είναι αυθαίρετο αφού έχει εξαίρεση από κατεδάφιση) βρίσκεται στο διάγραμμα καθορισμού των γραμμών αιγιαλού και παραλίας.

Αλλά εμείς συζητάμε τώρα ένα θέμα που έχει τεθεί πριν από 6 μήνες και, από ότι κατάλαβα, ο/η συντάκτης του ερωτήματος έρριξε 5-6 ερωτήματα σε λίγες μέρες και μετά δεν ξαναφάνηκε.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

συνάδελφοι χερετώ και ελπίζω να με διαφωτίσετε!!! πρόκειτε για οικόπεδο εντός οικισμού που έχει χαραχθεί αιγιαλός και παραλία.η γραμμή αιγιαλού είναι εκτός οικοπέδου ενώ η γραμμή παραλίας εντός οικοπέδου. ερώτηση: το τμήμα απο το όριο του οικοπέδου ώς την γραμμή παραλίας μετράει στη δόμηση?διότι μου ζητήθηκε σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας και πρέπει να δώ τι μετράει και τί όχι.πράξη απαλωτρίωσης δέν έχει γίνει και η μελέτη είναι του 2000.επίσης από το διαμορφωμένο όριο του οικοπέδου(μάντρα) ώς την γραμμή του αιγιαλού υπάρχει κενός χώρος.αυτός μετράει στο εμβαδό του οικοπέδου η όχι?ευχαριστώ εκ των προτέρων.

--------------------------------------------------------------------------------------

συνάδελφοι κανείς δεν γνωρίζει τίποτα να βοηθήσει την κατάσταση?

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "edit".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

@sahinis μια αναζήτηση σε παλαιότερα post θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις άποψη. Σημασία έχει αν ο αιγιαλός-παραλία καθορίστηκε με τον παλαιό ή το νέο νόμο.

 

Αν είσαι στην α' περίπτωση (Ν.2344/1940) τότε αφού η απαλλοτρίωση δεν συντελέστηκε άρα στο εμβαδόν υπολογίζεται και η ζώνη παραλίας που εμπίπτει στο αρχικό ακίνητο όμως υπάρχει φρέσκια εγκύκλιος επανακαθορισμού των παλαιών αιγιαλών που μάλλον μας μπερδεύει, θα την βρείς με αναζήτηση.

 

Αν είσαι στη δεύτερη περίπτωση (Ν2971/2001) ισχύουν οι διατάξεις περί ρυμοτομίας και το εμβαδόν ακινήτου απομειούται κατα το τμήμα παραλίας που περιλαμβάνει ακριβώς σαν να ήταν ρυμοτομούμενο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.