Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΚΧΑ: οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών- περαιτερω διαδικασίες


Recommended Posts

Έγγραφο της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. με αριθμ.πρωτ.ΝΔ2539/1733247/24-11-2017.

 

Θέμα:«Παρέλευση προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος του Δήμου Θερμαϊκού του Ν.Θεσσαλονίκης

- Οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών

- Έννομα αποτελέσματα»

 

εδω

 

 

 

https://www.notarius.gr/encyclical/ktimatologia/ekxa_2539_24-11-17

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα, μετά την 13/11/2017 περνούν στην κυριότητα του Ελ. Δημοσίου και δημιουργείται αμάχητο -υπέρ αυτού-τεκμήριο σύμφωνα με το έγγραφο. Τα ακίνητα αυτά δεν αποζημιώνονται και αυτοδίκαια περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου;

Με βάση το Σύνταγμα στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η προστασία της ιδιοκτησίας και ότι κανείς δεν χάνει την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για λόγους δημοσίας ωφέλειας κατόπιν αποζημίωσης;

Link to comment
Share on other sites

"Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης."

 

εδω

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=917370

 

το θεμα δεν ειναι οτι, πιθανον,  θα βρεθουν μερικοι, που θα ζητησουν τα "ξεχασμενα" με καποια αποζημιωση

 

το βασικο προβλημα θα ανακυψει,  για τους υπολοιπους συνιδιοκτητες

οι οποίοι θα βρεθουν να εχουν "συνιδιοκτητη" το κρατος για λιγα- συνηθως- ποσοστα,

προερχομενα απο  όσους ηθελημενα δεν προεβησαν σε πολυεξοδες διαδικασιες, για να κατοχυρωσουν ποσοστα της ταξης 0.6% ή του 1% κλπκλπ.

 

Αυτοι θα βρεθουν σε αδυναμια  εκμεταλλευσης/αξιοποίησης  του ακινητου τους,

μεχρι να "αποφασισει" το Κρατος τι θα κανει..

δλδ να αποφασισει...μεχρι κα-ποτέ...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρει το θέμα της αποζημίωσης διότι μιλάμε για στέρηση της ιδιοκτησίας και ενδεχομένως, αφού έχουν κάνει το λάθος (σκοπίμως ή μη) να μην έχουν μεριμνήσει για κωδικό στον προυπολογισμό είναι σαν να "φλερτάρουν" με την αντισυνταγματικότητα της διάταξης. Επιπλέον θα πρέπει να αποδειχθεί ποια είναι αυτή η "δημόσια ωφέλεια' που επιβάλλει τη στέρηση της ιδιοκτησίας κατόπιν αποζημίωσης.

Στο πρακτικό θέμα που κάποιοι θα βρεθούν συνιδιοκτήτες με το Δημόσιο, θα είναι ακόμη χειρότερα ίσως από το να είχαν ιδιώτες με ποσοστά. Ενδεχομένως αν ξεπεραστεί το θέμα αποζημίωσης ίσως στο μέλλον το δημόσιο να επιθυμεί να εξαγοραστούν τα ποσοστά του προκειμένου το ακίνητο να μπορεί να μεταβιβαστεί.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μιας τέτοιας μορφής συνιδιοκτησίας σε ένα ακίνητο, απομειώνει την αγοραία αξία του και δυσχεραίνει την πώλησή του.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μιας τέτοιας μορφής συνιδιοκτησία σε ένα ακίνητο, απομειώνει την αγοραία αξία του και δυσχεραίνει την πώλησή του.

 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μιας τέτοιας μορφής συνιδιοκτησία σε ένα ακίνητο, απομειώνει την αγοραία αξία του και δυσχεραίνει   καθιστα αδυνατη την πώλησή του [και την αξιοποιηση του]

 

τις καλημερες μου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα Δημήτρη.

Εκτός αν το Δημόσιο μετά με νόμο λαμβάνει κάποιο τίμημα για τις μεταβιβάσεις κάτι δηλαδή σαν φόρος υπέρ του και έτσι ξεμπλέξουν. 

Link to comment
Share on other sites

θέλω εδώ απλώς να πω κάτι όχι όμως .."επιτηδευμένο" δηλαδή ..εντελώς λαϊκά.

 

Το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο να γίνεται πραγματικότητα πλέον αυτή η άκρως βάρβαρη, για μένα, διάταξη των αρχικών (νομίζω ήταν το 1996) νομοθετημάτων. Εκείνο τον καιρό, που ξεκίνησε το κτηματολόγιο (που στην αρχή ήταν ..και φαγοπότι. Όρε γλέντια!!), χρησιμοποιήθηκε η διάταξη αυτή ως φόβητρο για τους πολίτες, γιατί έπρεπε τότε να κάνουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας. Και εγώ το έλεγα. "Αν δεν το δηλώσεις ..θα το χάσεις". Δεν το πίστευα όμως. Υπάρχουν τόσοι ανενεργοί νόμοι στην χώρα μας. Όλοι τότε πιστεύαμε πως θα ακουλουθούσουν κάποιες διατάξεις που θα το σπρώχνουν το θέμα αυτό συνεχώς....παραπίσω. 

Αναρωτιέμαι τώρα αν εφαρμόσουν το νόμο και με τις ιδιοκτησίες της εκκλησίας που δεν δηλώθηκαν σκοπίμως. Η εκκλησία δεν έκανε δηλώσεις για το σύνολο της ιδιοκτησίας της.  Ας το τολμήσουν ...και μακάρι να το τολμήσουν για την ισορροπία πιο πολύ.

Και ποιος μου λέει εμένα ,πως το μέτρο αυτό δεν "μπορούν" να το επεκτείνουν" και σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που πρέπει να γίνεται "δήλωση ιδιοκτησίας" !!!   Π.Ε. πχ.

Και ας πούμε οτι όλα τα αδήλωτα τα πήρε ...το δημόσιο ! Να τα κάνει τι ??

 

Τελικά η ιδιοκτησία, στην Ελλάδα, προστατεύεται από το σύνταγμα???

Θα μπορούσαν και εδώ να πουν, που ούτως ή άλλως αυτό ισχύει, "Δεν κάνεις τίποτα με αυτή την ιδιοκτησία (μεταβιβάσεις, κληρονομιές....), αν δεν δηλωθεί -τακτοποιηθεί κανονικά κλπ, κλπ.".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως λόγω αδιαφορίας δεν δηλώθηκαν οι ιδιοκτησίες ή λόγω πονηριάς (δεν πληρώνω κλπ). Σπάνια λόγω οικονομικού προβλήματος, ειδικά μετά από τόσα χρόνια. 35 ευρώ κοστίζει η δήλωση.

 

Έχεις δίκιο στους προβληματισμούς σου αλλά κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε σαν χώρα, κράτος κλπ.

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.