Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΠΕ για φωτοβολταϊκα συστήματα


Alekan

Recommended Posts

Θα φανεί απλοϊκό παράδειγμα, αλλά ας κάνω μία παρομοίωση. Οι μελέτες που έχουν κατατεθεί σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία είναι όπως τα βιβλία στην δημόσια βιβλιοθήκη. Μπορεί να τα διαβάσει οποιοσδήποτε, αλλά δεν επιτρέπεται η αντιγραφή τους.

 

Από την στιγμή ποιυ κατατίθενται οι μελέτες, γίνονται οιωνεί δημόσια έγγραφα. Και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει νόμος που υποχρεώνει το δημόσιο στην κοινοποίηση κάθε (μη απόρρητου) εγγράφου, σε κάθε έναν που έχει εννομο συμφέρον. Ως εκ τούτου, μπορεί κάλιστα να λάβουμε γνώση όλων των μελετών.

Αλλά όχι να τις αντιγράφουμε. Βέβαια προκύπτει αμέσως η ερώτηση: Πότε θεωρείται ότι τις αντιγράφουμε. Π.χ. αν έχει κατατεθεί μία μελέτη για ένα αρχιτεκτόνημα με συγκεκριμένο σχήμα, ύφος, τεχνοτροπία κτλ (πχ. Καλατράβα :smile: ), και εκ των υστέρων βρεθεί μία αντιγραφή αυτής της μελέτης σε μία άλλη πόλη, τότε είναι προφανής η αντιγραφή. Οταν η μελέτη είναι ένα "άθλιο" κείμενο, που έχει 5 νούμερα, δεν μπορώ, ούτε και γω, να καταλάβω την έννοια, και πολύ περισσότερο, την αξία και την σκοπιμότητα της αντιγραφής. Για να έχει δηλαδή το copyright μία μελέτη, θα πρέπει και να αξίζει να προστατευτεί. Να έχει δηλαδή το στοιχείο της πρωτότυπης και μοναδικής ιδέας. Κάτι που, δυστυχώς πολλές φορές , αυτά τα κείμενα που λέμε μελέτες, δεν έχουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

 

Από την στιγμή ποιυ κατατίθενται οι μελέτες, γίνονται οιωνεί δημόσια έγγραφα. Και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει νόμος που υποχρεώνει το δημόσιο στην κοινοποίηση κάθε (μη απόρρητου) εγγράφου, σε κάθε έναν που έχει εννομο συμφέρον. Ως εκ τούτου, μπορεί κάλιστα να λάβουμε γνώση όλων των μελετών.

 

 

Θα διαφωνήσω. Όποιος πάρει από δημόσιο υπάλληλο "ξένη" μελέτη για να κάνει τη δουλειά του (είτε την αντιγράψει είτε όχι), την παίρνει γιατί έχει έννομο συμφέρον; Και επιπλέον, δεν είναι μόνο θέμα του μηχανικού που συνέταξε τη μελέτη, είναι και του ιδιοκτήτη του έργου που αφορά η μελέτη, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της εν λόγω μελέτης, αφού πλήρωσε γι' αυτήν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
έχω μία έτοιμη....αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να την ανεβάσω!!

 

Καλημέρα συνάδελφε ονομάζομαι Πάρης και θα ήθελα αν μπορούσες να μου έστλνες μία έτοιμη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Φωτοβολταικά.

 

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω. Όποιος πάρει από δημόσιο υπάλληλο "ξένη" μελέτη για να κάνει τη δουλειά του (είτε την αντιγράψει είτε όχι), την παίρνει γιατί έχει έννομο συμφέρον; Και επιπλέον, δεν είναι μόνο θέμα του μηχανικού που συνέταξε τη μελέτη, είναι και του ιδιοκτήτη του έργου που αφορά η μελέτη, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης της εν λόγω μελέτης, αφού πλήρωσε γι' αυτήν.

 

Όλες οι ΜΠΕ για οποιοδήποτε έργο ΑΠΕ δημοσιοποιούνται και τίθεται διάστημα ενός μήνα για να υποβληθούν προτάσεις, αντιρρήσεις από τους πολίτες (ΚΥΑ 104247-8/26-5-06 και ΗΠ 37111/2021/29-9-03 " Συμμετοχή του κοινού κατα τη διαδικασία ΕΠΟ"). Ακριβώς επειδή τα έργα ΑΠΕ που υπόκεινται σε διαδικασία ΜΠΕ θεωρούνται έργα κοινής ωφελείας , οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει την μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για οποιαδήποτε ΜΠΕ με βάση κάποιες προϋποθέσεις αλλά δεν είναι το ίδιο με το "να πάρει τη μελέτη". Μπορεί να πάει στην αρμόδια υπηρεσία και να ενημερωθεί, να δει τον φάκελο και τι προβλέπει η ΜΠΕ για το κάθε έργο. Ισχύουν τα παρακάτω ανάλογα και σε ποια φάση είναι (πριν και μετά την έγκριση):

 

1) Η ΚΥΑ 37111/2021/2003 "Καθορισμός τρόπου ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Ν. 1650/1986 όπως αντικαταστάθηκε με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 3010/2002." και συγκεκριμένα το άρθρο 4 αυτής καθώς και

 

2) Η ΚΥΑ 11764/653/2006 "Πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ 'Για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ' του Συμβουλίου." και συγκεκριμένα το άρθρο 3 αυτής.

 

Σύμφωνα με την πρώτη ΚΥΑ όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο post από τον συνάδελφο, ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για τα περιεχόμενα της ΜΠΕ ενός έργου για το διάστημα ενός μήνα από την ανακοίνωση/πρόσκληση της αρμόδιας υπηρεσίας προς το κοινό και πριν την έγκριση του φακέλου.

 

Μετά την έγκριση του φακέλου, ο καθένας, χωρίς να επικαλείται την ύπαρξη εννόμου συμφέροντος, μπορεί να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός έργου και τις ενέργειες για την αποφυγή αυτών με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία. Η υπηρεσία μπορεί να απαντήσει αρνητικά (να μη παρέχει τις πληροφορίες) αν συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

 

i) παράλογη ή αόριστη διατύπωση, ii) αφορά ημιτελές υλικό, iii) αφορά εσωτερικές επικοινωνίες των δημοσίων αρχών, iv) επηρεάζει αρνητικά τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συνόδων του Υπουργικού Συμβουλίου, τις διεθνείς σχέσεις, την ασφάλεια, την εθνική άμυνα, την λειτουργία της δικαιοσύνης, v) επηρεάζει αρνητικά τον εμπιστευτικό χαρακτήρα εμπορικών ή βιομηχανικών πληροφοριών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τον εμπιστευτικό χαρακτήρα προσωπικών δεδομένων που αφορούν φυσικό πρόσωπο, τα συμφέροντα προστασίας οιουδήποτε προσώπου το οποίο έχει δώσει τις αιτούμενες πληροφορίες χωρίς να του επιβάλλεται νομική υποχρέωση, vi) επηρεάζει αρνητικά την προστασία του περιβάλλοντος (όπως εντοπισμός σπάνιων ειδών).

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα σας,

Θα με ενδιέφερε και μένα αν μπορούσε να μου στείλει κάποιος μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για φωτοβολταϊκά. Είμαι φοιτήτρια και συνεπώς όλα τα ανωτέρω για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων δεν ισχύουν στην παρούσα φάση για μένα. Όποιος δει το ποστ αν μπορεί να βοηθήσει λίγο !

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι ειναι τραγικο να ζηταμε ή ακομα να παρακαλαμε για ετοιμες ΜΠΕ οσο αφορα Φ/Β..Οι συγκεκριμενες ΜΠΕ, εχοντας ασχοληθει με αυτες, δεν ειναι τρομερα δυσκολες ουτε και χρειαζονται (στις περισσοτερες περιπτωσεις ιδιαιτερο ψαξιμο)..Οι ΜΠΕ οπως και ολες οι μελετες μηχανικων θα πρεπει να γινονται βαση νομοθεσιας κ γνωσεων του μηχανικου, στην περιπτωση ενος Φ/Β αναλογα με την σκεψη κ τις γνωσεις καθε μηχανικου αλλαζει κ ο τροπος απαντησης των ζητουμενων απο την ΜΠΕ.

Ειναι πολυ ασχημο να ζηταμε απο ενα συναδελφο να μας ανεβασει μια ΜΠΕ ή να μας την δωσει, αλλο ειναι να αναζηταμε συμβουλες σε θεματα ωστε να σκεφτουμε παραπερα κ να ψαξουμε και αλλο να ζηταμε ετοιμα. Καλυτερο ειναι να την κανεις κ να ζητησεις την βοηθεια στην διορθωση.

 

Το να παρεις μια ετοιμη, προσωπικα το κατακρινω, οσο αφορα συμβουλες και γενικες κατευθηντηριες γραμμες να δωσω και να ζητησω οσες χρειαζονται αλλα οσο αφορα την "αρπαγη" της πνευματικης ιδιοκτησιας κ τον κοπο καποιου αλλου, το θεωρω το χειροτερο πραγμα που μπορει να κανει ενα μηχανικος.

Κλεινοντας για τις ΜΠΕ τα περιεχομενα ειναι αναρτημενα στο αναλογο ΦΕΚ, πατωντας εκει κ με τις γνωσεις που εχει ο καθενας μπορει να συπληρωσει οτι χρειαζεται.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα! Είμαι περιβαλλοντολόγος με μελετιτικό πτυχιο 27Α. Μου έχουν ζητήσει να αναλάβω ΜΠΕ φωτοβολταϊκου πάρκου 500Κw σε αγροτεμάχιο που έχει πάρει ήδη έγκριση απο τη ΔΕΗ. Επειδή είναι η πρώτη φορά που θα αναλάβω κατι τέτοιο μήπως μπορει κάποιος που έχει ασχοληθεί να με κατατοπίσει ως προς τα στάδια, το περιεχόμενο και την αμοιβη για μια ΜΠΕ τέτοιας κλίμακας? Οτιδήποτε θα μπορουσα να χρησιμοποιήσω σαν μπούσουλα θα ήταν ευπρόσδεκτο. Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει ΜΠΕ εφόσον τίθενται σε διαβούλευση για ΟΛΟΥΣ (και φορείς και πολίτες κατά τα γνωστά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση - ΚΥΑ 104247-8/26-5-06 και ΗΠ 37111/2021/29-9-03) ακόμα και αν δεν έχει έννομο συμφέρον. Επίσης η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τη βοήθειά της κατά την διαδικασία εκπόνησης της ΜΠΕ στο μελετητή σύμφωνα με τον ν4014/2011.

 

Έχουμε βρεί τώρα το τροπάριο ότι είναι πνευματική ιδιοκτησία του μελετητή και δεν την δίνει ο υπάλληλος. Υπάρχει και θέμα διαφάνειας αν δεν την δώσει. Εαν αυτή η υπάρχουσα και εγκεκριμένη ΜΠΕ είναι μία σελίδα και την έχει εγκρίνει πως να τη δώσει; Καταλαβαίνετε που το πάω...Και θέτω και το εξής ερώτημα. Οταν έχει γίνει σύμβαση σε ένα Δήμο, Νομαρχία, Περιφέρεια για την εκπόνηση αυτή η ΜΠΕ αποτελεί ακόμα πνευματική ιδιοκτησία του μελετητή εφόσον εκπονήθηκε εκ μέρους του Δήμου/Κοινότητας κλπ;

 

Η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη βάση των διαδικασιών της διαβούλευσης και διαφάνειας αλλά και του γεγονότος ότι ένα έργο ή δραστηριότητα μπορεί να επηρρεάσει θετικά ή αρνητικά στο μέλλον ανθρώπους που ενδέχεται να μην έχουν έννομο συμφέρον εξαρχής. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε ένα έργο η δραστηριότητα το οποίο υπόκειται στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχουν έννομο συμφέρον όλοι κατ' εμέ.

 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Έχω συντάξει αρκετές ΜΠΕ και δεν μιλώ εκ του ασφαλούς. Γνωρίζοντας από πριν την τραγική κατάσταση των αντιγραμένων ΜΠΕ όπου κάποιος παιδεύτηκε 2 και 3 μήνες και άλλος συνάδελφος έπαιρνε τη ΜΠΕ και τροποποιούσε 2 γραμμές ανάλογα με το έργο ή τη δραστηριότητα. Είμαι κατά της βαρεμάρας και της ασυδωσίας. Κάθε έργο πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και ολοκληρωμένα και να μην καρπώνεται ο ένας τον κόπο του άλλου οικειοποιώντας την δουλειά του προηγούμενου. Αλλά και αυτή η κατάσταση του να θες να πάρεις απο μια υπηρεσία μια ΜΠΕ,ΣΜΠΕ,ΠΠΕΑ για να τη διαβάσεις και να μην στη δίνουν είναι απαράδεκτη και επιφυλάσσομαι για το αν είναι και νόμιμη.

 

Πρακτικά εννοώ:

Πρόσβαση ΝΑΙ χωρίς εξαιρέσεις για ανάγνωση και μελέτη του κειμένου.

Αντιγραφή ΠΟΤΕ λόγω του νομικού/ανήθικου/πρακτικού ζητήματος.

 

PS: Για τους συναδέλφους που ρωτούν για πρότυπες ΜΠΕ.

Το ειρωνικό κομμάτι είναι οτι δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για την ποιότητα παρά για γραφειοκρατικά ζητήματα ως προς την έγκριση. Το λογικό είναι σε κάθε περίπτωση να συλλέξω την νομοθεσία, να τη διαβάσω, να ανατρέξω σε πηγές να ξαναδιαβάσω, να αποτυπώσω την υφιστάμενη κατάσταση, να ποσοτικοποιήσω, να συγκρίνω, να προβλέψω κλπ κλπ και έπειτα να συντάξω τη ΜΠΕ. Τουλάχιστον κάποια πράγματα θέλω να πιστεύω πως θα λυθούν με τις πρότυπες σύμφωνα με τον 4014 τουλάχιστον ως προς τα Β4 όπου γινόταν Ο χαμός....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.