Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετα τακτοποιημένα με Ν. 1337/83 & 720/77 και υπαγωγή στο 4495/17


Recommended Posts

Σωστά!

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι πως θα αποφασίσει ο Μηχανικός του πωλητή να προχωρήσει με την ρύθμιση και φαντάζομαι πως ο αγοραστής έχει κάθε συμφέρον αυτή να γίνει με τον πιο σωστό τρόπο. Πως να ελεγχθεί αυτό; Εγώ σίγουρα δεν θα εμπλακώ στη ρύθμιση, αλλά ήδη έστω και πλαγίως εμπλέκομαι στην όλη διαδικασία, έστω και επικουρικά.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στις ρυθμίσεις των αυθαιρετονόμων των τελευταίων 12 ετών, υπάρχουν και "θολά νερά". Φαντάζομαι εννοείς το πως θα υπάγει κατασκευές που δεν έχει πλήρη απόδειξη ότι αυτές προϋπάρχουν του 1983 για να "καθαρίσει" το ακίνητο με κατηγορία 1 και 2 ή μόνο 2 ;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, θέλω να πω, απ' ότι έχω καταλάβει σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν (για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης) διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπιστούν. Απ' ότι καταλαβαίνω, αυτή εδώ είναι μια περίπτωση που μπορεί να δημιουργήσει διενέξεις ως προς τον τρόπο ρύθμισής της. Για Κ1 δεν το βλέπω, αλλά το αν μπορεί να γίνει με Κ2 ήδη έχει προκύψει, βάσει των λεγόμενων του συνάδελφου που το ελέγχει (λέει μόνο Κ5). Ο δε Μηχανικός που θα το ρυθμίσει ίσως να έχει μια τρίτη άποψη και τελικά ο αγοραστής πρέπει να ξέρει τι αγοράζει... Καταλαβαίνεις.

Edited by Amelia
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ ριζικά με την άποψη υπαγωγής στην κατηγορία 5. Είναι από τις ξεκάθαρες περιπτώσεις στις οποίες εφόσον τεκμηριωθεί ότι οι αυθαίρετες κατασκευές προϋφίστανται του 1983, γίνεται η υπαγωγή στην κατηγορία 2, ανεξαρτήτως ύπαρξης Ο.Α στο ακίνητο. Η ύπαρξη Ο.Α μας ενδιαφέρει στις περιπτώσεις αυθαιρεσιών μετά το 1983 και έχοντας τα κριτήρια 40-40-20 (δόμηση, κάλυψη, ύψος) να πάμε το ακίνητο σε κατηγορία 4 και να μην μας βγει κατηγορία 5. Ο συνάδελφος της "κατηγορίας 5" λανθάνει και ουδεμία διένεξη δεν θα δημιουργηθεί διότι όπως προείπα είναι από τις πιο καθαρές περιπτώσεις Πείτε του να μπει στο φόρουμ να τον ενημερώσουμε σχετικά ή κάνε του post την συζήτηση. Τώρα, αν θέλεις να μεταφέρω την εμπειρία μου και το τι "μαργαριτάρια" εχουν δει τα μάτια μου τόσα χρόνια σε δηλώσεις θα χρειαστούμε μήνες να συζητάμε. 

 

Παρεμπιπτόντως, λόγω της αρχικής συζήτησης για το λυόμενο εκείνης της εποχής, παραθέτω και το σχετικό ΦΕΚ 101/Δ/14.8.67 που όριζε το επιτρεπτό για παραθεριστική κατοικία μέγιστης επιφάνειας 50 τμ με βεράντα μέχρι 20 τμ και μέγιστου ύψους μέχρι 4,50 μ.

φεκ 101 Δ 67.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο μου, βλέπω όλο και πιο καθαρά την περίπτωση που περιγράφεις.

Αυτό κατά τη γνώμη σου θα μπορούσε να ισχύει ακόμη κι αν κάτω από την πλάκα υπήρχε για παράδειγμα ένα WC. Ρίξε αν θες μια ματιά το πιο κάτω σκαρίφημα:

image.jpeg.f2b450407230c8e182b98cad400afd19.jpeg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

... οι αυθαίρετες κατασκευές προϋφίστανται του 1983, γίνεται η υπαγωγή στην κατηγορία 2, ανεξαρτήτως ύπαρξης Ο.Α στο ακίνητο. ...

Παύλο υπαγωγή με άδεια του 1977

κατασκευασμένο περατωμένο προ 1983

με υπέρβαση της Οικοδομικής Άδειας Σ.Δ. >100% 

παραμένουμε κατηγορία 2 ??

Link to comment
Share on other sites

@AmeliaΤι να έκαναν οι άνθρωποι. Άλλες εποχές, έφτιαχναν το σπίτι σαν τα τουβλάκια της lego. Σήμερα το ένα δωμάτιο, αύριο που θα είχαν μαζέψει λίγα χρήματα το άλλο. Κόλλησαν και το w.c (όσοι έχουμε καταγωγή και εμπειρίες από χωριά και αγροτικές περιοχές ξέρουμε τα παλιότερα χρόνια τι ήταν το w.c και πόσο μακριά από την κατοικία το έβαζαν). Στο θέμα μας τώρα, το w.c θα αντιμετωπιστεί ως υπέρβαση δόμησης. Επιπλέον δηλαδή της παράβασης αναλυτικού για το στέγαστρο με την πλάκα Ο.Σ. Και πάλι σημασία έχει οι κατασκευή του w.c να έγινε προ 83. Εδώ έρχονται οι ενδείξεις από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτίσματος (πχ κουφώματα, σιδεριές, στέγη -συνήθως τότε έπαιζε πολύ και το ελλενίτ) και...το τροποποιημένο Ε9)

 

@Didonis Ναι διότι τα κριτήρια 40-40-20 αφορούν αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα με Ο.Α μετά το 1983. Με απλά λόγια, τα παράδοξα του νόμου είναι ότι μπορούσε κάποιος να έχει μια αυθαίρετη πολυκατοικία προ 83 (ακόμη καλύτερα προ 75) και να την υπάγει στο νόμο με κατηγορία 1 (προ 9/6/75) με ένα παράβολο (περίπτωση που δεν υπήρχε σύσταση Ο.Ι) σημερινού κόστους 325 Ευρώ. Το καλύτερο για το τέλος. Ούτε απαιτείται Μ.Σ.Ε. Τροφή για σκέψεις, αρκεί να θυμηθούμε ότι το συντριπτικό κτιριακό μας απόθεμα είναι προ του 1980.

Edited by Pavlos33
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Ναι διότι....

άει λαβ γιού.....

και οκ με τα προ 75 το είχα καραμπινάτο αλλά κάπου έχασα την μπάλα με το προ 83...

και ναι αυτές οι "πατέντες" με την ΜΣΕ ευτελίζει οποιαδήποτε σκέψη για πραγματικό έλεγχο εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα ....

 

Υ.Γ.

ξέχασα να ρωτήσω

αν παρ ότι δεν ειναι απαιτητό να γίνει ΜΣΕ αποφασιστεί να γίνει αποκτά το δικαίωμα έκπτωσης του 10% ή μόνο όπου είναι απαιτητό ?

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

όπως έλεγε και ένας μπάρμπας εδώ....μια γυναίκα 90 χρονών, όσο και να την σουλουπώσεις, να της βάλεις τις κρέμες και τα σχετικά, 20 χρονη δεν μπορείς να την κάνεις. Το ίδιο και στα κτίρια. Δαπανώνται τεράστια ποσά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις διαμερισμάτων (κατά την τεχνική μου άποψη ανεξέλεγκτες και πολλές φορές επικίνδυνες λόγω καθαιρέσεων μπατικών τοίχων και όχι μόνο) και έλαχιστος τζίρος για στατική θωράκιση. Όλοι σίγουρα έχουμε δει-ειδικά τα τελευταία χρόνια-να "ξεγυμνώνονται" ακόμη και ολόκληρα κτίρια (συνήθως μικρες οικοδομές σε καλές εμπορικές θέσεις) και να ανακαινίζονται ριζικά. Θα ήταν χρυσή ευκαιρία σε τέτοιες περιπτώσεις η στατική τους θωράκιση με ενισχύσεις Φ.Ο. Δυστυχώς θα μας το θυμίσει κάποια στιγμή ο επόμενος μεγάλος σεισμός.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

το w.c θα αντιμετωπιστεί ως υπέρβαση δόμησης. Επιπλέον δηλαδή της παράβασης αναλυτικού για το στέγαστρο με την πλάκα Ο.Σ. Και πάλι σημασία έχει οι κατασκευή του w.c να έγινε προ 83. Εδώ έρχονται οι ενδείξεις από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτίσματος (πχ κουφώματα, σιδεριές, στέγη -συνήθως τότε έπαιζε πολύ και το ελλενίτ) και...το τροποποιημένο Ε9)

Μπορεί ένας Μηχανικός βάσει μόνο μορφολογικών δεδομένων που να συνάδουν με το υπόλοιπο κτήριο (όπως τα περιέγραψες) να κάνει την ρύθμιση αυτού του χώρου ως Κ2.   Σωστά Παύλο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.