Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες Φωτοβολταικών < 20 kW


teachertza

Recommended Posts

Βρε παιδιά πότε κλειδώνεις την τιμή της KWh, όταν πάρεις την έγκριση για να φτιάξεις το πάρκο ή όταν το τελειώσεις και έρθει η ΔΕΗ για την σύνδεση?

 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 400
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

dklap: Όπως έχει αναφερθεί η τιμή "κλειδώνει" με την υπογραφή Σύμβασης Πώλησης με το ΔΕΣΜΗΕ. Στη σύμβαση αυτή αναγράφεται η τιμή και υποχρεούσαι να θέσεις σε λειτουργία το πάρκο εντός 18 μηνών, διάστημα για το οποίο ισχύει η τιμή αυτή, αλλιώς παύει να ισχύει η Σύμβαση.

 

jsk

Όντως έχεις να τραβήξεις μεγάλο λούκι στη συγκεκριμένη Πολεοδομία.

Όσον αφορά το αν έχεις δικαίωμα να εγκαταστήσεις Φ/Β πάρκο σε ταράτσα στο Ν.3468/2006, ΦΕΚ Α' 129/27-06-2006 άρθρο 7 αναφέρει ότι:

.... επιτρέπεται να εγκατασταθούν και να λειτουργούν:

α) Σε γήπεδο ή σε χώρο, επί των οποίων ο αιτών έχει το δικαίωμα νόμιμης χρήσης

 

Για την ΕΠΑΕ έχουν κάθε δικαίωμα να στη ζητήσουν, σύμφωνα με το ΦΕΚ ΤΑΑΠΘ 344/20-07-2009 Άρθρο 1 Παράγραφο 5, πόσο μάλλον όταν είναι σε Κεντρική Οδό όπως λες.

 

Όσον αφορά το Δασαρχείο, θα πρέπει να έχεις ακούσει στο χώρο ότι η Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής έχει αναβάλει την έκδοση Οικοδομικών Αδειών λόγω της φωτιάς του καλοκαιριού. Δεδομένου αυτού, μέχρι να τους αποδείξεις ότι το κτίριο είναι υφιστάμενο κλπ θα παιδευτείς λίγο.

 

Καλά ξεμπερδέματα να έχεις και είμαστε εδώ να μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Χρήστο για την απάντηση,

Θα του πάμε αρχικά φωτογραφίες απο το ακίνητο για να ξεκινήσει η διαδικασία της ΕΠΑΕ και βλέπουμε, φίλος με 10ρι έφαγε +30 μέρες επιπλέον λόγω ΕΠΑΕ (καθυστέρηση).

ΓΙα τον Φίλο παραπάνω που ρωτάει για ΔΕΣΜΗΕ να πώ επειδή μίλησα την επόμενη εβδομάδα με ΔΕΣΜΗΕ είναι περίπου 30 μέρες η υπογραφή απο την στιγμή που θα στείλεις τα στοιχεία σου.

 

Για οτιδήποτε νεώτερο ενημερώνω:)

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησα να διαβάσω αυτό το thread αλλά υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία με μπερδεύουν. Θα ήθελα να κάνω μια ανακεφαλαίωση:

 

1) Για παραγωγή ισχύος <20KW από Φ.Β δε χρειάζεται άδεια από τη ΡΑΕ.

 

2) Ο παραγωγός θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ (ή τη ΔΕΣΜΗΕ ?)

 

3) Ο παραγωγός θα πρέπει να πάρει άδεια λειτουργίας από τη νομαρχία, τη γεωργική υπηρεσία, το δασαρχείο

 

4) Ο χώρος που θα γίνει η εγκατάστασης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4στρ (?), εκτός και αν εντός σχεδίου πόλεως.

 

5) Η τιμή της kwh είναι 0.55ευρώ (?). Αυτή η τιμή ισχύει μέχρι το 2012 (?)

 

6) Ο παραγωγός θα κάνει συμφωνία με τη ΔΕΗ για 20 χρόνια. Η τιμή της kwh θα παραμείνει η ίδια σε αυτό το χρονικό διάστημα?

 

Εϊναι σωστά τα παραπάνω?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

jsk: Σήμερα ήμουνα στον ΔΕΣΜΗΕ και εξετάζουν τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί τέλος Νοεμβρίου. Άρα η καθυστέρηση εκεί είναι ένα 2-μηνο περίπου. Επίσης προσοχή από 29/01/2010 στο ΔΕΣΜΗΕ εκτός των άλλων ζητάνε και μία υπεύθυνη περί μη κατάτμησης. Να το έχετε κατά νου μη χρειαστείτε να ξαναπάτε. Περισσότερα στο site του.

 

Polytexnith:

1. πλέον δε θα χρειάζεται εξαίρεση μέχρι 500kW (σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που είναι σε διαβούλευση)

2. ο υποψήφιος παραγωγός κάνει αίτηση σύνδεσης στη ΔΕΗ και ζητά όρους σύνδεσης. Ακολουθούν και άλλες διαδικασίες

3. Μόνο για μεγάλα πάρκα ... πλέον >500kW

4. Δεν ισχύει για πάρκα <20kW το άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με Παράγραφο 5β άρθρο 1 ΦΕΚ 344/20-07-09

5. Η τιμή της kW για όσους υπογράψουν με το ΔΕΣΜΗΕ συμβόλαιο πώλησης έως 31/07/2010 είναι 0,45€/kW για πάρκα έως 100kW και 0,40€/kW για πάρκα άνω των 100kW. Στα νησιά είναι 0,50 και 0,45 αντίστοιχα. Η υποχρέωση που έχεις μετά την υπογραφή συμβολαίου με το ΔΕΣΜΗΕ είναι να θέσεις σε λειτουργία το έργο εντός 18 μηνών. Από 01/08/2010 οι τιμές υπάρχουν στο Ν.3734/2009.

 

Ελπίζω να ξεκαθάρισα κάποια πράγματα

Link to comment
Share on other sites

chris_gr,

 

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Με όσα έγραψες, καταλαβαίνω ότι για πάρκο <20kw δε χρειάζομαι άδεια από τη νομαρχεία ή άλλη δημόσια υπηρεσία (εκτός της ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ) και το οικόπεδο δε χρειάζεται να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Τέλος, από τη στιγμή που υπογράψω συμφωνία με τη ΔΕΣΜΗΕ, η τιμή της kwh κλειδώνει. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή δε μεταβάλλεται στη διάρκεια του συμβολαίου?

 

 

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

Θα ηθελα να κανω ορισμένες ερωτησεις σχετικα με το προγραμμα ΦΒ στις στεγες.

 

1) Τι κανουμε στην περιπτωση που στο δωμα υπαρχει καγκελο; Πρεπει να αλλαξει και να μπει συμπαγες στηθαιο; Και αν ναι θα πρεπει να δηλωθει στην πολεοδομια; Οπως γνωριζετε ολοι το 95% των κτιριων με δωμα εχει καγκελα.

 

2) Υπαρχει καποιο κατω οριο υψους για το συμπαγες στηθαιο; ή μπορει (σε μη προσβασιμο δωμα) να μπει στηθαιο με υψος πχ 20cm;

 

3) Το στηθαιο μπορει να ειναι στην ακρη του δωματος πανω δηλαδη απο το μπαλκονι του τελευταιου οροφου; ή θα πρεπει να βρισκεται εντος του νοητου ογκου του κτιριου;

 

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Polytexnith: Η τιμή της kWh μεταβάλλεται με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που ανακοινώνει ο Υπουργός και παίρνει το 85% του πληθωρισμού ετησίως.

 

ppantelidi: Εξαρτάται την περίπτωση για το αν εμποδίζει το κάγκελο ή όχι. Χρειάζεται να δούμε κάτοψη. Αν το 1ο πανέλο βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων από το κάγκελο και το σηκώσεις 50-75cm από το έδαφος ίσως δε χρειαστεί να κάνεις κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Chris_gr,

 

η ερωτηση μου δεν εχει σχεση με θεματα σκιασεων αλλα με θεματα πολεοδομιας.

 

Δεν ξερω σε ποιο σημειο ενος δωματος μπορει να τοποθετηθει στηθαιο και αν υπαρχει καγκελο τι πρεπει να κανεις, να το αντικαταστησεις με σημπαγες ή να κανεις την παπια;

Link to comment
Share on other sites

Προφανως το στηθαίο μπαίνει για να μην φαίνονται τα φωτοβολταικα απο το ισόγειο του κτιρίου (έτσι μου είπαν στην Πολεοδομία όταν πέρασα ΕΠΑΕ) και είναι υποχρεωτικό για να μην παρεμβαίνουν τα Φ/Β στην αισθητική του κτιρίου!!!

Πρακτικά αν αφήσεις απόσταση όπως λέει η πολεοδομία 1 μέτρο και έχεις ύψος στηθαίου 1 μέτρο η σκίαση που θα σου κάνει αυτό είναι στα μέσα του χειμώνα που ο ήλιος είναι ποιο χαμηλά και τις ώρες πριν το μεσημέρι , οπότε πρακτικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν έχεις χώρο άφησε απόσταση 1,5 μετρα. Οι ώρες που γίνεται πραγματική παραγωγή ρεύματος (σε σταθερά) είναι από τις 12:00 έως τις 16:00. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που υπολογίζει αυτή την απόσταση που πρέπει να έχεις από το στηθαίο (ή από την προηγούμενη σειρά πανελ) ώστε να μην γίνετε σκίαση. Οι μήνες όμως που φέρουν μεγάλη απόδοση είναι το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλά οπότε τότε σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα με το 1 μέτρο. Ο πωλητής/κατασκευαστής των πανελ σου υπολογίζει τις αποστάσεις αυτές με ακρίβεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.