Μετάβαση στο περιεχόμενο

Windows 7


iovo

Recommended Posts

Τα win7 x32 τρέχουν ακόμα και σε P4. Τρέχουν σωστά όλα τα 32bit προγράμματα. Τα προβλήματα προκύπτουν στα win7 x64 όπου χρειάζεσαι επεξεργαστή που να υποστηρίζει 64bit, με ελάχιστη RAM το 1Gb (512ΜΒ για την x32). Για την κάρτα γραφικών ακόμα και τα 256MB είναι αρκετά αν δεν ασχολείσαι με 3D. Και ναι είναι καλύτερα από τα sVista.

 

@gnusselt: ναι όλοι οι επεξεργαστές τις σειράς core υποστηρίζουν 64bit λειτουργία. Τώρα για το dualboot αν αγοράσεις και τις 2 εκδόσεις τότε θα μπορείς να τις έχεις dualboot. Απλώς εγκαθιστάς την κάθε έκδοση σε άλλο partition. Πάντως μιας και δοκίμασα και τις 2 εκδόσεις με βλέπω να στρέφομαι στην 64bit.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 106
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω ότι τα 64bit αυτή τη στιγμή για ένα μικρομεσαίο τεχνικό γραφείο μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν. Ασυμβατότητα με drivers, προγράμματα γραμμένα για 32bit κτλ. Εκτός αν απλά είσαι "κομπιουτεράκιας" και θέλεις να τα έχεις! :)

Link to comment
Share on other sites

@cna

Διαβάζοντας τα σχόλιά σου στο θέμα αυτό, καταλαβαίνω ότι έχεις πολλές και καλές γνώσεις στο θέμα των Win7 και θέλω να σε ρωτήσω το εξής:

Έχω εγκατεστημένα τα XP (x86) και σκέπτομαι να βάλω, παράλληλα και δοκιμαστικά, τα Win7, αλλά προβληματίζομαι αν πρέπει να βάλω την έκδοση χ64 ή την χ86.

 

Γνωρίζω ήδη ότι ο επεξεργαστής μου (icore7) υποστηρίζει τα χ64 και προβληματίζομαι γι' αυτά επειδή θέλω να εκμεταλλευτώ τα 6GB μνήμης που έχει το σύστημα ενώ τώρα βλέπει μόνο τα 2,75GB. Γνωρίζω, επίσης, ότι πολλά προγράμματα (Autocad, επεξεργασίας φωτο και βίντεο κλπ) δεν έχουν οδηγούς για χ64.

 

Ποια γνώμη έχεις στο θέμα; Αξίζει να βάλω χ64 ή χ86 και να περιμένω να βγουν οδηγοί; Και αν αποφασίσω να εγκαταστήσω και τις 2 εκδόσεις των Win7 πρέπει να μπουν με σειρά; δηλαδή πρώτα η χ86 και μετά η χ64;

Link to comment
Share on other sites

@ΜΑΚΑΡ

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα x86 δε θα βλέπεις την υπόλοιπη μνήμη.

Με τα x64 ίσως να έχεις κάποια προβλήματα συμβατότητας, ιδίως με ποιο παλια προγράμματα.

 

Αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση, βάλε παράλληλα με τα XP τα 7 (dual boot) ή virtual machine, και ξεκίνα να εγκαθιστάς τα προγράμματα που έχεις στην κατοχή σου για να δεις αν τρέχουν. Αν είναι οκ όλα καλά τα κρατάς, αν όχι το ξανασκέφτεσαι. Σχετικά με τους drivers εξαρτάται τι δεν παίζει. Αν δεν βρίσκεις drivers πχ για plotter-printer-scanner κτλ δεν τα βάζεις, αν δεν παίζει η webcam απλά παίρνεις μια καινούρια.

 

Εγώ τα έχω βάλει εδώ και μια εβδομαδα (x86) και σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος.

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε για ένα βάθος χρόνου, τότε σίγουρα θα βγούνε 64bit drivers για σχεδόν όλα τα μοντέλα των γνωστών εταιρειών. Για κάποιον όμως που δε θέλει να χάσει μέρος της παραγωγικότητάς του το πιο σωστό είναι αυτό που είπε ο Παναγιώτης. Τεστ σε virtual machine, σε ένα καλό μηχάνημα όμως.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλους όσοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στα ερωτήματά μου.

1.βγήκε, όμως, ένα νέο θέμα με τη virtual machine. Τι είναι; πως επιλέγεται; κλπ και

2. δεν απάντησε κανείς για τη σειρά εγκατάστασης, σε περίπτωση που επιλέξω να εγκαταστήσω και τις δύο εκδόσεις.

 

Επίσης, έχω κατεβάσει την RTM που περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις των Win7, με τον activator της MS, που έχει συγκεκριμένη ελεύθερη χρονική περίοδο χρήσης, αλλά φίλος μου έδωσε τη διεύθυνση ενός άλλου activator που δίνει product key. Όσοι εγκαταστήσατε τα Win7, πως κάνατε activation;

Link to comment
Share on other sites

Το virtual machine είναι ενα προγραμματακι, Sun Virtual BOX αυτό χρησιμοποιώ πάντα σε Linux, και δεσμεύει χώρο στον σκληρό σου, και στην ram και βάζεις ότι λειτουργικό θες και κάνεις ότι θες!!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, αν και καθυστερημένα ας πω κι εγώ την γνώμη μου.

1) Καλύτερα να εγκαταστήσεις τα win7 με την σειρά. Δηλαδή πρώτα τα x86 και μετά τα x64. Αυτό για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα με τον bootloader (υπάρχει η πιθανότητα ο x86 bootloader να μην μπορεί να εκκινήσει σωστά το x64 σύστημα).

 

2)Τα προβλήματα με τους οδηγούς έχουν να κάνουν κυρίως με δευτερεύοντα περιφερειακά και όχι με αυτά που θεωρούνται απαραίτητα (όπως plotters-scanners-printers) μιας και οι μεγάλες εταιρίες όλων των τύπων συνήθως επιλέγουν τις 64bit εκδόσεις. Πρόβλημα ας πούμε θα αντιμετωπίσεις με μια noname webcam. Αν επιλέξεις κάποια από τις γνωστές μάρκες δεν θα έχεις πρόβλημα μιας και τους οδηγούς τους περιλαμβάνει η ίδια η Microsoft. Πάντως και ειδικά για RAID drivers ή οδηγούς motherboard είναι μάλλον καλύτερα να εμπιστευτείς προς το παρόν τους οδηγούς που έχουν τα win7 και όχι αυτούς των εταιριών. Προσωπικά αντιμετώπισα πρόβλημα με τον RAID driver της NVIDIA και ας ήταν 64bit. Κατέστρεφε το structure κάτι που δεν συνέβαινε με τον οδηγό των win7. Όπως και να έχει θεωρώ ότι το πολύ σε 6 μήνες όλες οι εταιρίες θα έχουν συμβατούς με win7 x64 οδηγούς για τα προϊόντα τους.

 

3) Για το activation δεν μπορώ να σου πω και πολλά πράγματα μιας και ήμουν από αυτούς που πρόλαβε να πάρει τις δοκιμαστικές εκδόσεις κατευθείαν από την Microsoft η οποία παρείχε και το κλειδί. Αυτή τη στιγμή έχω εγκατεστημένη την έκδοση Win7 x64 Release Candidate1 που λήγει τον Ιούνιο του 2010 (ευελπιστώ μέχρι τότε να τα αγοράσω). Από αυτά που λες όμως φαντάζομαι ότι πρόκειται για κάποιο crack που σου μετατρέπει το σύστημα από RC σε official release. Επειδή λοιπόν πρόκειται για crack καλύτερα να μην επεκταθούμε περαιτέρω εδώ...

 

4) Γενικά πάντως τα γνωστά προγράμματα (AutoCAD, ArchiCAD, etabs κλπ) δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην 64bit έκδοση. Τα ελληνικά όμως είναι μια άλλη ιστορία. Παράδειγμα: η αμοιβές της insoft τρέχουν κανονικά μέσω emulation απλώς επειδή το πρόγραμμα εγκαθίσταται στο c:\insoft και όχι στο c:\Program Files(x86). Παλαιότερα προγράμματα της 4M όμως δεν παίζουν γιατί τα εκτελέσιμα θεωρούν ότι οι φάκελοι είναι στο c:\Program Files ενώ αυτά βρίσκονται στο path που έδωσα πριν.

 

--------edit

Μόλις είδα ότι αναφέρεσαι σε RTM έκδοση των win7. Αν δεν κάνω λάθος αυτή η έκδοση προορίζεται για κατασκευαστές συστημάτων (HP,Dell κλπ). Καλό είναι να μην την χρησιμοποιήσεις γιατί έχει παραμετροποιηθεί για το υλισμικό που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες.

 

edit2:

Τόσο τα x86 όσο και τα x64 έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση για τον μέσο χρήστη. Η x64 έκδοση προορίζεται γι'αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τα επιπλέον GB RAM και την ελαφρώς μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ ειδάλλως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το να μπει κανείς στον κόπο. Αναφέρομαι πάντα σε περιβάλλον εργασίας. Από την άλλη υπάρχουν και οι περιπτώσεις ατόμων (όπως εγώ) που όταν τα σκάνε για να αγοράσουν επεξεργαστή θέλουν να τον βλέπουν να δουλεύει στο maximum των δυνατοτήτων του. Αυτό μόνο ένα x64 σύστημα μπορεί να το προσφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.