Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομοθεσία για Σοφίτα


Ionnakanel

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.θελω να ξεκινήσω την ανέγερση μιας μονοκατοικίας και είμαι στην φάση των συζητήσεων για το σχεδιασμό του σπιτιού μου.οι απόψεις των μηχανικών που συζητάμε διαφέρουν κατά πολύ!!θέλω να χτίσω ένα σπίτι με πιλοτή και ένα όροφο περίπου 100 τετραγωνικά  με μια σοφιτα.ενω ο ένας μηχανικός μου λέει ότι οι σοφίτες έχουν καταργηθεί ο άλλος μου λέει ότι  μπορώ!!!μπορώ η δεν μπορώ,έχουν καταργηθεί οι σοφίτες η οχι??ξέρει κάποιος υπεύθυνα να μου απαντήσει?? ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Η σοφίτα εισήχθη στο νέο οικοδομικό κανονισμό (ν. 4067/12) και συνεχίζει να υφίσταται. Λοιπές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την ολη μελέτη θα τα συζητήσεις με το μηχανικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Άρα,μου λέτε ότι μπορώ να φτιάξω σοφίτα,όπως προβλέπεται από το νόμο φυσικά;;πως γίνεται τοτε ένας μηχανικός να ισχυρίζεται ότι έχει καταργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί νόμιμα πλέον να γίνει σοφίτα;

Link to comment
Share on other sites

Να το ξεκαθαρίσουμε. Ο νόμος το επιτρέπει και αναφέρομαι σε ανέγερση νέας οικοδομής. Το πως θα μελετηθεί και υλοποιηθεί θα καθοριστεί από τον μηχανικό σου. Στο ερώτημα σου δεν μπορώ  να σου απαντήσω. Επίλεξε τον μηχανικό που εμπιστεύεσαι και προχώρησε το έργο μαζί του. Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον φίλτατο Παυλο, οι σοφίτες δεν έχουν καταργηθεί. Αρκεί βέβαια να έχεις το απαιτούμενο ύψος μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί, το πιστευω απίθανο ομως να μην το έχεις.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι σοφίτες θεσμοθετήθηκαν με τον ΝΟΚ απο το 2012. 

Οπότε το απόλυτο δεδομένο είναι ότι ΔΕΝ έχουν καταργηθεί. Ο ΝΟΚ είναι ο εν ισχύ Νόμος του Ελληνικού κράτους για τις πολεοδομικές διατάξεις δόμησης.

Τώρα σε ποιες περιπτώσεις και με τι όρους και  ορισμούς ορίζουμε με τις πολεοδομικές διατάξεις (δηλαδή τον ΝΟΚ) "αυτό" είναι σοφίτα και άρα δεν μετρά στον Συντελεστή Δόμησης ή αυτό δεν είναι σοφίτα δεν μπορεί να εξηγηθεί έτσι απλά. Αφορά το έργο μηχανικών με εξοικείωση και γνώση των ορισμών και των διατάξεων. Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε σε εσάς εκτός κι αν θέλετε να σας δώσουμε τον ΝΟΚ να τον μελετήσετε ο ίδιος..... και καλό κουράγιο φυσικά.... 

 

Edited by Didonis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 2παρ. 81.  "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου

και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. ".

Αρθρο 11 παρ. ιε.  Δεν μετράνε στη δόμηση " Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των 1/2 του χώρου της υποκείμενης κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά,

χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρθ.2 παρ.81 (σε συνδυασμό με το άρθ.11 παρ.ιε και άρθ.19 παρ.2ζ) Ο χώρος της σοφίτας μπορεί να είναι ανοιχτός ή κλειστός. Έχει μέσο ελεύθερο ύψος*κάτω από την επιφάνεια της στέγης μικρότερο του2.20μ. και συνολικό εμβαδόν έως και το μισό του χώρου της υποκείμενης κάτοψης. *όπως υπολογίζεται με βάση τον όγκο του χώρου δια του εμβαδού του, όπως ορίζεται με την παρ.69 του άρθ.2 του ΝΟΚ, όπως το λέει και ο ΚΚ, αλλά χωρίς δέσμευση ως προς το ελάχιστο ύψος των 2,00μ που ορίζει ο ΚΚ ∆εν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία, δηλαδή δεν προσεγγίζεται από εξωτερικήκλίμακα. Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας και σε περίπτωση διαφορετικών ιδιοκτησιών στον ίδιο όροφο, κάθε σοφίτα τοποθετείται μέσα στα όριατης υποκείμενης ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και δεν εκτείνεται στην όμορη.∆εν υποκαθιστά τη λειτουργία των χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας του κτιρίου στην οποία ανήκει. Επιτρέπονται ανοίγματα στη στέγη που ακολουθούν τη στερεομετρία της, όσο και ανοίγματα στους τυχόν τοίχους που συμμετέχουν σε αυτήν, για τον φωτισμό και αερισμό.

image.png.087842dcedb2e55263a01850cb6a0b48.pngimage.thumb.jpeg.99b5a89d08f327201bf6a776afb9fed7.jpeg

Μην χρησιμοποιείτε τόσο μεγάλη γραμματοσειρά γιατί το κείμενο γίνεται δυσανάγνωστο. Τομύνημά σας τροποποιήθηκε.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω στα πολύ σωστά που ανέφεραν οι συνάδελφοι παραπάνω ότι οι σοφίτες δεν έχουν καταργηθεί αλλά υπάρχουν περιοχές στις οποίες η κατασκευή σοφίτας απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή για λόγους μορφολογικούς (πχ παραδοσιακοί οικισμοί). Δεν ξέρω αν ανήκετε σε κάποια από αυτές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.