Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποιημένο ακίνητο με Ν. 4178 χρειάζεται μετάβαση στο Ν. 4495/17;


angel30

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Χρειάζομαι λίγο τα φώτα σας. Έχω 1/2 εξ' αδιαιρέτου με τη μητέρα μου, πρώτη και κύρια κατοικία  αυθαίρετη τακτοποιημένη βάση του Ν.4178 με οριστική υπαγωγή. Επειδή ήταν από κληρονομιά και ήρθε λοιπόν από τρίτους σε εμένα και τη μητέρα μου 1/2 εξ' αδιαιρέτου, όπως ανέφερα πριν, συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 οριστικό συμβόλαιο μεταβίβασης δηλαδή συμβολαιογραφική πράξη. Έχουν γίνει όλα τα διαδικαστικά όπως και το κτηματολόγιο, έχουμε πάρει και φύλλο. Όλα οκ μέχρι εδώ. Προσφάτως είδα όμως ότι έχει βγει και ο νόμος 4495/17 για τα αυθαίρετα, δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται, χρειάζεται να πάμε εκ νέου στον μηχανικό να κάνουμε κάτι? Έχει αλλάξει κάτι ως προς την τακτοποίηση και ως προς τα πρόστιμα? Να σημειώσω ότι το πρόστιμο βάση Ν.4178, έχει πληρωθεί εξ' ολοκλήρου. Τι γίνεται όμως από εδώ και στο εξής? Θα παρακαλούσα όποιος μηχανικός γνωρίζει και ασχολείται με το θέμα, να με κατατοπίσει αν είναι εύκολο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Υποθετω πως εννοεις οτι:
Υπηρχε ενα κληρονομικο ακινητο, το τακτοποίησαν οι κληρονομοι, εξοφλησαν τα προστιμα,

και το μεταβιβασαν σε σενα και την μητερα το 2014.

Δεν εχεις να κανεις τπτ άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ναι υπήρχε 1 κληρονομικό ακίνητο από το 2004, σε 4 κληρονόμους, 1/4 εξ' αδιαιρέτου, ξεδιαλύθηκε μετά από χρόνια και μεταβίβασαν οι 2 κληρονόμοι τα μερίδια τους, αντίστοιχα και εμένα και τη μητέρα μου, με προσύμφωνο αρχικά, δεν θυμάμαι πότε και κατόπιν τακτοποίησης του αυθαιρέτου, βάση νόμου 4178/2013, έγινε και το οριστικό συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 2015 και όλα τα διαδικαστικά τακτοποιήθηκαν για τη σύνταξη αυτού του συμβολαίου, όπως και το κτηματολόγιο μετέπειτα, βάση νέων μεριδίων. Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως είμαστε εκτός νόμου για τα αυθαίρετα και πρέπει να υπαχθούμε και στον νέο νόμο τον 4495/17? Μήπως δεν ισχύει η τακτοποίηση σύμφωνα με τον Ν.4178 και πρέπει να γίνουν ενέργειες υπαγωγής? Μήπως χρειάζεται ακόμα και για μελλοντική πώληση του ακινήτου? Αν δηλαδή εγώ και η μητέρα μου θελήσουμε να το πουλήσουμε, μήπως δεν γίνεται και πρέπει πρώτα να έχει υπαχθεί στον νόμο 4495/17 προκειμένου να είναι έγκυρη η μεταβίβαση? Και αν ναι τι χρειάζεται? Θα πληρωθούν εκ νέου πρόστιμα? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

angel30

Αυτό που πρέπει να ρωτήσεις το μηχανικό της τακτοποίησης είναι αν έχει ολοκληρώσει την ανάρτηση όλων των απαιτούμενων σχεδίων και δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος για την συγκεκριμένη τακτοποίηση.  Αν ο μηχανικός έχει ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο. Λάβε όμως αντίγραφο, τόσο της δήλωσης οριστικής υπαγωγής, όσο και τον σχεδίων που αναρτήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων του ΤΕΕ. Στην περίπτωση που θέλεις να μεταβιβάσεις και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία όπως την αναφέρω, θα εκδοθεί μέσω του συστήματος δηλώσεων ν.4495 μια νέα βεβαίωση νομιμότητας για μεταβίβαση με παραπομπή που θα κάνει ο μηχανικός στην τακτοποίηση (οριστική υπαγωγή) του ν. 4178/13.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ!!! Εννοείτε την περαίωση? Απ' ότι θυμάμαι έχω τέτοια έγγραφα, μπορώ ωστόσο να το κοιτάξω εκ νέου!!! Οπότε σε περίπτωση που εγώ και η μητέρα μου θελήσουμε να πουλήσουμε το ακίνητο, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα που δεν έχουμε υπαχθεί στον νέο νόμο 4495? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Από ότι θυμάμαι στο ν. 4178 είχε μέχρι οριστική υπαγωγή. Η περαίωση προστέθηκε στο ν .4495 . Τα παραπάνω τα αναφέρω κυρίως προς επαλήθευση της πληρότητας της όλης διαδικασίας. Αν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί δεν έχετε κανένα πρόβλημα για να κάνετε μελλοντική μεταβίβαση. Για αναζήτηση της δήλωσης υπαγωγής υπάρχει ο σύνδεσμος εδώ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ, ο ηλεκτρονικός κωδικός δήλωσης ή μοναδικός αριθμός ακινήτου που αναγράφεται? Οπότε αν έχει γίνει οριστική υπαγωγή στον 4178 χρειάζεται περαίωση στον 4495? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα τον δεις πάνω σε δήλωση αν σου είχε δώσει αντίγραφο κατά την υπαγωγή. Οριστική υπαγωγή έχει γίνει σίγουρα γιατί αλλιώς δεν θα γινόταν συμβόλαιο. Καλύτερα πάρε ένα τηλ. το μηχανικό σου να επαληθεύσεις τα παραπάνω και να πάρεις και αντίγραφα σχεδίων, ώστε να μην ψάχνεις μόνος σου σε ένα αντικείμενο που δεν το γνωρίζεις.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

νομίζω όμως ότι κατά τη διαδικασία περαίωσης με ν.4178/13 ο μηχανικός δεν είχε υποχρέωση πιεστικά όπως έγινε μεταγενέστερα να περάσει τα δικαιολογητικά στο σύστημα, οπότε κρουω ένα καμπανάκι μήπως δεν έχει ανέβει κάποιο σχέδιο. Και μετά μιας που ο 4495 είναι πιο οικονομικός και ανακινείς το θέμα, δεν το βρίσκω κακό αφού κάτι ήρθε στην ιδιοκτησία σου και θες να είσαι σίγουρος ότι είναι καθ' όλα εντάξει και επειδή λέω ότι ίσως ο προηγούμενος Μηχανικός με υπόδειξη ιδιοκτήτη ή όχι ή λόγο σφάλματος. Να κατανοήσουμε σε αυτό το σημείο ότι σφάλμα κάνουν όσοι δουλευουν, σφάλματα δεν κάνουν μόνο όσοι δεν δουλευουν. Ενδέχεται να έχει κάνει κάποιο λάθος, ή να ξεχάσαν κάτι ή να μην θεώρησαν κάτι σημαντικό εγώ θα έλεγα να ενημερωθείς. Να κάνεις ένα ραντεβού με τον Μηχανικό που λέμε, να πάρεις το 5 σέλιδο της δήλωσης να δεις ότι είναι δηλωμένη σωστά. Περαιωμένη, πληρωμένα τα πρόστιμα, ότι τα δικαιολογητικά έχουν ανέβει δεν μπορώ να ξέρω αν θα έχεις σαφή εικόνα, μιας που ξέρω εγώ ότι τελευταία φορά που προσπάθησα να βρω δήλωση άλλου με ηλεκτρονικό κωδικό δήλωσης ακινήτου, τα σχέδια δεν φαινόταν αν είχαν ανέβει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.