Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή μικρού θεάτρου


 
theatro

Recommended Posts

Καλημέρα

 

Σκέφτομαι την περίπτωση να φτιάξω ένα μικρό θεατράκι στο εξοχικό μου στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Δηλαδή, αμφιθεατρικές κερκίδες και ένα κυκλικό χώρο (κοίλο) και ορχήστρα για σκηνή. Δεν αναφέρομαι σε κάτι μεγάλο, πάνω κάτω για max 50 άτομα να είναι οι κερκίδες.

 

Αν έχετε κάποια ιδέα για το πως θα μπορούσε να φτιαχτεί (πχ να γινει κατασκευη με μπετο στις κερκιδες ή να μπει σιδηροκατασκευη κτλ) και μια ιδεα για το κοστος αυτων, πείτε μου!

 

Προορίζεται για ανοιχτό χώρο προφανώς.

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Οικονομικώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προτιμάται κάποια μεταλλική κατασκευή έναντι αντίστοιχης από μπετό. (εκτός αν έχεις ήδη διαμορφωμένα πρανή που να μπορούν να φέρουν το φορτίο των κερκιδών με ασφάλεια - οπότε μπορεί να γίνει κατασκευή των κερκιδών από μπετόν με σχετικά χαμηλό κόστος)

 

Για τον αριθμό των ατόμων που αναφέρεις δε, η κατασκευή αυτή μπορεί να είναι και πολύ ελαφρια. π.χ. ικριώματα και σανίδες.

 

Οσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα, η επιλογή είναι δική σου.

 

Το κόστος δεν μπορεί να αναλυθεί με τόσο λίγα στοιχεία, αλλά σίγουρα συνυπολόγισε και τις απαραίτητες μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Αν είστε Μηχανικός παρακαλώ αγνοείστε τα παρακάτω λεγόμενά μου και συγχωρέστε με, προφανώς δεν θα κατάλαβα καλά την ιδιότητά σας.

Από τα γραφόμενα σας όμως συμπεραίνω ότι είστε ιδιώτης. Στην εποχή λοιπόν των ισχνών αγελάδων, κάποιος με εξοχικό αλλά κυρίως με βούληση να κάνει ανοιχτό θέατρο!!! φυσικά και δεν είναι άνθρωπος που μετράει ευρώ ευρώ τα χρήματά του, ούτε άνθρωπος που έχει ανάγκη μία δωρεάν συμβουλή. Επειδή λοιπόν συμβουλές μέσω διαδικτύου θεωρώ κατά πρώτο και κυριότερο ότι δεν είναι δυνατόν να "ακουμπήσουν" το ζήτημά σας στη σωστή του διάσταση και επειδή κατά δεύτερο είμαι πεπεισμένος ότι προφανώς και δεν έχετε κάποιο οικονομικό πρόβλημα, απεναντίας μάλιστα, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον ιδιώτη μηχανικό για τα περαιτέρω.

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Ilia,

Είμαι φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ. Το θεατράκι αυτό είναι μια σκέψη - όνειρο που έχω κάνει και θα ήθελα να υλοποιήσω σε κάποια φάση της ζωής μου (προφανώς τώρα δεν είναι εφικτό, γτ όπως είπα είμαι φοιτητής ;)). Απλά, επειδή λατρεύω το θέατρο και ασχολούμαι με θεατρικά κτλ, θέλω να παρω μια γενικη ιδέα για το πόσο μπορεί να στοιχίσει μια τέτοια κατασκευή. Άλλωστε, δεν είναι κάτι πολύπλοκο, και γι' αυτό υπέθεσα ότι θα μπορούσα να καταλάβω τις πληροφορίες που θα μου δίνατε στο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

και ποια η ακουστική αυτού του θεάτρου αν το κάνεις ?

 

Αφού ασχολείσαι με το θέατρο εν δυνάμει συνάδελφε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σε απασχολήσει πιστεύω είναι η θέση και η ακουστική που θα προσφέρει η όποια λύση.

 

Στη θέση σου θα διαμόρφωνα με εκσκαφές και επιχώσεις τη θέση ακριβώς κατά τα αρχαία θέατρα και απλά θα έφτιαχνα "πεζούλες" και πλατεία.

Link to comment
Share on other sites

Είναι αλήθεια ότι η ακουστική είναι το πρώτο και κύριο, όμως επειδή δεν μιλάμε για μεγάλο αρχαίο θέατρο, αλλά για μικρό θεατράκι, δεν νομίζω να υπάρχει ακουστικό πρόβλημα. Ωστόσο, αν γνωρίζετε καποια πραγματα επί αυτου του θεματος, θα ηθελα να μαθω περαιτερω.

Ευχαριστω!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αγαπητέ theatro,

 

Κατ' αρχήν βρίσκω πάρα πολύ όμορφη την ιδέα σου. Επίτρεψέ μου κάποια σχόλια προβληματισμού:

 

Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα ενός έργου δεν έχει απαραίτητα γραμμική σχέση με την συνθετική πολυπλοκότητα της μελέτης. Το αντικείμενο αυτού του forum δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ επί του θέματος . Αυτό που θέλω να πω είναι πως ένα έργο τέτοιας κλίμακας προφανώς μπορεί να μελετηθεί στο πόδι και να καταλήξεις σε ένα κάποιο αποτέλεσμα σχετικά χωρίς μεγάλο προβληματισμό και χρόνο. Τώρα εάν αυτό το αποτέλεσμα είναι και το επιθυμητό είναι μια άλλη συζήτηση.

 

Χωρίς να θέλω να υπερεκτιμήσω την ειδικότητά μου, υπάρχουν μια σειρά παράμετροι που είναι καλό να ληφθούν υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό του μικρού αυτού θεάτρου. Μερικοί από αυτούς είναι για παράδειγμα:

 

η θέση του οικοπέδου, το μέγεθος και η φυσιολογία του οικοπέδου, το τοπίο και οι οπτικές φυγές, οι προσβάσεις στο οικόπεδο, ο προσανατολισμός, καθώς και πολλά άλλα.

 

Μπορεί κάποιος να πει: "σιγά ρε φίλε δεν φτιάχνει την Επίδαυρο ο άνθρωπος" και θα έχει δίκιο. Από την άλλη μεριά όμως, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη του theatro για το... theatro :) έχω να παρατηρήσω πως είναι καλύτερα να προβληματιστείς εκ των προτέρων σχετικά με τις παραμέτρους που επηρεάζουν το θέμα σου παρά να το κάνεις στο πόδι, σπαταλώντας κάποιο χρόνο και κάποια χρήματα και μετά να αναρωτιέσαι γιατί δεν αφιέρωσες λίγο χρόνο παραπάνω για να το κάνεις σωστά.. άμα είναι να κάνεις κάτι κάντο καλά!

 

 

επίσης:

Θα βάλεις καμία άλλη βοηθητική χρήση? Θα βγάλεις άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες?

 

Τέλος:

Η θεατρική ομάδα ΕΜΠ έχει σίγουρα και κάποιους φοιτητές αρχιτεκτονικής. Μπορείς να τους ρωτήσεις για καμία ανεπίσημη γνώμη.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Λοιπόν συνάδερφοι να αρχίζουν να πέφτουν ιδέες …..

γιατί το Όνειρο είναι πολλή καλό

 

1ον) ΜΑΡΜΑΡΟ πολλές επιλογές……………… ακριβή λύση

 

2ον) ΠΕΤΡΑ πολλές αποχρώσεις, σχέδια, σχετικά οικονομικότερη λύση

 

Αυτό που έχω φτιάξει εγώ είναι με πέτρα ( Δ.Ε.) το αποτέλεσμα καταπληκτικό

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.