Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ίδρυση Σωματείου "Μηχανικοί-Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Συνταξιούχοι"


Recommended Posts

Θα ήθελα να ενημερώσω για την σύσταση του σωματείου "ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ" και για συντομία "ΜΗΝ". 

Ακολουθεί σύντομη περιγραφή των σκοπών του σωματείου, όπως αναρτήθηκε σε διάφορα μέσα:

"Η ομάδα αυτή αποτελείται από μέλη, ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς, συνταξιούχους ή υπό συνταξιοδότηση του ν. 4387/16, που έχουν δηλώσει ρητά το ενδιαφέρον τους για δράση και συμμετοχή σε σωματείο διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.
Στους άστατους και ταραχώδεις καιρούς που ζούμε ως προς τα συνταξιοδοτικά, ο κλάδος μας έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλον. Ο λόγος; Η μη ύπαρξη αντιπροσώπευσης. Ούτε το ΤΕΕ, ούτε οι υπάρχοντες σύλλογοι μηχανικών έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον, ενώ ακόμα και τώρα έχουν πλήρη άγνοια. Πέρα όμως απ’ αυτό, στα τρία και πλέον χρόνια που πέρασαν από τη θεσμοθέτηση του 4387/16, έχουμε διαγκωνισθεί με αιτήματα, εν πολλοίς ικανοποιημένα, παράλληλων προς εμάς σωματείων. Είμαστε εμείς που πληρώνουμε την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης, με αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις που εκδίδονται να μη διαφέρουν και πολύ ως προς το τελικό απονεμόμενο ποσό από την κύρια σύνταξη που θα παίρναμε χωρίς την Ειδική Προσαύξηση.
Την απουσία αντιπροσώπευσης και την απουσία διατυπωμένων αιτημάτων, ερχόμαστε παρότι αργοπορημένα να καλύψουμε με αυτήν την ομάδα και με το σωματείο μας.
Θα δούμε εξειδικευμένα ζητήματα του υπολογισμού ων συντάξεών μας, θα παρακολουθήσουμε όλες τις νεότερες εξελίξεις και κυρίως θα δράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο."

Ήδη έχουν γίνει συναντήσεις της προσωρινής διοικούσας επιτροπής με διάφορους φορείς (ΕΦΚΑ, Υπουργείο εργασίας κ.λ.π.) και ενημέρωση άλλων φορέων (Σ.Α.Δ.Α.Σ., Σύλλογος Τοπογράφων κ.α.).

Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται μπορεί να γράψει εδώ ή να επικοινωνήσει με p.m.

Συνημμένη η σχετική ενημερωτική επιστολή - ανακοίνωση:

Επιστολή προς φορείς.docx

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ζητώ συγνώμη από την Κοινότητα.  Είμαι νέο μέλος και έκανα "παράθεση" στη δημοσίευση του συναδέλφου Cacau, χωρίς να το θέλω.
 

Edited by Δανάη Νομικού
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:
Η ομάδα μας (σύλλογος υπό ίδρυση), εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται, σε συνεργασία με όσα σωματεία συνταξιούχων ήδη υπάρχουν.  Δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να αναδείξει και να αντιμετωπίσει μόνο τα θέματα των συνταξιούχων μηχανικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.  Για το λόγο αυτό ζητάμε τη συμμετοχή σας, την υποστήριξή σας και θα είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε, όποιον συνάδελφο βρίσκεται στην ίδια θέση με εμάς.
Ευχαριστούμε πολύ για τη δημοσίευση στο forum σας.

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Σωματείου;

έχετε προγραμματίσει κάποιες ενέργειες;

5 hours ago, cacau said:

Είμαστε εμείς που πληρώνουμε την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης, με αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις που εκδίδονται να μη διαφέρουν και πολύ ως προς το τελικό απονεμόμενο ποσό από την κύρια σύνταξη που θα παίρναμε χωρίς την Ειδική Προσαύξηση.

Η Ειδικά προσαύξηση δεν θα πάει χαμένη, θα προσμετρήσει, το είχαν δηλώσει και πρώην Υπουργοί,

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο για την πρωτοβουλία. Ορισμένες ερωτήσεις καθώς είμαστε εν αναμονή δύο αιτήσεων (γονιών) και των δύο με θεμελιωμένα δικαιώματα πριν τις 12/5/2016 και αιτήσεις τέλος του 2017 και εντός του 2019. Όπως σωστά γράφετε υπάρχουν πολλά ζητήματα (και αντισυνταγματικότητας προφανώς) τόσο για τα θεμελιωμένα δικαιώματα και την αρχή της ισότητας όσο και για σειρά άλλων στρεβλώσεων όπως αυτή της ειδικής προσαύξησης και του ληστρικού υπολογισμού της. Το ερώτημα είναι για έναν μονοσυνταξιούχο ελεύθερο επαγγελματία επί 40 χρόνια ποιός είναι τελικά ο ασφαλιστέος μισθός (μαζί με τους κοινωνικούς πόρους); για την ειδική προσαύξηση; έχετε δει κάποια οριστική συνταξιοδοτική απόφαση γιατί εγώ δύο χρόνια δεν έχω δει ακόμα. Με το που έχουμε το νέο ασφαλιστικό στα χέρια μας θα ξέρουμε και πως θα κινηθούμε όσον αφορά το δικαστικό κομμάτι πλέον.

  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

όλα θα αρχίσουν μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Νέου Νόμου,

η Ειδική Προσαύξηση μπορεί να αποτελέσει την βάση για την δημιουργία του Επαγγελματικού Ταμείου των Μηχανικών. Πως είναι δυνατόν ο ΕΦΚΑ να έχει επιστρέψει στο ΤΜΕΔΕ το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, τα οποία δημιουργήθηκαν από τις Ασφαλιστικές Εισφορές των Μηχανικών;; 

Το θέμα είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί, ΤΜΕΔΕ, ΤΕΕ να μας ενημερώσουν πως θα χειρισθούν το θέμα του Επαγγελματικού Ταμείου και της Ειδικής Προσαύξησης.

και οι ίδιοι το γνωρίζουν ότι υπάρχει εκκρεμότητα.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι προτεραιότητες και οι κινήσεις μας (μιας και έχουμε ήδη κινητοποιηθεί):

α) Επιτάχυνση της έκδοσης οριστικών και προσωρινών συντάξεων, καθώς και αναθεώρηση του ποσού της προσωρινής.  Τα 384 € μικτά, που μπορεί να είναι και 280 € αν υπάρχουν οφειλές, είναι απαράδεκτο σαν ποσό προσωρινής.  Και σκεφτείτε ότι αυτό διαρκεί για τρία ολόκληρα χρόνια.

β) Διόρθωση του ποσού της τελικής σύνταξης.  Οι συντάξεις των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών, όταν και αν φτάσουν στην απονομή,  είναι κατά 35% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2014 (των παλαιών συνταξιούχων) και κατά 50% χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες βάσει των διατάξεων του πρώην Ταμείου μαςΤα 1050-1100 € μικτά είναι κατά 600 € και πλέον Ευρώ χαμηλότερες από αυτές που τη στιγμή αυτή απολαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι του Ταμείου.  Ό,τι περισσότερο έχει δοθεί ως τώρα είναι η λεγόμενη "προσωπική διαφορά" (1/2 για αιτήσεις του 2016, 1/3 για αιτήσεις του 2017, 1/4 για αιτήσεις του 2018)  Από το 2019 και μετά τίποτα παραπάνω.  Για να γίνει αντιληπτό ένας Μηχανικός ΕΕ πριν τον 4387/16 λαμβάνει σύνταξη 1692,01 € για 40 συντάξιμα χρόνια, ενώ με τον 4387/16 η σύνταξή του γίνεται 1036 ευρώ μικτά (συν προσωπική διαφορά) που από το 2019 μηδενίζεται, με τα ίδια ακριβώς συντάξιμα χρόνια και τις ίδιες εισφορές.  Η μεγάλη ληστεία της Ειδικής Προσαύξησης που για την μεγαλύτερη μερίδα των Μηχανικών και ειδικότερα των Ελευθέρων Επαγγελματιών έχει εξαφανισθεί σαν σύνταξη από 1300 ευρώ σε 300 ευρώ με περικοπή της τάξεως του 75%, κι ας είμαστε όλοι εμείς ασφαλισμένοι προ του ’93 κι ας είχαμε όλοι τεκμηριώσει και με το παραπάνω τα απαραίτητα έτη ασφάλισης, μερικοί δε από εμάς είχαν θεμελιώσει και δικαίωμα λόγω ηλικίας, πριν την ισχύ του ν. 4387/2016.  Τίποτα δεν αλλάζει από αυτά με το νέο νόμο.  Τα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη, και όποιο επιπλέον ποσό δοθεί θα συμψηφισθεί με την τεράστια προσωπική διαφορά που έχουμε.  Δεν υπάρχει άλλος κλάδος με τέτοιες προσωπικές διαφορές.

γ) Ο νέος νόμος δεν αγγίζει τις βασικές παθογένειες του 4387/16.  Την ανταποδοτικότητα των εισφορών μας και την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης.  Άρα, αφού κάνουμε όσα διαβήματα και εισηγήσεις προς κάθε αρμόδιο, κάποια στιγμή και μάλιστα σύντομα, θα κινηθούμε και δικαστικά.  Στην ερώτηση του συναδέλφου πιο πάνω, έχω να απαντήσω πως ναι, έχουμε αρκετές Πράξεις απονομής στα χέρια μας και πως γνωρίζουμε άριστα το νέο σύστημα υπολογισμού.

  • Like 2
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

συνάδερφε @Ersi Augustidou βάλε σε παρακαλώ και ειδικότητα στο προφίλ σου.

καλώς ορίσατε και η πρωτοβουλία σας

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά, συμφωνώ και επαυξάνω με όσα λέτε, μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά στα 40 έτη μονοσυνταξιούχου ελευθερου επαγγελματία τι υπολογίζουν ως ασφαλιστέο μισθό τόσο για την κύρια όσα και για την ειδική προσαύξηση; Με το που ανέβει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο θα τους χτυπήσουμε και εκεί στοχευμένα με πολλά μηνύματα και σχόλια για τροποποιήσεις επί των άρθρων όπως πολύ σωστά λέτε. Και μετά φυσικά αν μας αγνοήσουν δικαστικά.

Edited by NeckBreaker
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Για 39 χρόνια και αίτηση 29/12/2016:  Συντάξιμες αποδοχές (μέσος όρος εισφορών) = 953,16

Ανταποδοτική κύριας:  953,16*0,4087 (συντελεστής αναπλήρωσης) = 389,55

Ανταποδοτική Ειδικής Προσαύξησης:  298,79 (να μη σας κάνω τους υπολογισμούς, είναι περίπλοκοι)

Σύνολο ανταποδοτικής σύνταξης:  688,35

Προστίθεται εθνική: 384.  Σύνολο 1072,35.  Αφαιρείται 6% υπέρ υγείας.  Τελική, προ φόρων:  1008,01

 

Edited by Ersi Augustidou
  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.