Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα


kan62

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 87Β/24.01.2020 οι αποφάσεις :

 

1 Διαδικασία χορήγησης αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα, σύμφωνα με την παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ.


2 Καθορισμός διαδικασίας διακανονισμού έκπτωσης ΦΠΑ για ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

αναστολή ΦΠΑ ακινήτων.pdf

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος που καταλαβαίνει με απλά ελληνικά να εξηγήσει ποιος φόρος καταβάλλεται εφάπαξ που λέει η εγκύκλιος; Όταν έχεις μια οικοδομή με 2 ίδια ακίνητα και πχ είναι ημιτελής σε σοβάδες και μέχρι τώρα δεν έχεις πουλήσει τίποτα και υπόκεινται σε φπα, ποιον φόρο διακανονισμού εννοούν ότι πρέπει να πληρώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να μπορώ να το αποκρυπτογραφήσω εντελώς , το έστειλα στον λογιστή μόλις το κατέβασα , αυτά που μπορώ να πω σε σχέση με τις όποιες γνώσεις έχω στο αντικείμενο είναι τα παρακάτω . 

Από την στιγμή που ο ΦΠΑ αναστέλλεται είμαστε στο καθεστώς προ ΦΠΑ ή στο τωρινό καθεστώς πρώτης κατοικίας , που όμως ο αγοραστής που δεν έχει πρώτη κατοικία θα πληρώσει 3 % ΦΜΑ . 

Ο ΦΠΑ εισροών λοιπόν που έχουμε καταβάλλει μετατρέπεται σε κόστος . Αν έχουμε πάρει πίσω κάποιο ΦΠΑ τότε θα καταβάλλουμε αυτόν που έχουμε πάρει και αντιστοιχεί στο μεταβιβαζόμενο διαμέρισμα με βάση το προϋπολογιστικό - απολογιστικό κόστος όπως αυτό φαίνεται στο βιβλίο κοστολογίου . Τώρα για τον ΦΠΑ των υπολειπομένων εργασιών δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται , κάτι μου είπε για διαδικασία PRO RATA , αλλά δεν ρώτησα παραπάνω .

Link to comment
Share on other sites

Για να έχεις πάρει πίσω πρέπει να έχεις πουλήσει σωστά? Και άρα να σου το ζητάνε? Αλλά όταν πούλησες δεν συμψηφιστικε με το φπα της μεταβίβασης? 

Αν έχεις σκοπό να διαλύσεις μια ΟΕ η οποία έχει ακίνητο πχ διώροφη ημιτελής οικοδομή που υπόκεινται σε φπα. Κερδίζεις κάτι με την υπαγωγή σε αναστολή φπα? 

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ μετά από 3 ή 5 χρόνια γιατί παραγράφεται . Αυτό αν έχεις πάρει πίσω το ξαναδίνεις . Για τα πουλημένα νομίζω δεν αλλάζει κάτι . Για το θέμα σου θέλει συζήτηση .

Link to comment
Share on other sites

Πίσω δεν έχω πάρει. Βλέπω που στις δηλώσεις ΦΠΑ η λογίστρια το βγάζει πιστωτικό από το 2010, αφού η οικοδομή δούλεψε 2010 , 2011 και από τότε είναι ημιτελής.  Αλλά δεν έχω πάρει ποτέ πισω. Έπρεπε να έχω πάρει?

Και αν ήταν σε πώληση να πρέπει να επιστραφεί καλύτερα που δεν έχω πάρει, έτσι δεν είναι?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

δεν το κατάλαβα ότι πρέπει να κάνουμε αίτηση για να εξαιρείται ακίνητο να μην πρέπει ο αγοραστής να δώσει ΦΠΑ αν με το καλό πουληθεί, δηλαδή δεν ψηφίστηκε Νόμος?

Αν εγώ σήμερα - δύσκολο, κυριακή σήμερα γαρ.. πουλήσω ακίνητο, τον άλλο μήνα έστω, δεν απαλάσσεται απλά έτσι ο αγοραστής να μην δώσει τον ΦΠΑ καθώς το ακίνητο είναι κατασκευής το έτος 2010?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς όχι!! Εδώ περιγράφεται μια διαδικασία με βιβλία κοστολογιου κλπ. Γιατί έπρεπε να γίνει τόσο δύσκολο???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.