Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γ.Ο.Κ. 1930


kaf

Recommended Posts

  • 2 years later...

Τώρα που τον βρήκαμε (ευχαριστούμε erling) μπορεί κάποιος που έχει ασχοληθεί να μου εξηγήσει πως υπολογίζουμε την επιτρεπόμενη δόμηση ? ΣΔ ή κάτι παρόμοιο δεν βρήκα να υπάρχει .

Link to comment
Share on other sites

από όσο θυμάμαι δεν υπάρχει δόμηση

ουσιαστικά βρίσκεις πόσο κτίζεις αναλογα με τον υποχρεωτικό ακάλυπτο που έχεις και τον αριθμό των οροφων που επιτρέπεται

επίσης κάθε όροφος εχεί ελάχιστο ύψος οπότε βρίσκεις το συνολικό ύψος

 

επίσης θέλει προσεκτικό διάβασμα διότι υπάρχουν εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων πχ για μαγαζιά ή ειδικα κτίρια

επίσης υπάρχει η πείπτωση κάποια περιοχή να έχει ειδικό διάταγμα που να βάζει επιλέον παραμέτρους

 

δεν τον ξανκοίταξα, όμως τον ειχα διαβάσει παλαιότερα αρκετά προσεκτικά και αυτα θυμάμαι

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά, σ' αυτά που ανέφερε η myri, επισημαίνω ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η έννοια του σδ γιατί απλούστατα κανένας δεν ενδιαφερόταν για την πλήρη αξιοποίηση ενός οικοπέδου αλλά απλά να κτίσει ένα σπιτάκι για να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι είχαμε μονόροφες, διώροφες και το πολύ τριώροφες οικοδομές με ύψη ορόφων που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα σημερινά "κλουβιά". Τέτοιες οικοδομές μπορούμε να δούμε ακόμη και σήμερα σε μερικές πόλεις της Ελλάδας, εγκαταλελειμμένες και ετοιμόρροπες αφού έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά κτίρια !!! Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος υπολογισμού του μέγιστου ύψους των οικοδομών (άρθρα 88-89).

 

Η δόμηση καθοριζόταν με συστήματα (συνεχές, ασυνεχές και μικτό στο ΓΟΚ/29) και τα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη, αριθμός ορόφων και ύψος) με τα διατάγματα έγκρισης σχεδίων πόλεων.

 

Πέρα, όμως, από τα λίγα αυτά στοιχεία για τη φιλοσοφία του ΓΟΚ/29 στο θέμα του σδ, θέλω να ρωτήσω τον avgoust για την αιτία που προκάλεσε το ερώτημα, δεδομένου ότι μετά την έξαρση του φαινομένου της κατασκευής πολυκατοικιών στα αστικά κέντρα και, κυρίως, μετά την αύξηση των σδ (έμμεσων ή άμεσων) το 1968 (40% !!!), η Πολιτεία εφάρμοσε ένα σύστημα (αριθμητικός τύπος) για τον υπολογισμό του υπολοιπόμενου σδ στις περιπτώσεις που είχαν ανεγερθεί οικοδομές χωρίς να εξαντληθεί ο σδ, αλλά και αυτός ο τρόπος υπολογισμού αποδείχτηκε ότι απέδιδε μεγαλύτερο σδ από τον ισχύοντα και καταργήθηκε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ κατ'αρχήν myri και ΜΑΚΑΡ για τις συμβουλές σας.

 

Τι προκάλεσε το ερώτημα.

 

Στα πλαίσια ανασύστασης φακέλου παλαιάς άδειας χρειάζεται να συντάξω Διάγραμμα Κάλυψης με τις τότε διατάξεις . Μεταξύ των οποίων ΓΟΚ 29.

 

Και το επόμενο ερώτημα είναι τι γράφει κανείς σε αυτό αφού δεν υπάρχουν μεγέθη προς υπολογισμό και σύγκριση αρά μόνο το επιτρεπόμενο ύψος

Link to comment
Share on other sites

Ο ΓΟΚ/29 δεν θα σε βοηθήσει στο θέμα σου. Χρειάζεσαι το διάταγμα της περιοχής με τα μεγέθη που, ενδεχομένως, αναφερόντουσαν (κάλυψη, αριθμός ορόφων, ύψος) ώστε να υπολογίσεις έμμεσα το σδ.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Πως μπορεί κάποιος να βρει το διάταγμα της κάθε περιοχής που ίσχυε το 1937; Συμπεραίνω πως το 1937 ίσχυε ο ΓΟΚ/29; 

Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.