Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρεμπόδιση οικοδομικών εργασιών από όμορο ιδιοκτήτη


March

Recommended Posts

6 ώρες πριν, zulumpo said:

-όλες οι ενέργειες, αποζημίωση δόθηκε? ...

Αποζημίωση για ποιό πράγμα; 

 

6 ώρες πριν, dimitris GM said:

σωστός

και ηταν λαθος εξ αρχής που, ενω  ξερατε οτι,  απαιτειται  να πατησετε σε διπλανη ιδιοκτησια, ξεκινησατε εργασιες  χωρις να εχει συναινεσει ο αλλος...και τωρα τρεχετε και δεν προλαβαινετε...

Δεν θελει να μπειτε στην ιδιοκτησία του...δεν μπαινετε, ειτε έχει περίφραξη προχειρη και  αυθαιρετη...

ειτε εχει σκουπίδια ειτε ειναι τσίλικο και πεντακαθαρο

Ποτέ δεν θα συμβούλευα πελάτη μου σαν μηχανικός να μη διευκολύνει κάποιος τον γείτονά του σε εργασία που θέλει να κάνει, ειδικά όταν είναι κενός χώρος, αδιαμόρφωτος,χώμα κλπ Μόνο εμπάθεια δείχνει μια τέτοια στάση άρνησης. Ούτε σαν φίλος θα συμβούλευα κάποιον με τέτοιο τρόπο. Άσε δε την περίπτωση όπως τη συγκεκριμένη που είναι μέσα στην αυθαιρεσία το γειτονικό...λίγο αυτοκτονική την βρίσκω αυτή τη στάση. Και πάνω από όλα θα είναι αυτοί οι άνθρωποι γείτονες μια ζωή...τί θα πεις στον άλλον...μην τον αφήσεις να κάνει τη δουλειά του στο άδειο σου οικόπεδο, έτσι για να δείξεις ποιανού είναι;;;; Αυτά τα λένε τα τοπογραφικά και τα συμβόλαια, όχι οι τσαμπουκάδες. 

Μην κάνεις συνεχόμενες παραθέσεις. Έχω κάνει πολλές συγχωνεύσεις μηνυμάτων σου. Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι στο μήνυμά σου επιλέγεις "επεξεργασία". Αν θέλεις να απαντήσεις σε περισσότερα από ένα μέλη με παράθεση και οι απαντήσεις να βρίσκονται στο ίδιο μήνυμα,  επιλέγεις το multiquote ("+").  Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Link to comment
Share on other sites

φιλικά πάντοτε!

Δεν γνωρίζω, το γράφει αυτό που παρέθεσες (ίσως εννοεί για χρήση, κάτι σαν μίσθωμα, δεν μπορω να ξέρω, μόνο υποθέσεις..):

Αν απαιτείται για την επισκευή ή την ανακαίνιση κτηρίου η είσοδος και η κυκλοφορία του εργαζόμενου προσωπικού στο γειτονικό ακίνητο ή η παροδική τοποθέτηση σ' αυτό εγκαταστάσεων ή οικοδομικού υλικού, έχει υποχρέωση ο κύριος του γειτονικού ακινήτου, εφόσον δεν παρακωλύεται σοβαρά η χρήση του, να ανεχθεί αυτές τις ενέργειες έναντι αποζημίωσης

προσωπικά σκέφτομαι με την σκοπιά και του άλλου, πρέπει να υπάρχει κάτι που θα τον διαφυλάξει. Ένα χαρτι, μίσθωμα, κάτι που θα γράφει τις τάδε ώρες μέρες θα μπουν οι ταδε ταδε υπο τη επίβλεψη του ταδε εντός της ταδε φερόμενης ιδιοκτησίας κτλ... Αλλιώς αν χτυπήσει κάποιος εργάτης από ατύχημα εντός της ιδιοκτησίας του τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση... ,  μπλέκουν όλοι?(σκέψεις κάνω).

Πάντως αμφιβάλω αν υπάρχουν πολλοί γείτονες χωρίς προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε zulumpo, το χαρτί που σκέφτεσαι ότι μπορεί να χρειάζεται δεν περιγράφεται σε καμία νομική διαδικασία. Θα δεχόμουν όμως να το υπογράψουμε με τον ιδιοκτήτη του γειτονικού οικοπέδου αν μου το ζητούσε. Εδώ έχουμε όμως περίπτωση ανθρώπου που δεν καταλαβαίνει τις νομικές διαδικασίες και δεν απευθύνεται και σε ειδικούς αρμοδίως, απλά κάνει τα δικά του, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην ελληνική επικράτεια και μετά τρέχει ο μηχανικός και ο δικηγόρος να σώσουν το τομάρι τους. Επίσης, αν εγώ κάνοντας εργασίες έχω τους εργάτες να δουλεύουν σε ύψος πάνω από το πεζοδρόμιο στην αντίστοιχη όψη του κτιρίου και κάποιος πέσει, υπεύθυνος είναι ο Δήμος; Όχι βέβαια.

Εννοείται ότι έχουν πολλοί γείτονες προβλήματα, για τον λόγο που περιέγραψα παραπάνω, κανείς δεν συμβουλεύεται τον μηχανικό του. Αυτό θα είχε λύσει τουλάχιστον τις μισές υποθέσεις στη γένεσή τους. Οι άλλες μισές θα παρέμεναν άλυτες για λόγους εκδίκησης αλλά και για λόγους διαφορετικής ερμηνείας από τους εκάστοτε μηχανικούς, οπότε πάλι θα κατέληγαν στα δικαστήρια. Τώρα, αν συνάδελφος δίνει συμβουλή να μην υπάρξει συνεργασία μεταξύ γειτόνων για να διαφυλαχθεί η ψυχική υγεία αλλά και η περιουσία όλων, τότε λυπάμαι γιατί δεν είμαστε μαφία, αλλά επιστήμονες άνθρωποι και θα έπρεπε να προφυλάξουμε τον πελάτη από την ίδια του τη χαζομάρα. Σήμερα θέλω εγώ να χτίσω και με διευκολύνεις, αύριο θα θες να επιδιορθώσεις ένα δυσπρόσιτο σημείο στο δικό σου κτίσμα με πρόσβαση από το δικό μου και σε βοηθάω. Αν τον συμβουλεύεις το αντίθετο, κάνεις κηδεία με ξένα κόλλυβα, που λένε και στο χωριό μου,  γιατί οι νομικές διαδικασίες για να κάνεις τη δουλειά σου υπάρχουν. Πας στα δικαστήρια, παίρνεις τα ωραία ασφαλιστικά σου μέτρα και συνεχίζεις. Απλά είναι υπερβολικά χρονοβόρο όλο αυτό και αυτή ήταν η δική μου αρχική ερώτηση, αν υπάρχει κάποια εμπειρία από ταχύτερη επίλυση του θέματος. Στην περίπτωσή μας, κάποιος πιθανόν συμβουλεύει τον γείτονα λανθασμένα (ή και καθόλου), αλλά ο γείτονας είναι που θα φάει μηνύσεις, αγωγές και καταγγελίες στο κεφάλι γιατί τα έχει κάνει θάλασσα. Ο "επιστήμονας" ,λοιπόν, ενθαρρύνει τον τραμπουκισμό και σκάβει τον λάκκο ενός φτωχού και δυστυχώς ο φτωχός θα την πληρώσει μην έχοντας την πλήρη εικόνα. Και φυσικά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτές είναι οι λεγόμενες δωρεάν συμβουλές. Δεν κοστίζουν γιατί δεν αξίζουν.

Όσον αφορά αυτό που λέει ο φίλος dimitris GM, δεν παίρνεις καμία συναίνεση για να χτίσεις. Η συναίνεση είναι η Οικοδομική σου Άδεια. Για να σχεδιάσω το σπίτι που θέλει ο πελάτης και να βγάλω Οικοδομική Άδεια διαβάζω προσεκτικά τη νομοθεσία και κάνω αυτό που μου υπαγορεύει. Στην νομοθεσία δεν υπάρχει πουθενά η απαίτηση για συναίνεση κατά την ανέγερση. Δηλαδή, χτίζει ο πρώτος στην περιοχή όπως θέλει γιατί δεν έχει γείτονα να ενοχλήσει και ο κάθε επόμενος που θα θέλει να χτίσει θα ρωτάει τον προηγούμενο αν του επιτρέπει να κολλήσει το οικόπεδο στο όριο; Καμία νομοθεσία δεν λέει αυτό το πράγμα και ποτέ δεν συμβαίνει αυτό. Απλά υπάρχει η περίπτωση των δύσκολων ανθρώπων που για εκατομμύρια δυνητικούς λόγους με το πείσμα τους καθυστερούν λίγο την ανέγερση. Εντάξει, λύνεται εύκολα όμως δικαστικά, το ξέρουν καλύτερα από μένα οι νομικοί της παρέας. Μην δίνουμε λάθος εντυπώσεις σε όσους ιδιώτες διαβάσουν το ποστ. Τα δικαιώματα έχουν πλαίσιο, οι νόμιμες διαδικασίες υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

@March

Ο ιδιοκτήτης έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την πρόσβαση.  Δεν χρειάζεται να επικαλεστεί κάποιο λόγο.
Οι προθεσμίες κλπ είναι δικό σου πρόβλημα όχι δικό του.

Αν ο λόγος της άρνησης είναι κάποια λάθος αντίληψη ή παραπληροφόρηση προσπαθείς να τον καθησυχάσεις και να τον πείσεις.
Αν θέλει χρήμα , το βλέπεις.
Αν ο λόγος είναι άλλος , πχ τρέλλα , ή χρόνια παρεξήγηση με τον πελάτη σου , ιδιοκτησιακή διαφορά .. απλά την πάτησες.

Μόνο μέσω δικαστηρίου.

Link to comment
Share on other sites

@avgoust

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αρνηθεί την  πρόσβαση, όμως αυτή η άρνηση θα αρθεί αναγκαστικά με τα ασφαλιστικά που θα βγουν. Μην το αναφέρετε αποκομμένο από την υπόλοιπη πληροφορία. Ο λόγος που πολλές φορές δεν βγαίνει άκρη είναι γιατί ο άνθρωπος που διεκδικεί την πρόσβαση, βαριέται να ασχοληθεί, ή δεν έχει τα μέσα να συνεχίσει δικαστικά. Υπάρχει πλαίσιο, αλλά παίρνει χρόνο. Έχω ακούσει πολλές φορές να λέγεται "δεν μπορείς να κάνεις τίποτα", το οποίο δεν ισχύει γιατί μπορείς απλά θέλει χρόνο και χρήμα.

Οι προθεσμίες μπορεί να γίνουν και δικό του πρόβλημα αν σαν ιδιοκτήτης έχεις τη διάθεση και τα μέσα να διεκδικήσεις αποζημιώσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί την πρόσβαση και εσύ από αυτή την άλογη στάση έχεις ζημιωθεί οικονομικά.

Τώρα, εννοείται σαν μηχανικός προσπαθείς να πείσεις και να καθησυχάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η πρώτη μου αντίδραση. Η δική του αντίδραση σε αυτό; Στην αρχή ηρεμούσε και την επόμενη μέρα μου έκανε επίθεση ουρλιάζοντας σαν να μην είχαμε πει τίποτα, ενώ δεν πατούσαμε στο οικόπεδο, απλά ερχόταν για καυγά. Και όχι μόνο αυτό, ενοχλούσε τα συνεργεία, είτε δικά μου είτε του δημοσίου.

Φυσικά μόνο μέσω δικαστηρίου. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός. Σε ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

"Τώρα, αν συνάδελφος δίνει συμβουλή να μην υπάρξει συνεργασία μεταξύ γειτόνων για να διαφυλαχθεί η ψυχική υγεία αλλά και η περιουσία όλων, τότε λυπάμαι γιατί δεν είμαστε μαφία, αλλά επιστήμονες άνθρωποι και θα έπρεπε να προφυλάξουμε τον πελάτη από την ίδια του τη χαζομάρα."

αν ένας ιδιώτης δεν κατοχυρώνεται με μια γραπτή συμφωνία, μισθωμα δεν ξέρω και εγώ τι..., προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει ήδη συνεργασία... Αυτό και τίποτα άλλο.

Θυμάμαι μια  παλιά περίπτωση, ήθελε μια υπηρεσία να κάνει κάποιο προσωρινό "έργο" σε κάποιο ακίνητο ιδιώτη, ούτε ενημέρωση ούτε τίποτα, τους βρήκε ο ιδιωτης και προτεινε να γίνει μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε για όσο χρονικό διάστημα δεν επαναφερθεί στην προτέρα κατάσταση το ακίνητο, να πρεπει να πληρώνει μίσθωμα η υπηρεσία, μέχρι πότε?, μέχρι να επαναφερθεί στην προτέρα κατάσταση. Μα μου σου του, δεν συμφώνησαν, δεν ήθελαν να πληρώσουν, ούτε κάτι συμβολικό. Και προφανώς δεν μπήκαν να κάνουν το "έργο"... Το αναφέρω σαν παράδειγμα, δεν ξέρω την περίπτωση σου...

 

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωσή μου έχουμε αφήσει το Αστικό και έχουμε πιάσει Ποινικό γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει μαζέψει ολόκληρο φάκελο στην αστυνομία από τις αναφορές εις βάρος του για διάφορες παραβάσεις. Οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρα εκδικητικές γιατί ξεβολεύτηκε και δεν θέλει να  γίνει η επένδυση εκεί. Θα συμφωνήσω με την κατά περίπτωση ανάγκη ύπαρξης συμφωνητικού, αλλά τι συμφωνητικό να κάνω σε αυτήν την περίπτωση; Για την αποκατάσταση αγριάδας που έχει στο χώμα; Από την άλλη συμφωνητικό, ενώ ήδη υπάρχει η σχετική νομοθεσία που σε διασφαλίζει για τις τυχόν φθορές; Το βρίσκω υπερβολικό.

Επίσης, στην περίπτωση που αναφέρεις είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Εκεί μιλάς για αλλαγές επί του ακινήτου και απ’ότι λες χωρίς καμία άδεια. Εγώ θέλω να κάνω εργασίες επί του ακινήτου για το οποίο εχω Ο.Α. και απλά θα κάνω χρήση του ελεύθερου χώρου, στο διπλανό οικόπεδο, δηλαδή να βάλω μια σκαλωσιά για δυο μέρες. Ο κοινός νούς λέει ότι ο μόνος λόγος για να έχεις ένσταση σε κάτι τέτοιο είναι είτε το κακό πατρονάρισμα, είτε η εμπάθεια. Και επίσης, σκέψου ότι ο εισαγγελέας ήδη έχει συμφωνήσει με το δίκιο του πελάτη μου, άσχετα αν προτρέπει να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία (ασφαλιστικά).

Edited by March
Link to comment
Share on other sites

Αδικα το "τραβολογατε" το θεμα με εισαγγελεις και το "δικηο" το αδικημένου και τον εκδικητικο γειτονα...

και τα "σκουπιδια" που εχει συγκεντρωσει στο οικόπεδό του......και...και....

 Δεν θελει να σας αφησει. Ειναι δικαίωμά του.

Τελεία.

Θελετε να κανετε επενδυση  στο δικο σας?

Συμφωνειστε σε μια "αποζημιωση χρησης".

"Δουλειά που τελειώνει με λεφτα, μην την φοβασαι"

[Κι αφηστε το ποινικο του μητρωο, ησυχο.]

 υγ

Το εχω ξαναπει οτι,

Το λαθος ειναι δικο σας. Επρεπε να εχετε φροντισει εξ αρχης να παρετε αδεια απο το δικαστήριο.

 

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ να μου παραθέσετε την σχετική νομοθεσία ότι απαιτείται άδεια από δικαστήριο για να χτίσεις αφού βγάλεις την Ο.Α. Και δεν μιλάμε για κανένα ποινικό μητρώο. Μιλάω για όσα αφορούν μόνο το δικό μου έργο. Τέλος, αν αυτός διεκδικεί αποζημίωση χρήσης, θα πρέπει να διεκδικήσει και ο πελάτης μου αναδρομικά για την χρήση που έκανε αυτός τόσα χρόνια (υπάρχουν φωτογραφίες). Αλλά ας μην το πάμε εκεί.

Link to comment
Share on other sites

ποιά  "χρηση" εκανε ο γειτονας και πού?

Εδω ετεθη οτι ειναι "ιδιοκτητης"  και θελετε να πατησετε στο οικοπεδο του για να κανετε εργασιες στο όμορο δικο σας οικοπεδο.

Εξ αρχης λεμε οτι απαιτειται δικαστικη αποφαση  για να μπείτε στο οικόπεδό του

αλλά, όπως ειπες και εσυ...η διαδικασια..."αργει"

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.