Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδόμηση σε χορτολιβαδική και βραχώδη έκταση


Recommended Posts

Σε 4άρι γήπεδο με πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, χαρακτηρίστηκαν το 2008 τα 3 στρέμματα ως χορτολιβαδικά (χωρίς τεκμήρια καλλιέργειας όπως αναφέρεται) και το 1 στρέμμα ως βραχώδες.

Υπέβαλλαν από τότε αντίρρηση (δικαστικά) για αποχαρακτηριστμό της έκτασης αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει. Και το βλέπω δύσκολο να γίνεται αποχαρακτηρισμός. Είναι σε περιοχή όπου αναμένεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και όπου ισχύει το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου.

Το γήπεδο προέρχεται από κατάτμηση μεγαλύτερης έκτασης. Τα γειτονικά γήπεδα έχουν χαρακτηριστεί επίσης χορτολιβαδικά, αλλά έβγαλαν κανονικά άδεια (πριν το 2003 όλα).

Οι ερωτήσεις μου είναι:

1)  Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3208/2003, αν βγει δικαστική απόφαση όπου αναγνωρίζεται η κυριότητα του δικαιοπάροχου επί του γηπέδου (υπάρχει πωλητήριο του 1815) και χαρακτηριστεί η έκταση ως ιδιωτική, καταλαβαίνω ότι μπορεί να εκδοθεί κανονικά άδεια δόμησης. Ερμηνεύω σωστά το άρθρο ή παραλείπω κάτι?

2) Αν αναγνωριστεί η κυριότητα (ή αποχαρακτηριστεί) μόνο η χορτολιβαδική έκταση που είναι 3 στρέμματα, τότε τι γίνεται με το υπόλοιπο 1 στρέμμα που είναι βραχώδες? Συνεχίζει να μετράει κανονικά στα τετραγωνικά και παίρνει αρτιότητα? Γιατί άποψη συναδέλφου ήταν πως θεωρείται ως σημερινή κατάτμηση και μένουν τελικώς 3 στρέμματα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα. Ποια είναι η αντίστοιχη νομοθεσία που το στηρίζει αυτό?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

αν εχεις 3 στρ.  γηπεδο  και 1 στρ. ιδιωτικο δασος, μπορεις και χτιζεις...με  μειωμενα τα τμ.

 Για τις προσφυγές του αρθρου 14 υπαρχει εγκυκλιος να υποβληθουν  ως "αντιρρησεις"  κατα την διαδικασια των αναρτησεων.

Ηδη γινεται ανασυσταση

δες τα ΠΜ

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

πελάτης μας έχει οικόπεδο εκτός σχεδίου με τίτλο από το 1943, 19 στρέμματα σε ορεινή περιοχή άνω των 200μ(όχι πεδινή), εκ των οποίων τα 5 έχουν χαρακτηριστεί χορτολιβαδικά (είναι η μια άκρη του οικοπέδου, όχι στην μέση) και υπάρχει και απόφαση χαρακτηρισμού του 2015 όπου αναφέρει ότι μέχρι να προσκομιστούν οι τίτλοι (που δεν προσκομίστηκαν ποτέ) η έκταση θεωρείται δημόσια, δεν έγινε ποτέ ένσταση.

Η αρτιότητα στην περιοχή είναι τα 8 στρέμματα, μπορεί να γίνει κατάτμηση οικοπέδου και να κρατήσει ο πελάτης τα 14στρέμματα ή θεωρείται άκυρη?

Αν γίνεται χρειάζεται το οικοπεδο που αποποιούμαστε να είναι άρτιο, δηλ 5στρέμματα χορτολιβαδικά+3 από τα υπολοιπόμενα 14=8 ή γίνεται κατάτμηση-αποποίηση μόνο των 5?

Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

1. Τα εκτός σχεδίου και οικισμού, λέγοντα γήπεδα

2. Από τη στιγμή που υπάρχει π.χ. το απομένον είναι 19-5=14 στρεμ.. Δες μήπως μπορείς να κάνεις ένσταση τώρα, προσκομίζοντας τους τίτλους.

3. Ακόμη και αν όλη η έκταση είναι "καθαρή", προκειμένου να γίνει κατάτμηση σε 2 άρτια και οικοδομήσιμα, θα πρέπει αυτά να έχουν πρόσωπο 25 μ σε κοινόχρηστο δρόμο. Αν είναι αγροτικός, θα πρέπει να προϋπάρχει του 1923 (με διαπιστωτική πράξη)

Link to comment
Share on other sites

σωστα

[τετρις καλημερα]

και

δες και αυτο το πολυ προσφατο

και στα προηγουμενα  όπου παραπεμπει

https://news.b2green.gr/11191/νέα-εγκύκλιος-με-διευκρινίσεις-για-δα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

1. σωστό!

2. βάση του νόμου 4819/2021 άρθρα 148-153 λέει ότι δεν χρειάζεται κατάτμηση, δεν θέλει αρτιότητα, απλά κάνεις νέο συμβόλαιο και το αφήνεις εκτός και χτίζει κανονικά, μίλησα και με πολεοδομία

3Η μεταβίβαση αυτοτελών ιδιωτικών δασοτεμαχίων που δεν συνορεύουν μεταξύ τους, καθώς και η μεταβίβαση ιδανικού εξ αδιαιρέτου μεριδίου ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης δεν συνιστά κατάτμηση. Δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες και άλλα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και νομίμως κηρυσσόμενες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών. Η μεταβίβαση των αγροτικών εκτάσεων ευρύτερου κτήματος, στο οποίο περιέχονται και δασικές εκτάσεις, χωρίς την άδεια της παρ. 1 δεν συνιστά παράνομη κατάτμηση, ανεξάρτητα από το εάν τα τμήματα που προκύπτουν από τη μεταβίβαση είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

3. δεν θεωρείται κατάτμηση οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τον δρόμο 

Ευχαριστώ για την βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.