Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άσχετος ο Λογιστής ή δεν εχω δίκιο?


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Μια ερωτηση θα ηθελα να κάνω αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης νέας μηχανικού, και ειδικότερα της αδερφής μου.

 

η αδερφή μου κοβει ΑΠΥ στο ΕΜΠ, με αιτιολογία συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα κτλ κτλ. Με τι συντελεστή ΄θα έπρεπε να φορολογηθεί, δεδομένου πως κόβει 4-5 αποδειξεις το χρονο και διαφορετικές συμβασεις??

 

Εγώ θα έλεγα με το 60%, αλλά την δήλωση της την εκανε μια λογίστρια, η οποία της εβαλε στα καθαρα κέρδη το 100%! Με αποτέλεσμα φυσικά να ανέβει πολύ ο φόρος!

 

Απο οτι ειδα στο Ε3, εχει συμπληρωσει και το πινακάκι της περαίωσης, και επειδη τα λογιστικά κερδη ειναι μεγαλύτερα (δεν ειχε εξοδα) της εβαλε 100% των εσόδων της σαν καθαρα!

 

Τωρα που βγήκε το εκκαθαριστικό, υπάρχει περίπτωση να πάει να κάνει συμπληρωματική/διορθωτική δήλωση, για να φορολογηθεί με 60%?

 

Συγγνώμη για την πολυλογία, αλλά βλέπω πως για μια βλαμμένη λογίστρια η αδερφή μου θα χάσει περίπου 1200 ευρώ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

........αλλά βλέπω πως για μια βλαμμένη λογίστρια η αδερφή μου θα χάσει περίπου 1200 ευρώ!

Ανεπαρκής (εάν έχει άδικο) μπορεί να είναι, αλλά βλαμμένη.................

Link to comment
Share on other sites

Αφού είναι καθαρά λογιστική ερώτηση, μήπως είναι καλύτερα να ρωτήσεις σε κάποιο αντίστοιχο φόρουμ πχ http://www.taxheaven.gr για μια ιντερνετική γνώμη;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε zefuros

προφανώς η λογίστρια έκανε λάθος

Α.Π.Υ και 100% ούτε η ίδια η εφορία δεν θά έβαζε

σε παρόμοια ακριβώς περίπτωση έβαλα -αρκετά βέβαια χρόνια πρίν χωρίς όμως να έχει αλλάξει ως σήμερα- 60% και 60*20%=12% συνολοκά 72%

η προσαύξηση του 60*20%=12% μιάς και δεν υπήρχαν έξοδα

Link to comment
Share on other sites

To 60*1.2 = 72 % ποσοστό επί των εσόδων είναι δεδομένο. Σε μερικές περιπτώσεις (και για λίγα ΑΠΥ) μπορεί να δικαιολογηθεί και το 26*1.2 = 31 % (π.χ. αγορά απαραίτητου hardware/software από τον μελετητή, που δεν τα παρέχει το ερευνητικό ή το ΕΜΠ).

Link to comment
Share on other sites

Ίδια απορία είχα και εγώ προ ημερών και μάλιστα ρώτησα το λογιστή μου (που ασχολείται μόνο με τον τεχνικό κλάδο) και μου απάντησε πολύ απλά ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο, μηχανικός να φορολογείται με συντελεστή 100%.

Link to comment
Share on other sites

Απο οτι ειδα στο Ε3, εχει συμπληρωσει και το πινακάκι της περαίωσης, και επειδη τα λογιστικά κερδη ειναι μεγαλύτερα (δεν ειχε εξοδα) της εβαλε 100% των εσόδων της σαν καθαρα!

 

Αυτό που λές εδώ τα αλλάζει όλα! Το λάθος λοιπόν είναι ότι η αδελφή σου δέχτηκε να κάνει περαίωση. Ή αν δε ρωτήθηκε τότε σαφώς το λάθος είναι του λογιστή που δεν τη ρώτησε.

Όταν κάνεις περαίωση ο σωστός τρόπος είναι να υπολογίζεις τα καθαρά έσοδα με δύο τρόπους:

α) Με τη χρήση συντελεστή επί των ακαθάριστων εσόδων.

β) Με το λογιστικό τρόπο: έσοδα μείον έξοδα.

Έπειτα γίνεται σύγκριση ανάμεσα στα δύο αποτελέσματα και αν ο λογιστικός τρόπος δίνει μεγαλύτερα έσοδα από τον εξολογιστικό (με συντελεστή) τότε σαν καθαρά έσοδα που φορολογούνται θεωρούνται αυτά. Στην περίπτωση της αδελφής σου που ΔΕΝ έχει καθόλου έξοδα φορολογείται για το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων.

Κατά κανόνα οι μηχανικοί ΔΕΝ πρέπει να κάνουν περαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Όσο τα έξοδα σου είναι μεγάλα, μπορείς να φορολογηθείς με έσοδα-έξοδα και να κάνεις περαίωση. Αλλιώς φορολογείσαι με συντελεστές. Στην προκειμένη περίπτωση εννοείται ότι έπρεπε να πάει με 72% (60% με 20% προσαύξηση). Η περαίωση της λογίστριας έπρεπε να γίνει μόνο σε συννενόηση με την αδερφή σου...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

Την ψηλιάστηκα και εγω με το Ε3 πως έκανε η λογίστρια - διχως λόγο - περαίωση. Δεν γνωρίζω καν αν την ενημέρωσε τηνα δερφή μου για αυτό, δυστυχώς ήταν η 1η της φορολογική δηλωση σαν ελευθερος επαγγελματίας μηχανικός και δεν ειχε ιδέα και εκείνη.

 

Τι να πω, εστι μουερχεται να πάω να τη βρω και να της ρίξω κανά μπινελίκι! Αμα δεν ξερεις κυρία μου, στείλε την σε κανεναν αλλον.

 

Το ηθικό διδαγμα: Αν θες να κανεις μια δουλειά σωστά, καντην μονος σου

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια να ρωτησω κατι? εχω ακριβώς το ίδιο προβλημα με την αδελφη του φιλου, και δεν μπορω να βρω ακρη...στην εφορια που ειχα ρωτησει μου ειχαν πει οτι τα ερευνητικα εχουν 100% συντελεστη, το ιδιο λεει και στον οδηγο για την εφορια που εχει μεσα στο michanikos.gr, οτι ακομα και αν ειναι μελετη, αν ειναι για ερευνητικο προγραμμα τοτε δεν μετραει συντελεστης...

 

εψαξα και βρηκα το σημειο, ειναι στην σελιδα 28 και 29.....τωρα τι να πω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.