Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση σύστασης καθέτων ιδιοκτησιών σε οικόπεδο εντός οριοθετημένου οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Υπάρχουν 2 κάθετες ιδιοκτησίες εντός οικισμού, 1.000τμ έκαστη. Στο σύνολο του δικαιούνται 400τμ δόμηση, 200 ο καθένας. Στην μια ιδιοκτησία έχει ήδη ανεγερθεί κτισμα εξαντλώντας την δόμηση του (200τμ).

Κακώς βέβαια έγινε κάθετη αφου με κατάτμηση θα δημιουργούνταν δυο νεα οικόπεδα με δυνατότητα δόμησης 400τμ έκαστο, αφού πληρούσαν τις απαιτήσεις αρτιότητας.

Υποθέτω πως μπορεί να γίνει και τώρα η "μετατροπή" της κάθετης σε κατάτμηση - αυτοτελή ιδιοκτησία.

Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πότε εκαναν  τις καθετες? Δεν ειχαν τότε τη δυνατοτητα κατατμησης?

 

Μια θεωρητικη προσεγγιση του θεματος θα ηταν η εξης:

αν με την κατατμηση μπορεις να εχεις προσωπο 15μ σε καθε ενα

μια σκεψη ειναι να καταργησουν την καθετη

να επανελθει ολο το οικοπεδο σαν εξ αδιαιρετου και στους δυο

και μετα να γινει η κατατμηση.

[δυσκολο θεμα....θελει τον συμβολαιογραφο του]

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@ΚΩΝ/ΝΟΣΑκόμη και με κατάργηση της σύστασης καθέτων και στη συνέχεια κατάτμηση με κάποιας μορφής συμβολαιογραφικής μεταβίβασης τα προκύπτοντα οικόπεδα θα μπορούν να δομούν μέχρι 240 τμ το καθένα καθώς αυτά θα έχουν επιφάνεια μικρότερη των 700 τμ. Επιπλέον για να είναι άρτια τα προκύπτοντα οικόπεδα θα πρέπει το καθένα να διαθέτει πρόσωπο τουλάχιστον 10 μ σε κοινόχρηστο δρόμο του οικισμού δηλαδή να υπάρχει πρόσωπο συνολικού μήκους τουλάχιστον 20 μ. 

edit¨ Aναμορφώνω την απάντηση καθώς πρόσεξα καλύτερα ότι αναφέρεις για 2 κάθετες από 1000 τμ  έκαστη. Άρα σήμερα έχεις οικόπεδο 2.000 τμ που χτίζει συνολικά 400 τμ. Αν υποτεθεί ότι γίνεται η κατάργηση κάθετης και γίνονται εξ αδιαιρέτου στο ενιαίο οικόπεδο θα πρέπει να μελετηθεί το ζήτημα, φορολογικά, συμβολαιογραφικά και πολεοδομικά (ενδεχομένως να υπάρχει και μια  Ο.Α που πρέπει να μελετηθεί) και να κρίνουν αν συμφέρει να γίνει μετά κατάτμηση. Για να προκύψουν άρτια γήπεδα θα πρέπει το οικόπεδο σήμερα να διαθέτει τουλάχιστον 30 μ πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο του οικισμού και φυσικά κάθε προκύπτον οικόπεδο να πληροί και την ελάχιστη επιφάνεια αρτιότητας που ορίζει η απόφαση Νομάρχη περί κατηγοριοποίησής του.

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας. Πάντως το καθένα ξεχωριστά πληροί τις απαιτήσεις αρτιότητας (15μ σε κοινόχρηστο κλπ.).  Αρα πρέπει να ξεκινήσω με Πολεοδομία και Συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα σας..Μία ερώτηση μάλλον απλή.

Για κατάργηση καθέτου ή για τροποποίηση καθέτου (αλλαγή σχήματος αλλά διατήρηση ποσοστών - εμβαδών κλπ) απαιτείται να έχουν τακτοποιηθεί αυθαιρεσίες κλπ, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  Ειναι εντος ή εκτος σχεδιου;

  Εχουν χτισει ολες οι καθετες;

  Εκτος απο πολεοδομικα θεματα εχεις και φορολογικες επιβαρυνσεις.

Μιλα με τον συμβ/φο

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι εντός σχεδίου και είναι δομημένη η μία κάθετη (η άλλη αδόμητη)...θέλω να δω εάν μπορώ να την καταργήσω καθώς έχει εκδοθεί οικ. άδεια για προσθήκη καθ' ύψος, χρησιμοποιώντας την επιτρεπόμενη δόμηση όλου του οικοπέδου, αγνοώντας την ύπαρξη της καθέτου. Η όλη διαδικασία έχει γίνει εν γνώσει όλων των συνιδιοκτητών. Το μόνο παρήγορο είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή οικοδομή, και δεν θίχτηκε κανείς, καθώς αυτοί που μελλοντικά θα οικοδομούσαν στην αδόμηση κάθετη, χρησιμοποίησαν τα ποσοστά που είχαν στο όλο οικόπεδο, στην δομημένη κάθετη. Για να το θέσω πιο απλά, ο ένας ιδιοκτήτης δικαιούταν 100τ.μ. στην μία κάθετη  και 100τ.μ. στην άλλη κάθετη και εν τέλει σήμερα έχει 200τ.μ. στην δομημένη κάθετη.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.