Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση γεωτεμαχίου αναδασμού


Recommended Posts

Σε περίπτωση που θέλουμε κατάτμηση γεωτεμαχίου που προέρχεται από αναδασμό μας ενδιαφέρει το αν το τελικό γεωτεμάχιο προήλθε από κληροτεμάχια ή από αγροτεμάχια, οπότε η κατάτμηση απαγορεύεται ή επιτρέπεται αντίστοιχα.

Πέρα από αυτό υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός από τον οποίο εξαρτάται η δυνατότητα κατάτμησης; (π.χ. εξασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα τελικά γεωτεμάχια; )

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν ενδιαφέρει.

Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν υπάρχει κάποια διάταξη που να απαγορεύει την κατάτμηση αγροτεμαχίων αναδασμού.

Προσωπικά θεωρώ ότι η κατάτμηση αντιβαίνει στο πνεύμα του αναδασμού.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε george08

η κατάτμηση γεωτεμαχίων σε αναδασμό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ απο την αγροτική νομοθεσία

δεν είναι πολεοδομικό ούτε τεχνικό θέμα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορει να αντιβαίνει στο πνεύμα του αναδασμού,αλλα οι νομοι ισχυουν και οχι το πνευμα...Εχω την εντυπωση οτι αν προερχεται απο ιδιοκτησια (βεβαιωση τοπογραφικης) επιτρεπεται και μαλιστα εστω κι αν δημιουργουνται μη αρτια (χωρις να ειμαι σιγουρος). Ας μιλησουν, ομως, και οι εμπειροτεροι συναδελφοι γιατι κι εμενα με ενδιαφερει το θεμα

Link to comment
Share on other sites

Και εμένα μου έκανε εντύπωση οτι μπορούν να κατατμηθούν αγροτεμάχια αναδασμού, έστω και υπό προϋποθέσεις.

Αρχικά μου το είπε συμβολαιογράφος, αλλά το ίδιο διάβασα και στο βιβλίο του συμβολαιογράφου Ι.Μ. Κωτούλα "Το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων".

Εξηγεί εκεί ο Κωτούλας (σελ. 36) ότι αν το ακίνητο προήλθε από αντικατάσταση κληροτεμαχίων δεν μπορεί να κατατμηθεί, αν προέρχεται από κληροτεμάχιο και ιδιοκτησία επίσης δεν μπορεί, ενώ αν προέρχεται από ιδιοκτησία μπορεί να να κατατμηθεί. Το από που προέρχεται το τελικό γεωτεμάχιο αποδεικνύεται με βεβαίωση της Τοπογραφικής Υπηρεσίας.

Επειδή όμως δεν γνωρίζω αν υπάρχει π.χ. κάποια σχετική εγκύκλιος για το θέμα θα ήθελα να το διασταυρώσω για να είμαι σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Από ότι ξέρω σε αναδασμούς αγροτικής γης (ισχύει ο Ν.674/77) μπορούν να γίνουν κατατμήσεις γης και ότι λέει το ΠΔ του '85 για εκτός σχεδίου δόμηση, με επιφύλαξη σε περιοχές όπου έχουμε ΓΠΣ, ΖΟΕ. (στην Θεσσαλική πεδιάδα όπου ζω γίνονται εδώ και χρόνια) Οπου έχουν γίνει διανομές γαιών (ισχύει Α.Ν. 431/68 ) - εκτάσεις που εφαρμόζονται οι διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται η κατάτμηση γης. προσωπικά έτσι τα ξεχωρίζω, σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους (φαίνεται ξεκάθαρα στα παραχωρητήρια - τίτλους των ιδιοκτητών), και φυσικά κάθε αναδασμός ή διανομή γαιών φρόντιζε ώστε κάθε ιδιοκτησία ή αγροτεμάχιο να έχει πρόσβαση σε αγροτική οδό. κατά την γνώμη μου, δεν μπορούν να προκύψουν τελικά αγροτεμάχια που να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια δίοδο (αγροτική οδός εδώ). Οπως αναφέρθηκε παραπάνω η κάθε τοπογραφική ή Δ/νση Γεωργίας των νομών γνωρίζουν γιά κάθε αναδασμό ή διανομή εάν προήλθε από κλήρους ή από ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδελφοι καλημέρα.Εχω την εξης περιπτωση.Γεωτεμαχιο αναδασμου εμβαδου περιπου 9,5στρ. με προσωπο σε αγροτικη οδο 113μ.Ο αναδασμος εγινε το 1976(δεν γνωριζω ακομα αν το εν λογω γεωτεμαχιο εχει επελθει απο κληρο ή ιδιοκτησια).Το γεωτεμαχιο ανηκει σε πατερα που θελει να το μοιρασει στα παιδια του.Βρισκεται εντος ζωνης οικισμου προ του 23 μη οριοθετημενου (δηλ στα 500μ απο τα παλαιοτερα σπιτια).Ο εν λογω οικισμος ενταχθηκε το 2006 σε επεκταση σχεδιου πολεως με εγκριμενη την Πολεοδ. Μελετη , οχι ομως κυρωμενη τη πραξη εφαρμογης.Το γεωτεμαχιο δεν ανηκει στην επεκταση του σχεδιου πολεως , αλλα ειναι οπως προανεφερα στη ζωνη των 500μ του οικισμου.Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης :

 

1)Καταρχην γινεται να κατατμηθει σε επιμερους τεμαχια απο 2στρεμ και ανω?

2) και αν ναι , τα δημιουργηθεντα ακινητα ειναι οικοδομησιμα και με ποιουσ ορους δομησης οικοδομουν?

 

Οποιοα βοηθεια ή παρατηρηση ευπροσδεκτη και καλοδεχουμενη..Ευχαριστω

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Συγνωμη να συμπληρωσω στα πιο πανω στοιχεια οτι το γεωτεμαχιο δεν ειναι κληρος δηλ δεν το εχει δωσει το κρατος για αποκατασταση προσφυγων,αλλα προερχεται απο αναδιανομη ιδιοκτησιων αναδασμου

Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε σύμφωνα με τα παραπάνω ότι επιτρέπεται η κατάτμηση, θα πρέπει να τα κόψεις σε 4στρ με 25 μέτρα πρόσωπο το καθένα στην αγροτική οδό...Στην περίπτωση σου δηλαδή 54,5*168 αν είναι ορθογώνια. Να ελέγξεις αν στην περιοχή υπάρχει Γ.Π.Σ η Ζ.Ο.Ε που καθορίζει μεγαλύτερες αρτιότητες ή όρια κατάτμησης. Επίσης βεβαιώσου ότι ο δρόμος υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε netmin909 σε ευχαριστω πολυ για την παρεμβαση σου.Δηλ αν καταλαβα καλα για να κατατμησεις εκτος οικισμου,εντος ζωνης(500μ) πρεπει να δημιουργησεις αρτια οικοπεδα συμφωνα με την εκτος σχεδιου νομοθεσια (4000μ ,25μ).Οποτε δεν μπορω να τα κοψω σε οικοπεδα των 2000 και να ειναι κατα παρεκκλιση αρτια ως εντος ζωνης ετσι ? Παντως Ζ.Ο.Ε δεν υφισταται στην περιοχη , Γ.Π.Σ ομως ΝΑΙ , αλλα οπως προανεφερα το γεωτεμαχιο δεν ανηκει σε αυτο και ενω εχει εγκριθει η Π.Μ . δεν εχει γινει ακομη η πραξη εφαρμογης.Ο δρομος φυσικα και υπαρχει.Ειναι του αναδασμου.

Link to comment
Share on other sites

Γ.Π.Σ ομως ΝΑΙ , αλλα οπως προανεφερα το γεωτεμαχιο δεν ανηκει σε αυτο και ενω εχει εγκριθει η Π.Μ . δεν εχει γινει ακομη η πραξη εφαρμογης..

 

 

Το Γ.Π.Σ μιας περιοχής θέτει χρήσεις γης στην εκτός σχεδίου περιοχή και μερικές φορές καθορίζει και δυσμενέστερες αρτιότητες. Οπότε πάρε το Φ.Ε.Κ και διάβασε το.

Αν διαβάσεις το 270Δ θα δεις ότι τα εντός ζωνης για να είναι άρτια στα 2 στρέμματα πρέπει να υφιστανται το 1977.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.