Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εύρεση παλιάς οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

Ψαχνω να βρω τον αριθμο οικοδομικης αδειας του 1974 στην περιοχη Μοσχατου (οδος Χρυσ. Σμυρνης).

Αν παρω τηλεφωνο υπαρχει περιπτωση να μπορεσω να βρω τον αριθμο της αδειας και καποιο σχεδιο κατοψης;

 

Ποιο απο τα στοιχεία της πολεοδομιας ειναι σωστα;

Πολεοδομικό Γραφείο Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου

Αγ. Γεράσιμου & Κοραή 36, 18345 Ταύρος

Πειραιώς & Επταλόφου, Τ.κ.:17778, Ταύρος
Τηλέφωνο: 2103 468 948;;;;;;;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Το πατρικό μου σπίτι στη Δάφνη Αττικής ανεγέρθηκε σε 3 φάσεις, από το 1938 μέχρι το 1955, και ενώ η μητέρα μου τηρούσε πλήρη φάκελο με όλα τα σχετικά (συμβόλαια, άδειες, υποθήκη κλπ) δεν μπορώ να τον βρω στα αρχεία που βρήκα, μετά το θάνατό της (1999) και μετέφερα στο σπίτι μου.

Έψαξα στη Σωκράτους για άδειες στην περίοδο 1956-1964 (παλαιότερες δεν υπάρχουν), που υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο, αλλά δεν βρέθηκε εγγραφή, παρά τις προσπάθειες με όλες τις δυνατές αναζητήσεις (επώνυμο, οδό ακόμη και ανορθόγραφη, περιοχή κλπ). Εννοείται ότι ο υπάλληλος στη Συγγρού είπε να βρω την άδεια στη Σωκράτους για να βρει μετά τα στοιχεία στο μικροφιλμ.

1. Υπάρχει αρχείο, έστω και χειρόγραφο, στη Συγγρού ή τη Σωκράτους, για στελέχη ΟΑ μόνο, ή άλλος τρόπος εύρεσης της ΟΑ

2 Στην περίπτωση που δεν βρίσκεται ΟΑ, πως θα εκδοθεί η βεβαίωση μη αυθαιρέτου;

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

Δες μήπως ο Δήμος έχει αρχείο με αντίτυπα αδειών χωρισμένα ανά οδό. 

Οι άδειες όταν εκδίδονταν αποστέλνονταν στους Δήμους, οι οποίοι συνήθως τις καταχωρούσαν ανά οδούς.

Επίσης ψάξε στα συμβόλαια μήπως αναφέρεται ο αριθμός της ΟΑ ή σε σχέδια/τενχ. έκθεση νεότερης άδειας-προσθήκης.

Αν δεν βρεις ΟΑ δεν εκδίδεται βεβαίωση μη αυθαιρέτου.

Πας για ανασύσταση φακέλου ή δήλωση ως αυθαίρετο !!!

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

Συμπλήρωσα το προηγούμενο post με την περίοδο κατασκευής της ισόγειας κατοικίας και, από όσα γνωρίζω, ο Δήμος συστάθηκε αργότερα, αλλά θα ψάξω και σ' αυτόν.

Το μόνο συμβόλαιο που έχω είναι της γονικής παροχής (1990) και σ' αυτό αναφέρεται ότι το οικόπεδο αγοράστηκε το 1938 από τη μητέρα μου και με δαπάνες και επιμέλειά της ανεγέρθηκε η ισόγεια κατοικία στην περίοδο 1938-1940 και ότι έχει εμβαδόν 50 τμ περίπου, αν και το υπολογίζω γύρω στα 100 τμ περίπου.

Ποια είναι η διαδικασία ανασύστασης φακέλου (από άδεια/ες που δεν γνωρίζω) και ποια για δήλωση ως αυθαίρετο;

Link to comment
Share on other sites

Ανασύσταση γίνεται μόνο σε άδειες που γνωρίζουμε, αλλά δεν βρίσκεται ο φάκελος, πρέπει δηλαδή να υπάρχει το στέλεχος της άδειας.

Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν αποτύπωσης συντάσσονται σχέδια με βάση τη νομοθεσία της εποχής και ελέγχονται από ΥΔΟΜ ως προς κάλυψη, δόμηση κλπ...

Δύσκολη διαδικασία για πολύ παλιά, γιατί προϋποθέτει καλή γνώση των κανονισμών της εποχής. Ειδικά αν υπάρχουν αυθαιρεσίες είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί (αφορά μόνο εν δυνάμει νόμιμες κατασκευές).

Δήλωση ως αυθαίρετο γίνεται με τον γνωστό τρόπο του ν. 4495/2017

 

Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως όσο και να προσπαθήσεις δεν πρόκειται να βρεις, ούτε την ΟΑ, ούτε τα εγκεκριμένα σχέδια που τη συνοδεύουν. Η μοναδική ενδεδειγμένη νόμιμη, άμεση και οικονομική "λύση" για την περίπτωση αυτή είναι, να υπαγάγεις το ακίνητο ως Κατηγορία 1 στον ισχύοντα Ν.4495/2017 και να τελειώνεις. Θ' αναγκαστείς να κάνεις extra κι ένα εξαρτημένο τοπογραφικό του οικοπέδου (για σένα θα είναι "παιχνίδι").... Με τον τρόπο αυτό αποκτάς τα νομιμοποιητικά "σχέδια" κ.λπ. και μπορείς να προχωρήσεις σε εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος επί αυτού.

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως πάντα, σωστές προτάσεις και συμβουλές.

Νομίζω ότι είναι η πιο σωστή λύση και, σχετικά, ανέξοδη, αφού για τα προ του 1975 απαιτείται παράβολο 250€+ ΤΕΕ 15€ και φυσικά η αμοιβή του μηχανικού για την κάτοψη και το τοπογραφικό.

Είχα απελπιστεί, πραγματικά, γιατί, όπου και αν έψαξα δεν βρήκα στοιχεία, έστω και του στελέχους, αν και είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ο φάκελος που είχε η μητέρα μου και ήταν πολύ τυπική σε όλα τα αρχεία που βρήκα μετά το θάνατό της (βρήκα σημειωματάριο με τα έξοδα του έτους 1936 στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα για την αγορά του οικοπέδου !!!).

Edited by Manolis gon
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Κάνω μία έρευνα για το διδακτορικό μου στην αρχιτεκτονική και ενδιαφέρομαι να βρω αρχικά σχέδια ορισμένων πολυκατοικιών στο Δήμο της Αθήνας (15 κτίρια περίπου ελπιζοντας οτι θα βρω ίσως σχεδια για τα μισα) που χτίστηκαν σε διαφορετικές φάσεις (1952-1986). Θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά αν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση για ερευνητικούς σκοπούς στην Ο.Α./σχέδια χωρίς την εξουσιοδότηση ή κάποιου ιδιοκτήτη.  Επιπλέον θα ήθελα να γνωρίζω αν η πρόσβαση στο αρχείο γίνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες μηχανικούς ή μπορεί οποιοσδήποτε να έχει ψάξει/παρει σχέδια (αύτη είναι μάλλον λίγο χαζή ερώτηση). Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζει κανεις τι περιλαμβανουν οι παλαιότερες ΟΑ (πχ της δεκαετίας του ‘50) Περιλαμβάνουν σχέδια? γιατί κάπου αναφέρθηκε σε προηγούμενα posts ότι η ΟΑ περιελάβανε στο παρελθόν μόνο ένα σκαρίφημα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.