Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόμματα και Περιβάλλον


iliekater

Recommended Posts

θεωρητικολογίες. Το θέμα τίθεται, θα επιμείνω στην άποψή μου, σε λάθος βάση. Καλά κάνουν και εκμεταλλεύονται το θέμα για να κονομήσουν μερικοί. Όλοι αυτό δεν κάνουμε ? Δεν κοιτάμε πως θα κονομήσουμε ? Πως θα βγάλουμε περισσότερα χρήματα με το λιγότερο δυνατό κόπο ? Το ξαναλέω, ο ανθρωπισμός και οι ευαισθησίες θα δυσκολευτούν να βρουν εύκολα θέση σε μια κοινωνία στην οποία κινητήριος δύναμη είναι το προσωπικό όφελος, το ατομικό κέρδος.

 

Αν το θέμα είναι τα όρια, αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα. Αλλά ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του εγωιστική πλευρά. Όπως ο πολιτικός μηχανικός (φέρνω ένα παράδειγμα) υπεραμύνεται του δικαιώματος να υπογράφει πράγματα χιλίων δύο ειδικοτήτων έτσι και η πετρελαϊκή εταιρεία υπεραμύνεται των δικών της συμφερόντων. Μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετικό, αλλά στη βάση, στο πυρήνα της ουσίας του το πράγμα είναι ίδιο για όλους. Απλά το ένα συμβαίνει σε έναν μικρόκοσμο που δεν επηρεάζει και πολλούς το άλλο συμβαίνει ευρύτερα. Το δεύτερο όμως προέρχεται από το πρώτο. Προαπαιτεί το πρώτο του οποίου είναι η εξελικτική κατάληξη ως νοοτροπία ως κουλτούρα. Και αυτό ισχύει καθολικά σχεδόν σε όλες τις τάξεις και δομές της κοινωνίας μας όπως λειτουργεί σήμερα.

 

Σε ότι αφορά την κρίση, την ανεργία, τους πολέμους κλπ. δεν αξίζει κανείς να περιμένει λύση. Διότι η κρίση, η ανεργία και όλα αυτά που αναφέρθηκαν είναι απαραίτητα συστατικά επιβίωσης του συστήματος. Μα πως θα ήταν δυνατόν να γιγαντωθούν όλες αυτές οι πολυεθνικές χωρίς την ύπαρξη ανεργίας για παράδειγμα ? Αν η προσφορά εργασίας ήταν μικρότερη από τη ζήτηση, ο έλεγχος θα είχε περάσει στα χέρια των εργαζομένων αφού η εταιρείες θα εξαρτυόντουσαν από αυτούς. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται να γίνει. Πρέπει πάντα αυτοί που ζητούν εργασία να είναι περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Και όσο περισσότεροι είναι, τόσο καλύτερος έλεγχος θα υπάρχει. Κατά συνέπεια, έχω την βαθύτατη πεποίθηση, πως θέματα όπως η ανεργία, η οικονομική κρίση, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, τα ναρκωτικά κλπ είναι σχεδόν αστείο να περιμένουμε να λυθούν υπό το υπάρχον σύστημα. Δεν λύθηκαν ποτέ και ούτε πρόκειται. Αυτό ισχύει και για το περιβάλλον. Η μόλυνση π.χ. του αέρα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση για μια νέα αγορά παρόμοια με αυτή των τροφίμων ή των εμφιαλωμένων νερών, που στοιχίζουν όσο και η βενζίνη! και πολύ επικερδής για την φαρμακοβιομηχανία και σε μια τεράστια αλυσίδα επιχειρήσεων ... Γιατί όχι λοιπόν στη μόλυνση ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διαβάζοντας όλο το post στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις και συμφωνώντας με τα περισσότερα θέλω να πω τα εξής. Ολα γίνονται για το κέρδος. ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί ακούωντας διάφορα σενάρια για το μέλλον του πλανήτη, και προσπαθεί ο καθένας μας να σώσει τον πλανήτη μας και την ζωή του. (έτσι μας μάθανε - η ισχύς εν τη ενώσει)

Πραγματικά δεν ξέρω, εάν ο πλανήτης έχει πρόβλημα (μιλάω έτσι γενικά για συντομία) όπως τα παρουσιάζουν τουλάχιστο και στο βαθμό που θέλουν να μας τα παρουσιάσουν, αρχίζω πια να πιστεύω ότι θέλουν τον κόσμο τρομοκρατημένο. και αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη, γίνεται γιατί από τη μια γιατί έχουν αποτύχει όλα τα πολιτικά συστήματα (καπιταλισμός κλπ), και από την άλλη προσπαθούν να ελέγχουν τον κόσμο, δηλαδή όλους μας. τις προάλες συζητούσα με έναν φίλο μου Μηχανολόγο, και λέγαμε όταν βγήκαν οι ΑΠΕ στη χώρα μας και τρέξανε όλοι να επενδύσουν σε Φ/Β και Α/Γ για να βγάλουν όλοι λεφτά, ποιος τελικά ήταν ο σκοπός και ο ρόλος του Υπουργείου για το περιβάλλον? ποιος κορόιδευε τότε ποιον και ποιος πραγματικά σκεφτόταν το περιβάλλον.

προσωπικά έχω απογοητευτεί τόσα χρόνια από τα κόματα, να μας θυμίζουν ότι είμαστε υπεύθυνοι για το περιβάλλον (σίγουρα είμαστε αλλά δεν ενοχλούν και τους μεγάλλους ρυπαντές κλπ).

αρχίζω και θυμάμαι ένα βιβλίο που είχα τυχαία διαβάσει μικρός του Lebon νομίζω august από Γαλλία, με τίτλο Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ. αν και τόσα χρόνια δεν το έχω ξεχάσει και όλο γυρνάει στο μυαλό μου σαν να το έχουν στο συρτάρι τους όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου.

αυτά

 

Ηθελα να συμληρώσω, μήπως η ενέργεια πρέπει να είναι δωρεάν? ο Ηλιος από πάνω μας, που μας στέλνει απλόχερα την δική του ενέργεια είναι δωρεάν, αλλά εμείς πληρώνουμε σαν ενοίκιο τα πάντα για την μετατροπή του (Φ/Β κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι απαντήσεις των Οικολόγων Πράσινων, όπως π.χ. ότι καλό είναι να αγοράζουμε εκπομπές ρύπων από αναπτυσόμενες - πεινάλες γιατί οι καλές μας βιομηχανίες δεν μπορούν να πάρουν μέτρα...

Η αλήθεια είναι ότι μόνο το Κ.Κ.Ε. έχει ολοκληρωμένη πρόταση με γνώμονα και κριτίρια τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα κόστη και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων...

Ξέρω, ξέρω... θα μου αντιπροτείνετε την ανταγωνιστικότητα... τις θέσεις εργασίας κλπ παραμύθια που μας λένε για να πάμε με τα νερά τους..!

Link to comment
Share on other sites

Τα κόμματα, λόγω αυτής της υστερίας (όχι μόνο στην Ελλάδα), δεν συζητούν για τα προβλήματα της οικονομίας και της κρίσης που απειλεί τον τρόπο ζωής και την ευημερία μας, της ανεργίας και και και χίλια άλλα αληθινά προβλήματα. Αντ'αυτού "πιάνουν" το θέμα της οικολογίας γιατί είναι πιασάρικο...Άρα λοιπόν είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε την πραγματική έκταση του οικολογικού προβλήματος. Με υπευθυνότητα. Όχι με "ντοκυμαντέρ" τύπου Αλ Γκόρ και Μάικλ Μουρ, καταστροφολογίες, λιωμένους πάγους, καμινάδες και άλλα τέτοια

 

 

Μάλλον δεν έχεις σχηματίσει σφαιρική απόψη για το ζήτημα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να είναι πέρα από περιβαλλοντικές και οικονομικές. Για παράδειγμα η βιωσιμότητα των τουριστικών κέντρων στις Αλπεις απειλέται σοβαρά από την υπερθέρμανση και την εμφάνιση ακραίων φαινομένων. Τα εν λόγω κέντρα συνεισφέρουν μόνο όσον αφορά την Ελβετία το 6% του ΑΕΠ της.

Καλό θα είναι λοιπόν να προσέχουμε τι λεμε. Ως μηχανικοί θα πρέπει να βλέπουμε όλες τις παραμέτρους ενός ζητήματος και να ερευνούμε

Link to comment
Share on other sites

Αυτά φίλε μου koifadop είναι εκτιμήσεις. Γιατί ακριβώς βασίζονται σε αμφίβολα επιστημονικά μοντέλα. Εδώ έχουμε πραγματικά μεγέθη λόγου χάρη με την ΔΕΗ και τα πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η ελληνικη κυβέρνηση, λόγω περιβαλλοντικής γενικότερης υστερίας.

Με αυτά, καθίσταται η ΔΕΗ εντελώς μη-ανταγωνιστική έναντι των λοιπών ευρωπαικών εταιριών, καθώς θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει τίτλους ρύπανσης,επειδή χρησιμοποιεί ακόμα λιγνίτη (που είναι ο εθνικός μας ορυκτός πόρος) και επόμένως θα μας μετακυλήσει το κόστος. Η ΔΕΗ δίνει ρεύμα σε όλη την χώρα, αποτελεί το στυλοβάτη της όποιας βιομηχανίας και παραγωγής στην Ελλάδα με επιδοτούμενα τιμολόγια κλπ κλπ.

Με αυτές τις σαχλαμάρες που πάνε και υπογράφουν λοιπόν θα γονατίσουν την ΔΕΗ και μαζί με αυτήν την ανάπτυξη της χώρας.

 

Ευτυχώς που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις και δεν έχουν υπογράψει Κιότο κλπ. Γιατί τότε θα έβλεπες πραγματική επιβράδυνση (και όχι εικαζόμενη) του παγκόσμιου ΑΕΠ, με καταστροφικές συνέπειες..God bless the USA με λιγα λόγια..

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από αμφίβολα επιστημονικά μοντέλα φίλε agrafiot, οι εκτιμήσεις βασίζονται σε παρατηρήσεις. Μπορέίς να δεις μελέτες ολόκληρες των γαλλικών αρχών για για τις επιτπώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ΑΕΠ τους. Το ίδιο και οι Αυστραλοί. Έχουν αρχίσει ήδη να τις βιώνουν. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω βιβλιογραφία.

 

Κάτι τελευταίο για να καταλάβεις τι σημαίνει για την ανάπτυξη της χώρας, ένας από τους πλέον φιλελεύθερους οικονομολόγους ο D. Stern στην εκθεσή του επισημαίνει πως εαν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Κιότο, υπολογίζεται ότι αυτό θα επιφέρει μία μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5-20%. Δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο κόστος από τη σημερινή οικονομική κρίση.

 

Όσο για τη ΔΕΗ αν θεωρείς ότι με τη συνέχιση των μέχρι τώρα πρακτικών της και ιδιαίτερα με την ενταση αυτών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, φαντάζομαι ότι το λες ειρωνικά. Αντί να δίνει ετήσια συμβόλαια σε συμβούλους της τάξης των 300.000 ευρώ καλό θα ήταν να κάνει και καμία επένδυση. Αν θεωρείς πλούτο το λιγνίτη και όχι την ηλιοφάνεια, τα γεωθερικά πεδία, το αιολικό δυναμικό της χώρας τι να πω.

Όσο για τις ΗΠΑ είναι γνωστό το ενδιαφέρον τους για τον υπόλοιπο πλανήτη!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Από ένα spectrum της IEEE (περιοδικό που στο στέλνουν με όποια συνδρομή στην IEEE), που είχε πέσει στα χέρια μου προ 3-4 ετών σας μεταφέρω αυτό που μου έκανε εντύπωση και το θυμάμαι.

Το κεντρικό θέμα ήταν ώρα να σώσουμε τον πλανήτη και ανάμεσα στους άλλους τρόπους που προτείνονταν ήταν να γεμίσουμε τη στρατόσφαιρα με αλουμινένια ελάσματα τα οποία θα αντανακλούσαν την ηλιακή ακτινοβολία ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της γης.

Λες και λίγα σκουπίδια έχουμε ήδη γεμίσει το διάστημα :confused:

Και λές και για την αύξηση της θερμοκρασίας φταίει ο ήλιος κι' όχι ο άνθρωπος :rolleyes:

 

Και να φανταστεί κανείς, ότι αυτό το "ποικίλης ύλης" spectrum, απευθύνεται στην ελίτ των μηχανικών σε πολυεθνικές και πανεπιστήμια.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό μέχρι τώρα από κανένα κράτος το μέγεθος των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Πραγματικά αν δεν είχα αποφασίσει να εκπονήσω τη διπλωματική εργασία μου για το μεταπτυχιακό μου με θέμα τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην τουριστική ανάπτυξη θα συνέχιζα να πιστεύω πως όλα αυτά είναι υπερβολές. Αν παρατηρήσει κανείς τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια θα καταλάβει τι ακριβώς εννοώ.

 

Όσο για τους αντιφρονούνες, αρκεί να δουν τις χρηματοδοτήσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης σε επιστήμονες για να βγάλουν όλον τον κόσμο τρελό....Η πρώτη φορά είναι που λενε ψέματα στην κοινή γνώμη; (βλέπε Ιράκ και όπλα μαζικής καταστροφής)

 

Όσον αφορά τους Έλληνες αρκεί το παράδειγμα της Πτολεμαϊδας για να πιστούν για τις αναπτυξιακές πολιτικές του ελληνικού κράτους στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν εχω κανένα πρόβλημα να καίει η ΔΕΗ λιγνίτη αν μπορεί οι εκπομπές της να είναι μέσα στα όρια για την αέρια ρύπανση της Ε.Ε

 

Αν δεις πχ εδώ http://www.ert.gr/nature/ellada/prasino-prostimo-sti-dei.htm θα δεις οτι το συγκεκριμένο πρόστιμο της επιβλήθηκε για ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

και επιπλέον δεν μετραγε καν ως ώφειλε τους ρύπους

(του θείου (SO2), σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και διοξειδίου του άνθρακα CO2 στα απαέρια των Μονάδων Ι και ΙΙ, του ΑΗΣ Μεγαλόπολης,)

Προφανως υπάρχουν πολλά ανάλογα προστιμα της "αδικημένης" ΔΕΗ

 

Για τα περι κλιματικης αλλαγής και περι εκτιμήσεων άντε να πεις τις σκεψεις σου στους κατοίκους της Κυπρου που περυσι τους στελναμε νερο με τανκερ (και χάλασε ) ή στους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης που χτυπήθηκαν από τον Κατρινα

 

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις επιπτώσεις της ανθρωπογενους παρέμβασης (αμμοληψίες) & της κλιματικής αλλαγής στην διάβρωση των ακτών και δωστε βαση και στις φωτογραφίες http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4513602&ct=1

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.