Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση στα μπαλκόνια (γιατί δεν τοποθετείται;)


kurkosdr

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Δεν έχω γνώσεις μηχανικού αλλά πάντα είχα την παρακάτω απορία:

Απ' ότι παρατηρώ σε οικοδομές (αλλά και σε σάιτ εταιριών που κάνουν μονώσεις κλπ), σχεδόν πάντα αφήνουν τα μπαλκόνια χωρίς θερμομονωτικές πλάκες. Για παράδειγμα:

728939235_.jpg.24a9e8ec30bf5d502dbf2a604d1db0b1.jpg

Ερωτήσεις:

1. Εφόσον μιλάμε για μπετόν (και μάλιστα για συνέχεια της πλάκας) και για μεγάλη επιφάνεια, αυτό δεν δημιουργεί μια τεράστια θερμογέφυρα;

2. Αν ναι, αυτό δεν ακυρώνει εν πολλοίς τη μόνωση στην υπόλοιπη πρόσοψη του κτηρίου; Θεωρείται ένα τέτοιο κτήριο σωστά μονωμένο; (επίσης: επηρεάζεται η ενεργειακή κλάση;)

3. Πως θα μπορούσε να μπει θερμομόνωση σε ένα μπαλκόνι όπως αυτό της φωτογραφίας, με την "σκαλοπατιαστή" οροφή μπαλκονιού και τα κολωνάκια;

Επίσης, πως μπορεί να αποφευχθεί απώλεια θερμότητας από το μπετόν προς τα σιδερένια κάγκελα που θα μπουν "μπηχτά" στα κολωνάκια;

Ευχαριστώ που διαβάσατε το ποστ μου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

και στα 3 γράφεις ένα όχι.

Άμα εσύ θες να βάλεις για να μη κρυολογήσει το μπαλκόνι σου κλπ μπορείς να βάλεις αλλά δεν είναι αναγκαίο 

Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, Didonis said:

και στα 3 γράφεις ένα όχι.

Άμα εσύ θες να βάλεις για να μη κρυολογήσει το μπαλκόνι σου κλπ μπορείς να βάλεις αλλά δεν είναι αναγκαίο 

Μα δεν θα υπάρξει ταχύτατη απώλεια θερμότητας από το ταβάνι και το πάτωμα του διαμερίσματος προς την πλάκα, και μετά από την πλάκα προς το περιβάλλον (από τις μεγάλες και μη-μονωμένες επιφάνειες του μπαλκονιού);

Θεωρώντας ότι η πλάκα είναι ομοιογενές υλικό (που είναι) και που αποτελεί το ταβάνι και το πάτωμα του κάθε δωματίου, μου φαίνεται αφύσικο το ότι η συνέχεια της πλάκας μπορεί να είναι τελείως "γυμνή" και να μη δημιουργηθεί υπολογίσιμη θερμογέφυρα, γι αυτό και η απορία μου.

Link to comment
Share on other sites

27 λεπτά πριν, Didonis said:

ε βάλε μόνωση...... εσύ το πληρώνεις.

Δεν υπάρχει απαγόρευση. 

 

Ναι οκ, απλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει σε βάθος πχ εικοσαετίας για ένα μέσο κτήριο σαν αυτό της φωτογραφίας (σημ: δεν είναι δικό μου κτήριο, απλά το είδα στο ίντερνετ και μου φάνηκε αντιπροσωπευτικό της μέσης Ελληνικής οικοδομής).

Με απλά λόγια, προσπαθώ να καταλάβω αν ο λόγος που δεν μπαίνει θερμομόνωση στα μπαλκόνια είναι είτε λόγω παράδοσης (βλέπε "έτσι το κάνουμε και αφού δεν μας υποχρεώνει η νομοθεσία τι σε νοιάζει;" - κάτι σαν την κάκιστη συνήθεια να μη βάζουν καλώδια ethernet αλλά να βάζουν καλώδια τηλεφώνου μέχρι και στο μπάνιο έχοντας μείνει στη νοοτροπία του '90) ή αν ο λόγος που δεν μπαίνει θερμομόνωση στα μπαλκόνια είναι επειδή η θερμογέφυρα που δημιουργείται είναι σχετικά μικρή και δεν αξίζει σε βάθος πχ εικοσαετίας.

Edited by kurkosdr
Link to comment
Share on other sites

μικρός έως ελάχιστος ο επηρεασμός στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Ειδικά σε ότι αφορά τα κάγκελα και το περίγραμμα τους με οπλ. σκυρόδεμα σε απόσταση >30εκ από τους εξωτερικούς τοίχους των εξωστών μηδενικός ο επηρεασμός. (αμφιβάλω αν το κάνουν ακόμα και στον Βόρειο Πόλο ή στο Ντουμπάι)

 

Τα καλώδια είναι πάτερ ζήτημα.... μα άλλου.... 

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό (ΚΕΝΑΚ), υπολογίζεται η ελάχιστη μόνωση, που πρέπει να έχει ένα νέο κτίριο.

Τέλεια μόνωση δεν υπάρχει.... πάντα υπάρχει καλύτερη.

Κανείς δεν απαγορεύει στον ιδιοκτήτη (αφού αυτός πληρώνει), να πεί στον μηχανικό που κάνει τη μελέτη θερμομόνωσης, να αυξήσει τη θερμομόνωση όσο θέλει, με κάποιο όφελος στις καταναλώσεις ψύξης - θέρμανσης αλλά εις βάρος του κόστους κατασκευής και του τελικά διαθέσιμου χώρου.

Πάντως, όσο καλή μόνωση και να έχει ένα κτίριο, απώλειες πάντα υπάρχουν.... π.χ. όταν ανοίγουμε την πόρτα για να μπεί ή να βγεί κάποιος, όταν δουλεύει ο απορροφητήρας στην κουζίνα, όταν εξαερίζουμε το σπίτι κλπ

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

πολύ απλά γιατι η σχέση κόστους ωφέλειας δεν αξίζει τν κόπο. Αν δεις μόνο για πιστοποίηση παθητικού κτιρίου κάνουν μόνωση κ στα μπαλκόνια κ παντού. Δημιουργείται θερμογέφυρα ναι, η οποία υπό συνθήκες εσωτερικής θερμοκρασίας κ υγρασίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη κ ανάπτυξη υγρασίας κ μούχλας αλλά με το κλίμα της χώρας μας είναι μάλλον αδύνατο. Ο μηχανικός που θα κάνει τη μελέτη θα σε κατευθύνει εάν απαιτείται η οχι

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Προφανώς και είναι θερμογεφυρα η πλάκα. 

Στο εξωτερικό το έχουν σκεφτεί αυτό που ρωτάς και γ αυτό υπάρχει το λεγόμενο ISO-KORB, στην ουσία διακόπτεται η πλάκα αλλά συνέχιζει ο οπλισμός στον πρόβολο και ενδιάμεσα συνεχίζει η κατακόρυφη μόνωση. 

Αν δεν κάνω λάθος κάπου το πει πάρει το μάτι μ και στην Ελλάδα σε κάποια οικοδομή. 

Αναρωτιέμαι αν μπορεί να μας πει κάποιος πολ. μηχανικός τη στατικότητα της λύσης αυτής στην Ελλάδα.image.thumb.jpeg.d6ec9a4dbb5d43ca98b44c33e7e9c4cb.jpeg 

 

 

Edited by Yorgi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μην μπερδευουμε το "Θα κρυώσει το σπίτι" με την υπαρξη θερμογεφυρας.

Kurkosdr αν και μη μηχανικος έχεις απολυτο δικιο - ναι θα δημιουργηθεί θερμογέφυρα μιάς και η πλακα είναι συνεχόμενο υλικό εκτός και αν παρεμβληθεί μόνωση όπως στο παραάδειγμα του Yorgi.

Οπουδήποτε διακόπτεται το θερμικό κέλυφος του κτιρίου μπορεί να υπάρξει θερμογέφυρα (Συναρμογές πόρτας παράθυρου, διατρηση ΗΜ δικτύων, Συναρμογές τοίχων με πλάκες κλπ ).

Τώρα άν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κατασκευή είναι άλλη ιστορία, καλό είναι να μην γενικέυουμε γιατί δεν έχει παντου το ωραίο Αττικό κλίμα - υπάρχουν και η Κοζάνη και τα Γρεβενά.

Συχνά βλεπουμε τις "ζωγραφιές" σε τοίχους και οροφές και  αγνοούμε πως προκαλούνται από συγκέντρωση υγρασίας σε επιφάνειες που δεν "αναπνέουν" σωστά ή από θερμογέφυρες. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.