Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τίτλοι & Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων


Recommended Posts

Καλημέρα. Θα επαναλάβω την βασική αρχή. Πριν ένα ακίνητο φτάσει στο στάδιο της ΗΤΚ θα πρέπει να είναι το τεχνικό και το νομικό του σκέλος, καθόλα έτοιμα. 

Άρα, για το πρώτο ερώτημα προφανώς υπάρχει ζήτημα . Δεν έχεις νόμιμο ιδιοκτήτη ή δεν ξέρουμε τι άλλο συμβαίνει (ίσως το διεκδικεί κλπ) και δεν μας αφορά. Αν έχει νόμιμο μεταγεγραμμένο τίτλο που να φαίνεται ως ιδιοκτήτης το συζητάμε.

Για το δεύτερο ερώτημα. Πάλι, πριν φτάσει το ακίνητο στην ΗΤΚ, να σκεφτείς την μεταβίβασή του. Πως η συμβ/φος θα συντάξει συμβόλαιο; Με τι τοπογραφικό;

Ακόμη  και προ ΗΤΚ πήγαινες χωρίς "σίγουρο" τοπογραφικό και εξέδιδες βεβαίωση; Που βασιζόσουν και τι έγραφες ; (προσωπικά αν με ρωτάς έγραφα στην Τ.Ε ότι βασίστηκα στα τάδε στοιχεία, όπως εξαρτημένο τοπογραφικό, συμβόλαιο, Ε9 πολλές φορές κλπ).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Έχεις δίκιο εννοείται για το θέμα των τίτλων, δεν μου έχει συμβεί ποτέ για αυτό και ρώτησα.

Όσον αφορά στο αδόμητο, δεν μου έχει τύχει να εκδώσω βεβαίωση αδόμητου με τις προηγούμενες διατάξεις, ωστόσο προφανώς θα ακολουθούσα αυτό που λες. Για την μεταβίβαση προφανώς θα απαιτηθεί τοπογραφικό με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά δεν αποτελεί αντικείμενο της σύνταξης ΗΛ.ΤΑ. θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να το παρέχει για την μεταβίβαση.

Link to comment
Share on other sites

Το τοπογραφικό, με ΚΗΔ θα το χρειαστεί ο συμβολαιογράφος.

Για το θέμα των τίτλων θα πρέπει να σου φέρει κάτι ο ιδιοκτήτης...

Δεν απίθανο να θέλει να πουλήσει δημόσιο κτήμα! 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, desptsouk said:

.....αλλά δεν αποτελεί αντικείμενο της σύνταξης ΗΛ.ΤΑ. θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να το παρέχει για την μεταβίβαση.

 Αν δεν έχεις σύγχρονο εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, επί ποιας έκτασης θα πας να γνωματεύσεις ότι σε αυτή δεν υφίσταται κτίσμα. Αν για παράδειγμα, σήμερα έχει ένα τοπογραφικό με έκταση 5.000 τμ και αύριο κατά τη σύνταξη του συμβολαίου προσκομίζει άλλο τοπογραφικό με έκταση 7.000 τμ και με μια αποθήκη μέσα, θεωρείς ότι η ΗΤΚ που συνέταξες ήταν σωστή; 

Υ.Γ Μην βασίζεσαι στους ιδιοκτήτες οι οποίοι βλέπουν τη δουλειά μας σαν αναγκαίο κακό, σαν χαράτσι και όχι σα μια μελέτη που διασφαλίζει τόσο τη συναλλαγή όσο και την αξία της περιουσίας τους.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστό αυτό που λες για το σύγχρονο τοπογραφικό, αλλά με αυτή την λογική θα έπρεπε να υπάρχει σύγχρονο τοπογραφικό για όλα τα ακίνητα για τα οποία συντάσσεται ΗΤΚ, αφού όταν καταχωρίζεις το οικόπεδο αναγράφεις και την επιφάνειά του. Την γράφεις όμως βάσει συμβολαίων , τοπογραφικού άδειας ή κτηματολογίου, δεν ζητάς να έχει γίνει σύγχρονη αποτύπωση. Βέβαια, στο άρθρο 83 παρ. 5 ζητάει τοπογραφικό για συγκεκριμένες περιπτώσεις, οπότε ίσως εννοείς αυτό. 

Από την άλλη, αν διαβάσεις προσεκτικά τα άρθρα που αφορούν την ηλεκτρονική ταυτότητα, μιλάει πάντα για ηλεκτρονική ταυτότητα ΚΤΙΡΙΟΥ ή ΔΙΗΡΗΜΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, πουθενά δεν αναφέρεται σε οικόπεδα ή γήπεδα. Τώρα μπερδεύτηκα περισσότερο 🤨

Edited by desptsouk
Link to comment
Share on other sites

Αν ανατρέξεις στις αρχές της ενότητας ΗΤΚ εδώ στο φόρουμ λέγαμε και συνεχίζαμε να λέμε για το άδικο του θέματος και ίσως παράνομο, να ζητείται μέσω Υ.Α (ενώ στο νόμο δεν αναφέρεται) Η.Τ.Κ και για αδόμητα οικόπεδα ή γήπεδα. Σε κάποιες περιπτώσεις μεταβιβάσεων, συνήθως σε Ο.Ι πολυκατοικιών (και βάσει νόμου ισχύει) δεν απαιτείται νέο τοπογραφικό διάγραμμα, γνωρίζοντας ο νομοθέτης εκ των προτέρων ότι έτσι και απαιτηθεί θα προκαλέσει πολλά προβλήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ακόμη και αν εσύ δεν πας με σύγχρονο τοπογραφικό θα στο ζητήσει η συμβ/φος. Στα πεδία που αφορούν καταχώρηση οικοπέδου της ΗΤΚ και με βάση κάποιες άτυπες οδηγίες στα διαδικτυακά σεμινάρια του ΤΕΕ καταχωρείται επιφάνεια του πιο πρόσφατου τοπογραφικού (αν υπάρχει) ενώ προσωπικά στα σχόλια αναγράφω και την επιφάνεια βάσει τίτλου και κτηματολογίου. Άλλοι συνάδελφοι έχω δει να καταχωρούν μόνο την επιφάνεια βάσει κτηματολογίου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.