Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδρομοι εσωτερικών κλιμακοστασιών μετρούν στη δόμηση?


Kostas24

Recommended Posts

Στο ΝΟΚ (άρθρο 11.6.ε) αναφέρεται ότι δεν μετρά στο ΣΔ "Η επιφάνεια έως 25τμ ανά επίπεδο (όροφο, παταρι, σοφίτα) και ανα κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων πλατυσκαλων, διαδρόμων και χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζομένων ατόμων".

Σε μεζονέτα, που έχει εσωτερικό κλιμακοστάσιο (όχι κοινόχρηστο) για επικοινωνία ισόγειου με 1ο όροφο, ο διάδρομος μπροστά από το κλιμακοστάσιο στον 1ο όροφο που οδηγεί στα υπνοδωμάτια, μετρά ή όχι στη δόμηση?

Ένας υπάλληλος πολεοδομίας μου είπε ότι μετρά στη δόμηση. Ωστόσο διαβάζοντας το ΝΟΚ, μου φαίνεται ξεκάθαρα οτι δεν μετρά.

Γνωρίζει κανείς τι ισχύει?

Αν είσαι μηχανικός, ενημέρωσέ μας να αλλάξουμε το προφίλ σου. Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι εσωτερικές κλίμακες (σκάλες) διαμερισμάτων ή μεζονετών δεν είναι κοινόχρηστο  κλιμακοστάσια 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

ο ΝΟΚ αναφέρεται σε κοινόχρηστους χώρους εντός πολυκατοικιών (=κτίρια με περισσότερους του ενός ιδιόκτητους και ιδιόχρηστους χώρους)

Link to comment
Share on other sites

Didonis & tetris: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας .

Παραθέτω αυτολεξί 2 άρθρα ΝΟΚ, που εξαιρούν τη προσμέτρηση στο ΣΔ:              

ΝΟΚ άρθρο 11.6.ε: "Η επιφάνεια έως 25τμ ανά επίπεδο (όροφο, παταρι, σοφίτα) και ανα κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων πλατυσκαλων, διαδρόμων και χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζομένων ατόμων".

ΝΟΚ άρθρο 11.6.δ: "Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριακό κανονισμό, ανά κτίριο ή ανά τμήμα κτίριο αυτοτελούς λειτουργίας, κοινοχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, διαδρόμων και χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατομών και για επιφάνεια έως 30τμ ανά επίπεδο (όροφο,πατάρι) και ανά κλιμακοστάσιο και 40τμ στο επίπεδο εισόδου κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο.

Τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, διάδρομοι κλπ αναφέρονται στο άρθρο 11.6.δ.

Στο άρθρο 11.6.ε δεν αναφέρεται πουθενά περί "κοινόχρηστων κλιμακοστασίων" ή "κοινόχρηστων χώρων".

Άρα από την ακριβή διατύπωση των άρθρων οι διάδρομοι σε κλιμακοστάσιο (όχι κοινόχρηστο) πρέπει να εξαιρούνται από το ΣΔ.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Στο δια ταύτα η εσωτερική σκάλα δεν γίνεται αποδεκτή ως κλιμακοστάσιο....

Δες και στην ενότητα για ΝΟΚ όπου υπάρχουν εξαντλητικές συζητήσεις για το συγκεκριμένο άρθρο του ΝΟΚ

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 16/7/2022 at 2:55 ΜΜ, Didonis said:

Στο δια ταύτα η εσωτερική σκάλα δεν γίνεται αποδεκτή ως κλιμακοστάσιο....

Δες και στην ενότητα για ΝΟΚ όπου υπάρχουν εξαντλητικές συζητήσεις για το συγκεκριμένο άρθρο του ΝΟΚ

 

 

Didonis τι εννοείς, μπορείς να παραθέσεις τη συζήτηση αυτή; Δηλαδή το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται στις μεζονέτες και επίσης στην περίπτωση αυτή σε ποιό άρθρο κάνουμε αναφορά για τις κλίμακες μεζονετών;

Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, Gestalt said:

... μπορείς να παραθέσεις τη συζήτηση αυτή;...

ζητάς κάτι που αφορούσε θέμα από το 2022...

μπορείς να κάνεις αναζήτηση και μόνος σου εδώ  ή και εδώ Φόρουμ  Εργασίες Μηχανικών  Αρχιτεκτονικά  ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός)

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά από το 2022, ιδιαίτερα το άρθρο 11 του ΝΟΚ, παρ. δ και πιο συγκεκριμένα ε που αφορά το ερώτημα οι τελευταίες τροποποιήσεις/προσαρμογές αφορούν τους Ν. 4759/20 και Ν. 4819/21 (και με αυτόν τον τελευταίο να αναφέρεται στις προσθήκες σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια καθώς και σε περιπτώσεις νομιμοποίησης).

 

Έτσι, για τη συνέχεια της συζήτησης ανατρέχουμε στο εξής: ΝΟΚ, Άρθρο 11, παρ. 3: Η επιφάνεια έως 25τ.μ.  ανά επίπεδο (όροφο, πατάρι, σοφίτα) και ανά κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων, των διαδρόμων και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων.

 

Το ότι μια κλίμακα δεν αποτελεί κλιμακοστάσιο από που προκύπτει (πόσο μάλλον όταν παλαιότερα στο συγκεκριμένο άρθρο του ΝΟΚ υπήρχει και η προσθήκη "όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτήριο") ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.