Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτηματολόγιο: Γεωμετρικές Μεταβολές και Οριστικές Έγγραφές


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

κατόπιν μιας συζήτησης που είχα, προβληματίστηκα για το εξής:

Όταν οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου καταστούν οριστικές σε μια περιοχή, θα μπορεί να γίνεται αίτηση Γεωμετρικής Μεταβολής για διόρθωση ορίων;

Ή αναδιατυπωμένο: Αφού οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου καταστούν οριστικές, αν υπάρχει απόκλιση μεταξύ πραγματικών-υλοποιημένων ορίων και ορίων γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να διεκδικούν με αμάχητο τεκμήριο την έκταση αυτή;

Μελέτησα τον ν.2664/98 και δεν βρήκα κάποια ρητή αναφορά είτε ότι θα επιτρέπεται είτε ότι δεν θα επιτρέπεται. Το μόνο σχετικό που βρήκα είναι παρ. 2, αρθρ. 7, ν.2664/98:

"Από τη δημιουργία του κατά την προηγούμενη παράγραφο αμάχητου τεκμηρίου αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου των πρώτων εγγραφών."

Οποιαδήποτε μεταβολή;; Νομική ή και χωρική;

Η κοινή λογική λέει ότι γεωμετρικές μεταβολές πάντα θα προκύπτουν και θα χρειάζονται. Δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζεται η κοινή λογική.

Έχει κάποιος/α/ο τεκμηριωμένη άποψη επί του θέματος;

 

Link to comment
Share on other sites

εχει και συνεχεια  στο αρθρο 7

[και θεωρω οτι αντιμετωπιζει διεξοδικα το ολο θεμα.]

Άρθρο 7
Οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών και έννομα αποτελέσματα αυτής
 

1. Οι πρώτες εγγραφές, των οποίων δεν αμφισβητήθηκε η ακρίβεια ενώπιον των δικαστηρίων μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 2 του άρθρου 6, καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερόμενων με τις πρώτες αυτές εγγραφές ως δικαιούχων για τα δικαιώματα στα οποία αυτές αφορούν.

 

2. Από τη δημιουργία του κατά την προηγούμενη παράγραφο αμάχητου τεκμηρίου αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου των πρώτων εγγραφών. Σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής ο πραγματικός δικαιούχος έχει ενοχική μόνον αξίωση κατά του αναφερόμενου ανακριβώς ως δικαιούχου για την απόδοση του πλουτισμού από τη δημιουργία του αμάχητου τεκμηρίου. Αντικείμενο της αξίωσης αυτής είναι η κατά τον χρόνο της δημιουργίας του αμάχητου τεκμηρίου χρηματική αξία του ακινήτου στο οποίο αφορά (ολικά ή μερικά) η ανακριβής εγγραφή.

κλπκλπ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα.

Άρα όντως οι γεωμετρικές μεταβολές που αφορούν διορθώσεις ορίων (όχι αυτές που θα προκύπτουν από νέες πράξεις - κατάτμηση/συνένωση κ.λπ) δεν θα μπορούν να γίνουν.

Είναι σοβαρό το ζήτημα γιατί για μένα αλλάζει τον τρόπο που θα αντιμετωπίζω τις διαφορές που εντοπίζω ανάμεσα σε όρια από την αποτύπωση και όρια Κτηματολογίου. Μια διαφορά που η εμπειρία σου λέει ότι είναι εντός της "αποδεκτής απόκλισης" και δεν βάζεις τους ιδιοκτήτες να μπουν στην χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία της γεωμετρικής μεταβολής, μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε απώλεια τετραγωνικών της ιδιοκτησίας τους με αμάχητο τεκμήριο.

 

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να συντρέχουν για να είναι βάσιμη μια χωρική μεταβολή για διόρθωση ορίων. Προσωπικά , έχω κάνει αρκετές για διόρθωση οριών και οι περισσότερες πέρασαν αν και πήγαν οι περισσότερες σε κτηματολογικό δικαστή και δεν λύθηκαν από το προιστάμενο.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς τώρα που ισχύουν οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου.

Όταν παρέλθει η προθεσμία τους και καταστούν οριστικές;

Δεν υπάρχουν κάποιες περιοχές της Αττικής που έχουν ήδη (από λάθος στις παρατάσεις) οριστικές εγγραφές ή κάνω λάθος;

 

Link to comment
Share on other sites

το βεβαιο ειναι οτι

Υπαρχουν 36 περιοχες με "κλεισμενο" κτηματολογιο, όπου τα "αγνωστος¨" καταχωρηθηκαν στην ιδιοκτησια του Δημοσιου.

Για αυτες ισχυει η δυνατοτητα αγωγης απο τον φερομενο /αληθη κυριο, κατα τα ανωτερω .

 

Και οι υπολοιπες 313 περιοχες οπου η προθεσμια πηγε μεχρι 31/12/23

 

https://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ktimatologio-deyteri-eykairia-gia-ta-lathi-stis-eggrafes/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι να θέσω το εξής ερώτημα. Σε περιοχές όπου υπάρχουν διανομές και παρέλθει η εν λόγω προθεσμία που αναφέρεστε , τι θα γίνεται όταν η θέση ενός γεωτεμαχίου σύμφωνα με τη διανομή  είναι διαφορετική από αυτή που δίνει το κτηματολόγιο. 

Link to comment
Share on other sites

Ελα μου ντε...

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο της Μπακλατσή που ανέφερε πως οι γεωμετρικές μεταβολές για διόρθωση ορίων δεν έχουν προθεσμία (δηλαδή θα μπορούν να γίνονται πάντοτε).

Ισχύει όμως αυτό; Ερμηνεύεται έτσι η νομοθεσία από όλους;

 

Link to comment
Share on other sites

Η εσφαλμένη εφαρμογή διανομής είναι λάθος της μελέτης. Το κτηματολόγιο σκοπό έχει την άμβλυνση των προβλημάτων και όχι την διαιώνιση . Οι προδιαγραφές δεν λένε να λάβει ο μελετητής υπόψη του την διανομή αλλά να επανεφαρμόσει την διανομή. Η μή τήρηση των προδιαγραφών είναι αποκλειστική ευθύνη του μελετητή και της επίβλεψης (βλ. Κτηματολόγιο Α.Ε) που έχει θεωρητικά πάντα και σύστημα διασφάλισης ποιότητας

Ακόμη και αν ισχύει οτι δεν υπάρχουν προθεσμίες οι διαδικασίες είναι και θα είναι χρονοβόρες και με οικονομικό κόστος σημαντικό

Τα παραπάνω είναι θεωρητικά

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ΝΑΙ δεν υπάρχει προθεσμία

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.