Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτίριο με τμήμα εντός μη διανοιγμένης παρόδιας στοάς


ioannis73

Recommended Posts

Καλησπέρα

Η περίπτωση είναι η ακόλουθη. Το 1959 εκδίδεται οικοδομική άδεια για πολυώροφο κτίριο σε γωνιακό επίπεδο. Η άδεια αυτή αναφέρει τις θεσμοθετημένες προ ολίγων ετών (1956) στοές και επί των δύο οδών. Το κτίριο υλοποιείται βάση της οικοδομικής αδείας με δημιουργία των παρόδιων στοών και τήρηση των σχετικών αποστάσεων ως προς το ισόγειο που τοποθετείται εσώτερα.

 

Το 1963 με νεότερο διάταγμα, γίνεται τροποποίηση των παρόδιων στοών και η μία εξ' αυτών αυξάνεται σε επιφάνεια. Συνεπεία της αλλαγής αυτής, μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του ήδη υλοποιημένου πλέον και νομίμως αδειοδοτημένου πολυώροφου κτιρίου εμπίπτει πλέον εντός θεσμοθετημένης αλλά μη διανοιγμένης στοάς. 

 

Τι προβλέπεται για το τμήμα αυτό; Υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης για εκτέλεση εργασιών πάσης μορφής, αλλαγής χρήσης, στατικής ενίσχυσης (εάν χρειαστεί), κλπ.; Το πρόβλημα είναι μόνο στο ισόγειο στο οποίο ενδεχομένως επιβάλλεται να γίνουν εργασίες για την δημιουργία της στοάς-1963 ή και στους ορόφους;

 

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας. 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν μπράβο για την ωραία παρουσίαση των δεδομένων και του προβληματισμού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα για το τμήμα αυτό εφ' όσον είναι νόμιμο κτίριο εντός προβλεπόμενης παρόδιας στοάς και υπάρχει δυνατότητα αδειοδότησής του. Ούτε για τους ορόφους φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Στο άρθρο 22 του ΝΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει αναφέρεται:

3. Σε κτίρια, στα οποία δεν έχει διανοιγεί η προβλεπόμενη από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στοά, δεν χορηγείται άδεια δόμησης για οποιαδήποτε προσθήκη, είτε καθ’ ύψος είτε κατ’ επέκταση στο κτίριο. Επιτρέπονται επισκευές και διαρρυθμίσεις, καθώς και αλλαγές χρήσης του υφισταμένου κτιρίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις που ισχύουν στην περιοχή. Ειδικώς στα κτίρια που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όλων των δήμων που δεν αναφέρονται στις περ. α΄, β΄ και γ΄ του άρθρου 10, η διάνοιξη της στοάς δεν είναι υποχρεωτική, με την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ύψος του ισογείου ορόφου είναι τριάμισι (3,5) μέτρα. Στην περίπτωση αυτή επιτρέπονται επιπρόσθετα εργασίες επισκευής ή και επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω αλλαγών χρήσεων σε χώρους του κτιρίου.

 

Η ειδική αναφορά στα εντός σχεδίου πόλεως κτίρια των δήμων που δεν αναφέρονται στις περιπτώσεις α, β και γ του άρθρου 10 του ιδίου Νόμου, εξαιρεί από την υποχρέωση διάνοιξης όποιο κτίριο είναι σε Δήμο που δεν εμπίπτει στις α, β και γ (Δήμοι Αττικής με πληθυσμό βάση πρόσφατης απογραφής >20.000, Δήμοι Π.Ε. Θεσσαλονίκης >20.000 και Δήμοι Πατρέων, Λάρισας, Ηρακλείου, Χανίων, Βόλου και Ιωαννίνων).

 

Η περίπτωση που εξετάζω είναι Δήμος Αθηναίων και συνεπώς επιτρέπονται επισκευές και διαρρυθμίσεις, καθώς και αλλαγές χρήσης του υφισταμένου κτιρίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις που ισχύουν στην περιοχή.

 

Εκτιμώ ότι έχει γίνει εξάντληση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης οπότε δεν τίθεται θέμα προσθήκης καθ' ύψος ή κατ' επέκταση, αν και θα το ξαναδώ. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, τότε για να υλοποιηθεί θα πρέπει να διανοιγεί και το τμήμα της νέας μη διανοιγμένης στοάς.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σας,

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης κατασκευάστηκε διώροφη οικοδομή προ του 1975 (νομίμως υφιστάμενο κτίσμα ). Μεταγενέστερα και συγκεκριμένα βάσει ΦΕΚ 463/Δ/1994-05-11 ορίζεται διάνοιξη παρόδια στοάς. Ο ιδιοκτήτης απέκτησε με αγοραπωλησία δύο οικόπεδα στο πίσω τμήμα του κτίσματος  (του διωρόφου) με νομίμως υφιστάμενα κτίσματα βάσει οικοδομικών αδειών. Προχωρήσαμε σε έκδοση οικοδομικής άδειας προσθήκης καθ' ύψος στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα τα οποία είναι λειτουργικά και στατικά ανεξάρτητα του ανωτέρω κτίσματος στο οποίο απαιτείται διάνοιξη στοάς καθώς βάσει νοκ αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

"Σε κτίρια, στα οποία δεν έχει διανοιγεί η προβλεπόμενη από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στοά, δεν χορηγείται άδεια δόμησης για οποιαδήποτε προσθήκη, είτε καθ’ ύψος είτε κατ’ επέκταση στο κτίριο. Επιτρέπονται επισκευές και διαρρυθμίσεις, καθώς και αλλαγές χρήσης του υφισταμένου κτιρίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις που ισχύουν στην περιοχή. Ειδικώς στα κτίρια που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όλων των δήμων που δεν αναφέρονται στις περ. α΄, β΄ και γ΄ του άρθρου 10, η διάνοιξη της στοάς δεν είναι υποχρεωτική, με την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ύψος του ισογείου ορόφου είναι τριάμισι (3,5) μέτρα. Στην περίπτωση αυτή επιτρέπονται επιπρόσθετα εργασίες επισκευής ή και επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω αλλαγών χρήσεων σε χώρους του κτιρίου".

Εκτιμώ λοιπόν πως το συγκεκριμένο άρθρο του ΝΟΚ αναφέρεται μόνο στο κτίσμα που απαιτείται η διάνοιξη της παρόδιας στοάς η απαγόρευση προσθήκης καθ΄ύψος και κατ' έκταση και όχι στο σύνολο του οικοπέδου σε κτίσματα που είναι λειτουργικά και στατικά ανεξάρτητα.

Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;

Σας ευχαριστώ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  Οι στοες οριζονται μεταξυ δρομων.

 Στ ΦΕΚ που ανεφερες,  ποιοί ειναι οι δρομοι;

  Στο τοπογραφικο της αγοραπωλησιας τι γραφει;

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, το συγκεκριμένο κτίσμα οικοδομήθηκε από τους γονείς του ιδιοκτήτη όταν δεν προβλεπόταν η διάνοιξη στοάς. Στο εν λόγω κτίσμα βάσει του ΦΕΚ θα πρέπει να διανοιχθεί στοά και δεν επιτρέπεται η προσθήκη καθ΄ ύψος ή κατ΄ έκταση αλλά στα κτίσματα (ανεξάρτητα λειτουργικά ) τα οποία βρίσκονται στο πίσω τμήμα του οικοπέδου όπου δεν υπάρχει ζήτημα στοάς γιατί να μην μπορεί να γίνει προσθήκη καθ΄ ύψος; (Υπάρχει διχογνωμία της αρμόδιας ΥΔΟΜ και θα καταφύγουν σε διευκρίνιση) 

Link to comment
Share on other sites

με βαση τις διευκρινισεις σου και οτι

"Υπάρχει διχογνωμία της αρμόδιας ΥΔΟΜ και θα καταφύγουν σε διευκρίνιση"

θα περιμενουμε την απαντηση...

 [και θα μας ενημερωσεις]

καλη συνεχεια

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.