Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος σκελετός κτηρίου δίπλα σε υπάρχον


Recommended Posts

Έχω ένα ισόγειο λιθόκτιστο σπίτι και θέλω να κάνω προσθήκη καθ'ύψος. Σκέφτομαι την δημιουργία νέου σκελετού από Ο.Σ. ο οποίος θα εφάπτεται στο υπάρχον κτίριο. Ο σκελετός αυτός μπορεί να βγει εκτός οικοδομικής γραμμής, στην πρασιά δηλαδή?Θέλω δηλαδή να φτιάξω κολώνες πάχους 25εκ μέσα στην πρασιά μπροστά από το υπάρχον κτίριο για να μην πειράξω την φέρουσα λιθοδομή.Γίνεται?Έψαξα ΓΟΚ και κτιριοδομικό και δεν βρήκα κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση καθ' ύψους προσθήκης μπορείς να μπεις εντός της Ο.Γ. κατά 40 εκ. ανά φέρον στοιχείο - υποστήλωμα. Ενοείται πως μόνο τα φέροντα στοιχεία θα εισέρχονται εντός Ο.Γ. και τίποτα άλλο.

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΧΩΔΕ 15737/1864/88

 

 

Σας πληροφορούμε τα εξής:

 

Μπορείτε να δεχθείτε προεξοχή των φερόντων στοιχείων της οικοδομής μέχρι 0,40μ. έξω από την οικοδομική γραμμή και μέσα στο πλάτος του προκηπίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθ.11 του Ν. 1577/85, εφόσον η ΕΠΑΕ, στην οποία θα θέσετε το θέμα, αποφανθεί, ότι τα φέροντα αυτά στοιχεία αποτελούν αρχιτεκτονικές προεξοχές κατά την έννοια της παρ. 37 του άρθ.2 του Ν. 1577/85.

 

Δεν είναι ακριβώς "αρχιτεκτονική" προεξοχή αλλά με μια καλή αιτιολογική πιστεύω περνάει!

Τώρα αν σκοπεύεις να βγάλεις όλη την προσθήκη σου στην πρασιά δηλ. προβολή της προσθήκης εντός του προκηπίου, πέρα από τις κολώνες...δύσκολο!

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να το κάνεις για λόγους ενίσχυσης του υφισταμένου σε περίπτωση προσθήκης ορόφου. Ίδια περίπτωση είναι και η δική σου παρόλο που δεν ενισχύεις το υφιστάμενο αλλά κατασκευάζεις στατικά ανεξάρτητο κτήριο.

Πού το λέει, το ψάχνω ακόμα αλλά είμαι 100% βέβαιος γι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Eγώ πάντως συνάδελφοι διαβάζω στην ΑΠΟΦ. 86845 /18-11-1999 ΦΕΚ 2036 Β' για ενισχύσεις υφισταμένων ότι τα στοιχεία ενίσχυσης επιτρέπεται να εξέχουν έως 25 cm από τις υποχρεωτικές γραμμές δόμησης. Ως γραμμές δόμησης εννοεί εκτός της ΟΓ και τις πλάγιες και οπίσθιες.

 

Ως ενίσχυση θεωρείται οποιαδήποτε πρόσφορη τεχνική μέθοδος ακόμα και η προσθήκη νέων στοιχείων.

 

Σε περίπτωση δε που η γραμμή δόμησης είναι ταυτόχρονα και ΡΓ τότε μόνο τα οριζόντια στοιχεία επιτρέπεται να εξέχουν κατά 25 cm και αυτά υπό την προυπόθεση ότι έχουν τουλάχιστον 2,80 ύψος ως προς το πεζοδρόμιο.

 

Εκτός αν υπάρχει μεταγενέστερη διάταξη και δεν το γνωρίζω.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ.Πολύ χρήσιμα όλα αυτά.Και εγώ κάτι έχω ακούσει για τα 25εκ.Αν γίνεται 40 όμως ακόμη καλύτερα.

 

Την νομοθεσία αυτή για τα 40εκ. και τα 25εκ που την βρήκατε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.