Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επέτειος του "ΟΧΙ"-28η Οκτωβρίου 1940


Pavlos33

Recommended Posts

7 ώρες πριν, Faethon11 said:

Στην δε "Λευκή Βίβλο" που λέει στην ανακοίνωση δεν έχει κάποια εγγραφή

Λογικό, μιας και το επίμαχο ήταν "non paper", και όχι διπλωματικό έγγραφο

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξα όμως το παρακάτω από την συνέντευξη ;) 

Παράθεση

Σας έχω στο τραπέζι μερικά έγγραφα. Είναι όλαι αι αποδείξεις της ιταλικής ενέδρας εκ προμελέτης. Όταν τελειώσω μπορείτε να τα δείτε. Περιττόν να πάρετε σημειώσεις. Συντομώτατα θα δημοσιευθούν εις την Λευκήν Βίβλον, η οποία διέταξα να εκδοθή το ταχύτερον. 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχει δημοσιευτεί στο Βήμα του ΔΟΛ και αλλού και μάλιστα αρκετές φορές τα τελευταία 30 χρόνια, πολύ αργότερα από την μεταπολίτευση, που δεν υπάρχει πλέον μετεμφυλιακό κράτος.

Η ουσία όμως είναι ότι το θέμα ετέθη τι θα συνέβαινε αν έλεγε ναι . 

Εδώ έχουμε μία απάντηση, η οποία είναι δομημένη πάνω σε ιστορικά γεγονότα που δεν αμφισβητούνται. Προηγούμενα που τα έζησε ο Μεταξάς, αλλά και προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν μετά τον θάνατο του, γιατί ήταν γεωπολιτικά σωστές οι προβλέψεις του. Τον διχασμό, το τι συνέβη με την Βουλγαρική κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη την περίοδο 41-44, την νίκη των συμμάχων, αφού δεν μπόρεσε να εισβάλλει στην Αγγλία ο Χίτλερ μια και ο Αγγλικός στρατός την γλύτωσε στην Δουνκέρκη. 

Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά τότε στις τελευταίες μέρες του 1940, υπήρχε κάποιο δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας που έλεγε ότι αυτό τον χειμώνα μόνο 2 φώτα ελευθερίας απομένουν στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο και στην Αθήνα. 

Και ήταν πραγματικότητα, αφού όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν με τον άξονα, ή υπό τον άξονα, ή ευμενώς διακείμενη υπέρ του άξονα, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, με τις δικτατορίες, αλλά και η ΕΣΣΔ με την συμφωνία που είχε κάνει.

Τυπικά λοιπόν σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το να πει όχι, όταν ήξερε ότι μόνο η Αγγλία υπήρχε και αυτή δεν μπορούσε να βοηθήσει, ήταν αυτοκτονία. Και όμως το είπε και νομίζω ότι η εξήγηση που δίνεται στο άρθρο είναι επαρκής. 

Διάβασα και εγώ χτες παίρνοντας αφορμή από την συζήτηση μας, λίγο στην βικιπαίδεια για τον Μεταξά την ζωή του, μια και Ιστορία διάβαζα αρκετά νεότερος. Είδα ότι όλοι δέχονταν την στρατηγική του άποψη. Για αυτό αν και δηλωμένος αντιβενιζελικός, ο βενιζέλος του έδινε θέσεις στον στρατό. Προφανώς είχε αναγνωρίσει τα λάθη του πολλές φορές, δεν είναι τυχαίο ότι το 1920 αρνήθηκε να λάβει μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία, ακόμα και ως αρχιστράτηγος, αφού ποτέ δεν την θεωρούσε σωστή.

Επίσης η τριχοτόμηση της χώρας που προέβλεπε αν έλεγε ναι, είμαστε σίγουροι πλέον ότι θα συνέβαινε, μετά την αλλαγή της ροής του πολέμου, που έγινε 2 χρόνια μετά τον θάνατο του. 

Αρα λοιπόν, ανεξάρτητα αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός που αναφέρεται με τους εκδότες, η ουσία που δεν αμφισβητείται είναι ότι είπε όχι, ενώ όλοι θα αναμένανε ότι θα έλεγε ναι. Για στρατιωτικούς λόγους αφού η διεθνής στρατιωτική κατάσταση ήταν υπέρ του άξονα σε συντριπτικό βαθμό, για πολιτικούς λόγους, αφού η Αγγλία δεν μπορούσε να βοηθήσει, μια και υπήρχε ακόμη ο ισχυρός Ιταλικός στόλος και η αεροπορική δύναμη στην Μέση Ανατολή, ήταν πολύ ασθενής, άρα δεν υπήρχε ελπίδα στρατιωτικής βοήθειας, λόγος που βάρυνε και σαν στρατιωτικός, αλλά κυρίως σαν πολιτικός, αφού η συμμαχία με τους Αγγλους, θα ήταν εις βάρος μας, αφού θα μας έκανε εχθρούς του άξονα, χωρίς όμως να έχουμε καμία βοήθεια, αλλά  και για ιδεολογικούς ακόμα λόγους, αφού ιδεολογικά βρισκόταν κοντά στις ιδεολογίες του άξονα. 

Παρ΄ όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα μας λένε ότι είπε όχι. 

Είτε λοιπόν υπήρξε η συνάντηση που αναφέρθηκε, είτε όχι, η ανάλυση της κατάστασης και των δεδομένων που αναφέρει, είναι παντελώς αληθινή και προφανώς αυτή τον οδήγησε στο όχι. 

Link to comment
Share on other sites

20 λεπτά πριν, BAS said:

 

Παρ΄ όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα μας λένε ότι είπε όχι. 

 

το παράδοξο είναι ότι ιδεολογικά ,  ''ακουμπούσε'' στον άξονα , κ  φαίνεται καθαρα μες στο κειμενο που παρεθεσες .....

Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορούν στο youtube από το greece in color ωραία βίντεο μεγάλης διάρκειας για τον πόλεμο. 

Είδα χτες ένα που έχει αρκετά αρχεία από επίκαιρα που δεν είχαμε δει ποτέ. 

https://www.youtube.com/results?search_query=greece+in+colour

Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, tetris said:

και κάποιο ακόμη αρχείο

κι εδώ

και μάλλον με αυτά τα δείγματα που παραθέτεις γίνεται προφανές γιατί μετά τον πόλεμο είμαστε οι μοναδικοί που γιορτάζουμε και κάνουμε παρελάσεις στην αρχή (που είναι το δυσάρεστο γεγονός) του και όχι στην λήξη του (που είναι το ευχάριστο γεγονός) ..... όπως κάνουν όλοι....

Τα πανό και οι χαρές στους δρόμους και στην υποδοχή των στρατιωτών έχουν πολλές σημαίες Ελλάδας.... αρκετές Αγγλίας.... αλλά και αρκετά του ΕΑΜ ......

Δεν είχαν τότε το Photoshop να κάνουν ένα ρετούς στα φιλμ.... οπότε το ρετούς έγινε στην ιστορία

 

Link to comment
Share on other sites

ενημερωμένος ε......

Πλάκα πλάκα σκηνές υποδοχής της απελευθέρωσης και των απελευθερωτών από τον κόσμο στους δρόμους είχα δει ελάχιστα.... 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.