Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων


GTnews

Recommended Posts

 

Την απόφαση για κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ακινήτου αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Πρόκειται για ένα δικαιολογητικό η έκδοση του οποίου επιβάρυνε σημαντικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας αγοραπωλησίας ακινήτου και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει λάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο όχι μόνο την ψηφιοποίηση αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων σε κάθε χώρα είναι 4,7 ενώ στην Ελλάδα είναι 11. 
 
Η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα πολύ πρακτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολίτες και επενδυτές, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση στην έκδοσή του από τους Δήμους σήμαινε λήξη ισχύος για άλλα πιστοποιητικά όπως η φορολογική ενημερότητα, οδηγώντας μεταβιβάσεις σε αδιέξοδο. 
  
Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει άμεσα τόσο πολίτες όσο και επενδυτές με σκοπό να μπει τέλος στην παραπανίσια ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στο χώρο των ακινήτων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Κι αν υφίσταται καταβολή του τέλους αυτού (χρέος) και κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου δεν εξοφληθεί, ποιός θα είναι υποχρεωμένος να το καταβάλει και πότε;

 

Link to comment
Share on other sites

τον Σιμο τον ρωτησαν;;;

[και τους αλλους τοπικους αρχοντες...]

Πριν εναμιση χρονια τα ιδια "σχεδιαζαν.

https://www.makthes.gr/exo-frenon-o-s-daniilidis-me-ti-desmeysi-st-petsa-stin-pomida-gia-katargisi-ekdosis-tap-apo-toys-dimoys-513588

 

Link to comment
Share on other sites

Αντί να το καταργήσουν, θα μπορούσαν να απλοποιήσουν την έκδοσή του (ηλεκτρονικά) υποχρεώνοντας τους Δήμους να εγκαταστήσουν τη σχετική εφαρμογή.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Κι αν υφίσταται καταβολή του τέλους αυτού (χρέος) και κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου δεν εξοφληθεί, ποιός θα είναι υποχρεωμένος να το καταβάλει και πότε;

 

Ήταν, είναι και θα είναι υποχρέωση των Δήμων να συλλέγουν του φόρους τους μέχρι να αλλάξει το σύνταγμά μας, οπότε ας βρουν τους οφειλέτες αφού έχουν τα ΑΦΜ τους και ας τα εισπράξουν. Το πιο απλό είναι να τα πάνε στην ΔΟΥ, αλλιώς ας παραγραφούν.

Είναι τραγικό να μπλοκάρει η οικονομία μιας ολόκληρης χώρας για να εισπράξει η άνω καρδιτσομαγούλενα 3,50 ευρώ για να τα φάνε οι ημέτεροι στο καφενείο!!!

 

 

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.