Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαιρεσία που δεν συμπεριλήφθηκε στον 4495/2017 (ερώτηση ιδιώτη)


Recommended Posts

Οικοδομη του 1997 - Τακτοποίηση 4495/2017 Αυγουστο 2021 - Αγοραπωλησία Νοεμβριο 2021

Εγινε αγορα διαμερίσματος το οποιο είχε αυθερεσία

(Ι) Κατηγορια 4 ημιυπαιθριου σε κατοικια (4,5τμ) ωστοσο διαπίστωσα διαφορές στην κάτοψη ΟΑ ότι υπάρχει περισσότερο μπαλκόνι

(ΙΙ) (εξώστης/προβολο?) ~ 2,24τμ το οποιο δεν εχει συμπεριληφθεί στην τακτοποίηση πριν την μεταβιβαση. Επίσης,
η κατοψη αναφερει οτι οι κολώνες (στην ταρατσας/δωμα καταστηματος - αχνοφαίνονται απλα τα σιδερα τους) απέχουν 200εκ απο το τοιχο του διαμερισματοςωστόσο η απόσταση είναι 320εκ.

Θα παω σε μηχανικο επειδη θελω να ειναι ολα τακτοποιημένα. Τι να περιμενω περιπου (προστιμο κτλ θα πληρωσω το ξερω απλα θα γινει ευκολα ή εχει μανούρα?)? (Ακουσα οτι οι συμβολαιογραφει δεν τους αρεσουν τροποποιησεις στις τακτοποιησεις εφοσον εγινε το συμβολαιο/μεταβιβαση 😅

Τέλος, ο χωρος ανάμεσα στα Β-Κ-Λ-Μ-Ν-Ξ-Ο-Π-Ζ-Ε-Δ-Γ-Β ειναι δικος μου ή κοινόκτητος ;
Tο συμβολαιο (τοσο απο την πωλητρια προς σε εμενα και ο πρωτος τιτλος κτησης απο τον εργολαβο στην ιδια) αναφερει:

Η πωλήτρια δήλωσε ότι έχει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ένα διαμέρισμα - οριζόντια ιδιοκτησια, το οποίο βρίσκεται στον πρωτο (1ο) τυπικό όροφο της οικοδομής Βήτα(Β) από συγκρότημα δύο οικοδομών... Το διαμέρισμα αυτό, όπως περιγράφεται στον τίτλο κτήσης, έχει το στοιχείο Δέλτα ένα (Δ1`), έχει πρόσοψη στην οδό..., συνορεύει γύρω με τα υπ΄αριθμούς 2 και 3 διαμερίσματα του ιδίου ορόφου, με κοινόχρηστο διάδρομο και με ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και αποτελείται από σαλοκουζίνα, τρία (3) δωμάτια και λουτραποχωρητήριο. Έχει καθαρό εμβαδό οδγόντα έξι τετραγωνικά μέτρα και εξήντα έξι εκατοστά του τεγραγωνικού μέτρου (86,66τ.μ.), μικρό εμβαδό (με την αναλογία στα κοινόχρηστα εκατόν τέσσερα τετραγωνικά μέτρα (104,00 τ.μ.) και του αναλογεί ποσοστό συνιδιοκτησίας ένα εκατοστό και εβδομήντα επτά εκατοστά του εκατοστού (1,77/100) σε όλο το οικόπεδο και τους λοιπούς κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, μέρη και εγκαταστάσεις της οικοδομής μετά την εμπρόσθια βεράντα, όπως φαινεται στην επισυναπτόμενη στον τίτλο κτήσης κάτοψη του 1ου οροφου, ανάμεσα στα στοιχεία Β-Κ-Λ-Μ-Ν-Ξ-Ο-Π-Ζ-Ε-Δ-Γ-Β. ...

katopsi.jpg

 

katopsi2.jpg

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν προτείνω να απευθυνθείτε ΓΡΑΠΤΑ στον μηχανικό που έκανε την τακτοποίηση (με κοινοποιημένο στην επικοινωνία τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον μηχανικό σας και τον δικηγόρο σας) με το εξής αίτημα: Ζητάμε να διορθώθούν ΟΛΑ τα λάθη της δήλωσης, διαφορετικά αναλαμβάνει δικηγόρος να διερευνήσει πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό και αν προκύπτει αποζημίωση προς εσάς ή τι άλλες ενέργειες απαιτούνται. Φυσικά πάντα θα έχετε δίπλα σας έμπειρο μηχανικό σε μεταβιβάσεις και ελέγχους ακινήτων (αχχχ γιατί δεν τον είχατε κατά την αγορά, να έλεγχε????).
Μετά, αφού ολοκληρωθεί η διόρθωση της τακτοποίησης,  μιλάτε  με συμβολαιογράφο να σας πει αν απαιτείται διόρθωση συμβολαίου ή όχι από τις διαφορές που θα προκύψουν.
Το αν έχει μανούρα, είναι πλέον αδιάφορο... Αυτό δυστυχώς έπρεπε να φροντίσετε να το γνωρίζετε πριν το πάρετε, τώρα είναι αργά για ερωτήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ή θα το διορθώσετε ή καλύτερα να γυρίσει το ακίνητο στον προηγούμενο ιδιοκτήτη!
Ο χωρος ανάμεσα στα Β-Κ-Λ-Μ-Ν-Ξ-Ο-Π-Ζ-Ε-Δ-Γ-Β είναι ότι ορίζει η Σύσταση Οριζοντίων Ιδιοκτησιών. Συνεπώς θα πρέπει να πάρετε τη σύσταση και ίσως και το εργολαβικό συμβόλαιο με όλα τα σχέδια και τους πίνακες που τα συνοδεύεουν και να τα δώσετε σε έμπειρο συμβολαιογράφο να τα μελετήσει και να σας απαντήσει. Ο μηχανικός μπορεί να ερμηνεύει τα σχέδια και να συνδράμει τον συμβολαιογράφο, αλλά δεν είναι ο καταλληλότερος για να ερμηνεύσει τα γραφόμενα των συμβολαίων, τα οποία καμιά φορά είναι προχειρογραμμένα και δυσνόητα. Προσωπικά η σύνταξη του κειμένου, που παραθέσατε δεν με βοηθάει να πω με σιγουριά ότι είναι δικό σας. Πολύ περισσότερο δε, που είναι απο συμβόλαιο μεταβίβασης και όχι από τη σύσταση. Το σχέδιο που παραθέσατε, ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Άδεια???, Συμβόλαιο μεταβίβασης??? Σύσταση ??? εργολαγικό προσύμφωνο ?? ροποποίηση ?? ή το αρχείο του μηχανικού ??

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απαντηση σου.
 

Quote

Φυσικά πάντα θα έχετε δίπλα σας έμπειρο μηχανικό σε μεταβιβάσεις και ελέγχους ακινήτων (αχχχ γιατί δεν τον είχατε κατά την αγορά, να έλεγχε????)


Το ακινητο αγοραστηκε με δάνειο οποτε το ελεγξε και ο μηχανικός της τραπέζης 😅
Το θέμα ειναι να ειχα και εγω εναν τριτο μηχανικό δεν μπορώ να ξέρω αν είναι έμπειρος (και η μηχανικος της πωλητριας εμπειρη φαινοταν και δεν ηταν μικρή ηλικιακα).

(Σοβαρά μιλώντας δεν μου αρέσει αυτη η φράση, ένας πρεπει να ειναι ο μηχανικός, απλα ατυχησαμε και θα τρέξουμε :P)

Και αυτο ειναι και το δυσκολο δεν βρίσκεις έμπειρο μηχανικό xD. Γιατι εχω περασει απο αρκετους μηχανικους xD
Οποτε η φράση "Δεν είναι τπτ θα πουμε οτι εγινε παράληψη από τον προηγούμενο μηχανικό και θα προσθεσουμε και αυτο, ειναι 250€ προστιμο/παραβολο +  εξοδα" να υποθέσω ότι δεν ισχύει? :D παμε και για επιλογη επομενου μηχανικού?


 

Quote

Το σχέδιο που παραθέσατε, ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ: Άδεια???, Συμβόλαιο μεταβίβασης??? Σύσταση ??? εργολαγικό προσύμφωνο ?? ροποποίηση ?? ή το αρχείο του μηχανικού ??



Η πρωτη κατοψη ειναι του συμβολαιογραφου/εργολαβου και συνοδευει τον τιτλο κτησης
Η δευτερη κατοψη ειναι της ΟΑ

Στο Κανονισμος Διοικησεως Πολυκατοικιας [ειναι η σύσταση Οριζοντίων Ιδιοκτησιών ?] αναφερει μονο σε ενα σημειο "Ταράτσα καταστήματος" οτι το κομματι που δεν ειναι μεσα στο χωρο που δημιουργουν τα σημεια (περιπου 40τμ μπορουν να τοποθετηθουν στοιχεια απο ψυγεια του καταστηματος απο κατω.

Edited by immunity
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, immunity said:

Το ακινητο αγοραστηκε με δάνειο οποτε το ελεγξε και ο μηχανικός της τραπέζης 😅

Η φράση που τα λεει όλα. Και εσυ αλλα και αλλοι πολλοι αγοραστές πειθετε τους εαυτους σας ότι κάποιος που δουλευεί για εναν τρίτο θα προαστπίσει το δικό σας συμφέρον. Σιγα μην ελεγχει η τράπεζα αν έχει γίνει σωστη δήλωση. Αλλα την ενδιαφέρουν. Βεβαια ειναι τζάμπα οποτε.....

Θα παιδευτειτε λιγο παραπάνω τωρα, θα κάνετε και αρκετα έξοδα αλλα έτσι είναι. Οτι δεν γίνεται σωστα στην ώρα του, για να διορθωθει μετά έχει πολλαπλάσιο κόπο και κόστος.

Καλή επιτυχία και να συμβουλευετε τους γνωστους σας να μην τσιγκουνευονται λιγες εκατοντάδες ευρω όταν αγοράζουν ακίνητα

Edited by cvlengnr
Link to comment
Share on other sites

Quote

Και εσυ αλλα και αλλοι πολλοι αγοραστές πειθετε τους εαυτους σας ότι κάποιος που δουλευεί για εναν τρίτο θα προαστπίσει το δικό σας συμφέρον.

Απεναντίας :) . Εγω πιστεύω πως και καποιος που δουλευει για τον εαυτο μου, τον πληρώνω εγώ, δεν θα προασπιστει το συμφέρον μου, γιατι μπορεί να κάνει λάθος.
Software Engineer γαρ για να παραδωσω την εργασία μου θα πρεπει να την ελεγξουν τουλάχιστον 2 άλλοι. Και θα υπαρξουν περιπτωσεις που υπαρχουν λαθη θα μου τα επισημάνουν και θα τα διορθωσω, ή και καποια λαθη θα περασουν (bugs :D ), θα αναλαβω τις ευθυνες θα τα διορθωσω. Αντιστοιχα ελεγχω την εργασία των αλλων και επισημένω τα λάθη τους. Αυτο δε σημαίνει οτι εγω ή οι συνάδελφοι μου θελουμε να κλεισουν οι πελάτες που με πληρώνουν. 

 

Quote

Βεβαια ειναι τζάμπα οποτε.....

Δεν ήταν τζάμπα :D 200€ κόστισε (και έξτρα 2 δικηγόρους)

Γινεται μια τακτοποιηση και υπαρχει ένας υπευθυνος πολιτικός μηχανικός ο οποίος βάζει την υπογραφή του. Και επειδή βάζει την υπογραφή του τον θεωρω ένα αξίωμα που θα κάνει σωστά τη δουλειά του, είτε τον πληρωσα εγώ είτε τον πλήρωσε η πωλήτρια το λάθος μπορεί να γίνει.


Γιατι υπάρχει και η εκδοχή πλήρωσα τα 200€ στον έναν μηχανικό να πλήρωνα xxx€ και σε τρίτο μηχανικό και το πρόβλημα να μην είχε εντοπιστεί τότε θα τραβούσα τις γογγύλες μου xD

Edited by immunity
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο απλό το θέμα σας, όπως αφήνετε να εννοηθεί και πιθανόν δεν το έχετε πλήρως συνειδητοποιήσει.... Θ' απαιτηθούν αρκετά χρήματα και ιδιαίτερες (όχι απλές) διαδικασίες για να το αντιμετωπίσετε! Δυστυχώς εμπιστευθήκατε ανθρώπους που σκοπό τους είχαν να ξεφορτωθούν το εν λόγω διαμέρισμα και τίποτα περισσότερο! Προφανώς ουδείς εξ αυτών προστάτευσε τα δικά σας συμφέροντα, απλώς διότι άλλοι ήταν οι πελάτες τους!!!

Το θέμα σας γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, όταν κάποιος "διαβάσει" τα μικρά γράμματα!!! Διαβάστε προσεκτικά αυτό, που εσείς αναφέρατε:

19 ώρες πριν, immunity said:

Έχει καθαρό εμβαδόν ογδόντα έξι τετραγωνικά μέτρα και εξήντα έξι εκατοστά του τετραγωνικού μέτρου (86,66 τ.μ.), μικτό εμβαδόν (με την αναλογία στα κοινόχρηστα εκατόν τέσσερα τετραγωνικά μέτρα (104,00 τ.μ.) και του αναλογεί ποσοστό συνιδιοκτησίας ένα εκατοστό και εβδομήντα επτά εκατοστά του εκατοστού (1,77/100) σε όλο το οικόπεδο .......

Mάλλον κάποιο "λάκκο έχει η φάβα"! Με άλλα λόγια, τα χιλιοστά που αναλογούν στην ιδιοκτησία που αγοράσατε, είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με αυτά που κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να της αναλογούν!!! Δηλαδή, με βάσει τα συνολικά δομημένα τ.μ. ανά οριζόντια ιδιοκτησία στο οικόπεδο, η δική σας φαντάζει ριγμένη.... Κατά πάσα πιθανότητα δόθηκαν πολύ περισσότερα σε άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες του οικοπέδου εις βάρος της δικής σας....

Υ.Γ. 1. Με απλά λόγια, όπως σας κορόιδεψαν και σας πούλησαν ένα διαμέρισμα στο οποίο υφίστανται αυθαιρεσίες μη ρυθμισμένες, έτσι σας κορόιδεψαν και σας έριξαν και στα χιλιοστά που του αναλογούν! Θυμίζω ότι, τα χιλιοστά επί της γης, που αναλογούν σε μια οριζόντια ιδιοκτησία είναι η "ουσιαστική ες αεί περιουσία" του ιδιοκτήτη της! Προφανώς και αυτό θα το είχε εντοπίσει ο δικός σας μηχανικός, πριν την αγορά του διαμερίσματος!!!

Υ.Γ.2. Το παραπάνω ανακαλείται αν στο εν λόγω οικόπεδο έχουν συνολικά δομηθεί πάνω από 5.000 τ.μ. Πράγμα απίθανο.....

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Δεν είναι τόσο απλό το θέμα σας, όπως αφήνετε να εννοηθεί και πιθανόν δεν το έχετε πλήρως συνειδητοποιήσει.... Θ' απαιτηθούν αρκετά χρήματα και ιδιαίτερες (όχι απλές) διαδικασίες για να το αντιμετωπίσετε! Δυστυχώς εμπιστευθήκατε ανθρώπους που σκοπό τους είχαν να ξεφορτωθούν το εν λόγω διαμέρισμα και τίποτα περισσότερο! Προφανώς ουδείς εξ αυτών προστάτευσε τα δικά σας συμφέροντα, απλώς διότι άλλοι ήταν οι πελάτες τους!!!

Το θέμα σας γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, όταν κάποιος "διαβάσει" τα μικρά γράμματα!!! Διαβάστε προσεκτικά αυτό, που εσείς αναφέρατε:

Mάλλον κάποιο "λάκκο έχει η φάβα"! Με άλλα λόγια, τα χιλιοστά που αναλογούν στην ιδιοκτησία που αγοράσατε, είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με αυτά που κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να της αναλογούν!!! Δηλαδή, με βάσει τα συνολικά δομημένα τ.μ. ανά οριζόντια ιδιοκτησία στο οικόπεδο, η δική σας φαντάζει ριγμένη.... Κατά πάσα πιθανότητα δόθηκαν πολύ περισσότερα σε άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες του οικοπέδου εις βάρος της δικής σας....

Υ.Γ. 1. Με απλά λόγια, όπως σας κορόιδεψαν και σας πούλησαν ένα διαμέρισμα στο οποίο υφίστανται αυθαιρεσίες μη ρυθμισμένες, έτσι σας κορόιδεψαν και σας έριξαν και στα χιλιοστά που του αναλογούν! Θυμίζω ότι, τα χιλιοστά επί της γης, που αναλογούν σε μια οριζόντια ιδιοκτησία είναι η "ουσιαστική ες αεί περιουσία" του ιδιοκτήτη της! Προφανώς και αυτό θα το είχε εντοπίσει ο δικός σας μηχανικός, πριν την αγορά του διαμερίσματος!!!

Υ.Γ.2. Το παραπάνω ανακαλείται αν στο εν λόγω οικόπεδο έχουν συνολικά δομηθεί πάνω από 5.000 τ.μ. Πράγμα απίθανο.....

 

ειναι 2 κτιρια Α και Β απο 20 διαμερισματα και 4 καταστηματα το κάθε κτιριο -> 40 διαμερισματα  και 8 καταστηματα. Και το διαμερισμα μου δεν ειναι απο τα μεγάλα. Οποτε νομιζω το 1,77/100 ειναι "καλο"

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Εσείς ξέρετε καλύτερα....

 

Ε με βαση αυτο που γραψατε το ανεφερα
Υ.Γ.2. Το παραπάνω ανακαλείται αν στο εν λόγω οικόπεδο έχουν συνολικά δομηθεί πάνω από 5.000 τ.μ. Πράγμα απίθανο.....
Ειναι πανω απο 5000τμ 

Edited by immunity
Link to comment
Share on other sites

On 10/1/2024 at 11:15 ΜΜ, immunity said:

Τέλος, ο χωρος ανάμεσα στα Β-Κ-Λ-Μ-Ν-Ξ-Ο-Π-Ζ-Ε-Δ-Γ-Β ειναι δικος μου ή κοινόκτητος ;

Στο τμήμα του συμβολαίου που παρέθεσες υπάρχει η φράση «και τους λοιπούς κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, μέρη και εγκαταστάσεις της οικοδομής μετά την εμπρόσθια βεράντα».
Μάλλον στο συμβόλαιο γράφει «μετά της εμπρόσθιας βεράντας» και όχι «μετά την εμπρόσθια βεράντα».
Σε αυτή την περίπτωση το «μετά» σημαίνει «μαζί», άρα ο χώρος είναι κοινόχρηστος και κοινόκτητος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.