Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλιογραφία για περιβαλλοντικές μελέτες


zefuros

Recommended Posts

Συνάδελφοι μηχανικοί καλημέρα σας.

 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, σε εταιρεία που ασχολείται με ΑΠΕ, και πρόσφατα εβγαλα και μελετητικό στην κατηγορία 27. Προφανώς δεν εχω σκοπό να γίνω ξαφνικά περιβαντολόγος, απλά στα 5 χρόνια που εργάζομαι εδώ εχω ασχοληθεί πολύ με ΜΠΕ αιολικών πάρκων και τολμώ να πω πως εχω αποκτήσει μια σχετικά καλή εμπειρία.

 

Παλιότερα που είχα κάνει μια πολύ συντομη ερευνα, δεν είχα βρει αρκετή βιβλιογραφία για τις ΜΠΕ. Επειδή εχω το μικρόβιο να το ψαξω λίγο παραπάνω, έχετε να προτείνετε κάποια βιβλία ή συναφές υλικό προς μελέτη?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν οι Μ.Π.Ε δεν είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλα υποκατηγορία τους

 

Η απάντηση μου ίσως σε δυσαρεστήσει αλλά έτσι βλέπω τα πράγματα

Πράγματι δεν υπάρχει μεγάλη ελληνική βιβλιογραφία που να αναφέρεται στις Μ.Π.Ε αλλα υπάρχει λόγος γι'αυτο

 

Οι μηχανικοί Περιβάλλοντος (αλλά και οι περιβαλλοντολόγοι) έχουμε το αντίστοιχο μάθημα στι τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μας ,όχι τυχαία.Αυτό γιατί προυποθέτει οτι για την σωστή εκπόνηση μιας Μ.Π.Ε θσ συνδυάσεις πάρα πολλά διαφορετικά αντικείμενα

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος δεν υπάρχει βιβλιογραφία στο στυλ που το θες παρα μόνο κάποια που υποδυκνύει απλώς μια συστημική προσέγγιση για τον απλούστατο λόγο οτι κάθε περίπτωση μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική

 

Πως πχ θα εκπονήσεις μια Μ.Π.Ε για γεώτρηση χωρίς καν να έχεις τις βασικές γνώσεις γεωλογίας και υπόγειας υδραυλικής?

Μπορείς να εκπονήσεις μια Μ.Π.Ε για ένα αλιευτικό καταφύγιο αν δεν γνωρίζεις τα βασικά της ακτομηχανικής?

Πως θα κάνεις Μ.Π.Ε για μια μικρή βιομηχανία με ένα φουγάρο μόνο αν δεν μπορείς να αντιληφθείς την μεταφορά των ρύπων στην ατμόσφαιρα¨?

 

Μπορείς να εκτιμήσεις την ρύπανση από οποιοδήποτε έργο αν δεν μπορείς να κατανοήσεις τι παράγει και την τύχη στων ρύπων στο περιβάλλον?Μπορείς να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ μεθόδους αντιρύπανσης χωρίς να ξέρεις καν τις τεχνολογίες ή που βασίζονται?

 

Αν προσέξατε δεν έθεσα καν ζητήματα όπως επίπτωση στα φυσικά οικοσυστήματα κλπ γιατί εκεί και αν υπάρχει άγνοια ...

 

Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο βιβλίο .Το λάθος δεν είναι δικό σου βέβαια αλλά του Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε που μοιράζει μελετητικά πτυχία σε ακατάλληλους επιστήμονες (και του Τ.Ε.Ε που συνηγορεί)

 

Ελπίζω να μην σε έθιξα ,η τοποθέτηση μου δεν ήταν επι προσωπικού αλλά η άποψη μου είναι οτι οι περισσότερες ειδικότητες μπορούν να κάνουν σωστά μόνο συγκεκριμένες Μ.Π.Ε και αυτό υπο προυποθέσεις

 

Στην ερώτηση αν μπορείς τελικά να τα μάθεις όλα αυτά ενώ είσα ήδη μηχανικός η απάντηση είναι φυσικά ναι (όπως και εγώ μπορώ να μάθω μηχανολογικά ή ηλεκτρολογικά έχοντας κάνει ένα εξάμηνο ηλεκτροτεχνία και φυσικη Ι ...) η διαφορά είναι οτι κατά την άποψη μου χρειάζεται πολύς χρόνος γιατί μιλάμε για πλήθος ελλείψεων σε βασικές γνώσεις .(Τυχόν ενστάσεις δεκτές και συζητίσιμες)

 

 

Υπάρχει όντως έλλειψη βιβλιογραφίας για την μηχανική περιβάλλοντος στο site θα αρχίσω να προσθέτω σιγά σιγά μόλις βρω χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καλημέρα,

 

Μην ανησυχείς, δεν με εθιξες καθόλου. Επί της αρχής, συμφωνώ και εγω με τα λεγόμενα σου. Είναι προφανές πως ενα μελετητικό στην κατηγορία 27 δεν σε κάνει αυτομάτως και μελετητή. Άλλωστε και εγώ εκανα μια νυξη για αυτό, καθώς εγραψα πως δεν ειναι δυνατόν να γινω περιβαντολλόγος. Και εγω θεωρώ για τον εαυτό μου πως θα μπο΄ρούσα να ασχολήθω με κάποιους λίγους και συγκεκριμένους τομείς.

Και πιο ορθο φυσικά είναι πως κανονικά για κάθε τετοια μελέτη θα πρέπει να υπάρχει Ομαδα Μελέτης και οχι ενας μελετητης μονος του.

¨οποτε μπορέσεις να προσθέσεις κάτι απο υλικό, θα είναι καλοδεχούμενο.

Link to comment
Share on other sites

Ψάξε στη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ (ανοικτό πανεπιστήμιο), θα βρείς ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία για τις περιβαλλοντικές επιτπώσεις, την εκτίμηση τους κ.α. εν γένει.

 

Συμφωνώ με τον ZaXoYs, καθώς είμαι περιβαλλοντολόγος και παθών. Έχω κάνει και γω πολλά μαθήματα τα οποία δεν μου δίνου όμως το αντίστοιχο μελετητικό πτυχίο (έχω κάνει ρευστομηχανική και άλλα παρόμοια μαθήμα, δεν μπορώ όμως να κάνω μηχανολογικές μελέτες ).

Link to comment
Share on other sites

Είναι ενδιαφέρον κομμάτι της επιστήμης και όντως δεν υπάρχει ανάλογη βιβλιογραφία. Οσοι από εσάς σαν πιο ειδικοί μπορείτε να μας δώσετε βιβλιογραφία ή links που θα μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες θα ήταν μεγάλη βοήθεια.

Ηδη ζήτησα από συντοπίτη μου Μηχ Περ. να μου δώσει βιβλίο του για κάποιο θέμα που ασχολούμαι. Ετσι θα ξεφύγουμε και από την πεπατημένη των τυποποιημένων μελετών.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Environmental impact assessment (second edition), εκδόσεις McGraw-Hill, συγγραφέας Larry W. Canter, 1996, απλά η βίβλος για όποιον ασχολείται με Μ.Π.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει βιβλιογραφία για ρύπους ή για θόρυβο αεροσκαφών που αυτά δημιουργούν είτε σε πτήση είτε στο έδαφος;

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη του ZaXoYs και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι πως δίνουν την άδεια να υπογράφουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάποιοι που δεν έχουν τις ανάλογες σπουδές ή γνώσεις, αλλά το οτι εγκρίνουν τέτοιες μελέτες χωρίς πρωτογενή στοιχεία πεδίου και μάλιστα σιγά σιγά θα σταματήσουν να ζητούν τέτοιες μελέτες.

 

Δεν σας φαίνεται παράξενο πως οι ΜΠΕ που ήταν απαραίτητες για την έκδοση άδεια παραγωγής σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καταργείται στη πρώτη φάση του έργου και ενσωματώνεται με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, στη φάση κατασκευής του έργου;

 

Έτσι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.