Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων


Anastasia

Recommended Posts

αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από το ΤΕΕ για να έχει ισχύ.

 

αυτο τωρα τι φρουτο ειναι?

 

δηλαδη δεν ειναι καλυτερα να υπαρχει ενα μινιμουμ ως ισχυει μεχρι σημερα?

 

θα πρεπει δλδ να σκαρφιστεις τροπους ωστε να εγκρινει το ΤΕΕ χαμηλοτερη αμοιβη απο την 'μαξιμουμ'?

 

τι λογικη ειναι αυτη?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μα αφού το γράφει μέσα στο νόμο: Το συμφωνητικό κατατίθεται στο ΤΕΕ για έλεγχο και αν η αμοιβή είναι ιδιαιτέρως χαμηλή τότε ο μηχανικός παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο για να δώσει εξηγήσεις. Δεδομένου ότι δεν καταργείται ο έλεγχος αμοιβών-φορολογικών πιθανολογώ ότι θα εκδίδεται βεβαίωση περί συμφωνίας του ΤΕΕ με το ποσό της αμοιβής, αν αυτό είναι μικρότερο της νόμιμης, ώστε να θεωρήσει ο υπάλληλος την άδεια.

Link to comment
Share on other sites

ναι το ειδα.

 

απλα δεν το κατανοω...ποια η λογικη?

 

δλδ το ΤΕΕ λεει:

βρες τροπους να μας κοροιδεψεις, ωστε να προωθηθει η ανταγωνιστικοτητα....

 

τι αρρωστη λογικη ειναι αυτη?

Link to comment
Share on other sites

δεν κανουν απλά σαν γεροντοκόρες αλλά εχουν και μενος εναντίον επιστημονικών κλάδων. Την απάντηση που ήθελα να εκμαιεύσω την έλαβα για να καταλάβουν όσοι ακόμη μπορούν και σκέφτονται το ποια πραγματικότητα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

 

Παρόλαυτά, μια που ακόμη οι περισσότεροι εδω μέσα είναι μηχανικοί θαθελα να επιστρέψω και να τους βάλω να σκεφτούν το απλό ερώτημα : γιατί ο εργάτης πρέπει έχει προστατευμένο κατώτατο κατώφλι αμοιβής ενώ ο επιστήμονας ΟΧΙ. Ποιός το θέλει αυτό και ποιόν εξυπηρετεί?

Τώρα οσον αφορά τον φίλο από την Ημαθία που αναφέρει πως αυτός σαν υπεργολάβος πάντα έπαιρνε το 1/3 της νόμιμης αμοιβής του απαντώ πως εχει δίκιο. Πάντα αυτό γινόταν και το εχουμε διαβεί όλοι όσοι επιλάξαμε την γραμμική μορφή εξέλιξης του επαγγέλματος.

Τωρα όμως το 1/3 ποιας αμοιβής θα παίρνει ο υπεργολάβος? Ούτε το ΦΠΑ ούτε το16% από τα μπλοκάκια δεν μπορεί να παίρνει.

Ποιος και πως θα διαμορφωσει την νέα τιμή αφετηρίας? Σίγουρα όχι ο υπεργολάβος αλλά αυτός που θα έχει την δουλειά.

Καια ποιός θα έχει την δουλειά ?

Μόνο "μεγάλες" (οικογενειακές στην Ελλάδα) εταιρείες που θα εργάζονται με το αγγλοσαξωνικό σύστημα. Ενας senior engineer (καλοπληρωμένος) για καμιά δεκαριά μηχανικούς και υπομηχανικούς κακοπληρωμένους και ασχέτως ηλικίας μια που σε λίγο ούτε τα πτυχία τα μελετητικά θα έχουν την σημερινή αξία.

Για τους παραπάνω λόγους φίλε διαφωνω με την θέση σου και τάσσομαι με την πλευρά που υποστηρίζει την ύπαρξη κατώτατων αμοιβών

Link to comment
Share on other sites

@sundance Για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω των εξευτελιστικά υψηλών εκπτώσεων.

 

ydra42 μάλλον οι κλάδοι στους οποίους αναφέρεσαι έχουν μένος με εμάς. Στην διαβούλευση ένα ικανό ποσοστό των θέσεων από διπλωματούχους μηχανικούς αναφέρονταν στον εξοβελισμό των μηχανικών Τ.Ε. από την αγορά, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά πρόκληση από την πλευρά των δεύτερων. Είχε καμία σχέση με το νομοσχέδιο το αν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι Τ.Ε. και ποια είναι αυτά; Γιατί αν εμείς κάνουμε σαν γεροντοκόρες τον ίδιο χαρακτηρισμό θα πρέπει να αποδώσεις και στον κλάδο σου μιας και συνεχώς απαιτείτε να έχετε το αποκλειστικό δικαίωμα στην σύνταξη Τ.Δ..

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε JTB ο τίτλος σπουδών μας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Στην επιστημονική ειδικότητα του αγρονόμου περιλαμβάνεται και η μελέτη κατασκευή κτισμάτων που αφορούν την αγροτικής ανάπτυξη της υπάιθρου (κτηνοτροφικά κτήρια , αγροτικές κατοικίες κλπ) καθώς και έργα αγροτική ανάπτυξη όπως υδραυλικά , αναδασμούς κλπ.Για αυτό θεωρώ τον ΑΤΜ ως τον μηχανικό που έπρεπε να βρίσκεται αποκλειστικά στην περιφέρεια Επίσης θεωρώ και τους τεχνολόγους ,συναδέλφους μου και πολλοί μάλιστα είναι αξιόλογοι και τουλάχιστον στην περιοχή μου έχουν επιδείξει σημαντικό έργο. Συγνώμη που βγαίνω εκτός θέματος αλλά όφειλα μια απάντηση αν και νομίζω με την απευλεθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού ίσως αποτελέσει μια αφορμή ώστε να υπάρχει συνεργασία και καταμερισμός των μηχανικών εκεί που υπάρχει ανάγκη προσφοράς στην οικονομία της χώρας μας

Link to comment
Share on other sites

cna δλδ τωρα πχ θα σου λενε εμμεσως:

 

θα παιξεις για αυτη την περιοχη και ταδε χρηση απο 800-1000€/m2

 

πως θα οριστει το ευρος?

 

και στην τελικη παλι το ιδιο και το αυτο ειναι.

 

κλεινω συμφωνητικο με 800€/m2 με τον πελατη, το εγκρινει το ΤΕΕ και αυτος μου πληρωνει τα 500€/m2

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτείται συμφωνητικό αν η αμοιβή σου είναι στο ύψος της νόμιμης. Συμφωνητικό απαιτείται μόνο στην περίπτωση που κάνεις έκπτωση. Επίσης δεν είναι το ίδιο και το αυτό γιατί πλέον μιλάμε για έσοδα-έξοδα με ταυτόχρονη αύξηση του ελάχιστου κόστους. Αν στο πρόγραμμα αμοιβών βάλεις αντί για 118 (που είναι το ελάχιστο κόστος βάσει ΤΕΕ) 800 τότε θα δεις ότι η αμοιβή τετραπλασιάζεται. Δεν σε συμφέρει λοιπόν να κάνεις κρυφή έκπτωση, εκτός αν έχεις εταιρία μιας και ο τρόπος φορολόγησης είναι ευνοϊκότερος από ότι στις ατομικές επιχειρήσεις. Μπορείς βέβαια να κάνεις νόμιμα έκπτωση αλλά χωρίς να είσαι σίγουρος αν θα κριθεί ιδιαιτέρως χαμηλή από το ΤΕΕ ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ydra42 θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρείς υπομηχανικό. Και ο τελευταίος πρέπει να βγήκε στη σύνταξη πλέον. Όσο για τις αμοιβές στο αγγλοσαξωνικό σύστημα είναι μιά χαρά για όλους. Εδώ υπάρχει μιζέρια κ κακομοιριά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.