Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων


Anastasia

Recommended Posts

Μετα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε ευρωπάιους πολιτες (συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτό και τους μηχανικούς),

γνωριζει κανεις αν αποφοιτοι απο ευρωπαικά πανεπιστήμια μπορουν να εξασκησουν το επαγγελμα του πολιτικου μηχανικού στη χώρα μας ελεύθερα???

Δηλαδη δεν θα χρειάζεται αναγνώρισει απο το ΔΟΑΤΑΠ πλεον??? Τι θα γινει με το ΤΕΕ? Θα μπορείς απλά να γραφεσε με μια αίτηση???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητή Αναστασία, αν και ακόμα κανείς δεν ξέρει τι θα ψηφιστεί αξίζει να πούμε το εξής.

 

Παρένθεση: Εδώ μιλάμε με στοιχεία. Τις εξαγγελίες για επικές δικαστικές εκστρατείες και την παραπληροφόρηση την αφήνουμε στους καθ ύλην (πλέον) αρμόδιους (βλέπε άλλο post).

 

Το 2003 η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τροπολογία που ορίζει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά η ουσία βρίσκεται στο : «πτυχία που εκδίδονται από Eυρωπαϊκά Πανεπιστήμια με τη μέθοδο της δικαιόχρησης , αναγνώρισης ή πιστοποίησης θεωρούνται τίτλοι των Πανεπιστημίων που τα εκδίδουν» . Αυτό ψηφίστηκε στο Ευρ. Κοινοβούλιο στις αρχές του Φεβρουαρίου 2004. Το Μάϊο του 2004, το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ τη νέα Oδηγία, που πλέον θα ενσωματωθεί στο Εθνικό δίκαιο και αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα ακόμα και σε αποφοίτους ΚΕΣ (είναι το σχετικό Π.Δ. που έρχεται).

 

 

Λίγο καιρό πριν και κάπου στα μέσα του 2000 με το Π.Δ. 165/2000 μεταφέρεται στη χώρα μας ως ένα βαθμό η Oδηγία 89/48 η οποία αφορά ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης δικαιωμάτων για νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα , σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διάρκεια σπουδών τουλάχιστον τριετούς διάρκειας. Εφόσον λοιπόν μιλάμε για νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα είναι προφανές ότι οι 3ετής σπουδές ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ επίπεδο (όχι ακαδημαϊκό) έχουν εξισωθεί και τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ίδια. Αυτό προκύπτει διότι το άρθρο 2 αναγράφει χαρακτηριστικά :

 

"Δίπλωμα νοείται οποιοδήποτε δίπλωμα ή άλλος τίτλος ή οποιοδήποτε σύνολο τέτοιων διπλωμάτων που χορηγήθηκαν από αρμόδια αρχή κράτους μέλους..."

 

και συνεχίζει διευκρινίζοντας ποιοι είναι αυτοί :

 

"ο κάτοχός του (διπλώματος-πτυχίου) παρακολούθησε με επιτυχία κύκλο σπουδών μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών ή ισοδύναμης διάρκειας με ελαστική παρακολούθηση, σε πανεπιστήμιο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή άλλο ίδρυμα του αυτού εκπαιδευτικού επιπέδου…"

 

Η χώρα μας λοιπόν μπορεί να επιβάλλει κάποιες πρόσθετες διαδικασίες, όπως π.χ. εμπειρία ή κάποια μαθήματα αλλά είναι υποχρεωμένη να δεχθεί και να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε οποιοδήποτε απόφοιτο σχολής εμπίπτει στην παραπάνω περιγραφή.

 

Ήδη υπάρχει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρ. Δικαστήριο κατά της χώρας μας για το θέμα αυτό όπως επίσης και Ελληνικού δικαστηρίου (διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) το οποίο αναγνωρίζει όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και ακαδημαϊκά απόφοιτο κολεγίου αφού αποφάσισε ότι σπουδές που έγιναν σε ελληνικά ιδιωτικά ιδρύματα, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, πρέπει να αξιολογούνται από το ΔΟΑΤΑΠ και ακαδημαϊκά ως προς την ισοτιμία τους με Ελληνικά ΑΕΙ. Επέβαλλε δε πρόστιμο στο Ελληνικό δημόσιο 20.000 ευρώ προς το κολέγιο.

 

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιθανό αν όχι σίγουρο ότι το ΔΟΑΤΑΠ θα εξετάζει την ακαδημαϊκή ισοτιμία, όχι μόνο ξένων ανώτατων ιδρυμάτων, αλλά και κολεγίων, με Ελληνικά ΑΕΙ (ακόμα δεν το κάνει) ενώ το ΣΑΕΙΤΕ την επαγγελματική ισοτιμία. Άρα το ΔΟΑΤΑΠ θα συνεχίσει να ελέγχει τους τίτλους σπουδών αυτή τη φορά μαζί με αυτούς των κολεγίων. Επειδή όμως, όπως αναφέρθηκε στην αρχή (βλέπε επιτροπή νομικών υποθέσεων), τα κολέγια στην ουσία θα θεωρούνται ως ξένα πανεπιστήμια, θα τα εξετάζει ως τέτοια.

Link to comment
Share on other sites

λάθος το πίασατε

οι μηχανικοί κατηγοριοποιούνται ως "κλειστό επάγγελμα" διότι ισχύεί το σύστημα των ελάχιστων αμοιβών

 

καμμία σχέση με τα πτυχία κλπ

Link to comment
Share on other sites

λάθος το πίασατε

οι μηχανικοί κατηγοριοποιούνται ως "κλειστό επάγγελμα" διότι ισχύεί το σύστημα των ελάχιστων αμοιβών

 

καμμία σχέση με τα πτυχία κλπ

 

Λάθος το έχουν πιάσει γενικά. Το επάγγελμα του Μηχανικού, δεν είναι κλειστό. Όποιος πραγματοποιήσει τις απαραίτητες σπουδές, το ασκεί. Κλειστά είναι αυτά του συμβολαιογράφου, του "αυτοκινητιστή" ταξί, του ιδιοκτήτη περιπτέρου κλπ., όπου "ένας βγαίνει-ένας μπαίνει" δηλαδή δε δίνονται νέες άδειες παρά μόνο μεταβιβάζονται οι υπάρχουσες για να το πω απλά. Εκτός αν θεωρούμε ότι θα πρέπει να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ανεξέλεγκτα, ο οποιοσδήποτε, όπως για παράδειγμα να δηλώνει ...γιατρός όποιος θέλει και να ξεκινάει να εγχειρίζει...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, Αναστασία θεωρώ ότι θα μπορείς να γραφτείς στο ΤΕΕ απλά και μόνο με μια αίτηση, χωρίς να χρειάζεται να περάσεις από ΔΟΑΤΑΠ.

Link to comment
Share on other sites

δεν γίνονται αυτά τα πράγματα παιδια τι λέτε τώρα.

 

προφανως θα πρεπει να αποδειχθει η επάρκεια σε άλλη ευρωπαική χώρα, αλλα και πάλι δεν ειναι ετσι απλό γιατι θα πρεπει και η αγγλία πχ να αποδεχθει επαρκεια αλλων χωρων.

 

επισης σαν ελλαδα, μονο το αντισεισμικο να πιασει το ΤΕΕ, θα δικαιωθει να αρνηται επαρκεια απο καθε δικαστηριο στον κοσμο.

 

το θεμα ειναι για τις ελαχιστες αμοιβες οπως λεει η myri. Δηλαδη οποιος εγγραφεται στο ΤΕΕ, οκ θα δουλευει, αλλα χωρις ελαχιστες αμοιβες

Link to comment
Share on other sites

ΔΕΝ είναι ανοιχτό το επάγγελμα ,πέρα από τις ελάχιστες αμοιβές για συγκεκριμένες μόνο μελέτες είναι ρυθμισμένο με πλήθος από πολύπλοκες διατάξεις .

Πιο συγκεκριμένα αν έρθει από το εξωτερικό πχ απόφοιτος σχολής γεωεπιστημών (Αυτοί είναι οι τοπογράφοι στο εξωτερικό δεν υπάρχουν σχολές τοπογράφων μηχανικών σχεδόν πουθενά) ΔΕΝ μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του , δεν μπορεί να κάνει τοπογραφικά γιατί δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΤΕΕ

Αντίστοιχα Μηχανικός Περιβάλλοντος από το εξωτερικό να κατασκευάσει έναν αγωγό αποχέτευσης , ΔΕΝ μπορεί εδώ ενώ μπορεί κανονικά στην χώρα του

Αν έρθει ένας Industrial Engineer ΔΕΝ μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα του , αν πάει να αλλάξει την γραμμή παραγωγής θα του ζητήσουμε υπογραφή μηχανολόγου , (Αν όμως έχει τελειώσε ιστην Ελλάδα Ναυπηγός αλλάζει το πράγμα)

Πιστεύω μπήκατε στο νόημα

Link to comment
Share on other sites

Απορία :

 

'Εμπειρος μηχανικός από τη Σκωτία με 20ετή πείρα μέλος του εκεί επιμελητηρίου έρχεται στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του ελεύθερα, να πάρει καμιά δουλειά και να υπογράψει ? ή θα πρέπει να περάσει εξετάσεις "επάρκειας" από το ΤΕΕ και να αναγνωρίσει το πτυχίο του στο ΔΟΑΤΑΠ ?

 

Ευρωπαίοι μηχανικοί, ισότιμοι πτυχίων ΤΕΙ, που δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ, θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα ?

 

Δεν μιλάμε για Έλληνες αποφοίτους εξωτερικού, αλλά για Ευρωπαίους πολίτες. Θα διοργανώσει το ΤΕΕ εξετάσεις στα Αγγλικά ή τα Γερμανικά για όλους αυτούς ? Θα τους στείλει να δώσουν μαθήματα στα Ελληνικά ?

 

Προφανώς όχι, αν αποδειχθεί η "επάρκεια" σε άλλη χώρα, τότε μάλλον το ΤΕΕ ή ο οποιοσδήποτε φορέας θα έχουν επικουρικό ή και καθόλου λόγο.

 

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα είναι πολύ σύνθετο και πρέπει όλοι οι φορείς (ΤΕΕ, ΔΟΑΤΑΠ, ΥΠΕΠΘ, επαγγελματικές ενώσεις κλπ) να βρουν μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα διασφαλίζει και ένα βαθμό ποιότητας.

Link to comment
Share on other sites

ξαναλέω, να μιλάμε λογικά

 

δεν γίνονται αυτά που περιγράφετε ή που εννοείτε συνάδελφοι.

 

σε μερικά επαγγελματα, ειδικά στους λεγόμενους professionals, δηλαδη μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, απαιτείται να υπάρχει ενα μινιμουμ γνώσεων. Καποιος φορεας πρεπει να το πιστοποιει.

 

ειδικα στους μηχανικους απαιτείται συνήθως και ΤΟΠΙΚΗ γνωση. Ξανααναφέρω το παραδειγμα των διαφορων πολιτειων στο Αμέρικα οπου ο μηχανικος που εχει αδεια εξασκησης επαγγελματος στο Μισισίπι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ στη Νέα Υορκη κλπ.

 

Ο αγγλος στατικος, αντισεισμικο δεν κανει στο μπατσελορ, μονο μεταπτυχιακα συνηθως το αντιμετωπιζουν. Ο γιατρος εκ ρουμανιας αν δεν περασει κινεζικο μαρτυριο γιατρος στο λονδινο δεν γινεται.

 

μην παιρνουμε παραδειγματα "αδικιων" του στυλ ο σκωτσεζος μηχανικος με 20 χρονια εμπειρια που τον αδικει το ΤΕΕ και μην προτζεκταρουμε το δικο μας προβλημα (ο καθενας εχει το δικο του, δεν μιλαω συγκεκριμενα), να μου πειτε για τον μηχανικο που δεν ξερει στατικα και αυριο θα εχει δικαιωμα υπογραφης (κατα τα λεγομενα ορισμενων που υποστηριζουν οτι με μια αιτηση θα αποκτας δικαιωματα στο ελλαδισταν).

 

ξαναλεω: οι μηχανικοι μπηκαμε στο θεμα απο σποντα λογω ελαχιστων αμοιβων που παραπεμπει σε συμβολαιογραφους, δικηγορους κλπ για το γιουροπ.

 

αντιλαμβανομαι την λογικη του κυριου μπολκενσταιν, το θεωρω απιστευτα αρνητικη εξελιξη για την ποιοτητα του εργου μας (να παμε στον ελαχιστο κοινο παρονομαστη) αλλα επειδη δεν ακουω τιποτα σε καμμια αλλη χωρα περιμενω να δω την πρακτικη του θεματος

 

η κουβεντα δεν γινεται για επαγγελματικα δικαιωματα.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ ,ΔΕΝ ειναι μόνο οι ελάχιστες αμοιβές το σύστημα όπως είναι στην Ελλάδα είναι αναχρονιστικό και δεν επιτρέπει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών

 

"ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας, θα εκδοθεί μεγάλος αριθμός αποφάσεων και εγκυκλίων, οι οποίες θα καθορίζουν επακριβώς τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο Έλληνας ή ο Ευρωπαίος επαγγελματίας προκειμένου να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή άδεια έναρξης λειτουργίας επιχείρησης. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη- μέλη, και στην Ελλάδα, να επανεξετάσουν τη νομοθεσία τους και στον βαθμό που εμποδίζει την είσοδο επαγγελματιών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, να την αναθεωρήσο"

 

Μα ποιός είπε οτι ΔΕΝ θα υπάρχει πιστοποίηση? Νομίζεις οτι το Τ.Ε.Ε ξαφνικά το έπιασε ο πόνος για την πιστοποίηση εχνικών επαγγελμάτων και αλλάγη στις διαδικασίες της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος?Προσπαθεί να περισώσει οτι μπορεί

 

Αφού το επάγγελμα του τοπογράφου μηχανικού πχ δεν είναι κλειστό ας μου εξηγήσει ΕΝΑΣ (1) γιατί ο αντίστοιχος γεωεπιστήμονας που κάνει την αντίστοιχη δουλειά στο εξωτερικό δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα στην Ελλάδα

 

Υπενθυμίζω τον ορισμό της απελευθέρωσης "Η απελευθέρωση αφορά το δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. να αναπτύξουν τις παραπάνω επαγγελματικές δραστηριότητες σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.