Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΗΛΩΣΗ ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟΥ ΣΤΟ ΕΜΣΥ (ερώτηση ιδιώτη)


Recommended Posts

Σε οικόπεδο που κληρονόμησα κατά το ήμισυ και θέλω να αγοράσω το άλλο μισό, υπάρχει πηγάδι το οποίο δεν είναι ενεργό αλλά ούτε ανενεργό.

Δεν θεωρείται σύμφωνα με τον ορισμό του ΕΜΣΥ σημείο υδροληψίας (ενεργό ή ανενεργό) μιας και δεν δύναται να αντληθεί νερό από υπόγειους - επιφανειακούς υδροφορείς ή από πηγαία ύδατα. Δηλαδή είναι ξεραμένο, κατάσταση σταθερή για τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον.
Ο τοπογράφος και ο μηχανικός δηλώνουν πηγάδι στις εκθέσεις τους και ο συμβολαιογράφος θέλει να δηλωθεί στην ΕΜΣΥ και να εκδοθεί πιστοποιητικό εγγραφής στο ΕΜΣΥ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με υπάλληλο του ΕΜΣΥ μου είπε ότι δεν τους ενδιαφέρει να δηλωθεί στο εθνικό μητρώο σημείων υδροληψίας πηγάδι από το οποίο δεν μπορεί να αντληθεί νερό κάτι το οποίο μου ακούγεται απόλυτα λογικό.

Επίσης μου είπε να κάνω υπεύθυνη δήλωση στον συμβολαιογράφο βεβαιώνοντας ότι είναι ξεραμένο.

Ο συμβολαιογράφος επιμένει ότι χρειάζεται βεβαίωση από δημόσια υπηρεσία.

Δεν θέλω να δηλώσω ψευδώς στο ΕΜΣΥ ότι είναι ανενεργό σημείο υδροληψίας αλλά δεν βλέπω να υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Μπορείτε να με βοηθήσετε λέγοντας μου τι να κάνω για να μην βρεθώ εκτεθειμένος μελλοντικά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Είτε ενεργό είτε ανενεργό σημείο υδροληψίας πρέπει να λάβει αριθμό μετά τη δήλωση στο ΕΜΣΥ. Η συμβολαιογράφος ορθώς το ζητάει από τη στιγμή που με τον τοπογράφο σου συμφωνήσατε να αποτυπώνεται το πηγάδι στο τοπογραφικό διάγραμμα. Αυτή τη διαδικασία θα την αναλάβει ο μηχανικός σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, αλλά το<κτίσμα> που περιγράφεται σαν πηγάδι στο τοπογραφικό δεν είναι ούτε ενεργό ούτε ανενεργό σημείο υδροληψίας. Δεν έχει νερό τα τελευταία 20 έτη.
Το ΕΜΣΥ δημιουργήθηκε για να καταγράψει τα σημεία που μπορεί δυνητικά να αντληθεί νερό. Στο συγκεκριμένο <κτίσμα> δεν μπορεί επουδενί να αντληθεί νερό μιας και είναι ξερό.

Πράγμα που σημαίνει ότι στο ΕΜΣΥ δεν τους ενδιαφέρει να το καταγράψουν.

Με τον τοπογράφο δεν συμφωνήσαμε μιας και μου είπε ότι είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει ως πηγάδι (εξωτερικά και εσωτερικά όντως μοιάζει με πηγάδι..) για να μη φέρει τυχόν ευθύνη μελλοντικά.

Συγκεκριμένα μου είπε ότι αν κάποια στιγμή χτιστεί οικοδομή  θα πρέπει να γνωρίζει  ο μηχανικός ότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει τρύπα στο έδαφος.

Ελπίζω να περιγράφω με σαφήνεια το αδιέξοδο της ψευδούς δήλωσης που θα αναγκαστώ να κάνω στο ΕΜΣΥ για να πάρει αριθμό σημείου υδροληψίας κάτι το οποίο δεν είναι.

Ευχαριστώ και πάλι

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Aυτό λέει ο νόμος αυτό ζητάνε οι συμβ/φοι. Ή το δείχνεις και εκκινείς την διαδικασία να λάβει αριθμό ή δεν το δείχνεις. Από τη στιγμή που φαίνεται στο τοπογραφικό θέλει αριθμό ΕΜΣΥ. Το πηγάδι το ξερικό είναι στα ανενεργά.

Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση στο ΕΜΣΥ, έχει και τα θετικά της. Μπορείς να το "ενεργοποιήσεις" σε περίπτωση ανάγκης. Ειδικά αν βρίσκεται σε περιοχή που έχουν απαγορευτεί οι νέες διανοίξεις.

Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Πως να ενεργοποιήσει το πηγάδι που δεν έχει νερό ....

πχ εκσκαφή σε μεγαλύτερο βάθος ή με τρυπάνι στην θέση που υπάρχει το πηγάδι ?

(απλή άποψη ε.....)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απο την κουβέντα πάντως κρατάω δυο πράγματα που μου κακοφαίνονται κιόλας.

1) Οτι ο Τοπογράφος είναι απλά Τοπογράφος για τους λαϊκούς, ενώ "Μηχανικός" μπορεί να είναι μόνο ο Πολιτικός ή ο Αρχιτέκτονας.... Μέγα λάθος κυρίες και κύριοι λαϊκοί... Συνεχίστε με αυτά τα μυαλά κορόιδα να πάτε για τοπογραφικά σε Πολιτικούς Μηχανικούς αντί για Τοπογράφους Μηχανικούς και να πληρώνετε ταυτόχρονα εκτός από την κανονική αμοιβή του Τοπογράφου (γιατί επι τω πλείστων αυτός κάνει όλη τη δουλειά απο τη μέτρηση μέχρι τη σχεδιάση, το τρέξιμο στις υπηρεσίες εως και τις εκτυπώσεις) και το σχεδόν ισάξιο της κανονικής αμοιβής καπέλο του κυριου Πολιτικού και παλαιότερα του κυρίου Αρχιτέκτονα. Εγκλήματα της αδράνειας του κοιμώμενου συλλόγου των Τοπογράφων και των βολεμένων του ΤΕΕ.

2) "Συμφωνήσατε με τον Τοπογράφο να το δειξει". Δυστυχώς συμβαίνει και το έχω κάνει και γω. Απαράδεκτο, όμως, να γράφεται έτσι ωμά και να διδάσκονται. Ο Τοπογράφος έχει ευθύνη απέναντι στο νόμο και δεν μπορει να παίρνει στην καμπούρα του τα αμαρτήματα ξένων. Επίσης είναι επαγγελματίας μηχανικός, όχι chef να του λες πως θες το τοπογραφικό, τι να φαίνεται τι να μην φαίνεται ή πόσο να στο βγάλει το χωράφι είτε για "να χτίζει" ειτε για να μη γκρινιάζει η κάθε φοβική συμβολαιογράφος, που νομίζει ότι το τοπογραφικό είναι δίσκος σερβιρίσματος που εκτός απο το κύριο έδεσμα περιλαμβάνει και τα συναφή μεζεκλίκια, τυριά κλπ (περι αναφοράς εμβαδού κτηρίου μιλώ χωρίς να συνοδεύεται απο κάτοψη). Το έχουμε που το έχουμε καταντήσει το τοπογραφικο διάγραμμα κλόουν (σαν τα παράσημα που φορούσε ο Ταξίαρχος Θεοχάρης, όπως τον διακωμωδούσε ο Σεφερλής κάποτε) με τόσες σφραγίδες και υπογραφές που μας ζητούν οι φοβικοί συμβολαιογράφοι να βάζουμε, αντι για μια μοναδική που θα έιναι και ηλεκτρονική.

Edited by David Winston
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.