Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η αρχή του τέλους


stayros

Recommended Posts

Όσο εμείς σφαζόμαστε για Πολυτεχνεία-ΤΕΙ δείτε τι γίνετε στο κόσμο γύρω μας. Μέχρι και σχολές Πολυτεχνείου απορρίπτουν για κολέγια πλέον...

 

Προτιμούν να πληρώνουν δίδακτρα για τις σπουδές που θέλουν

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 ( EΦ. TA NEA )

 

Όταν ο Παναγιώτης Μάνης πέρασε το περασμένο καλοκαίρι στο Τμήμα Μηχανολόγων Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ένα από τα τμήματα πολύ υψηλής ζήτησης των ελληνικών ΑΕΙ, με βαθμό απολυτηρίου 18,7 και 17.950 μόρια, όλοι του έδιναν συγχαρητήρια για την επιτυχία.

 

Όμως, ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος, γιατί ήθελε να γίνει πολιτικός μηχανικός και να σπουδάσει στην Αθήνα, όπου και κατοικεί. Έτσι πήρε μια απόφαση που τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν ολοένα και περισσότεροι νέοι που εισάγονται σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία ακόμα κι αν είναι τμήματα αιχμής, δεν αποτελούν την πρώτη τους επιλογή: εγκατέλειψε το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και γράφτηκε σε ιδιωτικό κολέγιο!

 

Παρά την πολεμική που αναπτύσσεται από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς εναντίον των κολεγίων και παρά τη σύγχυση που επικρατεί ως προς το εάν και πότε θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί νέοι που εγκαταλείπουν τα δημόσια ιδρύματα και προτιμούν να πληρώνουν δίδακτρα στα κολέγια για να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Επίσης δεν είναι λίγοι και οι αλλοδαποί που επιλέγουν ελληνικά κολέγια για τις σπουδές τους, εφόσον στις χώρες τους τα πτυχία αυτά αναγνωρίζονται ως κανονικά πανεπιστημιακά πτυχία βρετανικών ΑΕΙ! «Καλύτερη ποιότητα».

 

Ο Παναγιώτης εξηγεί γιατί πήρε τη μεγάλη απόφαση: «Από οικονομική άποψη, η φοίτηση στο κολέγιο θα μου στοιχίσει περίπου όσο θα μου στοίχιζε και η μετακόμισή μου στην Πάτρα. Στο κολέγιο, όμως, σπουδάζω αυτό που πραγματικά θέλω και θα κάνω 2 χρόνια σπουδών εδώ και 2 στη Βρετανία, όπου θα μείνω σε φοιτητική εστία με 300 ευρώ το μήνα, ενώ θα κάνω και μάστερ. Από άποψη ποιότητας σπουδών, διαπιστώνω ότι είναι πολύ καλό το επίπεδο και δεν χάνεις τον μπούσουλα όπως θα συνέβαινε στο πανεπιστήμιο, οι καθηγητές είναι φιλικοί και τους βρίσκεις όποτε τους χρειαστείς, το πρόγραμμα εντατικό και ανάλογο του αγγλικού πανεπιστημίου. Φυσικά, δεν έχουμε απεργίες και καταλήψεις και τελειώνουμε τις σπουδές ακριβώς στον προβλεπόμενο χρόνο».

 

Δεν τον απασχολεί όμως το θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης; Τι θα κάνει αν το ΤΕΕ, όπως πρόσφατα δήλωσε ο πρόεδρός του κ. Ι. Αλαβάνος, αρνηθεί να τον εγγράψει στα μητρώα του παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και συνεπώς δεν θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα που επέλεξε;

 

Η εγγραφή στο ΤΕΕ. «Πιστεύω κατ΄ αρχάς πως μέχρι να αποφοιτήσω σε 4 χρόνια, το θέμα θα έχει πια διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην εφαρμόσει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν παρόλα αυτά συναντήσω άρνηση, είμαι διατεθειμένος να διεκδικήσω δικαστικά την εγγραφή μου μαζί με άλλους συμφοιτητές και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο θα την πετύχω, αλλά θα μου καταλογιστεί και υψηλή αποζημίωση. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμαι στη Βρετανία ικανός να ασκήσω το επάγγελμα του μηχανικού, να έχω αποκτήσει μάστερ και το ΤΕΕ να αρνηθεί να με εγγράψει, επειδή θα έχω κάνει τις μισές σπουδές σε κολέγιο που ελέγχεται από το δημόσιο πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Είναι εντελώς παράλογο...», λέει.

 

Πιο οικονομικά από την Καστοριά»

 

Η Βασιλική Πάνου με απολυτήριο 16,6 είχε περάσει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Καστοριά. Αποφάσισε ότι θα της ερχόταν πιο οικονομικά να σπουδάσει σε κολέγιο την ίδια ειδικότητα, παρά να μετακομίσει στην Καστοριά: «Με προβλημάτισε βέβαια το θέμα της μη αναγνώρισης, όμως δεν με αφορά ιδιαιτέρως αφού πρόκειται να εργαστώ στην οικογενειακή μου επιχείρηση (τουριστική μονάδα σε νησί) και αυτό που ήθελα ήταν να λάβω μια καλής ποιότητας εκπαίδευση. Στο κολέγιο οι σπουδές είναι πολύ καλές και θα πάω στην Αγγλία για να τελειώσω. Γνωρίζω μάλιστα πολλούς συμμαθητές μου οι οποίοι επίσης πέρασαν σε σχολές που δεν ήταν της πρώτης τους επιλογής και τις παράτησαν για να εγγραφούν σε κολέγια».

 

«Το εγκατέλειψα κατόπιν δοκιμής»

 

Ο Γιάννης Γεωργακόπουλος αποφάσισε να εγκαταλείψει το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης κατόπιν... δοκιμής: «Φοίτησα στο Τμήμα αυτό που λειτουργεί στην Ιεράπετρα για έναν χρόνο. Ούτε η ζωή εκεί με συγκίνησε ούτε και οι σπουδές. Έτσι τα έβαλα κάτω και είδα ότι με τα ίδια χρήματα θα μπορούσα να σπουδάσω σε κολέγιο στην Αθήνα. Όταν πλέον άρχισα τις σπουδές, κατάλαβα ότι υπήρχε διαφορά από άποψη οργάνωσης και επιμέλειας σε σχέση με το ΤΕΙ. Ίσως η μόνη διαφορά υπέρ του ΤΕΙ ήταν ότι εκεί φοιτούσαν σπουδαστές με υψηλότερη βαθμολογία, αν και τελευταία αυτό ανατρέπεται.

 

Εμένα δεν με απασχολούν τα επαγγελματικά δικαιώματα γιατί δεν σκοπεύω να εργαστώ στο Δημόσιο ούτε η ειδικότητά μου απαιτεί εγγραφή σε επαγγελματικό σύλλογο, αλλά βεβαίως και θέλω να υπάρξει η αναγνώριση γιατί την αξίζουμε».

 

Ο Θανάσης Καπετανίδης εγκατέλειψε το Τμήμα Τοπογράφων του Πολυτεχνείου για ιδιωτικό κολέγιο, επειδή ήθελε να σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο.

 

Σχετικά με την επικείμενη αναγνώριση του διπλώματός του λέει: «Υπήρξα τυχερός γιατί στη σχολή μας ήρθε διεθνούς φήμης βιομηχανικός σχεδιαστής, ο οποίος είδε δουλειές μας και επέλεξε εμένα κι ακόμη έναν συμφοιτητή μου για το σχεδιαστικό τμήμα της επιχείρησής του, όπου ήδη έχω αρχίσει να εργάζομαι. Προσωπικά δεν με απασχολεί το θέμα, αλλά θα ήθελα να γίνει η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου μου και να ισχύει στη χώρα μας ό,τι και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

«Στην Τσεχία το πτυχίο αναγνωρίζεται ως βρετανικό»

 

Η Βερόνικα Κουσάκοβα είναι Τσέχα και σπουδάζει σε κολέγιο Διοίκηση Επιχειρήσεων. Οι σπουδές αυτές θα τη βοηθήσουν στο στήσιμο της δικής της επιχείρησης:

 

παραδοσιακή τσέχικη μπιραρία στην Αθήνα. Είναι μία από τους εκατοντάδες αλλοδαπούς που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν ελληνικό κολέγιο: «Πήρα την απόφαση καθώς αγαπώ την Ελλάδα και έρχομαι εδώ συχνά από μικρή μαζί με τους γονείς μου. Εξάλλου στην πατρίδα μου το πτυχίο που θα πάρω αναγνωρίζεται ως βρετανικό πανεπιστημιακό πτυχίο. Δεν ξέρω αν θα μείνω εδώ να εργαστώ για πάντα ή θα επιστρέψω στην Τσεχία, πάντως το επίπεδο σπουδών είναι πολύ καλό κι εμένα αυτό με ενδιέφερε» λέει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 243
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις (ακόμα τουλάχιστον). Να μην τα αναγάγουμε σε κανόνα...

 

Ο Γιάννης... πέρασε το 1992 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης και παρόλο που είχε σαν όνειρο να περάσει στο ΕΜΠ και παρόλο που είχε περάσει την πρηγούμενη χρονιά στο τμήμα έργων υποδομής του ΤΕΙ Πειραιά, προτίμησε να μείνει στην Ξάνθη και να τελειώσει τις σπουδές του.

 

17 χρόνια μετά... Νομίζει ότι έκανε καλά!!

 

 

ΥΓ Αυτός που παράτησε το τμήμα ΑΤΜ του πολυτεχνείου για να γίνει ...βιομηχανικός σχεδιαστής, ε! νομίζω ότι έκανε την πατάτα της ζωής του...

Link to comment
Share on other sites

Aν έπαιρνα μάστερ με τα μισά χρόνια βρετανία...μετά θα έμενα βρετανία! Και δεν θα με απασχολούσε ούτε αναγνώριση ούτε τπτ...

 

Συμφωνώ με το υστερόγραφο του Γιάννη

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι πάνω απ' όλα πρέπει ο καθένας να επιλέγει να σπουδάσει αυτό που του αρέσει και θέλει πολύ. Αν γνωρίζει τι θέλει γιατί πολλοί δεκαοχτάχρονοι δεν γνωρίζουν. Ακόμα και αν η σχολή που θα σπουδάσει δεν θα του δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Λόγω πληθώρας διαθέσιμων υπογραφών σε κάθε επάγγελμα η αξία της έχει πέσει πολύ-πολύ χαμηλά. Μόνο αν θέλεις να διοριστείς στο δημόσιο έχει νόημα να ασχολείσαι με τα επαγγελματικά δικαιώματα ή για λόγους γοήτρου κ.λπ. λόγους κοινωνικούς και όχι καθαρά επαγγελματικούς.

Link to comment
Share on other sites

Σιγα σιγά αρχίζουν θα αρχίσουν να αργοσβήνουν και τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια στην περιφέρεια κυρίως, αφού τα έξοδα για τις σπουδές είναι συγκρίσιμα αφενώς, αφετέρου δεν χρειάζεται πια να μπαίνεις σε σχολή 2ης επιλογής, όπως είναι ΑΤΜ όταν θες να γίνεις ΠΜ. Πόσο μάλιστα όταν σε 4χρόνια έχεις πτυχίο + msc και τα σκυλιά δεμένα.

Και εγώ το ίδιο θα έκανα. Και μην ξεχνάτε οι παραπάνω θα πάνε και 1-2 έτη εξωτερικό και πάλι το επέλεξαν. Σκεφτείτε τώρα που όλα θα είναι made in Greece...

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα τους ψηφίζουμε και μετά γκρινιάζουμε...

Αμ δεν είναι έτσι.

Όταν καταλάβουμε τι μας γίνεται και ψηφίζουμε σύμφωνα με τα συμφέροντά μας και όχι σαν να πιστεύουμε ότι κάποια μέρα θα γίνουμε κι εμείς Ωνάσιδες τότε θα γίνουν κάποιες αλλαγές.

Ως τότε... κουπί!

Τόσο απλά.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τα κολέγια καλώς ή ΚΑΚΩΣ (κακώς κατ εμέ) θα αναγνωριστούν ως ισότιμα πανεπιστημίων. Αυτό θα γίνει αργά η γρήγορα. Εφόσον η Κοινοτική οδηγία προβλέπει το δικαιώμα της δικαιοχρησίας τα κολέγια -όσα συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια- θα θεωρούνται ως παραρτήματά τους και δύσκολα θα μπορέσει κανείς να μην τα αναγνωρίσει. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι αμείλικτες μέχρι στιγμής ακόμα και από Ελληνικά δικαστήρια.

Το θέμα δεν είναι τι ψηφίζουμε. Όποιος και να βγει (με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ, σενάριο που δεν πρόκειται να γίνει) έχει υποχρέωση να εφαρμόσει και να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναγνώριση των κολεγίων θα γίνει είτε κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ είτε παραμείνει η Ν.Δ.

Η αναγνώριση των κολεγίων θα σημάνει το τέλος των δημόσιων ιδρυμάτων της περιφέρειας, πρωτίστως για τα ΤΕΙ και ακολούθως για κάποια πανεπιστήμια. Το σχετικό Π.Δ. μάλιστα για τα κολέγια είναι σχεδόν έτοιμο να πάρει υπογραφές.

Περιμένουμε να δούμε Ξανθόπουλους, Γρυσπολάκηδες, Αλαβάνους και λοιπούς αυτοχριζόμενους "προστάτες" της "ποιότητας" τι θέση θα πάρουν. Εδώ θα ήμαστε όλοι και θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τη στάση τους. Θα απειλήσει άραγε η ΕΜΔΥΔΑΣ με κλείσιμο όλων των πολεοδομιών -όπως προκλητικά δήλωσε για τα επ. δικαιώματα των ΤΕΙ-, αν αναγνωριστούν τα κολέγια, ή όχι ? Για να δούμε λοιπόν τι αντιδράσεις θα υπάρξουν αν πάει να γίνει κάτι τέτοιο... ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο αν θέλεις να διοριστείς στο δημόσιο έχει νόημα να ασχολείσαι με τα επαγγελματικά δικαιώματα ή για λόγους γοήτρου κ.λπ. λόγους κοινωνικούς και όχι καθαρά επαγγελματικούς.

 

Γτ εσύ συνάδελφε, δεν ασχολείσαι με τα επαγγελματικά για λόγους δουλειάς χωρίς να είσαι στο δημόσιο? Το τι μπορείς πχ εργαζόμενος σε ένα τεχνικό γραφείο να υπογράψεις δεν προκύπτει από επαγγελματικά δικαιώματα? Και δεν σε πονάει όταν ξέρεις κάποιο αντικείμενο με γνώση προσφερόμενη από την σχολή (όχι λχ μου κάπνισε εμένα να λιώσω στην στατική άρα να θέλω δικαίωμα στα στατικά) και δεν μπορείς νόμιμα να κάνεις την αντίστοιχη μελέτη και να την κατοχυρώσεις ως δικιά σου δουλειά με όλες τις ευθύνες (και περηφάνια) μέσω της σφραγίδας? Δεν γνωρίζω αν το έχεις νιώσει αυτό λόγω ειδικότητας και δεν το λέω εριστικά ή πικρόχολα αλλά ως πιθανό γεγονός. Δεν κάνω προσωπική επίθεση ή επίθεση προς τους πολ.μηχ.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή παρατήρηση mred-akias. Έτσι είναι όπως τα λες. Αγαπητέ Χάρη, τα επ. δικαιώματα αφορούν πρωτίστως όσους εργάζονται έξω στην αγορά και κατά δεύτερο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους. Στους δεύτερους, ενδιαφέρον έχει περισσότερο η ακαδημαϊκότητα του πτυχίου (επιδόματα, εξέλιξη κλπ) παρά τα επ. δικαιώματα.

 

Το σκεπτικό για τα κολέγια, όπως θα υπάρχει στο Π.Δ., θα ενσωματώσνει πλήρως την Ευρωπαϊκή αντίληψη όπως αυτή υιοθετήθηκε με τη συνθήκη της Μπολόνια περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Προσέξτε λίγο ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από την υπόθεση C-151/07 της 4η Δεκεμβρίου 2008.

 

 

Η εθνική νομοθεσία

 

11. Στην Ελληνική Δημοκρατία η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται, σύμφωνα με το άρθρο

16 του Συντάγματός της, αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα

δημοσίου δικαίου.

12. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τη διάταξη αυτή δεν συνάγεται

εντούτοις ότι επιβάλλεται η παροχή της παιδείας αποκλειστικώς από το κράτος. Το

Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει μεν ατομικό δικαίωμα των ιδιωτών να ιδρύουν

επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, αλλά ούτε τους απαγορεύει την ίδρυση τέτοιων

εκπαιδευτηρίων. Η ρύθμιση, επομένως, του ζητήματος της ίδρυσης εκπαιδευτηρίων

της κατηγορίας αυτής από ιδιώτες έχει ανατεθεί, με το Σύνταγμα, στον κοινό

νομοθέτη, ο οποίος έχει την ευχέρεια να επιτρέπει ή να απαγορεύει την ίδρυση και

λειτουργία τους.

 

 

......

Link to comment
Share on other sites

@mred-akias

Αναφέρεσαι στους λόγους "γοήτρου κ.λπ. κοινωνικούς" που περιέγραψα στην προηγούμενη δημοσίευσή μου και όχι σε λόγους επαγγελματικούς και όταν λέω επαγγελματικούς εννοώ καθαρά οικονομικούς. Η αξία της υπογραφής είναι πολύ μικρή τόσο που δεν αξίζει τον κόπο-χρόνο-χρήμα να πασχίζεις μόνο για αυτήν.

 

@GeorgeS

Διάβασε την απάντηση που έδωσα παραπάνω. Για προσληφθείς στο δημόσιο μετρούν μόνο τα τυπικά σου προσόντα άρα και η αναγνώρισή του πτυχίου σου. Ο μισθός σου και η εξέλιξή σου εξαρτάται απ' αυτά τα τυπικά προσόντα. Στον ιδιωτικό τομέα μετρούν πολύ-πολύ λιγότερο. Το παν είναι να πάρεις τη δουλειά. Όταν το κάνεις αυτό είτε μπορείς να αναλάβεις την μελέτη/επίβλεψη και την κάνεις μόνος σου ή την αναθέτεις σ' άλλον που μπορεί. Το ίδιο ισχύει και για την υπογραφή. Ποιος άραγε θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας; Πόσο κοστίζει η υπογραφή και μόνο; Ποιος θα φέρει τελικά τις ευθύνες; Κοιτάζοντας καθαρά οικονομικά το θέμα διαπιστώνει κανείς ότι δεν αξίζει να ασχολείται με το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.