Μετάβαση στο περιεχόμενο

Iσοτιμία διπλώματος πολυτεχνίου με master


sundance

Recommended Posts

Εμμέσως λοιπόν αναγνωρίζει το "δίκαιο" της αναγνώρισης του 3.5ετούς ή 4ετούς κύκλου σπουδών των ξένων αλλά και ελληνικών (φαντάζομαι) ιδρυμάτων ως βασικό τίτλο μηχανικού. Δηλαδή, εγώ καταλαβαίνω ότι λέει πως τα 5 έτη περιλαμβάνουν αφενός μεν το βασικό κορμό σπουδών, αφετέρου τον μεταπτυχιακό, διότι το Master είναι μεταπτυχιακός τίτλος. Άρα λοιπόν το Master είναι τίτλος ΜΕΤΑ το πτυχίο (μεταπτυχιακό).

 

Συνεπώς και επειδή βάση της κείμενης Νομοθεσίας το ΜΔΕ ή αλλιώς Master δεν μπορεί να έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, ο δήθεν τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας θα πρέπει να αναγνωρίσει τον 4ετή κύκλο σπουδών ή των 3.5 κύκλο (βλέπε Fachhoschchule) ως βασικό τίτλο μηχανικού και να εγγράψει στα μητρώα του άπαντες αποφοίτους αυτού του συστήματος εξ Ε.Ε συμπεριλαμβανομένων και των ΤΕΙ.

 

Εκτός αν για να εγγράψει μέλη του απαιτεί την ύπαρξη Master, δηλαδή 3.5+1 ή 4+1. Άλλο αυτό.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 403
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όχι, δεν αναγνωρίζει τίποτα. Και από το ύφος της ανακοίνωσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν θεωρεί τις εξελίξεις δίκαιες. Υποχρεώνεται με κάποιο τρόπο να αντιδράσει σε αυτό ακριβώς που λέει η ανακοίνωση: στη διαρκή υποβάθμιση του ρόλου του μηχανικού. Η θέση του ΤΕΕ για την αναγνώριση σπουδών από πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι δεδομένη, όμως δεν είναι αυτή που από ό,τι φαίνεται θα επικρατήσει.

Στο πλαίσιο αυτό λέει το απολύτως λογικό, ότι δηλαδή, αν αναγνωρίζονται εκ των πραγμάτων σπουδές 3ετούς και 4ετούς φοίτησης ως βασικό πτυχίο, τότε το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι η αναγνώριση μεταπτυχιακού στους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά θέλει το master κ ταυτόχρονα να απαγορεύονται οι μηχανικοί μόνο με bachelor (ΤΕΙ). Ως εκ τούτου είναι εκτός πραγματικότητας. Η λογική είναι bachelor(==βασικός τίτλος σπουδών δηλ αναγνωρισμένα επ. δικαιώματα) που μπορεί να οδηγήσει σε master δηλ εξειδίκευση. Αν το αξίζει το πρόγραμμα σπουδών κάποιου πολυτεχνείου να το πάρει το master κ αναγνωρισμένα μάλιστα (κ όχι δια της πλαγίας) αλλά μετά μην λέει το ίδιο πολυτεχνείο ότι οι μηχανικοί ΤΕ δεν είναι μηχανικοί ή ακόμα χειρότερα άλλο το bachelor+master το δικό μου κ άλλο το bachelor+master το δικό σου...

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μην το λέει αυτό; Δηλαδή για την αναγνώριση του μαστερ από το πολυτεχνείο θέλεις να εξετάσεις το πρόγραμμα σπουδών του αν το αξίζει ή όχι, αλλά για τη σύγκριση των πτυχίων μεταξύ των ιδρυμάτων να ισχύει αυτοδικαίως η ισοτιμία; Εκεί δεν έχουμε να εξετάσουμε κανένα παράγοντα;

Και φυσικά, όπως και να έχει το πράγμα, οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από τη στιγμή εφαρμογής του κάθε νόμου. Αναδρομικές αναγνωρίσεις (τουλάχιστον πριν να γίνουν αλλαγές στα ΤΕΙ) π.χ. δεν έχουν καμμία λογική και αδικούν και τους σημερινούς και αυριανούς αποφοίτους των ιδρυμάτων αυτών.

Link to comment
Share on other sites

"Δεν αναγνωρίζει τίποτα"? "Δεν θεωρεί τις εξελίξεις δίκαιες "? . χεχεχε ελεος βρε chilor μου. Οποιος διαφωνεί, διαφωνεί. Το ΤΕΕ λέει : "διαφωνώ μεν, αλλα οκ τι να κάνουμε, δεν πειράζει, ΔΕΧΟΜΑΙ το σύστημα και ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟΥ ΖΗΤΑΩ να αναγνωριστεί το δίπλωμά πολυτεχνείου ως master". Μια χαρά συμφωνεί απλά ζητά διαπραγματευτικό αντάλλαγμα. Σιγά τώρα που το ΤΕΕ ενδιαφέρθηκε ποτέ για το επίπεδο και την ποιότητα σπουδών. Αυτά να τα πει αλλού. Κι αν δεν πιστεύετε τα ΤΕΙ (ας τα εξαιρέσω λόγω της γνωστης "κόντρας"), μήπως αμφισβητεί και την ποιότητα και των γερμανών μηχανικών των Fachhoschulen ? Προφανώς. Το παραμύθι του ΤΕΕ περί ποιότητας σπουδών όπως και οι άλλες παραλληρηματικές εξαγγελίες του για κάτι σεισμούς και κάτι διαπλανητικές δικαστικές εκστρατείες μόνο γέλια προκαλούν.

 

Από τη στιγμή που καλώς ή κακώς το ΤΕΕ αποδέχεται το Ευρωπαϊκό σύστημα ζητώντας ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟΥ (του Ευρ. Συστήματος), το ξαναλέω ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ευρ. Συστήματος, να αναγνωρισθούν τα διπλώματα ως master τότε όλα τα άλλα είναι σκέτη υποκρισία.

 

Δεν μπορεί να επικαλείται το Ευρ. Σύστημα ως επιχείρημα της αναγνώρισης των διπλωμάτων ως master και παράλληλα να απορρίπτει την εφαρμογή του για όλους τους άλλους. Απορώ πως τα λέτε βρε παιδί μου όλα αυτά. Ειλικρινά δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι το ΤΕΕ διαφωνεί δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Προφανώς και αν δινόταν η επιλογή να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία των αποφοίτων του εξωτερικού, και οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων να εξακολουθούσαν να παίρνουν απλά το δίπλωμα τους θα το προτιμούσε με τα χίλια.

Όσο για την αποδοχή του ευρωπαϊκού συστήματος είναι επίσης προφανές ότι δεν θα συρθεί στην αποδοχή μόνο όσων στοιχείων του θίγουν τα συμφέροντα των μελών του, αλλά πλεόν θα διεκδικήσει και όσα θετικά απορρέουν από αυτό.

Τέλος, το παραμύθι περί ποιότητας σπουδών βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Αν εξετάσεις τα περίπου 100 πανεπιστήμια της Αγγλίας που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πολιτικών μηχανικών θα καταλάβεις τί ακριβώς εννοεί το ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Η αναγνώριση ενός πτυχίου ως bachelor+master ίσως περιλαμβάνει κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν γνωρίζω-δεν μπορώ να κρίνω, για αυτό το άφησα φλου. Αν το ζητούμενο είναι να γίνουν απλώς βαφτίσια, ε τότε τι να πω; Να μας ζήσει... Πάντως 1 αναγνωρισμένο bachelor+master από 1 ίδρυμα, νομικά δεν πρέπει να διαχωρίζεται από αναγνωρισμένο bachelor+master άλλου ιδρύματος. Δε νομίζω πως σε αυτό χωράει αμφισβήτηση...

Όσον αφορά παλιούς απόφοιτους με χρόνια στο επάγγελμα, ξέρουν πολύ περισσότερα από κάποιον που μόλις πήρε 1 δίπλωμα στα χέρια του. Άρα πρέπει να θεωρούνται τουλάχιστον ισότιμοι. Αλήθεια αν αναγνωριστούν τα διπλώματα πολυτεχνείου ως bachelor+master, οι παλιοί απόφοιτοι δε θα δικαιούνται την αναγνώριση κ των δικών τους διπλωμάτων;

Link to comment
Share on other sites

Ναι ξέρω τι εννοεί "διασφάλιση ποιότητας". Τους 100αδες εξ Ιταλίας αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς -στρατιές της δεκαετίας 80- που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο και δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα. Οπως ξέρω και το ..."επίπεδο" των προφορικών εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Γιατί άραγε κατάργησε τις 8ωρες εξετάσεις το 1983 αν θυμάμαι καλά ? για να αναβαθμίσει την ...ποιότητα? Τεσπά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

 

Σε κάθε περίπτωση εγώ νομίζω ότι, ή δέχεσαι το Ευρωπαϊκό σύστημα και ταυτόχρονα αποδέχεσαι θετικά και αρνητικά για ΟΛΟΥΣ ή διαφωνείς και στέκεσαι στο ύψος σου διατηρώντας το πρόγραμμα σπουδών σου και τα διπλώματα που δίνεις παραμένωντας συνεπής απέναντι στα πιστεύω σου. Αλλιώς, ζήτα το master και άσε τα περί ποιότητας και τις επικές εκστρατείες για αλλού.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αναφορά στο επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού. Η στοιχειώδης γνώση της ελληνικής ορίζει ότι το επάγγελμα είναι αυτό του Μηχανικού ενώ ο όρος διπλωματούχος είναι επιθετικός προσδιορισμός, μια ιδιότητα του ατόμου που ασκεί το επάγγελμα. Δηλαδή ρε συνάδελφοι δεν μπορώ να κατανοήσω το εξής απλό: πώς είναι δυνατόν ένας φορέας, του οποίου ο σκοπός είναι, όπως ο ίδιος διατείνεται, η προαγωγή της επιστήμης να διαστρεβλώνει κατά το δοκούν ακόμα και αυτή την έρμη την ελληνική γλώσσα. Λεπτομέρεια θα μου πείτε και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πιθανώς να είμαι υπερβολικός αλλά πάνω σε αυτές τις λεπτομέρειες στηρίζονται τα "παραθυράκια" των νόμων και οι οποιεσδήποτε στρεβλώσεις στον σύγχρονο ελληνικό βίο.

Link to comment
Share on other sites

Τους 100αδες εξ Ιταλίας αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς -στρατιές της δεκαετίας 80- που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο και δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα. .

 

ξερω πολλους παλιους μηχανικους που το λενε αυτο.

 

τοσο ανιδεοι ηταν οι τυποι?

 

παντως δεν νομιζω ιταλια να υπαρχουν τα μαγαζακια που υπαρχουν παντου στην αγγλια. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.