Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυρκαγιές στην Αττική 2009


Evan

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μίλησε και η άλλη στην κάμερα, ένοικος πολυκατοικίας : "Δείτε αυτό το δέντρο, ακουμπάει στο κτίριο (εν τω μεταξύ το δέντρο ήταν 5μ μακριά απο το ν' άκουμπήσει). Αν πάρει φωτιά, τι θα κάνουμε?"

τα δέντρα φταίνε για το λαμπάδιασμα, να τα εξαφανίσουμε

Link to comment
Share on other sites

Ρε george στο 2009 είμαστε τι λες τώρα; Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης ο συντόνισμός γίνεται με βάση τους δορυφόρους. Πόσο δύσκολο να χαρτογραφηθούν οι περιοχές αυτές με τους δρόμους τους (αν δεν είναι ήδη). Μία λέξη με τρία γράμματα GPS

 

@Rigid αυτός που λες ξέρει από φωτιές έχει εμπειρία

 

 

Σε αυτό έχεις ένα δίκιο ομολογώ. Βέβαια κατά πόσο είναι χαρτογραφημένοι οι δρόμοι στο Βαρνάβα ή το Κάτω Σούλι δεν το ξέρω, αλλά στο μέλλον το gps θα λύσει αυτό το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου γνώμη είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι κ η μοναδική που τόλμησε να αντιμετωπίσει το θέμα των αυθαιρέτων μια κ καλή.

 

Δίνουν 750 euros/τετραγωνικό καμμένης κατοικίας κ 350-400 euros/τμ καμμένης αποθήκης,με την προυπόθεση ότι υπάρχει οικοδομική άδεια!!

 

Θ-Ε-Ο-Ι!!!!!!:lol:

Τί λεπτό ζήτημα θίγεται όμως................τα αυθαίρετα ανήκουν σε κακομοίρηδες ή σε πλούσιους?Ποιοί ξεσπιτώθηκαν,οι πλούσιοι ή οι φτωχοί?Διότι αυτοί που είχαν νόμιμο σπίτι,θα το ξαναφτιάξουν με αυτά τα επιδόματα.Οι υπόλοιποι?

 

ούτε με τον μπουμπούκο?
:lol::lol: Δαγκωτό μπουμπούκος για Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ!

rigid νομίζω ότι για εμάς τους 2 τελείωσε η ώρα της αποχής,ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!:lol:

Link to comment
Share on other sites

ΤΟ δικό μου σχόλιο.

Είμαστε σε ένα φόρουμ μηχανικών. Αντί να πολιτικολογούμε, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε όσα τεχνικά στοιχεία έχουμε για κάθε περίπτωση φωτιάς. ώστε να είμαστε όσο είναι δυνατόν κοντύτερα στην πραγματικότητα.

Ο GeorgeS βλέπει το ζήτημα των πυρκαιών με το τρόπο που είπα.

 

Τελικά, τι πόρους (και πώς εκφράζουμε αυτούς τους πόρους) χρειάζεται κανείς για να σβήσει (η πρόληψη καλή, κάλιστη, και θα πρέπει πάντα να προέχει, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) μία φωτιά όπως αυτή στην Αττική ή όπως εκείνες στην Πελοπόνησο. Αυτό είναι το ερώτημα για μένα ως μηχανικό.

 

Πώς εκφράζουμε αυτούς τους πόρους; Π.χ. το να λέμε ότι "την φωτιά αντιμετωπίζουν 22 οχήματα και 124 άνδρες" , σημαίνει τίποτα, για τέτοιου είδους φωτιά; Ή το να λέμε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και "δύο canadair και ένα erikson" σημαίνει κάτι; Δεν νομίζω.

Η κατασβεστική ικανότητα έχει να κάνει με την ποσότητα νερού ανά ώρα που μπορεί να φέρεις στο σημείο της φωτιάς. Αυτό θα ήθελα να μάθω.

Πόσους τόνους νερού ανά ώρα, ρίχνανε στη φωτιά (ωρα με την ώρα).

Link to comment
Share on other sites

στας βρυξέλλας...

 

ένα με τα 400€, ένα με κανα τριχίλιαρο και όλα θα στρώσουν...πάλι θα κατεβούμε στις κάλπες να βολέψουμε το καμμένο πλέον μας κανακάρη...

τι το συζητάμε? αφού αυτό μας αξίζει...είμαστε κακός λαός, ειλικρεινά κακός λαός...

δε μας ενοχλεί που οι μάγκες μας γ@μούν, αλλά γιατί δεν είμαστε εμείς στη θέση τους και δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να το κάνουμε...σε αυτή τη χώρα η παρανομία δεν είναι να κλέβεις, αλλά το να σε πιάσουν να κλέβεις (και λές μετά..."το μ@λ@κ@, τον πιάσανε)...

τι τους κατηγορούμε? αφού ζώα είμαστε που τους συντηρούμε εκεί πάνω...δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μιλάμε...

θα γίνει όπως και με την Ηλεία...85% πήραν οι ηγέτες της χώρας στο νομό, τόσο θα πάρουν και στην αν. αττική...

και η ζωή στον άγιο αυτό τόπο του αλτσχάιμερ συνεχίζεται...

 

εντιτ... κωσταςν...θα διαφωνήσω κάθετα με τη θέση σου...απο ποιον περιμένεις να πολιτικολογεί (αν και είναι αδόκιμος και με αρνητική χροιά ο όρος, ο σωστός θα ήταν άσκηση πολιτικής), αν όχι από τους επιστήμονες όπως λες?

ναι, δεν είμαστε ούτε βουλή εδώ μεσα, ούτε καφενείο συνδικαλισμού, αλλά το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατυπώσουμε την πολιτική μας άποψη (όχι κομματική). Όλα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μας θέσης (της στάσης μας δηλαδή απέναντι στην κοινωνία).

Τα κοινωνικά και ηθικά ερίσματα του καθενός δεν σταματούν στην επιστήμη του, την χαρακτηρίζουν...

αν λέγαμε ότι δεν ασχολούμασταν και δεν θίγαμε αυτά τα ζητήματα επειδή είμαστε μηχανικοί ή γιατρόι ή μαστόρια, τότε ποιος θα το κανει? Θα αφήσουμε τους "αρμόδιους" να μας εκφράζουν?

Εντελώς φιλικά και ορμώμενος από την άποψη που διατυπώνεις, (χωρίς να προσωποποιώ το υπογραμμίζω αυτό) τέτοιες αντιλήψεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο χάος της ελλήνικής κοινωνίας και στη μιζέρια και την κατάντια μας στον κλάδο μας...

ξεκίνα από δω τον κοινωνικό σου προβληματισμό πέρα από τις απαιτήσεις ή όχι πλαστιμότητας...

Link to comment
Share on other sites

Costas V θα μπορούσαν να γίνουν και τα δύο φυσικά.

Γιατί αφ'ενός το τεχνικό κομμάτι πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό αποτελεί βέβαια πολιτική απόφαση.

Έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου και όποιος γνωρίζει από που να ξεκινήσουμε ας μας πει.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε κωστα συμφωνω οτι εχει σημασια η ποσοτητα και ο ρυθμος νερου.. Αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση που το μετωπο μεσα σε 24 ωρες ειχε φτασει τα 40χλμ ειναι πρακτικα (και οικονομικα) αδυντατο να το πολεμησεις με τις απαραιτητες ποσοτητες νερου..

Απο την μικρη αλλα πικρη μου εμπειρια σε πυρκαγιες (1993, 1995, 2000, 2009) θα σας δωσω καποια στοιχεια..

 

Α.Σε οτι εχει να κανει με τις πυροσβεστικες δυναμεις εδαφους..

 

1. Αν και πραγματι ειναι πολυ σημαντικο να εχεις τη δυνατοτητα να διοχετευεις οσο το δυνατον περισσοτερο νερο στο μετωπο, το πιο σημαντικο απο ολα ειναι να εχεις τη δυνατοτητα συνεχους ροης νερου.. Παραδειγμα.. Την κυριακη το βραδυ (κατα τις 22.00)βρισκομουν στο Διονυσο, σε μια χαραδρα οπου υπηρχε μια εστια.. Ημασταν 3 οχηματα, με καμια 10ρια πυροσβεστες και καμια 15-20 εθελοντες.. Σκοπος και στοχος μας ηταν να διατηρησουμε την φωτια μεσα στην χαραδρα και να περιορισουμε τον ρυθμο εξαπλωσης της.. Για κατασβεση ουτε λογος, καθως το μετωπο κατευθυνοταν προς το μερος μας και εμεις δεν μπορουσαμε να εχουμε προσβαση απο πισω.. Και οπως μας ελεγαν οι πυροσβεστες απο μπροστα ΤΕΤΟΙΑ φωτια δεν την σβηνεις.. Απλα την περιοριζεις ή την καθυστερεις.. Πολεμαγαμε αρκετες ωρες, και με αλλαγες στην πρωτη γραμμη.. (πιστεψτε με η μανικα την ωρα της κατασβεσης ειναι πολυ βαρια, ειδικα οταν εχεις να αντιμετωπισεις θερμοκρασια, δυσβατο αναγλυφο και αγρια βλαστηση.. Το παιχνιδι χαθηκε οταν κατα τις 1.00 το πρωι το ενα απο τα 3 οχηματα δεν ανεφοδιαστηκε αμεσα με νερο.. Και παροτι εμεις σαν απειροι δεν μπορεσαμε να δουμε τον κινδυνο, οι πυροσβεστες μεσα σε 15 λεπτα μας μαζεψαν και φυγαμε.. Το αποτελεσμα.. Στις 4.00 το πρωι, η φωτια κατεβαινει προς Ανατολη και μονη Αγ. Ευφραιμ.. Το μετωπο που παλευε το οχημα που εμεινε απο νερο μεσα σε 30 λεπτα ειχε καβαλησει την χαραδρα και ειχε περικυκλωσει την θεση που ηταν τα αλλα δυο οχηματα..

2. Πολυ σημαντικο επισης ειναι να διαθετεις χαρτες με τους καθε μορφης δρομους της περιοχης.. Το '95 στην ιδια περιπου περιοχη σαν πιτσιρικας (μαζι με πολλους αλλους) ειχαμε αναλαβει να οδηγουμε τα οχηματα μεσα στα βουνα απο τους διαφορους δρομους και μονοπατια που ξεραμε..

 

Σε οτι εχει να κανει με τις εναεριες δυναμεις..

 

1. Ειναι οι μονες που μπορουν να περιορισουν το μεγεθος τις φωτιας σε τετοιο σημειο που να μπορουν να κατασβεστουν.. Αλλα την κατασβεση την κανεις μονο απο τη γη..

2. Το αναγλυφο της ελληνικης γης δεν τους επιτρεπει παντα να κανουν τη δουλεια τους οσο αποτελεσματικοτερα μπορουν.. Απο την υδροληψια μεχρι την ριψη του νερου, παραβενουν συνεχως πολλους κανονες ασφαλειας τους..

3. Αρνητικο επισης το γεγονος οτι δεν χρησιμοποιητε καθολου η προληψη την ωρα της πυρκαγιας.. Και εξηγω.. Επιβραδυντικο υγρο.. Σε καποιο σημειο μακρια απο το επικεντρο της πυρκαγιας οπου υπαρχει η δυνατοτητα προσβασης και παραταξης επιγειων μεσων (πχ Διονυσος - Πεντελη, οπου υπαρχει ικανο οδικο δικτυο) τα αεροπλανα δημιουργουν μια ζωνη με επιβραδυντικο υγρο εκατερωθεν του δρομου και σε βαθος πλατος σηναντικα μεγαλο.. Εν συνεχεια οι επιγειες δυναμεις παρατασωνται και αναμενουν τη φωτια, κανοντας μια σχετικη προετοιμασια με δημιουργια ζωνων αλλα και κοπη επιλεκτικων δεντρων, καθαρισμο του εδαφους κλπ.. Οταν πια η φωτια φτασει εκει εχεις ενα τεραστιο συμμαχο μεσα στο δασος που μπορει να σου δωσει το πανω χερι.. Συνδυασμενες "επιθεσεις" απο ξηρα και αερα δεινουν πολυ μεγαλυτερες πιθανοτητες να σταματησεις την εξαπλωση της πυρκαγιας..

Το αρνητικο της συγκεκριμενης πρακτικης ειναι πως ο,τι βρισκεται αναμμεσα στο μετωπο και τη ζωνη αυτη το θυσιαζεις.. Και δυστυχως στην Ελλαδα οι περιοχες αυτες τις περισσοτερες φορες ειναι κατοικημενες..

 

Πολυ σημαντικο επισης ειναι το γεγονος οτι αδυνατουμε να χρησιμοποιησουμε μεθοδους που εχουν αποδειχτει αρκετα καλες.. (πχ αντιπυρ)

 

Σταματαω την περιγραφη (απο τακτικες και αποψεις δικες μου αλλα και πυροσβεστων). για να πω οτι ο σημαντικοτερος και κατ'ουσιαν οικονομικοτερος τροπος αντιμετωπισης των πυρκαγιων ειναι η προληψη..

 

1.Πυροσβεστικοι κρουνοι. Χαρτογραφηση τους, ελεγχος της καλης λειτουργιας τους και της συμβατοτητας με τα οχηματα που διαθετουμε..

2.Καθαρισμος των δασων.

3.Καθαρισμος των κατοικημενων περιοχων.

4.Αντιπυρικες ζωνες. Με πλατος 50 και πλεων μετρων!!! Θυσιαζουμε 100.000 δεντρα για να γλυτωσουμε 100.000 στρεμματα!!! Αλλα εχουμε τους δασαρχες που αγαπανε το δασος................

5.Εκπαιδευση προσωπικου σε μεθοδους και τακτικες.. Ασκησεις επι χαρτου, ασκησεις ετοιμοτητας, μοντελοποιηση πυρκαγιων..

 

Ειναι τοσα που θα μπορουσαμε να πουμε.. Αλλα η αληθεια ειναι μια.. Ημαστε ενα ανοργανωτο κρατος που ολα ειναι καλα, μεχρι να συμβει το κακο.. Να φωναξουμε και να κατακρινουμε τους παντες και τα παντα για κανενα μηνα (το πολυ) και μετα φτου κι απτην αρχη..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.