Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποτελεσματικότερο σύστημα τοπικής εφαρμογής


tsianakasnik

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

παρακολουθώ στενά το θέμα μέσω των επαφών που έχω με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου των πυροσβεστικών μέσων.

Αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι οτι εμπλέκονται εταιρείες (FORMULA & MOBIAK) σε θέμα που ουσιαστικά δεν τις αφορά. Είναι προφανές οτι η FORMULA δεν θα διακινούσε επίφοβο υλικό, όπως το ίδιο δεν θα έκανε και η ΜΟΒΙΑΚ. Δεν μπορεί μια εταιρεία σαν τη FORMULA να ρισκάρει το όνομά της.

Από την άλλη φαίνεται να τα πήρε όλα η μπάλα, δεδομένου οτι το υλικό BONPET έγινε αποδεκτό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για χρήση σε πυροσβεστήρες και συστήματα τύπου "F", με αποτέλεσμα τα προϊόντα τύπου "F" των FORMULA και ΜΟΒΙΑΚ να θεωρηθούν όμοια του BONPET, πράγμα που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Σε απάντηση του συναδέλφου b35, σας αναφέρω οτι όπως ενημερώθηκα, το Wet Chemical των FORMULA και MOBIAK (του Οίκου Kerr Αγγλίας) έχει περάσει από το Γενικό Χημείο του Κράτους και φυσικά πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Θα ήθελα να σταθώ όμως περισσότερο σε κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό:

Ο σχεδιασμός των συστημάτων πυρόσβεσης Τοπικής Εφαρμογής, είναι κάτι το οποίο έχει παρεξηγηθεί. Πώς είναι δυνατόν συνάδελφος να προδιαγράφει και να υπογράφει για σύστημα πυρόσβεσης τύπου Bonpet; Και δεν αναφέρομαι στο κατασβεστικό υλικό αυτό καθ'αυτό, αλλά στον σχεδιασμό που ουσιαστικά είναι ίδιος με τα παλιά συστήματα σκόνης. Πουθενά στον κόσμο και πόσο μάλλον στις ΗΠΑ (NFPA 17A) δεν προδιαγράφεται σύστημα τέτοιου τύπου.

Ας προσέξουμε συνάδελφοι, είναι κρίμα να είμαστε εμείς η αιτία που ο μαγαζάτορας θα υποβληθεί σε επιπλέον έξοδα, αν κάποια στιγμή τα συστήματα αυτού του τύπου καταργηθούν. Και αυτό κάποια στιγμή θα γίνει.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το σχεδιασμό των συστημάτων τοπικής εφαρμογής διάβασα εχθές στο site της εταιρείας FORMULA http://www.formula.com.gr/catalog/index.php?cPath=21_27 . Πιστεύω θα το βρείτε πολύ χρήσιμο

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι,

παρακολουθώ στενά το θέμα μέσω των επαφών που έχω με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου των πυροσβεστικών μέσων.

Αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι οτι εμπλέκονται εταιρείες (FORMULA & MOBIAK) σε θέμα που ουσιαστικά δεν τις αφορά. Είναι προφανές οτι η FORMULA δεν θα διακινούσε επίφοβο υλικό, όπως το ίδιο δεν θα έκανε και η ΜΟΒΙΑΚ. Δεν μπορεί μια εταιρεία σαν τη FORMULA να ρισκάρει το όνομά της.

 

Συνάδελφοι,

επανέρχομαι σε αυτό το θέμα και ο λόγοι που άφησα να περάσουν περίπου 20 μήνες για να πω αυτές μου τις σκέψεις, είναι πρώτον, ότι έπρεπε να προκύψουν τα στοιχεία για αυτό που προβληματίζει τον Συνάδελφο kospas και δεύτερον ότι ήθελα να δώ, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, πόσος χρόνος έπρεπε να περάσει, ώστε τα νεώτερα στοιχεία να γίνουν αντιληπτά από τους Συναδέλφους που ασχολούνται με το θέμα και έτσι να υπάρξουν σχόλια από άλλους και όχι απαραίτητα από εμένα. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν έγινε.

 

Η πληροφόρηση που δίνει την απάντηση που λείπει από εδώ, είναι καταχωρημένη από τον Οκτώβριο του 2011

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ερευνά και εξηγεί την αστοχία των φορητών πυροσβεστήρων τύπου F / 2 Lit, τριών εταιρειών

 

Έτσι μπορεί κανείς να υποθέσει, ότι ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, χωρίς να υπάρχει αντίλογος.

Άλλη μία παράπλευρη απώλεια των μνημονίων...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να αναφέρω κι εγώ τα εξής.

 

1. Όπως αναφέρει και 61047 Φ.701.6 έγγραφο της πυροσβεστικής και μάλιστα στο άρθρο 6 ''Στα συστήματα που δεν συμνορφώνονται με το πρότυπο NFPA-17A, ή τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή θα τηρείται με ευθύνη του μελετητή - εγκαταστάτη μηχανικού...''

Εν ολίγις στα συστήματα π.χ. KERR F-CLASS SOLUTION (MOBIAK) και K-SOL wet chemical που δεν υπάρχει συμμόρφωση με το NFPA-17A την ευθύνη την έχει ο μηχανικός εξ ολοκλήρου.

2. Σχετικά με το θέμα των σωληνώσεων στα συστήματα που συμμορφώνονται με το NFPA-17A είναι και εκεί ξεκάθαρα όσο αφορά στα KIDDE / AMEREX / ANSUL το δίκτυο κατασκευάζεται αυστηρά από SCH40 και σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται και ανοξείδωτα ή και χρωμέ.

 

 

Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό ας το αναφέρει

Edited by alej
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

αν ξερει κανεις μπορει μου πει τι πρεπει να γραψω σε μια τεχνικη περιγραφη για ολες τις καυτες επιφανειες? για γκαζι, φριτεζα, ψησταρια, φουρνο.

και τι πρεπει να κανω για να δειξω το συστημα τοπικης εφαρμογης?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα,

 

για μια μικρή φούσκα σε σνακ μπαρ, έχω προδιαγράψει σύστημα με ξηρή σκόνη. Το ζήτημα είναι ότι με τη 15/2014 απαγορεύεται η χρήση βάνας για την αυτόματη λειτουργία. Από τη νομοθεσία: "Βάνες και άλλα μέσα ασφαλίσεως στην αυτόματη ενεργοποίηση δεν επιτρέπονται. "

 

Πώς λειτουργεί πρακτικά αυτό το σύστημα; Τί πρέπει να περιλαμβάνει και πως θα λειτουργεί; Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι και κενό από σκόνη.

Link to comment
Share on other sites

Απευθύνσου κάπου που πουλάνε πυροσβεστήρες ή

Κοίτα τα τεχνικά εγχειρίδια διαφόρων εταιριών να πα΄ρεις μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το κάθε σύστημα αν ψάξεις λίγο στο ίντερνετ θα βρεις οτι θες..

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι οι ξηράς σκόνης έβγαιναν στάνταρ με δυο βανες για τις δυο λειτουργίες. Τωρα που απαγορεύει την ύπαρξη Βάνας τι συμβαίνει; Έστω σε πρακτικό επίπεδο. Γιατί απο τη μια πας μια μελετη κ στην εγκρίνουν και απο την αλλη με οτι ξερω μεχρι στιγμής δεν ειναι πραγματοποιήσιμη η μελετη..

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι,

 

ρωτάω τα παραπάνω γιατί ο έμπορος που θα έφτιαχνε και το σύστημα με ρώτησε αν εννοώ το παλιό ή το καινούριο ΣΤΕ ξηρής σκόνης με πίνακα.. Γιατί το παλιό δεν το δέχονται πια.

Και του στέλνω την περιγραφή μου όπου λέει: Ο σωλήνας να είναι κενός κτλ. και ότι απαγορεύεται η χρήση βανών για την αυτόματη λειτουργία. Τί εννοεί με το καινούριο σύστημα; Από ότι έμαθα αυτός δουλεύει με MOBIAK, αν βοηθάει αυτό στην απάντηση..

 

Από πλευράς μου στη μελέτη είμαι καλυμμένος, αλλά δεν ξέρω από πλευράς εγκατάστασης πώς πραγματοποιείται.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να σου προτείνω μάρκα, το ΣΤΕ δουλεύει ως εξής:

1) Πυροσβεστήρας σκόνης ή wet-chemical

2) Αυτόματο κλείστρο με χειροκίνητη λειτουργία

3) Θέση για απομακρυσμένο μπουτόν ενεργοποίησης

4) Σωληνώσεις κενές

 

Η συγκεκριμένη εταιρία δίνει έναν πίνακα μιας μάρκας (ελληνικής κατασκευής) που πάνω του βρίσκεται το απομακρυσμένο μπουτόν ενεργοποίησης, διαθέτει φαροσειρήνα, διαθέτει μπαταρία, διαθέτει έξοδο για τροφοδοσία ρεύματος, έξοδο για το καλώδιο-ανιχνευτή, έξοδο για ενεργοποίηση του πυροκροτητή, και έξοδο για να κόψεις ρεύμα στα πιθανά υγραέρια κλπ (με λίγα λόγια ο πίνακας είναι πλήρης)

ο πυροσβεστήρας διαθέτει αυτόματο κλείστρο και εσύ το μόνο που κάνεις έιναι να τα συνδέσεις

Με την μάρκα που ανέφερες συνεργάζομαι κι εγώ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την εξήγηση.

 

Οπότε με πυροσβεστήρα ξηρής σκόνης με πυροκροτητή (για αυτόματη) και κομβίο (για χειροκίνητη), μπορώ να έχω και αυτόματη και χειροκίνητη λειτουργία, σωστά;

Σόρυ για την ανάλυση... αλλά έχω μπερδευτεί με το τί παίζει μετά την απαγόρευση στις βάνες. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.