DreamEng1neer Δημοσιεύτηκε November 9, 2025 at 05:51 μμ Δημοσιεύτηκε November 9, 2025 at 05:51 μμ Καλησπέρα σας. Μετά από χρόνια από όταν πρωτομπήκα στο forum και άρχισα να έρχομαι σε επαφή με πράγματα που ΔΕΝ ακουγόντουσαν στο πολυτεχνείο (πχ εργασιακά, κατευθύνσεις μηχανικών, τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο κτλ - και σας ευχαριστώ για αυτό), έφτασε η ώρα πλέον ως νέος Διπλωματούχος ΠΜ να χρειαστώ την συμβουλή/άποψη σας. Εργάζομαι ως μισθωτός σε μελετητική εταιρεία υδραυλικών έργων (ΜΥΗΕ, φράγματα κτλ). Εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ αλλά χωρίς μελετητικό πτυχίο. Αντιμετωπίζω τους εξής προβληματισμούς που με αγχώνουν: 1) Ακόμα δεν μου έχουν πει τίποτα αλλά θα έρθει η ώρα της υπογραφής . Έχω δει πως στις πινακίδες στα τεύχη (υδραυλικής μελέτη, κατόψεων κτλ) αναγράφονται 2 ονόματα. Σύνταξη και Έλεγχος. Στο "Έλεγχος" είναι πάντα του "αφεντικού"/προέδρου και "Σύνταξη" (τεύχους ή μελέτης δεν έχω καταλάβει) είναι των υπόλοιπων μηχανικών του γραφείου. Η απορία μου είναι τι ευθύνες θα έχω ως μισθωτός-συντάξας; Μου είπαν στο γραφείο πως ο συντάκτης ΔΕΝ έχει καμία ευθύνη γιατί λέει θα μπορούσε να ήταν και πχ σχεδιαστής κτλ. Μόνο αυτός που υπογράφει "Έλεγχος". Εμένα μου φαίνεται παράλογο και λογικό ταυτόχρονα. Αν είναι έτσι, γιατί δε μπαίνει μόνο το δικό του όνομα; Σε άλλη πινακίδα είδα 3 διαφορετικά ονόματα: συνταξη-έλεγχος-έγκριση. Αν γνωρίζετε τι ισχύει εν τέλει... 2) Προσπαθώ και μόνος μου να διαβάζω νομοθεσία (πχ Ν3316/2005 γενικά για μελετητές ή πχ 4258/2014 για οριοθετήσεις ρεμάτων) ούτως ώστε να είμαι και καλυμμένος νομικά και σωστός στη δουλειά μου. Αλλά απάντηση δεν βρίσκω. Το ίδιο και όσες φορές ρωτάω διακριτικά στη δουλειά περί ευθυνών, μελέτες, εφαρμογή νόμων κτλ. Και για να μαι και απόλυτα ειλικρινής, δε ξέρω και τι ακριβώς να ψάξω... Συν ότι κάθε απορία που πάω να λύσω δημιουργεί περισσότερες. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ΦΕΚ ή ΠΔ να αναγράφει ακριβώς τις ευθύνες μου σαν μηχανικός ή γενικότερα πώς να μαι καλυμμένος; 3) Πώς μπορεί ένας μελετητής να είναι καλυμμένος νομικά; Σε περίπτωση που κάτι πάει "στραβά" σε έργο τι γίνεται; Τι ευθύνες/επιπτώσεις έχει; Υπάρχει κάτι που δεν έχω σκεφτεί; 4) Διαφοροποιείται η κατάσταση αν τα έργα είναι δημόσια ή ιδιωτικά; Ξέρω ότι σε πιο έμπειρους μηχανικούς μπορεί να σας φαίνονται γελοία αυτά που ρωτάω αλλά αγχώνομαι πολύ και νομίζω ότι εδώ ίσως βρω απάντηση. Κάθε ωμή πραγματικότητα δεκτή. Σας ευχαριστώ πολύ. (Συγγνώμη αν γράφω σε λάθος ενότητα ή αν έχει ξανααναφερθεί κάτι τέτοιο, αν και δεν έχω βρει απάντηση παρά μόνο κάποιες παρεμφερείς συζητήσεις).
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα